A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Békében a kutyafuttatókon - és azokon kívül is!

2016. december 06., 12:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Közérdekű
Együtt, békésen. Legyen szó a futtatókban találkozókról, vagy a parkokban a szabadidejüket eltöltő kutyázókról és nem-kutyásokról. Mindkét fél ismeri, és talán már át is élte azokat a problémákat, amik figyelmetlenségéből vagy épp tájékozatlanságából adódhatnak. De mi lehet erre a megoldás?Budapest XI. kerülete egy jó megoldást talált a problémára. Az összes kutyafuttatóra olyan táblák kerültek ki, melyek a kutyások és nem-kutyások számára is hasznos, érdekes információkat tartalmaznak. Arról, hogy egy-egy ilyen tábla hogyan is segítheti a gyakorlatban a békés, örömteli egymás mellett élést, annak alkotóját, Panyi Zitát, okleveles kutyatrénert kérdeztük.

 

Panyi Zita és kutyusai: Álmos és Felhő
Panyi Zita és kutyusai: Álmos és Felhő

 

- Milyenek tulajdonképp ezek a táblák? Mit tartalmaznak, miben segítenek a kutyásoknak?
- Színesek, aranyos rajzokkal kiskutyákról, hogy a gyerekek figyelmét is felkeltsék, ezáltal egész korán kóstolgassák a felelős kutyázás csínját-bínját. A felnőtteknek ábrák kerültek rájuk az agresszív, a támadás előtti, az ideges, a nyugodt és a behódoló kutya testtartásáról.

Sajnos napi szinten értik félre a kutyák testbeszédét az emberek. Így összekeverik például a túlfűtött izgatottságot az örömmel. Előbbi heves, feszültség halmozódik fel, ami előbb-utóbb ki akar sülni. Utóbbi jobbára csendes. Nézzük ezt: hazajövünk munkából, a kutyánk ránk ugrál, le sem tudjuk tenni tőle a táskát, a cipőt képtelenség levetni, a kabát ujját máris cincálja, közben folyamatosan vinnyog és összevissza kaparászik a mancsával. Azt gondoljuk, szuper, tessék, ilyen remek emberek vagyunk, így örül nekünk a kutyánk. Tényleg örül. De! Közben engedély és hívás nélkül tör be a személyes terünkbe, ránk mászik, harapdál, kaffog a lelkes szőrmók. Így hív játszani. Aztán csodálkozunk, ha a parkban egy kétéves kisgyerekkel megteszi ugyanezt, mert épp egy jószagú falatot tartott a kezében vagy csipogott a játékával nagy sikongatások közepette. Utána meg jön a felháborodás a gyerek anyukájától, mert felsértette a kicsi bőrét a kutya koszos körme, összenyálazta és -földezte a ruháját, az arcát, véraláfutásos lett a pici kéz… ANTSZ, orvosi látlelet, feljelentés, családfa felemlegetése. Közben a kutya értetlenül pislog. Ő csak örült. Ő csak játszott. Ahogy otthon is. Mi ezzel a baj?

Egy egészséges rendezett viszonyrendszer esetén a kutya csendesen örül a hazaérkező gazdinak. Csóválja persze ezerrel és vigyorog, ott sertepertél a lábai körül, csak épp nem teperi maga alá a gazdit. Magyarán: tiszteletben tartja a személyes terét. Amelyik kutya erre van szoktatva, az nagy valószínűséggel nem használja trambulinnak az utcán látott embereket sem, nem akar rajtuk ugrálni, rájuk mászni, sem kézen fogva vonszolni őket huzakodóst játszani.

