A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Egy új teszt jelenthet reményt a májbeteg kutyáknak a gyógyulásra

2018. augusztus 07., 12:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Egészség




Új lehetőség a májbeteg kutyák gyógyításában: egy új módszer segítségével gyorsabban és kevésbé kockázatosan lehet kiszűrni a májbetegséget kedvenceinknél.



Az Edinburgh-i Egyetem állatorvosai egy új vérvizsgálati módszert fejlesztettek ki, amivel sokkal korábban is felfedezhető a májbetegség  a kutyáknál. A korai jelek azonosításával hamarabb megkezdhető a négylábú kezelése, így a gyógyulás esélyei is jelentősen növelhetők.

 

A kutatók szerint a humán pácienseknél elért eredményekre épülő fejlesztés révén az orvosok hamarabb megkezdhetik a beteg állatok kezelését - írta a BBC Newsra hivatkozva az MTI.

 

Eddig csak biopsziával lehetett megállapítani a májbetegséget, ami azonban nem csak költséges, de komplikációval is járhat
Eddig csak biopsziával lehetett megállapítani a májbetegséget, ami azonban nem csak költséges, de komplikációval is járhat
Fotó: bbc.com

 

A vizsgálat segít nyomon követni a miR-122 molekula szintjének változását: ez a molekula a májbetegség ismert biomarkere az embereknél.

A májbetegség megállapítására jelenleg biopsziát használnak a kutyáknál, ez a módszer azonban költséges és komplikációkhoz vezethet.

 

Az Edinburgh-i Egyetem állatorvosi karának szakemberei 250 kutyánál mértek miR-122 szintet. A Journal of Veterinary Internal Medicine című folyóiratban publikált eredményeik azt mutatták, hogy a molekula nagyobb mennyiségben fordult elő a májbetegséggel küzdő kutyákban, mint egészséges társaikban.

 

"Találtunk egy specifikus, érzékeny és nem invazív módszert a májbetegség észlelésére kutyáknál" - mondta Richard Mellanby, az egyetem kisállatkórházának munkatársa, a tanulmány vezetője.

 

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Hirtelen fellépő agresszió? Lehet, hogy fájdalommal küzd a kutya Hirtelen fellépő agresszió? Lehet, hogy fájdalommal küzd a kutya
Tanulmányok szerint a viselkedésben bekövetkező változások hátterében betegség, fájdalmas állapot is állhat. Ha a kutya váratlanul agresszívan reagál az érintésre, érdemes alaposan utánajárni a mögötte rejlő okoknak, hogy segíteni tudjunk neki!

5 tévhit a mentett kutyákkal kapcsolatban 5 tévhit a mentett kutyákkal kapcsolatban
Örökbefogadni jó! Gyakran hallhatjuk e szavakat, mégis hajlamosak lehetünk fenntartással kezelni a dolgot. Szeretnénk eloszlatni néhány tévhitet, melyek visszatarthatnak attól, hogy beengedj életedbe egy mentett kutyát.

Betegségre is utalhat, ha a kutya folyton szomjas, túl sokat iszik Betegségre is utalhat, ha a kutya folyton szomjas, túl sokat iszik
A fokozott szomjúságérzet gyakran átmeneti állapot kutyáknál, ám ha hosszabb időn át fennáll, vagy egyéb tünetek kísérik, jelezhet egészségügyi problémát. Tudj meg többet a lehetséges okokról!

Babesiosis (babézia) kutyáknál - az életveszélyes kór, és amit tudnunk kell róla Babesiosis (babézia) kutyáknál - az életveszélyes kór, és amit tudnunk kell róla
Azonnali állatorvosi beavatkozás nélkül a babesiosis halálos kimenetelű lehet kedvencünkre nézve – ezért is olyan fontos tisztában lennünk terjedésével, tüneteivel és a megelőzéssel!

Rossz lehelet – Miért büdös a kutya szája? Rossz lehelet – Miért büdös a kutya szája?
Kedvenceink szájszaga amellett, hogy kellemetlen, komoly gondot is jelezhet. Mi minden állhat a hátterében, és hogyan segíthetünk kutyánknak?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Praktiker Beagle Club Online Irodakutya.com MOL Nyrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Elválaszthatatlan barátok - OJ, a vak tacskó és Dozer, az ő vakvezető kutyája Hírek - Címlapon
Elválaszthatatlan barátok - OJ, a vak tacskó és Dozer, az ő vakvezető kutyája
Magyar pásztorkutyák mérik össze tudásukat az Ős-Dráva Látogatóközpontban Hírek - Címlapon
Magyar pásztorkutyák mérik össze tudásukat az Ős-Dráva Látogatóközpontban