A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Mindent megeszik - és a tápot?

2015. május 30., 07:00


Szerző: Simán Klára


Kategória: Egészség
Naptár. Tűsarkú. (A legdrágább!) Távirányító. CD. Asztal. Kispárna. Elektromos kábel. (Feszültséggel teli, mint a Gazdi...) Gomb. Autóbelső. Cumi. Virág! Teli pelus... MINDEN étel a kutya számára. A sor végén: táp! 

...a levél kimaradt! Úgy tűnik, az is fincsi. (kép: www.csirip.hu)

 

"Ez volt a legjobb cipőm!" - Megette a Drága? ...a kedvencünknek szinte minden ehető ebben a Világban! Kivéve természetesen a (gyakran) prémium kategóriás táp, ami még egészséges is - és amiből a kóstolót pillanatok alatt behabzsolta az eb. 

 

A Gazdik tapsztalata szerint a négylábú családtagok gyakran ráunnak kedvenc "kutyakajájukra" - csakhogy ha belegondolsz, Te sem eszed állandóan ugyanazt, persze, hogy ő se kér egy idő után grillcsérkét, ha csak az van... smiley

 

Ez is fincsi? (kép: www.csirip.hu)

 

Az állatorvosok jelentős része szerint a táp kiválasztásánál a magas hústartalmat kell figyelembe venni elsősorban. Ha ugyanis több a rostanyag, mint a hasznosítható tápanyag, akkor annak két következménye lehet:

- rengeteg ürülékes zacskó fogy...,

- állandóan éhes az állat.

A túl sok gabonát tartalmazó tápot tehát jobb mellőzni, nagyon becsapós az alkalmazhatósága.

 

Ez a "túl" kategória! (kép: www.haziallat.hu)

 

A megfelelő táp kiválasztása a mi dolgunk, és nem a kutyáé! Ne bízzuk rá, mit választ: a kutyáknak szánt ételek többsége cukrot/édesítőszert is tartalmaz, és ettől kedvtelve eszi az eb. Rövid távon. Hosszabb távon ugyanis meghalhat, de legalábbis megbetegedhet tőle. Gazdi, Te vagy az okosabb: adj elé pl. három szemet abból a száraz tápból, amit TE legjobbnak ítélsz - és amelyiket ezek közül választja, az jó lesz! 

 

Tápváltás = hasmenés? Elkerülhető! Ha fokozatosan, arányosan keverjük a régi tápot és az újat, akkor még az érzékeny gyomrú kutyusok is jól (értsd: éjjel-nappali hasmars nélkül...) vészelik át a táplálékváltozást. (Előbb csak egy picit kapjon az új finomságból. Majd naponta egyre többet tegyél bele az új tápból, és egyre kevesebbet a régiből.)

 

...fincsire várva? (kép: www.csirip.hu)

 

Száraz táp? Konzerv? Házikoszt? - Ami teljes értékű tápanyagot szolgáltat neki. Ha vegyesen, keverve, akkor úgy! A lányeg, hogy a fehérje és ásványianyag-bevitel, valamint a vitaminok megfelelő menniységben rendelkezésre álljanak a szervezet működéséhez. Sokat számít a szoktatás is: a kölyökkorától azonos jellegű ételen felnőtt kutyát megviselheti - még pszichés szempontból is! - a gyökeres változás.

 

Fontos azonban, hogy ne felejtsük el, hogy a kutya alkalmazkodó szervezet - adott idő alatt "átszokik" a szervezetük arra az ételre, amit kapnak. Ha a szokásosnál többször éhes (pl.: az utcán felenne minndent a földről, többször odamegy a táljához ennivalót keresve, kinézi a falatot az ember szájából, stb.), akkor viszont gond lehet az étel minőségével.

Vannak persze fallánk kutyák is, itt ismét a Gazdi szerető gondoskodására van bízva, hogy a  folyton éhes állat ne hízzon el - csökkentve ezzel az életesélyeit. (A falánkság oka lehet akár kölyökkori trauma is: ha rendszeresen meg kellett közdenie az ételért, addig eszik, amíg csak bírja szusszal...)

 

Igen, "úgy" néz - de mindent azért mégse szabad! (kép: www.szimat.potr.hu)

 

Az állítvédők szerint az a kutya NEM elhízott, amelyiknek - ha megpróbáljuk a hátán, a gerinc vonalában megmarkolni a bőrét - meg tudjuk markolni felül az irháját. Ha ez nem lehetséges, akkor elhízott ebről beszélünk. 

Tartsuk szem előtt a másik végletet is: vannak olyan kutyák (pl: agár), ahol fajtajellegzetesség, hogy látható a borda! 

 

A hirtelen súlyváltozásnál célszerű felkeresni az állatorvost! - Ahogy az embernél, úgy náluk is fontos jelzése ez a szervezetnek.

 

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

 


Cikk első megjelenése: 2014. szeptember 19.

Témába vág

Lipoma, a jóindulatú zsírdaganat kutyáknál Lipoma, a jóindulatú zsírdaganat kutyáknál
Zsírcsomó, zsírdaganat, lipoma… Első olvasatra ijesztően hangozhatnak e kifejezések, ám legtöbb esetben jóindulatú daganatokról van szó. Mit kell tudni róluk és mi a teendőnk?

Miért szeretne a kutyám evés után játszani? Miért szeretne a kutyám evés után játszani?
Jóízűen elfogyasztotta vacsoráját, majd hirtelen rátör a játszhatnék. Tényleg annyira finom volt, hogy kedvencünk örömében nem tudja visszafogni magát, és ki kell mozognia jókedvét? De hát pihennie kellene...

Miért nem eszik a kutyám? Az étvágytalanság lehetséges okai 10 pontban Miért nem eszik a kutyám? Az étvágytalanság lehetséges okai 10 pontban
A napi rutinban bekövetkező változásoktól kezdve az egészségi problémákig terjedhet azon okok széles köre, melyek miatt a kutya elutasítja az ételt. Mit szeretne velünk közölni és hogyan segíthetünk neki?

Mennyire etikus szobakennelbe zárni a kutyát? Mennyire etikus szobakennelbe zárni a kutyát?
Mentális gondokat is okozhat a hosszabb időn át tartó bezártság, nem beszélve arról, milyen problémákat vet fel a kutyák általános jóléte, egészsége szempontjából.

Ízlelés kutyáknál – Hogyan érzik kedvenceink az ízeket? Ízlelés kutyáknál – Hogyan érzik kedvenceink az ízeket?
Bár a kutyák elsősorban orrukat használják a világ felfedezéséhez, a többi érzékszervüket is segítségül hívják, így az ízlelésnek is nagyon fontos szerepe van. De milyen ízeket éreznek?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

MTI Mondial Assistance GesmbH EB OVO Közhasznú Egyesület Ebugatta

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Überluxus kutyaházak Hírek - Címlapon
Überluxus kutyaházak
Egy igazán kutyabarát polgármester Hírek - Címlapon
Egy igazán kutyabarát polgármester