 

Kutyák a parkban és a futtatókon - nekik, és a gazdáiknak is meg kell férni a többi kutyával és emberrel
Kutyák a parkban és a futtatókon - nekik, és a gazdáiknak is meg kell férni a többi kutyával és emberrel
Fotó: cesarsway.com

 

A viselkedésprobléma mindig otthon, négy fal között kezdődik! Az előző példát továbbgondolva, most képzeljük el, ha tíz ilyen izgága kutyát beengedünk egy relatíve kicsi, zárt területre. Egy futtatóba. Ahol csak továbbgyűrűzik az izgatottság, a frusztráció, előkerülnek a labdák, sípoló sünik és röfögő disznók, a hangulat tetőfokára hág. Nyargalásznak, versengenek, előbb-utóbb egész biztosan lesz egy vállalkozó szellem példány, aki el akarja happolni kollégája orra elől a lasztit, akinek pont AZ a bot kell és punktum. Tízből 6-7 kutya kimozgatatlanul, túlfűtötten, ebből eredően frusztráltan érkezik a futtatóba. Összezárva, nem megadó és nyugodt állapotban igen nagy eséllyel robban ki a kutyák közt vita, acsarkodás.

 

Nagyjából ez a gondolat van végigfuttatva a táblák szövegezésével, csak néhol picit szakmaibb nyelven. Tartalmaznak pár tanácsot, hogyan lehet futi előtt kimozgatni a kutyát, miért célszerű ezt tenni és mit lehet kezdeni, ha már egymásnak estek a kutyák. És még egy nagyon fontos tény: a futiban töltött egy-másfél órával még nem spóroljuk meg kutyánk tanítását, nevelését, viselkedéskorrekcióját – ami bizony sok idő és még több energia. Ha otthon nem kezdem tanítgatni őt, nem alapozom meg, hogy ne csak kaja-automatának és játszópajtinak tekintsen, hanem társnak, vezetőnek, akinek a szavára igenis adni kell, ugyan miért hallgatna rám leoldva a pórázról?!

 

A XI. kerület összes kutyafuttatójában elhelyezték a Tuti Futi táblákat
A XI. kerület összes kutyafuttatójában elhelyezték a Tuti Futi táblákat

 

- A nem-kutyások számára is hasznos? Mit tanulhatnak belőle?

- A nem-kutyások jó eséllyel megtanulhatják felismerni a valóban „ragadozó üzemmódban” köztünk, az utcán járó állatokat. Megtudhatják, hogy közömbösséggel (nem nézünk a kutya szemébe, mert ez az állatvilágban a harcra hívás egyik jele; nem beszélünk hozzá fölébe tornyosulva, mert ez szintén provokatív kutya fejjel gondolkodva) és a kutya személyes terének tiszteletben tartásával (nem simogatunk idegen kutyát a gazdi megkérdezése és engedélye nélkül, mert akkor mi is betörünk a kutya személyes terébe, aminek nem biztos, hogy örül az állat kvázi vadidegenként) megelőzhető egy kutyatámadás.

 

Olvashatnak a kutyák mozgásigényéről, gondolkodásáról, szükségleteiről. Így reális képet kapnak a kutyatartás mibenlétéről, felelősen választhatnak maguknak majdan egy kutyatársat vagy épp tehetnek le ebbéli szándékukról adott életkörülményeik ismeretében.

 

Van még egy előnye, ha a leírtak alapján cselekszik valaki egy futtatóban: embertársaival szemben gyakorol figyelmességet és tiszteletet…

 

- Hány helyre kerültek ki a kerületben ezek a táblák? Mit vártok tőlük?

- Budapest XI. kerület összes kutyafuttatójába kikerült a három tábla. Ez tizenhárom kutyafuttatót jelent. Azért három tábla, mert 3 részre van osztva a vizuális anyag és a szöveg: a futtatóba történő belépés előtt, belépéskor és belépés után mire érdemes figyelni, mit célszerű betarta(t)ni (kutyánkkal) egy ragadozó állatokat és talán kisgyermekeket egyaránt tartalmazó zárt térben.

Nem a tábláktól várunk változást. Az emberi belátástól, tájékozódástól és empatikus gondolkodástól várunk nagyobb felelősséget a kutyák tartásával, a kutyák és emberek nevelésével, tiszteletével kapcsolatban. 

 

 

 


 

TUTI FUTI
Neked és Kutyádnak!

