A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Ezernél is több kutya kerülhetett bajba szilveszterkor

2020. január 03., 15:30


Szerző: S.Zs.


Kategória: Állatvédelem
Hiába a sok felhívás, figyelmeztetés és tanács, még mindig rengeteg kutya, macska került bajba az év utolsó és az új év első napjaiban. Ez a szám azonban nem mutatja, összesen mennyi állat vesztette életét, sebesült meg, vagy került sokkos állapotba, hiszen nem csak kutyáinkat veszélyezteti a tűzijátékozás és petárdázás, hanem a többi házi- és haszonállatot, valamint a vadállatokat is. 


Figyelem! Ez a cikk az elmúlt időszakban nem frissült, a benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, mára azonban elavultak lehetnek!


 

 

Ezidáig több mint 800 bajba került állatról van tudomása a Szilveszteri Állatmentő Ügyeletnek - ez a szám a valóságban pedig biztosan a többszöröse, hiszen nem minden állatról érkezik bejelentés. Szilveszter óta folyamatosan szól a telefon az Ügyletnél. Elveszett és talált kutyákról, macskákról érkeznek a hívások és Facebook-üzenetek. 

 

2020. január 03. 15:30-ig az alábbi adatokat közölte kérdésünkre a Szilveszteri Állatmentő Ügyelet:


Elveszett állat: 154

Talált kutya: 186

Hazakerült állat: 358

Még utcán van: 101

Elhunyt: 14

Összesen: 813

 

A fentiekből több mint 200 mentést koordinált telefonon az Ügyelet az önkéntesek segítségével.

 

 

Idén minden eddiginél több önkéntes jelentkezett az Ügyeletbe - tudtuk meg Pintér Attilától, a Szilveszteri Állatmentő Ügyelet főszervezőjétől. 500 önkéntes segített és segít az elkövetkezendő napokban is a bajba jutott állatokon, hogy visszakerülhessenek családjukhoz. Sajnos az elveszett kutyák száma nem igazán csökkent idén, hiába tűnnek kevesebbnek a számok: egyrészt, még nincs vége a "szezonnak", sok eltűnt kutyát még ezután fognak bejelenteni. Várták, hogy hazamegy, vagy máshogyan keresték, esetleg most vették észre. A tűzijátékok miatt sokkos állapotba került kutyák lehet, hogy most fognak előbújni, mert most már lenyugodtak, éhesek, és az első munkanappal embereket is látnak az utcán. És az utóbbi azt is jelenti, hogy ezek az emberek észrevehetnek olyan kóbor kutyákat, akiket eddig senki sem. Tehát még  bőven nőni fog ez a szám. A másik ok az előző pontból következik, vagyis mivel sok kutyát a helyi önkéntesek fogtak meg és vittek haza rövid idő alatt, ezeket máshova, például az Ügyelethez senki nem vitte át. Így ezek a mi nyilvántartásunkba nem kerültek bele, de attól még ugyanolyan elvesztések. Így most sok kisebb nyilvántartás van, amiket senki sem tud összeadni.

 

 

Ezernél is több kutya kerülhetett bajba szilveszterkor
Ezernél is több kutya kerülhetett bajba szilveszterkor

 

 

Ezzel szemben szerencsére egyre több település önkormányzata is figyelmet fordít nem csak két- de négylábú lakosaira is. Idén már több település is nemet mondott a tűzijátékra, mind az állatok- és a környezet védelmére hivatkozva. Sajnos a magánemberek számára továbbra is elérhetők voltak a különféle pirotechnikai eszközök, így teljes csendet nem lehetett elérni, ám ez is hatalmas lépés!

 

Tata város 2018-2019 fordulóján tiltotta meg a tűzijátékozást az Öreg-tavon pihenő vadludakra való tekintettel, a tiltás pedig az idei ünneplésre is vonatkozott. A város beszámolója szerint a “tűzijáték-tilalom betartatása még sok kívánnivalót hagy maga után, de a városban mind a tavalyi, mind az idei szilveszteren jóval kevesebb tűzijátékot használtak a városlakók, mint korábban”. Ennek köszönhetően pedig idén a tavon gyülekező vadludak több mint 60%-a a tavon maradt, mi több, a szomszédos halastavakon pihenő ludak is az Öreg-tóra menekültek a környező települések tűzijátékaitól megrémülve.

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Tűzijáték Augusztus 20-án - Mit tehetsz kutyád védelmében? Tűzijáték Augusztus 20-án - Mit tehetsz kutyád védelmében?
Évről-évre felmerül a kérdés, hogyan vigyázhatunk még jobban kedvencünk testi-lelki épségére ezen a napon. Következő tanácsainkkal ebben szeretnénk segíteni a kedves Olvasót.

Nem lesz tűzijáték augusztus 20-án Miskolcon Nem lesz tűzijáték augusztus 20-án Miskolcon
Kulturális programok igen, központi tűzijáték viszont nem lesz Miskolcon idén augusztus 20-án sem! A kiszámíthatatlan gazdasági helyzet mellett erős érv volt a döntés meghozatalában a környezet és az állatok védelme is.

Menhelyi kutyáknak olvastak meséket az állatbarátok a július 4-i tűzijáték alatt Menhelyi kutyáknak olvastak meséket az állatbarátok a július 4-i tűzijáték alatt
Több tucatnyi felnőtt és gyermek döntött úgy, hogy ünneplés helyett inkább a félős ebeknek segít.

Egy teljes napon át remegett egy autó alatt Elza, a szilveszteri petárdáktól megijedt kutya Egy teljes napon át remegett egy autó alatt Elza, a szilveszteri petárdáktól megijedt kutya
A Szilveszteri Állatmentő Ügyeletet kilencedik alkalommal szervezték meg lelkes önkéntesek, és elkeserítő a statisztikájuk. Csak hozzájuk 700-nál is több elveszett vagy talált kutyát vagy macskát jelentettek be, és a 300 önkéntesük közül sokan egész hétvégén, éjjel is mentették a rémült állatokat. Pintér Attila, az Ügyelet főszervezője szerint azonban „valójában jóval több állat kerül bajba ilyenkor, hiszen sok állat a chipnek köszönhetően hamar hazajut, másokat pedig nem jelentenek be. Ezért a valós szám feltehetően több ezer állatot jelent, akik rettegve menekülnek ilyenkor. Nem ritka, hogy elütik őket, vagy ahogy Elzánál is, hiába keresik, nem találják meg, mert elbújnak, és félnek előjönni. De Elzának szerencséje volt.

Jazzy hazatér - 7 év után került meg a tűzijáték elől elmenekült kutya Jazzy hazatér - 7 év után került meg a tűzijáték elől elmenekült kutya
Az Orange County Animal Services menhely munkatársait egy floridai hotelszobában, étlen-szomjan magára hagyott, idős kutyushoz hívták ki az ott dolgozók, aki annyira le volt gyengülve, hogy járni is alig tudott.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Mondial Assistance GesmbH MTI MOL Nyrt. Beagle Club Online

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
A legcukibb élőszobor - kutyájával adja elő performanszát a fiatal srác Hírek - Címlapon
A legcukibb élőszobor - kutyájával adja elő performanszát a fiatal srác
Mit tanulhatunk kutyáinktól? Hírek - Címlapon
Mit tanulhatunk kutyáinktól?