A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Egy igazán kutyabarát polgármester

Beszélgetés Kőbánya polgármesterével, Kovács Róberttel


2015. május 29., 12:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Könnyű




Kovács Róberttel, Kőbánya polgármesterével beszélgettünk a kutyákról, kutyatartásról és a közelmúltban megrendezett III. Kőbányai Kutyafesztiválról.



Ön is boldog kutyatulajdonos? Milyen kutyája van?

 

Nagy állatbarátok vagyunk a feleségemmel, ezért nem tartunk kutyát – pontosan azért, mert tudjuk, hogy a kutya családtag, és nagy felelősség. Az életmódunk miatt nem tudnánk rá elég figyelmet fordítani, sokat dolgozunk, van, hogy korán reggeltől késő estig, sokszor van hétvégén is kerületi elfoglaltságunk. A lakásunknak nincs kertje, ezért naponta többször is sétáltatni kellene az ebet, de sajnos esélyünk sem lenne a rendszerességre. A családban van egy mini yorki, és bár nem valami férfias jószág, bevallom, nagyon kedves számomra. Egyáltalán nem bánom, ha az ölemben ücsörög.

 

Kovács Róbert, Kőbánya polgármestere
Kovács Róbert, Kőbánya polgármestere

 

Mi indokolta nyitást az önkormányzat részéről a kutyások felé? Milyen változást vár a kezdeményezés hatására? Mit gondol, a kezdeményezés segítségével közelebb kerülnek egymáshoz kutyások és a kutyátlan városlakók?

 

Az önkormányzat sokat tesz azért, hogy a kedvenceiknek jó legyen kőbányai kutyának lenni, de azokra is gondolunk, akiknek nincs négylábú családtagjuk. Kerületünkben is több ezer eb lakik, nem lehet nem törődni velük! Az elmúlt években nemcsak azért tettünk meg mindent, hogy jó legyen Kőbányán kutyának lenni, hanem azért is, hogy a felelős állattartás népszerűsítésével segítsük a kutyások és nem kutyások együttélését. Ma már 13 futtató és 103 ürülékgyűjtő edény szolgálja mindkét célt, valamint a szokásos májusi, ingyenes kutyafesztivál, ahol a család minden kétlábú és négylábú tagja talál a kedvére való programot. A múlt hétvégén már a III. Kőbányai Kutyafesztivált rendeztük, és évről évre nagyobb az érdeklődés. Azzal, hogy igyekszünk a kutyások igényeit kielégíteni, a „kutyátlanoknak” is kedvezünk: például mára a kerület minden városrészében működik gondozott, kellő méretű kutyafuttató, így a parkoktól, játszóterektől távolabb is megfelelő körülmények között tudnak játszani és sétálni a gazdik kedvenceikkel. 

 

Számítanak-e hasonló nyitásra a szomszédos kerületekben is?

 

Minden kerületben élnek kutyások, és mindenhol ugyanazok a problémák, csak nem feltétlenül ugyanazok a választott megoldások. Biztos vagyok abban, hogy kölcsönösen tanulhatunk majd egymástól.

 

Mi a legfőbb dolog, amire a kutyatartóknak nagyobb figyelmet kellene fordítaniuk az eddigi tapasztalatok alapján?

 

A kutya rengeteg öröm forrása, de hatalmas felelősség is. Csak annak szabad tartania, akinek van türelme a jószághoz, a neveléséhez, és vállalja, hogy kielégíti az igényeit: rendszeresen és sokat sétáltatja, gondozza, ivartalaníttatja, felszedi utána a piszkot. A kutya is egy élő, érző lény, és akkor is foglalkozni kell vele, amikor az ember fáradt vagy rosszkedvű, és esőben, hóban, szélben, sötétben is le kell vinni sétálni – ezt sokan nem gondolják végig. Örömmel látom, hogy egyre többen fogadnak örökbe menhelyi kutyát, de akkor lennék a legboldogabb, ha be sem kerülnének oda.

 

A III. Kőbányai Kutyafesztiválon
A III. Kőbányai Kutyafesztiválon

 

A közeljövőben milyen kutyásokat érintő rendezvényeket terveznek?

 

Kőbánya évente tart ingyenes kutyafesztivált, de az önkormányzat célja nem a több rendezvény szervezése, hanem a folyamatos, napi szintű figyelem. Szeretnénk minél több kutyavécét kialakítani a közterületeken – ezek kétszer kétméteres, homokkal fedett, lekerített területek, amelyeket egyszerűbb tisztán tartani, és higiénikusabb is, mint a járdáról felszedni a kutyagumit. Folyamatosan bővítjük a kutyapiszok-gyűjtők számát, gondozzuk, és ahol lehet, fejlesztjük a futtatókat. 

 

 

Ha ellátogatnál a kőbányai kutyafuttatók egyikére, ITT megtalálod a címüket!