 

Miért? Hogy békében játsszanak a Kutyák a futtatóban, harapás és verekedés nélkül. Így Te is jól érzed magad, ha ide jöttök, nyugodtan tudsz Kutyáddal foglalkozni.
Hogyan? Összeírtunk pár fontos dolgot segítségül, ezeket felismerve és alkalmazva Kutyád szemében Te leszel a legtutibb Gazdi. 
Kinek? Minden ide betérő négylábúnak és kétlábúnak. 

Belépés előtt:

 • Megtanítani neki, mit jelent a „hozzám”, az „ül”, a „marad”. Ezek alapvető fontosságú vezényszavak. Akár Kutyád életét is megmenthetik. Számos videó vagy szakkönyv áll rendelkezésre, kérhető kutyatréner segítsége is.
 • Rövid séta során tisztázni a vezető-követő viszonyt a Kutyával. Ha egész nap Rád várt és végre nekilódulhat Kedvenced, örülni fog egy közös csatangolásnak, biciklizésnek vagy korizásnak még futi előtt. Így kiadhatja felgyülemlett energiáit, higgadtabban érkezik a futtatóba, s nem áll fenn annak veszélye, hogy izgatottsága bomlasztóan hat a többi Kutyára és találkozásuk ebből fakadóan verekedéssel záródik. Egy rövid séta során szuperül lehet alapengedelmességet gyakorolni (hozzám, ül, fekszik, lábhoz, stb.), elég 2-3 perc játékosan, ezzel máris „megmutatod” Kutyádnak, hogy Te vagy vezetője, érdemes hát a futiban is figyelnie kéréseidre, teljesíteni azokat.
 • Megtanítani Kutyádnak, hogyan köszönthet illedelmesen embert és állatot. A felugrálás a tiszteletlenség jele. Mi sem szeretnénk, ha idegenek érintenének meg, ölelnének át minket. Ugyanilyen, ha egy Kutya ugrál fel ismeretlenekre vagy bárkire. Érdemes ehelyett feladatot adni neki, mondjuk „ül”, „fekszik”, és jutalmazni, ha megteszi, így eltereljük figyelmét, anélkül, hogy meg kellene szidni őt. Blokkolhatjuk is a nem kívánatos viselkedést: tiltószóval, érintéssel, erős kihívást jelentő esetekben hangpofonnal (műanyag palackba vagy cukorkás dobozba helyezett kavicsokkal; ha nem kívánatos viselkedéskor ezt a kutya mellé hajítjuk, a kellemetlenül hangos csörgő hang megszakítja őt cselekvésében, kizökken.) Lényeg, hogy nyugodtan közelítsen másokhoz. A Kutyák világában a találkozás egy ismeretlennel általában 3 fázisból áll: nézés-közeledés-szimatolás. Ha már távolról fixál lelapulva, merev testtartással, zökkentsük ki: érintsük meg finoman, de határozottan nyak-váll tájékon, tiltsuk, induljunk el másik irányba vagy adjunk neki feladatot. Lényeg, hogy ne hagyjuk fixírozni. A közeledésre szintúgy a nyugalom érvényes. Tartsuk Őt laza pórázon, ha feszes a póráz, az idegességet, feszültséget szít, amit agresszióval vezethet le. A szimatolás akkor békés, ha egyik Kutya sem akarja fejét erőszakosan a másik teste fölé helyezni, nem merevednek be testükkel, nem borzolnak, ha oldaltról közelítenek, néha félrepillantanak. Lényeges, hogy ne hagyjuk kifejlődni az agressziót. Ha észrevesszük annak legelső jeleit (ez lehet morgás, borzolás, bemerevedés, leeresztett nyak és fixálás, tipikus „éntégedlevadászlak”testtartás) , rögtön korrigáljunk. Ha nem így teszünk, a félénkebb fajtárs védekezni kezdhet, ami újfent csak konfliktushoz vezet. Érdemes tudni, hogy a meghágásnak sem szexuális üzenete van csupán, arról is szólhat: egyik kutya dominanciát akar gyakorolni a másik fölött, uralni akarja őt.
 • Mindig kérdezd meg, bejöhettek-e a futiba? Hátha a bent lévő állatok egyike erősen domináns, hiperaktív, hiányosan szocializált vagy rehabilitáció alatt áll – ez esetben érdemes fontolóra venni, Te és Kutyád kívántok-e ilyen társaságot? Megfordítva: ha tudod, hogy Kutyádra fentiek jellemzőek, sportszerű szólni erről a befelé igyekvő Kutya-Gazdi párosnak, hogy dönthessen a továbbiak felől.
 • Ahogyan a kert, így a futtató sem hivatott Kutyád napi mozgásigényét kielégíteni. Ne feledjük: semmi nem pótolja a Gazdival történő rendszeres sétákat, ahol új szagok, ingerek, tárgyak, hangok, személyek és állatok bukkannak fel. A futtató tehát remek játszótér, de Te sem éreznéd jól magad hosszútávon, ha minden egyes nap ugyanott kellene tartózkodnod. Kutyád akkor boldog, ha változatos ingerek és élmények érik. 

