A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Élő nyuszi helyett csoki nyulat ajándékozzunk húsvétra!

2018. március 30., 07:45


Szerző: S.Zs.


Kategória: Állatvédelem




Húsvétkor gyakran felelőtlenül vásárolnak az emberek állatot ajándékba. Az ünnep után fényét vesztett nyuszi pedig sajnos nem egyszer az utcán vagy menhelyen végzi. A Rex Alapítvány munkatársai arra kérnek mindenkit, hogy döntsenek felelősséggel, és inkább a csokinyuszik mellett tegyék le voksukat!



Valószínűleg mindenki fejében megfordult már legalább egyszer, hogy milyen jó is lenne egy édes kis nyuszival ünnepelni a húsvétot. Kétségtelen, a nyúl az egyik legmegnyerőbb állat, apró tappancsaival, selymes bundájával és a jellegzetesen mozgó aprócska orrával. De vajon mi történik a húsvéti nyulakkal, amikor eltűnik róluk az ünnepi reflektorfény?

 

Nyuszi ül a szobában

Sokan kiscsibékkel, nyuszikkal térnek haza az egyébként állatoktól egészen addig mentes, csendes lakásokba. Az ünnepek alatt az ajándékállatok pillanatnyi mosolyt varázsolnak ugyan az arcunkra, de az idill hamar elmúlik: az aranyos füles vagy kiscsibe, ami húsvét napján meglepett örömmel rohangált a szőnyegen, az ünnep után már csak unott teherként ficánkolhat. Gondot okozhat a mindennapokban az állat táplálása mellett a lakást piszkító szőrzet és a kéretlenül keletkező ürülék is. Az élő állat szőre vagy tolla a megajándékozottból akár még allergiás tüneteket is kiválhat. Így az átmeneti gazdák nem egyszer végül menhelyre viszik vagy szélnek eresztik a "fényét vesztett" élő húsvéti ajándékot.

 

ne ajándékozz élő nyulat húsvétra!

 

Hova kerülnek a nyuszik, ha megunták őket?

Fontos szem előtt tartani, hogy az állatkertek, vadasparkok és menhelyek nem képesek az ebben az időszakban megvásárolt, majd megunt állatok átvételére. Ne akkor kezdjünk gondolkodni, mi történjen a megvásárolt, de 1 hét után már nem kívánt állattal, amikor már teher számunkra. Előre gondolkodjunk, ne vásároljuk meg, ne vigyük haza!

Azt az illúziót se kergessük, hogy majd egyszerűen 1-2 hét elteltével egy „tenyésztőnek” leadjuk a megunt ajándékot. Nem veszik vissza, arról nem is beszélve, hogy sokszor ezek az állatok meg sem érik a 2 hetet, hiszen alig 5-6 hetesen már elválasztják őket anyjuktól, hogy minél kisebb, aranyosabb nyuszit lehessen eladni a gyanútlan vevőnek. Ezeknek a kisállatoknak azonban még az anyjuk mellett a helyük és a gyors, hirtelen takarmányváltás akár az életükbe is kerülhet.

 

Gondolkodjunk előre!

Húsvét előtt gondoljuk végig, hogy valóban szívesen tartanánk-e állatot a lakásban, és a későbbi években hogyan fognak ettől megváltozni hétköznapjaink. Mi lesz, ha nyaralni megyünk? Van, aki vigyázzon rá? Ki gondozza majd a nyulat, ha a gyerek 2 hét után már nem tartja annyira érdekesnek? Biztos, hogy el akarunk köteleződni évekre? Mindig gondolnunk kell a felelős állattartásra, tehát az ajándékba vásárolt élő állat egész életére kiható döntésünk következményeire.

 

 

 

Forrás: rex.hu

Témába vág

Megható videó: Teniszlabda-eső várta a nyugdíjba vonuló labradort Megható videó: Teniszlabda-eső várta a nyugdíjba vonuló labradort
Messi, a nyolcéves kutyus elmondhatatlanul örült, amikor meglátta, micsoda ajándékot kapott!

Ehetnek a kutyák sonkát? Ehetnek a kutyák sonkát?
Bár az ünnepek már elmúltak, a húsvéti sonkából maradt falatokra még mindig áhítozhat kedvencünk. De kaphat belőle?

Kutyák és nyulak – Mit kell tudni a békés együttéléshez? Kutyák és nyulak – Mit kell tudni a békés együttéléshez?
Semmi sem melengeti meg annyira egy gazdi szívét, mint amikor látja, milyen jól kijönnek egymással kedvencei. Kutyák és macskák között gyakran alakul ki életre szóló barátság, de mi a helyzet a nyuszikkal? Őket is elfogadhatja a kutya, anélkül, hogy zsákmányként tekintene rájuk? Felülírhatja a szeretet a természetes ösztönt?

Egy egész szobányi lufi várta a lebénult kutyust - Így ünnepelte 13. születésnapját Egy egész szobányi lufi várta a lebénult kutyust - Így ünnepelte 13. születésnapját
Különleges partit szerveztek a mozgássérült kisöreg számára, ő pedig egyfolytában mosolygott, annyira örült a meglepetésnek!

A felelős állattartás alól az ünnep sem kivétel A felelős állattartás alól az ünnep sem kivétel
A húsvéti időszakban számos család gondolja úgy, hogy élő nyúllal lepi meg a gyermekeket, ugyanakkor fontos mérlegelni, hogy állatot tartani hosszú távú elköteleződést jelent.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

MTI MOL Nyrt. AEGON Magyarország Zrt. Egyedi kutyás ajándéktárgyak

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Így cseperedik fel két rosszcsont kölyök Hírek - Címlapon
Így cseperedik fel két rosszcsont kölyök
Éjszakai vásárlás a kutyabarát AsiaCenterben Hírek - Címlapon
Éjszakai vásárlás a kutyabarát AsiaCenterben