A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Boldogabbak a jól nevelt kutyák gazdái

2019. február 01., 06:30


Szerző: László Enikő


Kategória: Jó tudni!




Egy mexikói tanulmányból kiderült, kevésbé stresszesek azok a tulajdonosok, akik kedvence jó magaviseletű.



M.T González-Ramírez és munkatársai a gazdák és kutyáik boldogság- és stresszintjét vizsgálták olyan helyzetekben, amikor a kedvencek egyedül maradtak otthon. A magányt rosszul tűrő ebek esetében a gazda stresszesebb volt a távollét során, mert tudta, kedvence nem viseli jól az egyedüllétet. Ilyen esetekben az ember már eleve feszült a helyzet miatt, és ha az eb valóban rosszalkodik, az még több stresszt okoz a gazdának, aki ezáltal nem feltétlen kezeli jól a helyzetet. Ennek pedig az állat issza meg a levét. Ez leginkább olyan formában nyilvánul meg, hogy emiatt egyre inkább eltávolodnak az emberek kedvenceiktől, mert azok nem viselkednek jól. Ez a kutyákban még több feszültséget és szorongást kelt, ezáltal még többet rosszalkodnak. A gazdák csalódottak, amikor kiderül állataikról, hogy nem tökéletesek. Pedig azok lehetnének, ha jól nevelték volna őket. Ezt viszont soha nem késő elkezdeni! Mivel a kutya rossz magatartásából következtethető az események negatív kölcsönhatása, érdemes minél hamarabb, már kölyökkorban hozzászoktatni a kellemetlenebb helyzetekhez is, mint például az egyedüllét.

 

 

A szeparációs gondokkal küzdő kutyák gazdái is stresszesebbek
A szeparációs gondokkal küzdő kutyák gazdái is stresszesebbek
Fotó: imgur.com

 

 

A kutatók 36 rosszul és 40 jól viselkedő kutyát vizsgáltak meg. Gazdáikkal előtte kérdőívet töltettek ki, hogy megtudják, ki melyik kategóriába tartozik. Arra voltak kíváncsiak, a kutyák remegnek, nyüszítenek vagy rombolnak-e mikor gazdájuk magára hagyja őket. Azok a kutyák, akik jól viselték a magányt, képzettebbeknek is számítottak - míg akik kevésbé, neveletlenebbek. Jellemzően azok, akik nem szorongtak, több időt töltöttek tulajdonosaikkal együtt, mint feszültebb társaik. A szeparációs gondokkal küzdő ebek sokkal jobban ragaszkodnak gazdáikhoz, ám kapcsolatuk minősége rosszabb, mint a másik kategóriába tartozóké.

 

 

 

A kutyákat minél korábban el kell kezdeni nevelni, boldogságuk érdekében
A kutyákat minél korábban el kell kezdeni nevelni, boldogságuk érdekében
Fotó: Cesar’s Way

 

Ebből is látszik, hogy minden kutyát meg kell tanítani arra, mi helyes és mi nem. Ha elég időt és energiát szánunk rá, kedvencünk nem fog azon izgulni, vajon hazaérünk-e hozzá és eközben nem szedi szét a lakást sem. Ez mindkettőnk érdeke és boldogságának alapköve. Kutyáinkért felelősséggel tartozunk és nem hibáztathatjuk őket a nem megfelelő viselkedésért.

 

 

 

 


Indexkép forrás: insidedogsworld.com
Cikk első megjelenése: 2018. október 25.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Miért zizzennek meg a kutyák fürdetés és úszás után? Miért zizzennek meg a kutyák fürdetés és úszás után?
Megrázza magát, majd heves dörgölőzésbe kezd, vagy körbe-körbe rohangál eszméletlen sebességgel… Mintha kivetkőzne magából azok után, hogy megfürdettük, vagy pancsolt egy hatalmasat a vízben. Vajon miért csinálja?

Miért nem passzol a kutyám személyisége a fajtájához? Miért nem passzol a kutyám személyisége a fajtájához?
Kutyaválasztáskor ösztönösen is a személyiségünkhöz legjobban illő négylábút szeretnénk megtalálni. Ebben segíthetnek a fajtaleírások, melyekből olyan fontos dolgokat is megtudhatunk, mint a fajta megjelenése, testmérete, mozgásigénye és jelleme. Olykor viszont meglepetést okozhat, ha kiszemeltünk nem igazán felel meg az „ideális” képnek. Mi történhetett?

Mítosz vagy valóság? 5 kutyafajta, amit előítélek öveznek Mítosz vagy valóság? 5 kutyafajta, amit előítélek öveznek
Csupa vidámság és lelkesedés? Folyton zizeg vagy inkább lustálkodós, és egykedvűen szemléli a világ menetét? Netán agresszív? Mert hát "olyan fajta" - akkor itt az ideje leszámolni a sztereotípiákkal!

Így segíthetsz kutyádnak, hogy még jobban érezze magát a mindennapokban Így segíthetsz kutyádnak, hogy még jobban érezze magát a mindennapokban
Kedvencünk általános jóllétének és egészségének megőrzéséhez fontos, hogy mind fizikailag, mind érzelmileg, mind mentálisan is jól érezze magát. Hogyan segíthetünk neki ebben?

Tény vagy fikció: Miért viselkednek agresszívabban a kistestű kutyák? Tény vagy fikció: Miért viselkednek agresszívabban a kistestű kutyák?
A kistestű kutyákról gyakran vélekednek úgy az emberek, hogy morcosabbak, mint nagyobb társaik. Mi okozhatja ezt?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Praktiker Mondial Assistance GesmbH Irodakutya.com AEGON Magyarország Zrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Erdőlátogatási tilalom lépett érvénybe a somogyi erdőkben Hírek - Címlapon
Erdőlátogatási tilalom lépett érvénybe a somogyi erdőkben
Korlátozzák az erdőlátogatást március közepéig a Gemenc Zrt-nél Hírek - Címlapon
Korlátozzák az erdőlátogatást március közepéig a Gemenc Zrt-nél