 

Tuti Futi - a kutyafuttatók házirendje

 

Belépésnél:

 • Akkor történjen a belépés, ha a Kutya nyugodtan ül a futi kapuja mellett. Ez azt jelenti, hogy nem szaladgál föl és alá, nem csahol, nem jelölget.
 • Mindig a Gazdi lép be elsőnek. A futtató kapujánál, otthon a bejárati ajtónál, közlekedési eszközökön, liftnél és egyéb szűk helyeken mindig a Gazdi lép be elsőnek. Miért? Mert ő vezet, az ő feladata „megítélni, biztonságos-e” adott hely vagy tér, ahová megérkeztek, mint kétszemélyes kis család, falka – kutyalogika szerint legalábbis. Ha így teszel, Kutyád felé azt közvetíted: te vezetsz, ő követ. Ettől biztonságban érzi majd magát. Belépésnél ügyeljünk rá, ne osonjon ki mellettünk más Kutyája. 
 • Érdemes Kutyádról azonnal leoldani a pórázt és hámot. A Kutyák általában kezelhetőbbek, kevésbé nagy a szájuk, ha nincsen rajtuk póráz. Falkaállatként alapjáraton kerülik a konfrontálódást, tudják ugyanis, hogy az veszteséggel járhat. Póráz nélkül ennélfogva igyekeznek jól kijönni a többiekkel, mi több: a gazdi esetleges idegességét, bizonytalanságát sem érzékelik a póráz hiányában. 
 • A játék hevében balesetveszélyes is lehet a lógó hám és nyakörv.

 

Tuti Futi - a kutyafuttatók házirendje

 

Bent a futtatóban:

