A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Egy hajszálon múlt a kutya élete felelőtlen gazdája miatt - felfüggesztettel megúszhatja a nő

2019. július 30., 13:15


Szerző: S.Zs.


Kategória: Állatvédelem
Felfüggesztett börtönbüntetést kaphat a nő, aki nem gondoskodott kutyájáról. A négylábú életét az utolsó pillanatban érkező orvosi ellátás mentette meg.Nem kötelező kutyát tartani. 

Egyre gyakrabban olvasni, hallani ezt a mondatot. Nem véletlenül. A kutyatartás (az állattartás) felelősséggel jár. Mindennapos kötelezettségekkel - akkor is, ha esik, ha fúj, ha hideg van, vagy ha épp ünnepnap van. Egy élet múlik rajtunk, gazdákon. 

 

A nyergesújfalui nő ezt nem tartotta megfontolandónak. Láncra kötötte kutyáját, de még nagyobb baj, hogy emellett semmilyen menedéket nem biztosított az állatnak, ahova elbújhatott volna az időjárás viszontagságai elől. Ha esett, ha tűzött a nap, vagy akár fagyott, a kutyának el kellett viselnie. Ami talán még ment is volna úgy, ha kapott volna elegendő vizet és élelmet, amiből erőt nyerhet. De nem kapott eleget. Pontosabban leginkább nem is kapott semmit. 

 

Ez az állapot fél éven át tartott, 2018 nyarától 2019 januárjáig. A végletekig legyengült kutyát úgy találták meg, hogy már csontsovány volt, annyi ereje sem volt, hogy a fagyos sárból felkeljen. A bundája saját ürülékével és sárral volt szennyezett, amik rá is fagytak - annyira, hogy farkát emiatt már nem is tudta mozgatni. 

 

Az utolsó utáni pillanatban érkezett hozzá a segítség, a szakszerű állatorvosi ellátásnak köszönhetően sikerült megmenteni az életét. 

 

Az ügyészség közleménye szerint a vádlott ezzel a magatartásával megszegte az állatok védelméről és kíméletéről szóló törvény rendelkezéseit, mely szerint az állattartó köteles a jó gazda gondosságával eljárni, az állat fajának, fajtájának és élettani szükségleteinek megfelelő életfeltételekről gondoskodni. A szabadban tartott állatok számára pedig biztosítani kell olyan területet, illetve létesítményt, ahol azok veszély esetén, valamint az időjárás káros hatásaival és az egészségre ártalmas hatásokkal szemben védelmet találnak.

 

Az ügyészség a vádiratban indítványt tett arra, hogy a járásbíróság a büntetlen előéletű vádlottal szemben 1 év 7 hónap 15 nap, középmértéktől kisebb mértékben eltérő, felfüggesztett börtön fokozatú szabadságvesztést szabjon ki.

 

 

 

 


Indexkép forrás: araglegal.com - A kép illusztráció!

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

A kutya nem játék - ne kerüljön a karácsonyfa alá sem! A kutya nem játék - ne kerüljön a karácsonyfa alá sem!
Biztos sokan láttunk már kedves képeket könnyeikkel küszködő gyerkőcökről, amint épp kibontják ajándékukat a karácsonyfa alatt - és a nagy dobozból egy csillogó szemű kiskutya néz vissza rájuk. Megható pillanat! De mi lesz ezután?

Embertelen körülmények között tartott kutyákat foglaltak le a kaposvári rendőrök Embertelen körülmények között tartott kutyákat foglaltak le a kaposvári rendőrök
Tűrhetetlen körülmények között tartott kutyákat foglaltak le a kaposvári rendőrök, állatkínzás miatt indítottak eljárást.

Hogyan lehet eltüntetni 300 ezer gazdátlan kutyát? Hogyan lehet eltüntetni 300 ezer gazdátlan kutyát?
Leginkább neveléssel. No, nem a kutyák, hanem az emberek egész korai, kisgyermekkortól kezdődő felelős állattartásra nevelésével. A Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Karán a legfontosabb célközönséget, az óvodásokat szólítják meg a Felelős Állattartás Napján május 6-án. Ezen a napon minden a kutyák és a gyerekek körül forog az egyetemi kar gyakorló óvodájában. A délelőtt folyamán az AURA Segítő Kutya Alapítvány, a lelkes óvópedagógusok és egyetemi hallgatók közreműködésével szervezett programok várják a legkisebbeket. Délután pedig tudományos-ismeretterjesztő előadásokon vehetnek részt az érdeklődő felnőttek, ahol többek között Tornóczky Anita állatvédő és kutyakiképző, valamint Topál József etológus professzor is megosztja gondolatait.

Légy felelős: ne ajándékozz élő állatot húsvétra! Légy felelős: ne ajándékozz élő állatot húsvétra!
Élő állat helyett jobb ötlet a csokinyuszi! Döntsünk felelősen: biztos, hogy hosszú évekre, akár évtizedekre is felelősséget tudunk vállalni az állatkáért?

Minden második magyar háztartásban van kutya - Jelentősen nőtt a kutyatartók száma a vírusidőszakban Minden második magyar háztartásban van kutya - Jelentősen nőtt a kutyatartók száma a vírusidőszakban
Jelentősen nőtt a kutyatartók száma a vírusidőszakban, 2021 nyarára minden második magyar háztartás kutyatartó lett, így a kutyák száma Magyarországon már jócskán meghaladhatja a 3 milliót - tájékoztatta az Állatorvostudományi Egyetem szerdán az MTI-t.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Brimo partysátor Rehabportál Hírstart Beagle Club Online

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Gazdikereső menhelyi kutyák az iskolában Hírek - Címlapon
Gazdikereső menhelyi kutyák az iskolában
Több ezer ember életét menthetik meg a kutyák egy új módszer segítségével Hírek - Címlapon
Több ezer ember életét menthetik meg a kutyák egy új módszer segítségével