A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Börtönbüntetésre ítélték a férfit, aki láncra kötött német juhászát éheztette

2021. április 23., 14:30


Szerző: S.Zs.


Kategória: Állatvédelem
A Veszprémi Járásbíróság 2020 novemberében hozott döntésével végrehajtandó szabadságvesztésre ítélte azt a 34 éves veszprémi férfit, aki olyan rossz körülmények között tartotta a kutyáját, hogy az eb bordái kilátszottak és a lánca a húsába ékelődött. 

A bíróság által megállapított tényállás szerint 2019 óta tartott a vádlott veszprémi ingatlanán egy nőstény németjuhász kutyát- írja a bíróság közleménye. (Az esetről oldalunk is beszámolt, ez ide kattintva olvasható.) A vádlott a kutyát egy mindössze 1 méter mozgásteret biztosító fém láncon tartotta, és az állat megfelelő táplálkozásáról sem gondoskodott. A vádlottnál 2019 novemberében tartott helyszíni szemlén a kutya bordái kilátszottak, a lánc az állat húsába beékelődött, mely durva sebet okozott neki. A vádlott a kutyának semmilyen menedéket nem biztosított az időjárás viszontagságaival szemben. Az állat elkobzásra került a vádlottól.

 

 

Másfél méteres láncon tartott németjuhászt mentettek a rendőrök - az utolsó pillanatban érkezett a segítség
Másfél méteres láncon tartott németjuhászt mentettek a rendőrök - az utolsó pillanatban érkezett a segítség
Fotó: police.hu

 

 

Az ügyben az ügyészség vádiratában tárgyalás mellőzésével történő büntetővégzés meghozatalára tett indítványt, melyben felfüggesztett szabadságvesztés büntetés kiszabását kérte. A bíróság azonban – mivel a vádirat alapján úgy találta, hogy az ügy megítélése nem egyszerű, és tárgyalás tartása nélkül a büntetés célja nem érhető e – az indítványtól eltérően az ügyben előkészítő ülést tűzött ki. A vádlott az előkészítő ülésen a bűncselekmény elkövetését csak részben ismerte el, azzal védekezett, hogy nem állt szándékában az állatnak szenvedést okozni, kizárólag tudatlansága miatt nem látta el megfelelően az ebet. A vádlott védekezését a rendelkezésre álló bizonyítékok azonban cáfolták, ugyanis a kutya a fájdalmait nyüszítéssel folyamatosan jelezte, melyet mások is észleltek.

 

A bíróság az ügyben lefolytatott bizonyítás alapján a vádlott bűnösségét kétséget kizáróan megállapíthatónak látta és a vádlottat 10 hónap börtönbüntetésre és 1 év közügyektől eltiltásra ítélte. A bíróság álláspontja szerint a vádlott a kutyának olyan fokú szenvedést okozott, amelyre figyelemmel a büntetési célok elérésére csak végrehajtandó szabadságvesztés büntetés kiszabása volt alkalmas. A bíróság a vádlottat méltatlannak találta továbbá a közügyek gyakorlására, ezért attól is eltiltotta. 

 

A vádlott és védője által előterjesztett fellebbezés alapján eljárt Veszprémi Törvényszék másodfokon helybenhagyta a Veszprémi Járásbíróság döntését, így az jogerőre emelkedett.

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Kölyökkutyákat kivégző férfi ellen ítélt a bíróság Kölyökkutyákat kivégző férfi ellen ítélt a bíróság
A férfi négy kölyökkel végzett – az ötödik kiskutya csodával határos módon menekült csak meg. Állatkínzás miatt jogerősen negyven nap elzárásra ítélt a Siklósi Járásbíróság az állatkínzót.

Átkelt a szivárványhídon Landon, a hős mentőkutya Átkelt a szivárványhídon Landon, a hős mentőkutya
Gyászol a Kulcsár Kutató-Mentőkutyás Szolgálat Alapítvány: hű társuk, Landon, a 12 éves németjuhász átkelt a szivárványhídon.

Letöltendő fogházbüntetésre ítélte a bíróság a férfit, aki Pesterzsébeten megkéselt egy kutyát Letöltendő fogházbüntetésre ítélte a bíróság a férfit, aki Pesterzsébeten megkéselt egy kutyát
A Budapesti XX., XXI. és XXIII. Kerületi Bíróság 2023. október 4-én 6 hónap fogházbüntetésre ítélt egy férfit, akit állatkínzás vétségével vádolt az ügyészség.

Tűző napon kötötte láncra kutyáját a gazda, míg elment nyaralni Tűző napon kötötte láncra kutyáját a gazda, míg elment nyaralni
Az állatvédők megpróbáltak segíteni, ám a kiérkező rendőrök szerint nem történt szabálysértés. A kutya másnapra eltűnt, az állatvédőket pedig elzavarták…

Elfogták a pesterzsébeti állatkínzót, aki megszúrt egy kutyát Elfogták a pesterzsébeti állatkínzót, aki megszúrt egy kutyát
A férfi az utcáról szurkálta meg az udvaron ugató házőrzőt, majd egy másik kutyát is megpróbált megsebezni.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Brimo partysátor Rehabportál Praktiker Irodakutya.com

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Lappangó veszélyek az udvaron - tedd kutyabaráttá a kerted! Hírek - Címlapon
Lappangó veszélyek az udvaron - tedd kutyabaráttá a kerted!
Hihetetlen átalakuláson esett át a kőszoborra hasonlító mentett kutya Hírek - Címlapon
Hihetetlen átalakuláson esett át a kőszoborra hasonlító mentett kutya