 • Te és Kutyád bizonyára igényes környezetben éltek, ahol rend, tisztaság van. A futtatóra úgy vigyázhatunk, ha összeszedjük a kutyagumit, az eszközöket pedig rendeltetésszerűen használjuk. A kisgyerek a játszótéren, mászókákon érzi jól magát, a Kutya a futtatóban, ne keverjük hát a kettőt. Ugyanígy ügyeljünk rá, Kedvencünk ne ásson fél méteres gödröket, mert azok balesetveszélyesek lehetnek.
 • Profi kutyásként viselkedve tekintettel vagyunk arra, ha más tréningezik, tanítja vagy fegyelmezi Kutyáját. Ilyenkor nem engedjük oda a miénket, elhívjuk onnét. Az éppen dolgozó Kutyának sem pisszegünk. Ha simogatni szeretnénk mások Kutyáját, érdemes megkérdezni a Gazditól, mit szól hozzá. Etetni végképp ne kezdjünk idegen Kutyát, mert balesetveszélyes lehet és semmi jogunk nincs hozzá. A kerítés mellett futkorászó és csaholó Kutyát érdemes tiltani, behívni, egyáltalán nem cuki ez a viselkedés még mini méretű Kedvencünknél sem. Az agresszió sosem cuki! Különben sem privát területe a Kutyának a futi, amit védenie kellene.
 • Ne kapd ölbe kistestű Kutyád! Optimális esetben úgy jöttök be a futtatóba, hogy előtte érdeklődtél a bent lévő állatok vérmérsékletéről. Ha nincs bent agresszív Kutya, szükségtelen felvenni mini méretű Kutyád, mert ezzel csak idegességed közvetíted felé: „juj, itt mi most veszélyben vagyunk”. Persze, hogy erre meg akar majd védeni, morogni fog az első szembe jövő Kutyára, akkor is, ha az történetesen nyugodt. Az ideges kisugárzás amúgy sem vezetői kisugárzás. A felkapdosott kiskutya azonnal prédává válik a többi állat szemében, mivel a felkapással épp azok zsákmányszerző ösztönét stimulálod. Te is, Kutyád is veszélybe kerülhettek ily módon. Plusz meggátolod Kutyád a fajtársakkal történő kommunikációjának gyakorlásában. Biztosan ez a célod? Ha van külön kistestűeknek és nagytestűeknek épült futtató, használjátok ki!
 • Védd meg Kutyád a többi fajtárs zaklatásától! Mikor következik ez be? Ha hirtelen sokan rontanak rá egyszerre. Ha szemmel láthatóan kiszúrta magának egy fajtárs és oda-odakaffant, csipkedi vagy szünet nélkül tereli, esetleg „ledominálja”, azaz nem hagyja mozdulni, fölé tornyosul, morog rá netán odaharap. Ez történhet ismerkedésnél, kergetőzésnél vagy bármikor. Ha Kutyád behúzza fülét-farkát, hasztalan igyekszik menekülni, kötelességed közbelépni. Ne várd meg, míg vicsorogni kezd védekezésképp vagy visít félelmében. Ismerd fel a jeleket és kérd meg a többi Gazdit, hívják be Kutyájukat, szóljanak rájuk. Ez utóbbit Te is megteheted. 
 • Védd meg a többi Kutyát sajátod zaklatásától! Ha a fenti viselkedések valamelyike jelentkezik Kutyádnál, kötelességed kizökkenteni ebből, hogy mások Kutyája is biztonságban, kellemesen érezhesse magát a futtatóban. Ha kell, vidd ki egy körre és akkor térjetek vissza, ha lenyugodott, levezette fölös energiáit. Ha Kutyánk megharapott egy másik állatot vagy embert, ha kezelhetetlenül agresszív, azonnal vegyük pórázra és vigyük ki onnét, vigyük ki a helyzetből! (Természetesen ajánljuk fel segítségünk a károsultnak vagy annak Gazdájának és cseréljünk telefonszámot.) Ha ugyanis az agressziót követően mi nyugodtan ott maradunk, tovább labdázunk vele, azt közvetítjük felé: „Bravó, ezt így kell csinálni, bármikor megteheted a jövőben is. Semmi következménye nincs a tettednek. Te vagy a vezér, jogodban áll bárkiben kárt tenni.”
 • Labda, sípoló süni és röfögő malac. A legtöbb Kutya rajong a labdáért. Séta után remek dolog játszani vele. Érdemes viszont megkérdezni, van-e a futiban fixációtól szenvedő Kutya, aki ha meglát egy labdát, fittyet hány minden egyébre, netán vég nélküli csaholásba kezd. Ilyenkor inkább elő se vegyük. Maradjon övtáskában akkor is, ha a mi Kutyánk vagy másé agresszíven védi, lopkodja az útjába eső lasztikat. Jobb a békesség. 
 • Végig foglalkozzunk Kutyánkkal! Hiszen legnagyobb ajándék számára a Gazdi szeretete, törődése. Boldog, ha visszahozhatja a labdát, boldog, ha feladatot kap tőlünk és dicséretet a végén, boldog, ha tehet értünk bármit. Ahogyan nekünk is jóleső, ha kedvesünk figyelmesen hallgat minket, ránk néz beszélgetés közben, ugyanúgy Kutyánk is ragyog, ha figyelünk rá, vele játszunk mobilozás helyett a futiban. A kutyák szeretnek új trükköket tanulni: pacsit adni, szlalomozni lábaink között, kúszni, mászni kérésre, puszit nyalintani. Mi meg villoghatunk barátaink előtt, milyen ügyes Gazdik vagyunk, mennyi trükkre megtanítottuk a mi okos Kutyatársunk. Hajrá!

