A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Életveszélyes szúnyogok fenyegetik a Horvátországban nyaraló gazdikat és kutyáikat

2020. július 16., 11:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Egészség




Emberre és állatra egyaránt veszélyt jelent a Balkánon élő lepkeszúnyog, amely a kutyák esetében akár halálos kimenetelű is lehet. A Leishmánia a horvátországi nyaralásokon jelent komoly veszélyt az ebekre, a lepkeszúnyog egyetlen csípése hegesedéssel járó sebeket, vese- vagy májelégtelenséget, valamint a száj és az orrgyulladást is előidézhet náluk. A betegség kezelésére nincs igazán hatékony megoldás, ezért érdemes a megelőzésre koncentrálni, és repellens hatású készítménnyel megelőzni a bajt.



 

A Leishmanózis, vagy Leishmaniasis nevű parazita a balkáni térségben fenyegeti a háziállatokat, amely a lepkeszúnyog csípésével okozhat problémát. Az élősködő, ugyan az emberre is veszélyt jelent, a kutyák és macskák esetében viszont halálos kimenetelű betegségeket is előidézhet. A kórra azoknak a magyar gazdiknak érdemes ügyelni, akik a nyaralásukra magukkal viszik a kedvencüket.

 

 

A lepkeszúnyogok terjeszthetik a  Leishmanózis, vagy Leishmaniasis nevű parazitát
A lepkeszúnyogok terjeszthetik a  Leishmanózis, vagy Leishmaniasis nevű parazitát

 

 

A lepkeszúnyog leginkább a molylepkére emlékeztetheti az óvatlan nyaralókat, akik Horváthországban, Szlovéniában és Szerbiában is találkozhatnak a rovarral. A csípésével a Leishmaniasis nevű parazitát juttatja az állatok vérébe, és a szervezet immunvérsejtjeit támadja meg. A fertőzöttség sokszor akár évekig is lappanghat a szervezetben, és ráadásul többféle tünetet is produkálhat egyszerre. A Leishmania okozhat bőrfelszíni sebeket a fejen és a szem körül, megtámadhatja a májat, lépet és a csontvelőt, de jelentkezhet a száj és az orr szöveteinek gyulladásával is.

 

 

A Leishmánia ellen a legjobb módszer a megelőzés!
A Leishmánia ellen a legjobb módszer a megelőzés!

 

 

Mivel a betegséget nagyon nehéz időben diagniosztizálni és gyógyítani, a legkézenfekvőbb megoldás a megelőzés. A lepkeszúnyog csípését repellens hatású – a csípéseket megakadályozó – élősködők elleni készítménnyel kerülhetik el a gazdák, amelyek nyakörv és rácseppentő oldat formájában itthon is megvásárolhatók.

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni? Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni?
A kutyák imádnak a szabadban szaladgálni, játszani, napozni. Ősidők óta állnak összeköttetésben a természettel, élvezik az illatait és szívesen elnyúlnak a puha fűben; gyakran meg is hemperegne benne. De miért teszik?

Kölyökkutyád van? Íme 10 gyakori betegség, melyről tudnod kell Kölyökkutyád van? Íme 10 gyakori betegség, melyről tudnod kell
Bármennyire is nem szeretünk gondolni rá, fontos, hogy tisztában legyünk azokkal a betegségekkel, melyek hamar leverhetik lábukról kiskedvencünket. Ismerjük fel a jeleket!

Kutyákra veszélyes betegséget hordozhatnak a meztelencsigák Kutyákra veszélyes betegséget hordozhatnak a meztelencsigák
Nemcsak esős időben találkozhatunk velük, de vizes, nyirkos helyeken is felbukkanhatnak. Miért baj, ha kedvencünk megeszi a meztelencsigát?

Kullancsbénulás, avagy a kullancscsípés okozta paralízis kutyáknál Kullancsbénulás, avagy a kullancscsípés okozta paralízis kutyáknál
Rendkívül ijesztő látvány, késői felismerés esetén pedig életveszélyessé is válhat, ha a kullancs csípése következtében bénulás jelentkezik a kutyánál. Mit kell tudni az állapotról és a megelőzésről?

Babesiosis (babézia) kutyáknál - az életveszélyes kór, és amit tudnunk kell róla Babesiosis (babézia) kutyáknál - az életveszélyes kór, és amit tudnunk kell róla
Azonnali állatorvosi beavatkozás nélkül a babesiosis halálos kimenetelű lehet kedvencünkre nézve – ezért is olyan fontos tisztában lennünk terjedésével, tüneteivel és a megelőzéssel!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Brimo partysátor Rehabportál MTI AEGON Magyarország Zrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Elmarad az augusztus 20-i tűzijáték Hírek - Címlapon
Elmarad az augusztus 20-i tűzijáték
Fokozottan kell figyelni a kutyasétán: Pomázon fellépnek az elszaporodott vaddisznók ellen! Hírek - Címlapon
Fokozottan kell figyelni a kutyasétán: Pomázon fellépnek az elszaporodott vaddisznók ellen!