A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Börtönbüntetésre ítélték a férfit, aki láncra kötött német juhászát éheztette

2021. április 23., 14:30


Szerző: S.Zs.


Kategória: Állatvédelem




A Veszprémi Járásbíróság 2020 novemberében hozott döntésével végrehajtandó szabadságvesztésre ítélte azt a 34 éves veszprémi férfit, aki olyan rossz körülmények között tartotta a kutyáját, hogy az eb bordái kilátszottak és a lánca a húsába ékelődött.



 

A bíróság által megállapított tényállás szerint 2019 óta tartott a vádlott veszprémi ingatlanán egy nőstény németjuhász kutyát- írja a bíróság közleménye. (Az esetről oldalunk is beszámolt, ez ide kattintva olvasható.) A vádlott a kutyát egy mindössze 1 méter mozgásteret biztosító fém láncon tartotta, és az állat megfelelő táplálkozásáról sem gondoskodott. A vádlottnál 2019 novemberében tartott helyszíni szemlén a kutya bordái kilátszottak, a lánc az állat húsába beékelődött, mely durva sebet okozott neki. A vádlott a kutyának semmilyen menedéket nem biztosított az időjárás viszontagságaival szemben. Az állat elkobzásra került a vádlottól.

 

 

Másfél méteres láncon tartott németjuhászt mentettek a rendőrök - az utolsó pillanatban érkezett a segítség
Másfél méteres láncon tartott németjuhászt mentettek a rendőrök - az utolsó pillanatban érkezett a segítség
Fotó: police.hu

 

 

Az ügyben az ügyészség vádiratában tárgyalás mellőzésével történő büntetővégzés meghozatalára tett indítványt, melyben felfüggesztett szabadságvesztés büntetés kiszabását kérte. A bíróság azonban – mivel a vádirat alapján úgy találta, hogy az ügy megítélése nem egyszerű, és tárgyalás tartása nélkül a büntetés célja nem érhető e – az indítványtól eltérően az ügyben előkészítő ülést tűzött ki. A vádlott az előkészítő ülésen a bűncselekmény elkövetését csak részben ismerte el, azzal védekezett, hogy nem állt szándékában az állatnak szenvedést okozni, kizárólag tudatlansága miatt nem látta el megfelelően az ebet. A vádlott védekezését a rendelkezésre álló bizonyítékok azonban cáfolták, ugyanis a kutya a fájdalmait nyüszítéssel folyamatosan jelezte, melyet mások is észleltek.

 

A bíróság az ügyben lefolytatott bizonyítás alapján a vádlott bűnösségét kétséget kizáróan megállapíthatónak látta és a vádlottat 10 hónap börtönbüntetésre és 1 év közügyektől eltiltásra ítélte. A bíróság álláspontja szerint a vádlott a kutyának olyan fokú szenvedést okozott, amelyre figyelemmel a büntetési célok elérésére csak végrehajtandó szabadságvesztés büntetés kiszabása volt alkalmas. A bíróság a vádlottat méltatlannak találta továbbá a közügyek gyakorlására, ezért attól is eltiltotta. 

 

A vádlott és védője által előterjesztett fellebbezés alapján eljárt Veszprémi Törvényszék másodfokon helybenhagyta a Veszprémi Járásbíróság döntését, így az jogerőre emelkedett.

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Átkelt a szivárványhídon Landon, a hős mentőkutya Átkelt a szivárványhídon Landon, a hős mentőkutya
Gyászol a Kulcsár Kutató-Mentőkutyás Szolgálat Alapítvány: hű társuk, Landon, a 12 éves németjuhász átkelt a szivárványhídon.

Letöltendő fogházbüntetésre ítélte a bíróság a férfit, aki Pesterzsébeten megkéselt egy kutyát Letöltendő fogházbüntetésre ítélte a bíróság a férfit, aki Pesterzsébeten megkéselt egy kutyát
A Budapesti XX., XXI. és XXIII. Kerületi Bíróság 2023. október 4-én 6 hónap fogházbüntetésre ítélt egy férfit, akit állatkínzás vétségével vádolt az ügyészség.

Tűző napon kötötte láncra kutyáját a gazda, míg elment nyaralni Tűző napon kötötte láncra kutyáját a gazda, míg elment nyaralni
Az állatvédők megpróbáltak segíteni, ám a kiérkező rendőrök szerint nem történt szabálysértés. A kutya másnapra eltűnt, az állatvédőket pedig elzavarták…

Elfogták a pesterzsébeti állatkínzót, aki megszúrt egy kutyát Elfogták a pesterzsébeti állatkínzót, aki megszúrt egy kutyát
A férfi az utcáról szurkálta meg az udvaron ugató házőrzőt, majd egy másik kutyát is megpróbált megsebezni.

Végrehajtandó börtönt kapott két huszonéves állatkínzó Végrehajtandó börtönt kapott két huszonéves állatkínzó
Még csak első fokon, de végrehajtandó börtönre ítélte a Jászberényi Járásbíróság, azt a két fiatal férfit, akik halálra verték haragosuk kiskutyáját.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Rehabportál Brimo partysátor Praktiker Mondial Assistance GesmbH

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Lappangó veszélyek az udvaron - tedd kutyabaráttá a kerted! Hírek - Címlapon
Lappangó veszélyek az udvaron - tedd kutyabaráttá a kerted!
Hihetetlen átalakuláson esett át a kőszoborra hasonlító mentett kutya Hírek - Címlapon
Hihetetlen átalakuláson esett át a kőszoborra hasonlító mentett kutya