Mikor ne vidd futtatóba Kutyád?

 • ha beteg, egészségügyi problémája van
 • ha tüzel
 • ha harapott már meg embert és/vagy állatot és nem tudod kontrollálni viselkedését, nem hívható vissza, nem kértél még segítséget szakembertől

SÁRGA SZALAG!!!
Egyezményes jel. Egyre több országban ismerik jelentését. Sárga szalaggal, kendővel vagy nyakbavalóval ékesítik azokat a Kutyákat, akik nagyobb teret igényelnek. Akik agressziótól, pániktól szenvednek, akik rehabilitáció alatt állnak, akik betegek vagy hiányosan szocializáltak. Úgy segíthetsz ezeknek a Kutyusoknak, hogy elkerülöd őket séta közben és minél több barátodnak, ismerősödnek megtanítod ezt! 

 

 

Tuti Futi - a kutyafuttatók házirendje

 

 

Forrás: www.almosfelho.hu, kutyabarathelyek.hu
Indexkép forrás: cesarsway.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Miért néz rám a kutyám, miközben a nagydolgát végzi? Miért néz rám a kutyám, miközben a nagydolgát végzi?
Szimatol, fel-alá járkál, köröz, míg végül megtalálja a tökéletes pontot. Művelet közben pedig le nem venné rólunk a szemét. Vagy inkább elbújik? Mit szeretne üzenni kutyánk, amikor ürítés közben ránk néz?

Kutyadolgok - Mitől olyan jó a gazdi lábán rágcsálni kedvenc játékukat? Kutyadolgok - Mitől olyan jó a gazdi lábán rágcsálni kedvenc játékukat?
Kutyáink néha egészen furcsa dolgokat művelnek, de mi így szeretjük őket. Ismerős az a jelenet, amikor egy délutáni pihenés közben egyszer csak felkapja kedvenc játékát, odaszalad hozzád, majd letottyan a lábadra, és ott kezdi el nyúzni? Vajon miért csinálja?

Biztos szereti a kutyád, ha megöleled? Biztos szereti a kutyád, ha megöleled?
Videófelvételek elemzése során arra jutottak a kutatók, hogy a kutyák legszívesebben elkerülnék az ölelést.

Geomágneses viharok – Milyen hatással lehetnek a kutyákra? Geomágneses viharok – Milyen hatással lehetnek a kutyákra?
A tudomány is elismeri, hogy kedvenceink nagyfokú érzékenységet mutatnak a geomágneses változásokra. Mire számíthatunk és hogyan segíthetünk nekik ebben az időszakban?

Ezért ne engedd oda más kutyákhoz a kedvencedet, ha pórázon van Ezért ne engedd oda más kutyákhoz a kedvencedet, ha pórázon van
Ha kutyusunk a barátságosabbak közé tartozik, elgondolkozhatunk azon, miért is nem szabad engedni, hogy másokat köszöntsön, amikor pórázon sétál. Mi baj lehet belőle? Elvégre a kutyák szeretnek ismerkedni, nem?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Egyedi kutyás ajándéktárgyak Irodakutya.com Rehabportál Ebugatta

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Ilyen az, amikor négy menhelyi kutya-testvér négy év után újra találkozhat Hírek - Címlapon
Ilyen az, amikor négy menhelyi kutya-testvér négy év után újra találkozhat
Ők a világ talán legszívtelenebb kutyatartói Hírek - Címlapon
Ők a világ talán legszívtelenebb kutyatartói