A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Boldogabbak a jól nevelt kutyák gazdái

2019. február 01., 06:30


Szerző: László Enikő


Kategória: Jó tudni!




Egy mexikói tanulmányból kiderült, kevésbé stresszesek azok a tulajdonosok, akik kedvence jó magaviseletű.



M.T González-Ramírez és munkatársai a gazdák és kutyáik boldogság- és stresszintjét vizsgálták olyan helyzetekben, amikor a kedvencek egyedül maradtak otthon. A magányt rosszul tűrő ebek esetében a gazda stresszesebb volt a távollét során, mert tudta, kedvence nem viseli jól az egyedüllétet. Ilyen esetekben az ember már eleve feszült a helyzet miatt, és ha az eb valóban rosszalkodik, az még több stresszt okoz a gazdának, aki ezáltal nem feltétlen kezeli jól a helyzetet. Ennek pedig az állat issza meg a levét. Ez leginkább olyan formában nyilvánul meg, hogy emiatt egyre inkább eltávolodnak az emberek kedvenceiktől, mert azok nem viselkednek jól. Ez a kutyákban még több feszültséget és szorongást kelt, ezáltal még többet rosszalkodnak. A gazdák csalódottak, amikor kiderül állataikról, hogy nem tökéletesek. Pedig azok lehetnének, ha jól nevelték volna őket. Ezt viszont soha nem késő elkezdeni! Mivel a kutya rossz magatartásából következtethető az események negatív kölcsönhatása, érdemes minél hamarabb, már kölyökkorban hozzászoktatni a kellemetlenebb helyzetekhez is, mint például az egyedüllét.

 

 

A szeparációs gondokkal küzdő kutyák gazdái is stresszesebbek
A szeparációs gondokkal küzdő kutyák gazdái is stresszesebbek
Fotó: imgur.com

 

 

A kutatók 36 rosszul és 40 jól viselkedő kutyát vizsgáltak meg. Gazdáikkal előtte kérdőívet töltettek ki, hogy megtudják, ki melyik kategóriába tartozik. Arra voltak kíváncsiak, a kutyák remegnek, nyüszítenek vagy rombolnak-e mikor gazdájuk magára hagyja őket. Azok a kutyák, akik jól viselték a magányt, képzettebbeknek is számítottak - míg akik kevésbé, neveletlenebbek. Jellemzően azok, akik nem szorongtak, több időt töltöttek tulajdonosaikkal együtt, mint feszültebb társaik. A szeparációs gondokkal küzdő ebek sokkal jobban ragaszkodnak gazdáikhoz, ám kapcsolatuk minősége rosszabb, mint a másik kategóriába tartozóké.

 

 

 

A kutyákat minél korábban el kell kezdeni nevelni, boldogságuk érdekében
A kutyákat minél korábban el kell kezdeni nevelni, boldogságuk érdekében
Fotó: Cesar’s Way

 

Ebből is látszik, hogy minden kutyát meg kell tanítani arra, mi helyes és mi nem. Ha elég időt és energiát szánunk rá, kedvencünk nem fog azon izgulni, vajon hazaérünk-e hozzá és eközben nem szedi szét a lakást sem. Ez mindkettőnk érdeke és boldogságának alapköve. Kutyáinkért felelősséggel tartozunk és nem hibáztathatjuk őket a nem megfelelő viselkedésért.

 

 

 

 


Indexkép forrás: insidedogsworld.com
Cikk első megjelenése: 2018. október 25.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Hogyan szoktassam le a kutyámat az ásásról? 7 tipp, hogy kedvencünk és kertünk is biztonságban legyen Hogyan szoktassam le a kutyámat az ásásról? 7 tipp, hogy kedvencünk és kertünk is biztonságban legyen
Gödrök, lyukak, kiégett fű, esős időben pedig sár mindenhol? Ki ne szeretné épségben tudni otthona pázsitját az ásó tappancsoktól? Szerencsére több trükköt is bevethetünk ennek érdekében úgy, hogy közben kutyánk is pozitív élményként élje meg a változást.

Gondoltad volna, hogy a kutyákat is érintheti a stresszevés? Gondoltad volna, hogy a kutyákat is érintheti a stresszevés?
Állandóan enne a kutya? Egy kutatás szerint kedvenceinknél sem ritka az érzelmi evés. Tudj meg többet a témáról!

Miért szeret a kutyám a ruháimon aludni? Miért szeret a kutyám a ruháimon aludni?
Hihetetlenül aranyosak tudnak lenni, ahogy kényelmes fekhelyet keresgélve egyszer csak felfedezik pólónkat, pulóverünket vagy nadrágunkat az ágyon, és már indulnak is, hogy odakucorodjanak. De miért is szeretnek a ruháinkon pihenni?

Emésztőrendszeri zavarok? Lehet, hogy Irritábilis bél szindrómával (IBS) küzd a kutyánk! Emésztőrendszeri zavarok? Lehet, hogy Irritábilis bél szindrómával (IBS) küzd a kutyánk!
Csakúgy, mint az embereknél, az irritábilis bél szindróma, vagyis IBS a kutyák esetében is emésztőrendszeri panaszokat okoz. Bár náluk jóval ritkábban fordul elő, mégis fontos tudnunk róla.

Kutyáknál is jelentkezhet pánikroham? Kutyáknál is jelentkezhet pánikroham?
Egy kellemetlen, ijesztő élmény bizonyos emberek, tárgyak, állatok vagy helyzetek kapcsán szorongást válthat ki a kutyában. De mikor lép át a szorongás pánikba? Mit kell tudnunk az állapotról?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Irodakutya.com AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Beagle Club Online Ebugatta

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Erdőlátogatási tilalom lépett érvénybe a somogyi erdőkben Hírek - Címlapon
Erdőlátogatási tilalom lépett érvénybe a somogyi erdőkben
Korlátozzák az erdőlátogatást március közepéig a Gemenc Zrt-nél Hírek - Címlapon
Korlátozzák az erdőlátogatást március közepéig a Gemenc Zrt-nél