A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Börtönbe mehet a karcagi szaporító

2022. május 12., 11:30


Szerző: S.Zs.


Kategória: Állatvédelem




148 kutyát menekítettek ki 2020-ban a karcagi szaporítótelepről. A kutyák közel felének el volt vágva a hangszála, hogy ugatásukkal ne buktassák le a szaporítót.



 

2020 őszén több állatvédő szervezet összefogásával 148 kutyát sikerült kimenteni a karcagi szaporítótelepről. Az állatok döbbenetes körülmények között tengették napjaikat, élelem és gyakran víz nélkül próbálták túlélni a poklot. A kutyák közt ráadásul volt olyan, aki gazdás volt: gazdijai másfél éve keresték kedvencüket. Az állatkínzó szaporító ellen akkor eljárás indult, mely lassan közeledik a végéhez: az ügyészség letöltendő börtönbüntetést indítványoz, emellett közügyektől való eltiltást is. Az indítvány alapján, amennyiben beismeri a tettét, másfél év börtön várhat a férfira. 

 

 

148 kutyát mentettek ki az állatvédők egy szaporítótelepről
148 kutyát mentettek ki az állatvédők a karcagi szaporítótelepről 2020 őszén

 


Az alábbiakban Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Főügyészség közleménye olvasható:

 

 

A Karcagi Járási Ügyészség vádat emelt egy 32 éves férfi ellen állatkínzás bűntette miatt. Az ebszaporításból élő karcagi férfi 148 kutyát tartott kisméretű kennelekben, megfelelő táplálék és orvosi ellátás nélkül. A vádlott az állomány felének elvágatta a hangszálait azért, hogy a szomszédok ne vegyék észre, milyen sok kutyát tart.

 

A vádirat szerint a férfi 2020 őszén, Karcagon, két családi ház udvarán összesen 148 kutyát - mopsz, spániel, uszkár, spicc, westie, bichon - nevelt tárolóhelyiségekben és ólakban a szaporulat eladása céljából. A sötét, szűkös kennelekben rossz hűtőszekrények, hűtőládák szolgáltak az alultáplált, szomjaztatott ebek pihenő- és fekhelyéül. A korlátozott mozgási lehetőségek miatt a felnőtt állatok karmai túlnőttek. Az alom és a rendszeres takarítás hiánya folytán az ebek szőrzete rendkívül szennyezett volt, sokuk mancsát felmarta a vizelet és az ürülék. A nagyfokú elhanyagoltság, a zsúfolt tartás következtében 46 ebnél viselkedészavar alakult ki.

 

A méltatlan tartási körülményeken túl a férfi a szükséges orvosi ellátást sem biztosította a megélhetését szolgáló állatoknak. Ennek következtében több, mint az állomány fele bőrbetegségekben, fogínybetegségben, valamint hallójárat gyulladásban szenvedett. Közülük hat ebnél visszafordíthatatlan egészségkárosodás is kialakult, amelyet az idejében biztosított állatorvosi ellátás megelőzhetett volna.   

 

A szaporító telepet működtető férfi igyekezett leplezni a lakókörnyezete előtt, hogy milyen nagy állományt nevel, ezért megbízást adott egy másik férfinak arra, hogy a folyton csaholó kutyák hangszálait vágja el. A megbízott ismeretlen férfi 2018 és 2020 között összesen 70 állat hangszálait távolította el altatásban.  

 

Az ügyészség vádiratában azt indítványozta, hogy a bíróság börtönben letöltendő szabadságvesztést szabjon ki a vádlottal szemben és tiltsa el őt a közügyek gyakorlásától. Az ügyészi indítvány alapján a férfira – amennyiben beismeri tettét – egy év hat hónap börtönben letöltendő szabadságvesztés vár.  

 

Az ügyben a Karcagi Járásbíróság dönt. 

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Illegális kutyakereskedőkre csapott le a rendőrség Illegális kutyakereskedőkre csapott le a rendőrség
Négy embert gyanúsít a rendőrség azzal, hogy hamis kísérő okmányokkal szállítottak kutyákat külföldre; a kisállatok exportálásával foglalkozó ceglédi cég vezetőjét letartóztatta a bíróság - közölte a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) szerdán a police.hu oldalon.

Újabb 12 millió forinttal támogat civil szervezeteket a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány Újabb 12 millió forinttal támogat civil szervezeteket a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány
Újabb 12 millió forinttal támogatja a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány a kelet-magyarországi állatvédelmet és a szaporítótelepek elleni fellépést.

107 macskát és egy kutyát tartott a lakásában: állatkínzás bűntettéért kell felelnie a budapesti nőnek 107 macskát és egy kutyát tartott a lakásában: állatkínzás bűntettéért kell felelnie a budapesti nőnek
Az állatkínzás bűntettével vádolt nő az előkészítő ülésen nem ismerte el bűnösségét.

Próbára bocsátotta a bíróság az állatkínzással vádolt férfit Próbára bocsátotta a bíróság az állatkínzással vádolt férfit
A Tapolcai Járásbíróság – nem jogerősen – egy év hat hónapra próbára bocsátotta azt a 63 éves férfit, akivel szemben állatkínzás vétsége miatt folyik büntetőeljárás. Kötelezte továbbá a bíróság a vádlottat az eljárás során felmerült bűnügyi költség megfizetésére.

Letöltendő fogházbüntetésre ítélte a bíróság a férfit, aki Pesterzsébeten megkéselt egy kutyát Letöltendő fogházbüntetésre ítélte a bíróság a férfit, aki Pesterzsébeten megkéselt egy kutyát
A Budapesti XX., XXI. és XXIII. Kerületi Bíróság 2023. október 4-én 6 hónap fogházbüntetésre ítélt egy férfit, akit állatkínzás vétségével vádolt az ügyészség.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Hírstart Ebugatta Beagle Club Online MTI

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Egy kutya végrendelete Hírek - Címlapon
Egy kutya végrendelete
Kutya-ember dominancia – Ki az úr a háznál? Hírek - Címlapon
Kutya-ember dominancia – Ki az úr a háznál?