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

 

Témába vág

Már a Crufts-on is odafigyelnek a turcsi orrú kutyák egészségére Már a Crufts-on is odafigyelnek a turcsi orrú kutyák egészségére
2025-től csak bizonyos egészségügyi feltételek megléte esetén nevezhetnek a nyomott orrú kutyák a világ legnagyobb kutyakiállítására.

Kóbor kutyák örökbefogadására buzdít miséin a kutyabarát pap Kóbor kutyák örökbefogadására buzdít miséin a kutyabarát pap
A Brazíliában élő Paulo atya szívében kiemelt helyet töltenek be a magukra hagyott, elárvult állatok - "Felesküdtem arra, hogy amíg csak élek, segíteni fogom őket."

A vulkanikus eredetű Somló lankáinak felfedezése kutyákkal A vulkanikus eredetű Somló lankáinak felfedezése kutyákkal
Somló, magányos tanúhegy a Bakony szélén, ami Magyarország legkisebb borvidékéről híres. A borászatok mellett a várrom, a kilátó, a tanösvény és a somlói miliő miatt érdemes ellátogatni ide. A Somló varázsa mindenkit megérint, pár napos kikapcsolódásra tökéletes úti cél a kutyákkal.

Egy ritka terrierfajta lett Amerika legszebb kutyája 2023-ban Egy ritka terrierfajta lett Amerika legszebb kutyája 2023-ban
Stache, a selymes bundájú szakállas eb büszkén pózolt a kamerák előtt hálaadás napján.

Különleges barátság szövődött Mark Wahlberg és egy kóbor kutya között az Artúr, a király forgatásán Különleges barátság szövődött Mark Wahlberg és egy kóbor kutya között az Artúr, a király forgatásán
A négylábú főszereplő első pillantásra belopta magát a színész szívébe.

Képek

III. Kőbányai Kutyafesztivál III. Kőbányai Kutyafesztivál III. Kőbányai Kutyafesztivál III. Kőbányai Kutyafesztivál III. Kőbányai Kutyafesztivál III. Kőbányai Kutyafesztivál III. Kőbányai Kutyafesztivál III. Kőbányai Kutyafesztivál III. Kőbányai Kutyafesztivál III. Kőbányai Kutyafesztivál III. Kőbányai Kutyafesztivál III. Kőbányai Kutyafesztivál III. Kőbányai Kutyafesztivál III. Kőbányai Kutyafesztivál III. Kőbányai Kutyafesztivál III. Kőbányai Kutyafesztivál III. Kőbányai Kutyafesztivál III. Kőbányai Kutyafesztivál III. Kőbányai Kutyafesztivál III. Kőbányai Kutyafesztivál III. Kőbányai Kutyafesztivál III. Kőbányai Kutyafesztivál III. Kőbányai Kutyafesztivál III. Kőbányai Kutyafesztivál III. Kőbányai Kutyafesztivál III. Kőbányai Kutyafesztivál III. Kőbányai Kutyafesztivál III. Kőbányai Kutyafesztivál III. Kőbányai Kutyafesztivál III. Kőbányai Kutyafesztivál III. Kőbányai Kutyafesztivál III. Kőbányai Kutyafesztivál III. Kőbányai Kutyafesztivál III. Kőbányai Kutyafesztivál III. Kőbányai Kutyafesztivál III. Kőbányai Kutyafesztivál III. Kőbányai Kutyafesztivál III. Kőbányai Kutyafesztivál III. Kőbányai Kutyafesztivál III. Kőbányai Kutyafesztivál III. Kőbányai Kutyafesztivál III. Kőbányai Kutyafesztivál III. Kőbányai Kutyafesztivál III. Kőbányai Kutyafesztivál III. Kőbányai Kutyafesztivál III. Kőbányai Kutyafesztivál III. Kőbányai Kutyafesztivál III. Kőbányai Kutyafesztivál III. Kőbányai Kutyafesztivál III. Kőbányai Kutyafesztivál III. Kőbányai Kutyafesztivál III. Kőbányai Kutyafesztivál III. Kőbányai Kutyafesztivál III. Kőbányai Kutyafesztivál III. Kőbányai Kutyafesztivál III. Kőbányai Kutyafesztivál III. Kőbányai Kutyafesztivál III. Kőbányai Kutyafesztivál III. Kőbányai Kutyafesztivál III. Kőbányai Kutyafesztivál III. Kőbányai Kutyafesztivál III. Kőbányai Kutyafesztivál III. Kőbányai Kutyafesztivál III. Kőbányai Kutyafesztivál III. Kőbányai Kutyafesztivál III. Kőbányai Kutyafesztivál III. Kőbányai Kutyafesztivál

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Praktiker EB OVO Közhasznú Egyesület Irodakutya.com AIRMAX Cargo Budapest Zrt.


Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Mindent megeszik - és a tápot? Hírek - Címlapon
Mindent megeszik - és a tápot?
Praktikák - a bolhairtó nyakörvek Hírek - Címlapon
Praktikák - a bolhairtó nyakörvek