A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Egy új teszt jelenthet reményt a májbeteg kutyáknak a gyógyulásra

2018. augusztus 07., 12:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Egészség




Új lehetőség a májbeteg kutyák gyógyításában: egy új módszer segítségével gyorsabban és kevésbé kockázatosan lehet kiszűrni a májbetegséget kedvenceinknél.



Az Edinburgh-i Egyetem állatorvosai egy új vérvizsgálati módszert fejlesztettek ki, amivel sokkal korábban is felfedezhető a májbetegség  a kutyáknál. A korai jelek azonosításával hamarabb megkezdhető a négylábú kezelése, így a gyógyulás esélyei is jelentősen növelhetők.

 

A kutatók szerint a humán pácienseknél elért eredményekre épülő fejlesztés révén az orvosok hamarabb megkezdhetik a beteg állatok kezelését - írta a BBC Newsra hivatkozva az MTI.

 

Eddig csak biopsziával lehetett megállapítani a májbetegséget, ami azonban nem csak költséges, de komplikációval is járhat
Eddig csak biopsziával lehetett megállapítani a májbetegséget, ami azonban nem csak költséges, de komplikációval is járhat
Fotó: bbc.com

 

A vizsgálat segít nyomon követni a miR-122 molekula szintjének változását: ez a molekula a májbetegség ismert biomarkere az embereknél.

A májbetegség megállapítására jelenleg biopsziát használnak a kutyáknál, ez a módszer azonban költséges és komplikációkhoz vezethet.

 

Az Edinburgh-i Egyetem állatorvosi karának szakemberei 250 kutyánál mértek miR-122 szintet. A Journal of Veterinary Internal Medicine című folyóiratban publikált eredményeik azt mutatták, hogy a molekula nagyobb mennyiségben fordult elő a májbetegséggel küzdő kutyákban, mint egészséges társaikban.

 

"Találtunk egy specifikus, érzékeny és nem invazív módszert a májbetegség észlelésére kutyáknál" - mondta Richard Mellanby, az egyetem kisállatkórházának munkatársa, a tanulmány vezetője.

 

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Rossz lehelet – Miért büdös a kutya szája? Rossz lehelet – Miért büdös a kutya szája?
Kedvenceink szájszaga amellett, hogy kellemetlen, komoly gondot is jelezhet. Mi minden állhat a hátterében, és hogyan segíthetünk kutyánknak?

Babesiosis (babézia) kutyáknál - az életveszélyes kór, és amit tudnunk kell róla Babesiosis (babézia) kutyáknál - az életveszélyes kór, és amit tudnunk kell róla
Azonnali állatorvosi beavatkozás nélkül a babesiosis halálos kimenetelű lehet kedvencünkre nézve – ezért is olyan fontos tisztában lennünk terjedésével, tüneteivel és a megelőzéssel!

Kutya az állatorvosnál - Ezért fontos a rendszeres állapotfelmérés Kutya az állatorvosnál - Ezért fontos a rendszeres állapotfelmérés
Ha szeretnénk, hogy kedvencünk boldog és kiegyensúlyozott legyen, gondoskodnunk kell egészségéről is. Ennek elengedhetetlen része az, hogy legalább évente egy alkalommal ellátogassunk az állatorvoshoz. Mire számíthatunk az állapotfelmérés során?

Idős kutya a családban – 6 tipp az egészségesebb és boldogabb nyugdíjas évekhez Idős kutya a családban – 6 tipp az egészségesebb és boldogabb nyugdíjas évekhez
Kisöregünk a legjobb barátunk, természetes, hogy azt szeretnénk, minél tovább együtt maradhassunk. Megfelelő gondoskodással örömtelivé varázsolhatjuk ezüst éveit is.

Mennyi a kutya ideális testhőmérséklete? Mennyi a kutya ideális testhőmérséklete?
Előfordul, hogy kutyánkat megsimogatva úgy érzékeljük, testéből szokatlan melegség árad. Ez azonban nem feltétlen jelenti azt, hogy lázas. De hogyan állapíthatjuk meg, hogy minden rendben van kedvencünkkel? Vagy épp ellenkezőleg, ideje állatorvoshoz fordulni?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Brimo partysátor MOL Nyrt. Hírstart Mondial Assistance GesmbH

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Elválaszthatatlan barátok - OJ, a vak tacskó és Dozer, az ő vakvezető kutyája Hírek - Címlapon
Elválaszthatatlan barátok - OJ, a vak tacskó és Dozer, az ő vakvezető kutyája
Magyar pásztorkutyák mérik össze tudásukat az Ős-Dráva Látogatóközpontban Hírek - Címlapon
Magyar pásztorkutyák mérik össze tudásukat az Ős-Dráva Látogatóközpontban