A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Életveszélyes szúnyogok fenyegetik a Horvátországban nyaraló gazdikat és kutyáikat

2020. július 16., 11:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Egészség




Emberre és állatra egyaránt veszélyt jelent a Balkánon élő lepkeszúnyog, amely a kutyák esetében akár halálos kimenetelű is lehet. A Leishmánia a horvátországi nyaralásokon jelent komoly veszélyt az ebekre, a lepkeszúnyog egyetlen csípése hegesedéssel járó sebeket, vese- vagy májelégtelenséget, valamint a száj és az orrgyulladást is előidézhet náluk. A betegség kezelésére nincs igazán hatékony megoldás, ezért érdemes a megelőzésre koncentrálni, és repellens hatású készítménnyel megelőzni a bajt.



 

A Leishmanózis, vagy Leishmaniasis nevű parazita a balkáni térségben fenyegeti a háziállatokat, amely a lepkeszúnyog csípésével okozhat problémát. Az élősködő, ugyan az emberre is veszélyt jelent, a kutyák és macskák esetében viszont halálos kimenetelű betegségeket is előidézhet. A kórra azoknak a magyar gazdiknak érdemes ügyelni, akik a nyaralásukra magukkal viszik a kedvencüket.

 

 

A lepkeszúnyogok terjeszthetik a  Leishmanózis, vagy Leishmaniasis nevű parazitát
A lepkeszúnyogok terjeszthetik a  Leishmanózis, vagy Leishmaniasis nevű parazitát

 

 

A lepkeszúnyog leginkább a molylepkére emlékeztetheti az óvatlan nyaralókat, akik Horváthországban, Szlovéniában és Szerbiában is találkozhatnak a rovarral. A csípésével a Leishmaniasis nevű parazitát juttatja az állatok vérébe, és a szervezet immunvérsejtjeit támadja meg. A fertőzöttség sokszor akár évekig is lappanghat a szervezetben, és ráadásul többféle tünetet is produkálhat egyszerre. A Leishmania okozhat bőrfelszíni sebeket a fejen és a szem körül, megtámadhatja a májat, lépet és a csontvelőt, de jelentkezhet a száj és az orr szöveteinek gyulladásával is.

 

 

A Leishmánia ellen a legjobb módszer a megelőzés!
A Leishmánia ellen a legjobb módszer a megelőzés!

 

 

Mivel a betegséget nagyon nehéz időben diagniosztizálni és gyógyítani, a legkézenfekvőbb megoldás a megelőzés. A lepkeszúnyog csípését repellens hatású – a csípéseket megakadályozó – élősködők elleni készítménnyel kerülhetik el a gazdák, amelyek nyakörv és rácseppentő oldat formájában itthon is megvásárolhatók.

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Babesiosis (babézia) kutyáknál - az életveszélyes kór, és amit tudnunk kell róla Babesiosis (babézia) kutyáknál - az életveszélyes kór, és amit tudnunk kell róla
Azonnali állatorvosi beavatkozás nélkül a babesiosis halálos kimenetelű lehet kedvencünkre nézve – ezért is olyan fontos tisztában lennünk terjedésével, tüneteivel és a megelőzéssel!

Rovarcsípés kutyáknál – Tünetek és teendők Rovarcsípés kutyáknál – Tünetek és teendők
A rovarcsípések gyakran bosszantó viszketést hagynak maguk után, máskor azonban komoly fájdalommal járhatnak, és életveszélyes állapotba is sodorhatják a kutyát. Hogyan óvhatjuk meg kedvencünket?

Allergia kutyáknál - Kisokos gazdiknak Allergia kutyáknál - Kisokos gazdiknak
Viszketés, könnyezés, vakarózás... Lehet, hogy kedvencünk allergiás? Bár a téma rendkívül komplex, összefoglalónkkal szeretnénk egy kis segítséget nyújtani az eligazodásban.

Országos szinten a kutyák 6-7%-a szívféreggel fertőzött lehet Országos szinten a kutyák 6-7%-a szívféreggel fertőzött lehet
A szívférgesség továbbra is a kutyák egyik legádázabb ellensége. Az állatorvosok tapasztalatai alapján 1-2%-kal emelkedhetett a szívférges kutyák száma, azaz a hazai kutyapopulációnak jelenleg átlagosan 6-7%-a fertőzött. Az ország egyes területein sokkal magasabb is lehet a fertőzöttség. A szívférgesség tüneteire már nagyon súlyos stádiumban figyelnek fel a kutyatartók, ezért is fontos a megelőzés és a rendszeres szűrővizsgálat minden 6 hónapnál idősebb kutya esetében. Dr. Fok Éva ny. tudományos főmunkatárs, PhD, állatorvos, parazitológus elmondta, hogyan védhetjük meg négylábú kedvenceinket: a prevenció a kulcs a harcban.

Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni? Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni?
A kutyák imádnak a szabadban szaladgálni, játszani, napozni. Ősidők óta állnak összeköttetésben a természettel, élvezik az illatait és szívesen elnyúlnak a puha fűben; gyakran meg is hemperegne benne. De miért teszik?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Hírstart JULIUS-K9 MOL Nyrt. Rehabportál

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Elmarad az augusztus 20-i tűzijáték Hírek - Címlapon
Elmarad az augusztus 20-i tűzijáték
Fokozottan kell figyelni a kutyasétán: Pomázon fellépnek az elszaporodott vaddisznók ellen! Hírek - Címlapon
Fokozottan kell figyelni a kutyasétán: Pomázon fellépnek az elszaporodott vaddisznók ellen!