A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Egy hajszálon múlt a kutya élete felelőtlen gazdája miatt - felfüggesztettel megúszhatja a nő

2019. július 30., 13:15


Szerző: S.Zs.


Kategória: Állatvédelem
Felfüggesztett börtönbüntetést kaphat a nő, aki nem gondoskodott kutyájáról. A négylábú életét az utolsó pillanatban érkező orvosi ellátás mentette meg.Nem kötelező kutyát tartani. 

Egyre gyakrabban olvasni, hallani ezt a mondatot. Nem véletlenül. A kutyatartás (az állattartás) felelősséggel jár. Mindennapos kötelezettségekkel - akkor is, ha esik, ha fúj, ha hideg van, vagy ha épp ünnepnap van. Egy élet múlik rajtunk, gazdákon. 

 

A nyergesújfalui nő ezt nem tartotta megfontolandónak. Láncra kötötte kutyáját, de még nagyobb baj, hogy emellett semmilyen menedéket nem biztosított az állatnak, ahova elbújhatott volna az időjárás viszontagságai elől. Ha esett, ha tűzött a nap, vagy akár fagyott, a kutyának el kellett viselnie. Ami talán még ment is volna úgy, ha kapott volna elegendő vizet és élelmet, amiből erőt nyerhet. De nem kapott eleget. Pontosabban leginkább nem is kapott semmit. 

 

Ez az állapot fél éven át tartott, 2018 nyarától 2019 januárjáig. A végletekig legyengült kutyát úgy találták meg, hogy már csontsovány volt, annyi ereje sem volt, hogy a fagyos sárból felkeljen. A bundája saját ürülékével és sárral volt szennyezett, amik rá is fagytak - annyira, hogy farkát emiatt már nem is tudta mozgatni. 

 

Az utolsó utáni pillanatban érkezett hozzá a segítség, a szakszerű állatorvosi ellátásnak köszönhetően sikerült megmenteni az életét. 

 

Az ügyészség közleménye szerint a vádlott ezzel a magatartásával megszegte az állatok védelméről és kíméletéről szóló törvény rendelkezéseit, mely szerint az állattartó köteles a jó gazda gondosságával eljárni, az állat fajának, fajtájának és élettani szükségleteinek megfelelő életfeltételekről gondoskodni. A szabadban tartott állatok számára pedig biztosítani kell olyan területet, illetve létesítményt, ahol azok veszély esetén, valamint az időjárás káros hatásaival és az egészségre ártalmas hatásokkal szemben védelmet találnak.

 

Az ügyészség a vádiratban indítványt tett arra, hogy a járásbíróság a büntetlen előéletű vádlottal szemben 1 év 7 hónap 15 nap, középmértéktől kisebb mértékben eltérő, felfüggesztett börtön fokozatú szabadságvesztést szabjon ki.

 

 

 

 


Indexkép forrás: araglegal.com - A kép illusztráció!

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Rekordszámú pályázat érkezett az állatvédő civil szervezeteknek kiírt pályázatra Rekordszámú pályázat érkezett az állatvédő civil szervezeteknek kiírt pályázatra
Ovádi Péter, az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos bejelentette, hogy rekordszámú pályázat érkezett a május elején meghirdetett, állatvédelemmel, illetve mentő-, segítő- és vakvezető kutyás jellegű tevékenységgel foglalkozó civil szervezetek számára szóló pályázatra. A pályázati kiírás szerint a kérelmek benyújtására nyitva álló határidő kedden letelt, 284 szervezet élt a pályázat beadása adta lehetőséggel.

Eredményes volt az Európai Állatjólléti Tanácsok Fórumának idei ülése Eredményes volt az Európai Állatjólléti Tanácsok Fórumának idei ülése
Ovádi Péter, az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos örömmel számolt be arról, hogy Magyarország is képviseltette magát az EuroFAWC-on, május középén Edinburgh-ban. Az EuroFAWC, azaz az Európai Állatjólléti Tanácsok Fóruma 2006-ban jött létre annak érdekében, hogy platformot biztosítson az információk és nézetek megosztásához, valamint hálózatot biztosítson az Állatjólléti Tanácsok számára Európa-szerte. A testület működésének elengedhetetlen alapköve az elméleti és gyakorlati tapasztalatok megosztása a tagállamok között, valamint a közös állatvédelmi vízió kialakítása.

A kutyák már családtagok, nem háziállatok – de mit esznek és mennyiért? Felmérés készült a hazai kutyatartási szokásokról A kutyák már családtagok, nem háziállatok – de mit esznek és mennyiért? Felmérés készült a hazai kutyatartási szokásokról
A kutyatartók közel negyede szerint a kutyájuk fontosabb, mint a legtöbb családtagja vagy ismerőse. A legfiatalabb kutyagazdák között az arány egy harmad. Többek között ez derült ki a Whizzopet.hu webáruház által készített kutatásból.

Szombaton rendezik meg a felelős állattartás napját a Rex Állatszigeten Szombaton rendezik meg a felelős állattartás napját a Rex Állatszigeten
A Rex Kutyaotthon Alapítvány szombaton rendezi meg a felelős állattartás napja elnevezésű rendezvényét a Rex Állatszigeten, ahol kutyabemutatókkal, lovas foglalkozásokkal, kincskereső játékokkal, interaktív élő állatos gyermekelőadással, postagalamb-bemutatóval és kézműves programokkal is várják az érdeklődőket.

NyusziSTOP-ot kérnek az állatvédők húsvétra NyusziSTOP-ot kérnek az állatvédők húsvétra
Sajnos már 150 forinttól vásárolható élő kiscsibe, pár ezerért pedig dísznyúl, melyet sokan arra használnak, hogy elkápráztassák húsvétkor gyermekeiket. Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetőjének tapasztalata az, hogy az összevásárolt élő állatok ünnepek után legtöbbször unott terhek maradnak. Az állati jövevényektől sokan durva módon próbálnak megszabadulni.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

AEGON Magyarország Zrt. Egyedi kutyás ajándéktárgyak AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Praktiker

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Plüsskutya miatt törte be a napon parkoló autó szélvédőjét Hírek - Címlapon
Plüsskutya miatt törte be a napon parkoló autó szélvédőjét
Toto kutya kalandjai az Adrián Hírek - Címlapon
Toto kutya kalandjai az Adrián