A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Élő nyuszi helyett csoki nyulat ajándékozzunk húsvétra!

2018. március 30., 07:45


Szerző: S.Zs.


Kategória: Állatvédelem




Húsvétkor gyakran felelőtlenül vásárolnak az emberek állatot ajándékba. Az ünnep után fényét vesztett nyuszi pedig sajnos nem egyszer az utcán vagy menhelyen végzi. A Rex Alapítvány munkatársai arra kérnek mindenkit, hogy döntsenek felelősséggel, és inkább a csokinyuszik mellett tegyék le voksukat!



Valószínűleg mindenki fejében megfordult már legalább egyszer, hogy milyen jó is lenne egy édes kis nyuszival ünnepelni a húsvétot. Kétségtelen, a nyúl az egyik legmegnyerőbb állat, apró tappancsaival, selymes bundájával és a jellegzetesen mozgó aprócska orrával. De vajon mi történik a húsvéti nyulakkal, amikor eltűnik róluk az ünnepi reflektorfény?

 

Nyuszi ül a szobában

Sokan kiscsibékkel, nyuszikkal térnek haza az egyébként állatoktól egészen addig mentes, csendes lakásokba. Az ünnepek alatt az ajándékállatok pillanatnyi mosolyt varázsolnak ugyan az arcunkra, de az idill hamar elmúlik: az aranyos füles vagy kiscsibe, ami húsvét napján meglepett örömmel rohangált a szőnyegen, az ünnep után már csak unott teherként ficánkolhat. Gondot okozhat a mindennapokban az állat táplálása mellett a lakást piszkító szőrzet és a kéretlenül keletkező ürülék is. Az élő állat szőre vagy tolla a megajándékozottból akár még allergiás tüneteket is kiválhat. Így az átmeneti gazdák nem egyszer végül menhelyre viszik vagy szélnek eresztik a "fényét vesztett" élő húsvéti ajándékot.

 

ne ajándékozz élő nyulat húsvétra!

 

Hova kerülnek a nyuszik, ha megunták őket?

Fontos szem előtt tartani, hogy az állatkertek, vadasparkok és menhelyek nem képesek az ebben az időszakban megvásárolt, majd megunt állatok átvételére. Ne akkor kezdjünk gondolkodni, mi történjen a megvásárolt, de 1 hét után már nem kívánt állattal, amikor már teher számunkra. Előre gondolkodjunk, ne vásároljuk meg, ne vigyük haza!

Azt az illúziót se kergessük, hogy majd egyszerűen 1-2 hét elteltével egy „tenyésztőnek” leadjuk a megunt ajándékot. Nem veszik vissza, arról nem is beszélve, hogy sokszor ezek az állatok meg sem érik a 2 hetet, hiszen alig 5-6 hetesen már elválasztják őket anyjuktól, hogy minél kisebb, aranyosabb nyuszit lehessen eladni a gyanútlan vevőnek. Ezeknek a kisállatoknak azonban még az anyjuk mellett a helyük és a gyors, hirtelen takarmányváltás akár az életükbe is kerülhet.

 

Gondolkodjunk előre!

Húsvét előtt gondoljuk végig, hogy valóban szívesen tartanánk-e állatot a lakásban, és a későbbi években hogyan fognak ettől megváltozni hétköznapjaink. Mi lesz, ha nyaralni megyünk? Van, aki vigyázzon rá? Ki gondozza majd a nyulat, ha a gyerek 2 hét után már nem tartja annyira érdekesnek? Biztos, hogy el akarunk köteleződni évekre? Mindig gondolnunk kell a felelős állattartásra, tehát az ajándékba vásárolt élő állat egész életére kiható döntésünk következményeire.

 

 

 

Forrás: rex.hu

Témába vág

Ehetnek a kutyák sonkát? Ehetnek a kutyák sonkát?
Bár az ünnepek már elmúltak, a húsvéti sonkából maradt falatokra még mindig áhítozhat kedvencünk. De kaphat belőle?

Kutyák és nyulak – Mit kell tudni a békés együttéléshez? Kutyák és nyulak – Mit kell tudni a békés együttéléshez?
Semmi sem melengeti meg annyira egy gazdi szívét, mint amikor látja, milyen jól kijönnek egymással kedvencei. Kutyák és macskák között gyakran alakul ki életre szóló barátság, de mi a helyzet a nyuszikkal? Őket is elfogadhatja a kutya, anélkül, hogy zsákmányként tekintene rájuk? Felülírhatja a szeretet a természetes ösztönt?

Egy egész szobányi lufi várta a lebénult kutyust - Így ünnepelte 13. születésnapját Egy egész szobányi lufi várta a lebénult kutyust - Így ünnepelte 13. születésnapját
Különleges partit szerveztek a mozgássérült kisöreg számára, ő pedig egyfolytában mosolygott, annyira örült a meglepetésnek!

A felelős állattartás alól az ünnep sem kivétel A felelős állattartás alól az ünnep sem kivétel
A húsvéti időszakban számos család gondolja úgy, hogy élő nyúllal lepi meg a gyermekeket, ugyanakkor fontos mérlegelni, hogy állatot tartani hosszú távú elköteleződést jelent.

NyusziSTOP-ot kérnek az állatvédők húsvétra NyusziSTOP-ot kérnek az állatvédők húsvétra
Sajnos már 150 forinttól vásárolható élő kiscsibe, pár ezerért pedig dísznyúl, melyet sokan arra használnak, hogy elkápráztassák húsvétkor gyermekeiket. Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetőjének tapasztalata az, hogy az összevásárolt élő állatok ünnepek után legtöbbször unott terhek maradnak. Az állati jövevényektől sokan durva módon próbálnak megszabadulni.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

AEGON Magyarország Zrt. AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Rehabportál MTI

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Így cseperedik fel két rosszcsont kölyök Hírek - Címlapon
Így cseperedik fel két rosszcsont kölyök
Éjszakai vásárlás a kutyabarát AsiaCenterben Hírek - Címlapon
Éjszakai vásárlás a kutyabarát AsiaCenterben