A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Mindent megeszik - és a tápot?

2015. május 30., 07:00


Szerző: Simán Klára


Kategória: Egészség




Naptár. Tűsarkú. (A legdrágább!) Távirányító. CD. Asztal. Kispárna. Elektromos kábel. (Feszültséggel teli, mint a Gazdi...) Gomb. Autóbelső. Cumi. Virág! Teli pelus... MINDEN étel a kutya számára. A sor végén: táp!



 

...a levél kimaradt! Úgy tűnik, az is fincsi. (kép: www.csirip.hu)

 

"Ez volt a legjobb cipőm!" - Megette a Drága? ...a kedvencünknek szinte minden ehető ebben a Világban! Kivéve természetesen a (gyakran) prémium kategóriás táp, ami még egészséges is - és amiből a kóstolót pillanatok alatt behabzsolta az eb. 

 

A Gazdik tapsztalata szerint a négylábú családtagok gyakran ráunnak kedvenc "kutyakajájukra" - csakhogy ha belegondolsz, Te sem eszed állandóan ugyanazt, persze, hogy ő se kér egy idő után grillcsérkét, ha csak az van... smiley

 

Ez is fincsi? (kép: www.csirip.hu)

 

Az állatorvosok jelentős része szerint a táp kiválasztásánál a magas hústartalmat kell figyelembe venni elsősorban. Ha ugyanis több a rostanyag, mint a hasznosítható tápanyag, akkor annak két következménye lehet:

- rengeteg ürülékes zacskó fogy...,

- állandóan éhes az állat.

A túl sok gabonát tartalmazó tápot tehát jobb mellőzni, nagyon becsapós az alkalmazhatósága.

 

Ez a "túl" kategória! (kép: www.haziallat.hu)

 

A megfelelő táp kiválasztása a mi dolgunk, és nem a kutyáé! Ne bízzuk rá, mit választ: a kutyáknak szánt ételek többsége cukrot/édesítőszert is tartalmaz, és ettől kedvtelve eszi az eb. Rövid távon. Hosszabb távon ugyanis meghalhat, de legalábbis megbetegedhet tőle. Gazdi, Te vagy az okosabb: adj elé pl. három szemet abból a száraz tápból, amit TE legjobbnak ítélsz - és amelyiket ezek közül választja, az jó lesz! 

 

Tápváltás = hasmenés? Elkerülhető! Ha fokozatosan, arányosan keverjük a régi tápot és az újat, akkor még az érzékeny gyomrú kutyusok is jól (értsd: éjjel-nappali hasmars nélkül...) vészelik át a táplálékváltozást. (Előbb csak egy picit kapjon az új finomságból. Majd naponta egyre többet tegyél bele az új tápból, és egyre kevesebbet a régiből.)

 

...fincsire várva? (kép: www.csirip.hu)

 

Száraz táp? Konzerv? Házikoszt? - Ami teljes értékű tápanyagot szolgáltat neki. Ha vegyesen, keverve, akkor úgy! A lányeg, hogy a fehérje és ásványianyag-bevitel, valamint a vitaminok megfelelő menniységben rendelkezésre álljanak a szervezet működéséhez. Sokat számít a szoktatás is: a kölyökkorától azonos jellegű ételen felnőtt kutyát megviselheti - még pszichés szempontból is! - a gyökeres változás.

 

Fontos azonban, hogy ne felejtsük el, hogy a kutya alkalmazkodó szervezet - adott idő alatt "átszokik" a szervezetük arra az ételre, amit kapnak. Ha a szokásosnál többször éhes (pl.: az utcán felenne minndent a földről, többször odamegy a táljához ennivalót keresve, kinézi a falatot az ember szájából, stb.), akkor viszont gond lehet az étel minőségével.

Vannak persze fallánk kutyák is, itt ismét a Gazdi szerető gondoskodására van bízva, hogy a  folyton éhes állat ne hízzon el - csökkentve ezzel az életesélyeit. (A falánkság oka lehet akár kölyökkori trauma is: ha rendszeresen meg kellett közdenie az ételért, addig eszik, amíg csak bírja szusszal...)

 

Igen, "úgy" néz - de mindent azért mégse szabad! (kép: www.szimat.potr.hu)

 

Az állítvédők szerint az a kutya NEM elhízott, amelyiknek - ha megpróbáljuk a hátán, a gerinc vonalában megmarkolni a bőrét - meg tudjuk markolni felül az irháját. Ha ez nem lehetséges, akkor elhízott ebről beszélünk. 

Tartsuk szem előtt a másik végletet is: vannak olyan kutyák (pl: agár), ahol fajtajellegzetesség, hogy látható a borda! 

 

A hirtelen súlyváltozásnál célszerű felkeresni az állatorvost! - Ahogy az embernél, úgy náluk is fontos jelzése ez a szervezetnek.

 

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

 


Cikk első megjelenése: 2014. szeptember 19.

Témába vág

Miért szeret a kutyám a ruháimon aludni? Miért szeret a kutyám a ruháimon aludni?
Hihetetlenül aranyosak tudnak lenni, ahogy kényelmes fekhelyet keresgélve egyszer csak felfedezik pólónkat, pulóverünket vagy nadrágunkat az ágyon, és már indulnak is, hogy odakucorodjanak. De miért is szeretnek a ruháinkon pihenni?

Ehetnek a kutyák sonkát? Ehetnek a kutyák sonkát?
Bár az ünnepek már elmúltak, a húsvéti sonkából maradt falatokra még mindig áhítozhat kedvencünk. De kaphat belőle?

Miért eszik füvet a kutyám? Miért eszik füvet a kutyám?
Éhes? Fáj a pocakja? Szorongását próbálja enyhíteni? Vagy csupán megszokásból legelészik? Mit kell tudnunk a fűevésről és hogyan segíthetünk kedvencünknek, ha túlzásba viszi?

Egyedül otthon – Így teheted színesebbé kutyád számára a magány óráit Egyedül otthon – Így teheted színesebbé kutyád számára a magány óráit
Legszívesebben a nap minden percét együtt töltenénk imádott kedvencünkkel, ám sokunk számára ez sajnos nem lehetséges. Mivel varázsolhatjuk komfortosabbá az egyedüllét idejét?

Idén is több gyűjtés indul a menhelyi állatok megsegítésére – online felületen mutatja a SPAR, mikor és hol Idén is több gyűjtés indul a menhelyi állatok megsegítésére – online felületen mutatja a SPAR, mikor és hol
Folyamatosan zajlik 2024-ben is a menhelyeken élő cicák és kutyák támogatása a SPAR Magyarország és az Országos Állatvédőrség Alapítvány együttműködése keretében. A kezdeményezéssel tavaly többek között 32 ezer kilogramm száraztáp és több mint 45 ezer darab konzerv gyűlt össze számukra.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Ebugatta AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Rehabportál Beagle Club Online

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Überluxus kutyaházak Hírek - Címlapon
Überluxus kutyaházak
Egy igazán kutyabarát polgármester Hírek - Címlapon
Egy igazán kutyabarát polgármester