A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Csöndes kutyák, avagy ők miért nem ugatnak?

2020. április 11., 08:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Jó tudni!




A kutyák ugatnak. Ezt már egészen pici korunkban megtanuljuk, azonban gazdiként a későbbiekben megfigyelhetjük, hogy e tekintetben sem egyformák kedvenceink: van, amelyiknek be sem áll a szája, míg néhányuk csak komoly dolog esetén ugat. És vannak olyan ebek is, akik szinte soha nem vakkantanak.



A legtöbb gazdi pont hogy le akarja szoktatni a kutyáját az ugatásról, hiszen rendkívül kellemetlen, ha az eb átugatja az időt, míg mi házon kívül vagyunk. A szomszédok dühösek, a sétákon is furcsán néznek, ha mindent és mindenkit megugat a kutya. Ehhez képest előfordulnak olyan ebek is, akik a világért sem vakkantanának egyet sem. A csendességnek több oka is lehet, de előfordulhat, hogy az ugatás hiány egy tünet, mely jelzi: kutyusunk nem érzi jól magát. Nézzük, mitől is lehet csöndes a kutya:

 

Fajtajelleg

A különböző fajták kitenyésztésénél más-más tulajdonságokat, jellemzőket preferáltak őseink: ezek fényében született meg és fejlődött egy-egy fajta. Egyes fajtákat kifejezetten azért kedveltek, tenyésztettek, mert hangos jelzéssel figyelmeztette az embereket a veszélyre, míg más fajták esetében a hanggal való jelzésre nem volt olyan nagy szükség. Például a basenji fajtájú kutyák különös ismertetőjegye, hogy ők nem ugatnak: adnak ki hangot, de az inkább visításhoz, nyüszítéshez hasonlít.

 

A basenji egyáltalán nem ugat
A basenji egyáltalán nem ugat 
Fotó: dogtime.com

 

Egyedi személyiség

Minden kutya más, egyedi személyiségjegyekkel rendelkezik nem csak fajon, de fajtán belül is. Néhányan mindent megtesznek azért, hogy a figyelem középpontjába kerüljenek, mások inkább nyugodtan elfekszenek a helyükön, meghagyják másnak a bohóckodást - és a hangoskodást.

 

A fajtákon belül az egyedek személyiségétől is függ, mennyire beszédesek, ugatósak
A fajtákon belül az egyedek személyiségétől is függ, mennyire beszédesek, ugatósak
Fotó: Vetstreet.com

 

Egészségügyi probléma

Betegségre utalhat, ha az egyébként ugató kutya teljesen abbahagyja az ugatást. A gazdinak kell ismernie a kedvencét, hogy az mennyit, hogyan szokott ugatni , ennek fényében kell felismernie, a csendet, mint tünetet. Emellé levertség, és egyéb tünetek is társulhatnak.

 

Múltbeli tapasztalatok
Főleg örökbefogadott kutyusok esetében játszhat szerepet a számunkra gyakran ismeretlen előélete. Előfordulhat, hogy korábban olyan gazdánál volt, aki nem riadt vissza a fenyítéstől, az agresszió alkalmazásától, ha kutyája valamiért ugatott. Márpedig a kutyák nem felejtik el könnyen, amit “beléjük neveltek” - ahogy az erős ütéseket sem. Az “önmegtartóztatása” ilyen, vagy hasonló okokból is fakadhat.

 

 

 

Forrás: iheartdogs.com
Cikk első megjelenése: 2018. március 07.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Ezek voltak a legnépszerűbb kutyafajták 2023-ban Ezek voltak a legnépszerűbb kutyafajták 2023-ban
A francia bulldogok és a labrador retrieverek ismét taroltak.

Miért dünnyögnek a kutyák pihenés közben? Miért dünnyögnek a kutyák pihenés közben?
Dünnyög, dörmög, jólesően nyög és talán még horkant is egyet-egyet… Mi pedig odáig vagyunk érte! De mit szeretne kifejezni általa?

Egyes kutyafajták hajlamosabbak lehetnek a daganatos betegségekre Egyes kutyafajták hajlamosabbak lehetnek a daganatos betegségekre
Egy friss tanulmányból az is kiderül, melyek ezek a fajták.

Miért fut álmában a kutyám? Miért fut álmában a kutyám?
Előfordult már, hogy kedvenced dünnyögött, morgott és mocorgott, miközben az igazak álmát aludta? Vajon hova szalad? Álmodik talán vagy valami komolyabb zajlik le a testében?

Gondoltad volna, hogy a szánhúzók sokkal régebb óta társaink, mint ahogy eddig véltük? Gondoltad volna, hogy a szánhúzók sokkal régebb óta társaink, mint ahogy eddig véltük?
Több mint 9500 évvel ezelőtt jelentek meg először Szibériában.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

AEGON Magyarország Zrt. Rehabportál Praktiker MOL Nyrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
 5 „vétó” a kutyajó Húsvét érdekében Hírek - Címlapon
5 „vétó” a kutyajó Húsvét érdekében
Bezárnak a kirándulóhelyek a hosszú hétvégére – ne tervezz nagyobb kutyás kirándulást! Hírek - Címlapon
Bezárnak a kirándulóhelyek a hosszú hétvégére – ne tervezz nagyobb kutyás kirándulást!