A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Érzelmi támogató kutyák segítenek feldolgozni az iskolai lövöldözés után a tragédiát

2022. május 31., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Könnyű
Szeretetteljes golden retrieverek érkeztek a napokban a texasi tragédia helyszínére, ahol az érintetteknek segítenek túllépni a történteken. 

Május 24. Fekete napként kerül be az amerikai Uvalde város történelmébe. A 18 éves Salvador Ramos fegyverrel támadt a Robb Általános Iskola diákjaira. A lövöldözés 19 gyermek és 2 felnőtt életét követelte. Az első sokkból felocsúdva ott a kérdés, hogyan lehet feldolgozni a feldolgozhatatlant? Mi az, ami megnyugvást hozhat a megtört léleknek?

 

Itt jönnek a képbe csodálatos társaink, a kutyák. Méghozzá nyolc különleges érzékekkel és empátiával megáldott golden retriever, akik érzelmi támogatást nyújtanak az áldozatok családjainak, barátainak és az iskola diákjainak, tanárainak is. 

 

Elijah, Abner, Gabriel, Joy, Miriam, Triton, Cubby és Deborah Texas különböző pontjairól érkeztek ide a tragédia másnapján.

 

 

Érzelmi támogató kutyák segítik feldolgozni a tragédiát
Érzelmi támogató kutyák segítik feldolgozni a tragédiát
Fotó: Facebook/k9comfort

 

 

Lutheránus Egyház jótékonysági programjának négylábú tagjai súlyos csapások idején lépnek színre, hogy jelenlétükkel kedvességet, reményt és szeretetet csempésszenek az érintettek szívébe.

 

Hatalmas sokk érte az embereket, sokuk arcát könnyek borítják, eluralkodik rajtuk a kétségbeesés és össze vannak zavarodva. Különösen a tömeggyilkosságot követő első napon láthattuk mindezt, az érintettek egyszerűen még nem álltak készen arra, hogy szembenézzenek a történtekkel, odafigyeljenek a másikra, feleljenek a hatóságok kérdéseire. Mi csak megjelenünk a kutyákkal, hogy segítsünk” - mondta el Bonnie Fear, a segítőkutya program koordinátora.

 

 

Kedvességet, reményt és szeretetet adnak az embereknek a segítőkutyák
Kedvességet, reményt és szeretetet adnak az embereknek a segítőkutyák
Fotó: Facebook/k9comfort

 

 

„Meghallgatjuk őket, ha készen állnak a beszélgetésre. Csendben maradunk, hagyjuk, hogy a kutyák teremtsenek kapcsolatot az emberrel. Elmesélhetik nekik, hogyan érzik magukat. Mi nem a tanácsadó szerepét töltjük be, csupán ott vagyunk velük, fájdalmukban együttérzőn mellettük állunk.”

 

A megemlékezés helyszínéül a város főterén található szökőkutat jelölték ki. 21 keresztet állítottak fel az önkéntesek, mindegyik tetején egy szív alakú plakett van, melyen az áldozat neve olvasható egy bibliai idézet kíséretében.

 

Az aranyszínű kutyák körében rengetegen öntötték ki szívüket, az emberek könnyeivel együtt ha csak egy kicsit is, de enyhült a bénító fájdalom.

 

 

Segítőkutyák az emlékhely előtt
Segítőkutyák az emlékhely előtt
Fotó: Facebook/k9comfort

 

 

A szervezet évek óta segít ilyen és ehhez hasonló helyzetekben. 10 évvel ezelőtt huszonhatan vesztették életüket egy connecticuti általános iskolai lövöldözés során. Röviddel utána a négylábúak segítettek az érintetteknek, talán az egyik legfelemelőbb pillanatuk is innen származik:

 

„Ma is tisztán él emlékeimben: négy nappal a történtek után egy közösségi házban voltunk, amikor odajött hozzánk egy pár a gyermekével. Kutyánk, Howe felnézett a kisfiúra, felkelt, majd odasétált hozzá, és szorosan hozzá bújt. Ekkor a kisfiú lehajolt hozzá, felemelte a kutya nagy bundás fülét, és elmesélte neki mindazt, amit az osztályteremben átélt. A szülei sírva fakadtak. Ez volt az első alkalom, hogy a fiúk megszólalt, miután négy napja elnémította a tragédia. Újra elkezdett beszélni, méghozzá a kutyának köszönhetően” - idézte fel Tim Hetzner, a jótékonysági program vezetője.

 

 

 

 

Rengeteg pozitív élményt gyűjtöttek az elmúlt években, hatásuk érezhető. A segítőkutyás program 2008-as indulása óta egyre többen csatlakoztak hozzájuk, ma már 130 képzett kutya-gazdi párossal vannak jelen az USA 27 államában.

 

Hálásak minden támogatásért, hiszen az adományozók önzetlenségének hála tudják nap mint nap végrehajtani embert próbáló, egyúttal lélekemelő tevékenységüket.

 

 

 

 

Forrás: people.com
Indexkép forrás: Facebook/k9comfort

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Meghosszabbították az állatvédelmi oktatási pályázatok beadásának határidejét Meghosszabbították az állatvédelmi oktatási pályázatok beadásának határidejét
Öt kategóriában pályázhatnak oktatási intézmények állatvédő és állatbarát címek elnyerésére egy hónappal meghosszabbított határidővel, április 30-ig - közölték az MTI-vel kedden a szervezők.

A vonatozó kutyus mindenkinek mosolyt csal az arcára A vonatozó kutyus mindenkinek mosolyt csal az arcára
Hála a tündéri kutyusnak mindenkinek jobb kedvvel folytatódik a napja, aki összefut vele munkába vagy épp hazafelé menet a vonaton. Lássuk be! Minden járatra kellene egy ilyen csodás hangulat-felelős!

Négylábú életmentők a világháborúban: a vöröskeresztes kutyák Négylábú életmentők a világháborúban: a vöröskeresztes kutyák
Az első világháborúban a brit Vöröskereszt csapatait speciálisan képzett kutyák egészítették ki, hogy a csatamezőn bajbajutott katonák segítségére legyenek. Ez az ő történetük.

Megható videón a segítőkutya, aki újra és újra megmenti súlyos beteg gazdija életét Megható videón a segítőkutya, aki újra és újra megmenti súlyos beteg gazdija életét
"Tudja, hogy nem mehet fel a konyhapultra, mégis megszegte ezt a szabályt értem, hogy a kezembe adhassa a gyógyszeremet, mielőtt elájultam volna."

Utolsó útjára kísérték Kaya-t, a rendkívüli segítőkutyát Utolsó útjára kísérték Kaya-t, a rendkívüli segítőkutyát
Kaya-t, a segítőkutyát, aki a PTSD (poszttarumás stressz szindróma) kezelésének és a veteránok egészségének szeretett nagyköveteként szolgált, tavaly rákkal diagnosztizálták. A német juhász kutyát életének nyolcadik évében sajnos el kellett altatni – nyilatkozta lesújtott gazdája és társa Cole Lyle a CNN-nek.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

MOL Nyrt. Rehabportál AEGON Magyarország Zrt. Brimo partysátor

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Kutyás Kolodko-miniszobrok kerültek Budára Hírek - Címlapon
Kutyás Kolodko-miniszobrok kerültek Budára
Tudomány a kutyanevelésben – Az alternatív viselkedés Hírek - Címlapon
Tudomány a kutyanevelésben – Az alternatív viselkedés