A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Ezernél is több kutya kerülhetett bajba szilveszterkor

2020. január 03., 15:30


Szerző: S.Zs.


Kategória: Állatvédelem
Hiába a sok felhívás, figyelmeztetés és tanács, még mindig rengeteg kutya, macska került bajba az év utolsó és az új év első napjaiban. Ez a szám azonban nem mutatja, összesen mennyi állat vesztette életét, sebesült meg, vagy került sokkos állapotba, hiszen nem csak kutyáinkat veszélyezteti a tűzijátékozás és petárdázás, hanem a többi házi- és haszonállatot, valamint a vadállatokat is. 


Figyelem! Ez a cikk az elmúlt időszakban nem frissült, a benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, mára azonban elavultak lehetnek!


 

 

Ezidáig több mint 800 bajba került állatról van tudomása a Szilveszteri Állatmentő Ügyeletnek - ez a szám a valóságban pedig biztosan a többszöröse, hiszen nem minden állatról érkezik bejelentés. Szilveszter óta folyamatosan szól a telefon az Ügyletnél. Elveszett és talált kutyákról, macskákról érkeznek a hívások és Facebook-üzenetek. 

 

2020. január 03. 15:30-ig az alábbi adatokat közölte kérdésünkre a Szilveszteri Állatmentő Ügyelet:


Elveszett állat: 154

Talált kutya: 186

Hazakerült állat: 358

Még utcán van: 101

Elhunyt: 14

Összesen: 813

 

A fentiekből több mint 200 mentést koordinált telefonon az Ügyelet az önkéntesek segítségével.

 

 

Idén minden eddiginél több önkéntes jelentkezett az Ügyeletbe - tudtuk meg Pintér Attilától, a Szilveszteri Állatmentő Ügyelet főszervezőjétől. 500 önkéntes segített és segít az elkövetkezendő napokban is a bajba jutott állatokon, hogy visszakerülhessenek családjukhoz. Sajnos az elveszett kutyák száma nem igazán csökkent idén, hiába tűnnek kevesebbnek a számok: egyrészt, még nincs vége a "szezonnak", sok eltűnt kutyát még ezután fognak bejelenteni. Várták, hogy hazamegy, vagy máshogyan keresték, esetleg most vették észre. A tűzijátékok miatt sokkos állapotba került kutyák lehet, hogy most fognak előbújni, mert most már lenyugodtak, éhesek, és az első munkanappal embereket is látnak az utcán. És az utóbbi azt is jelenti, hogy ezek az emberek észrevehetnek olyan kóbor kutyákat, akiket eddig senki sem. Tehát még  bőven nőni fog ez a szám. A másik ok az előző pontból következik, vagyis mivel sok kutyát a helyi önkéntesek fogtak meg és vittek haza rövid idő alatt, ezeket máshova, például az Ügyelethez senki nem vitte át. Így ezek a mi nyilvántartásunkba nem kerültek bele, de attól még ugyanolyan elvesztések. Így most sok kisebb nyilvántartás van, amiket senki sem tud összeadni.

 

 

Ezernél is több kutya kerülhetett bajba szilveszterkor
Ezernél is több kutya kerülhetett bajba szilveszterkor

 

 

Ezzel szemben szerencsére egyre több település önkormányzata is figyelmet fordít nem csak két- de négylábú lakosaira is. Idén már több település is nemet mondott a tűzijátékra, mind az állatok- és a környezet védelmére hivatkozva. Sajnos a magánemberek számára továbbra is elérhetők voltak a különféle pirotechnikai eszközök, így teljes csendet nem lehetett elérni, ám ez is hatalmas lépés!

 

Tata város 2018-2019 fordulóján tiltotta meg a tűzijátékozást az Öreg-tavon pihenő vadludakra való tekintettel, a tiltás pedig az idei ünneplésre is vonatkozott. A város beszámolója szerint a “tűzijáték-tilalom betartatása még sok kívánnivalót hagy maga után, de a városban mind a tavalyi, mind az idei szilveszteren jóval kevesebb tűzijátékot használtak a városlakók, mint korábban”. Ennek köszönhetően pedig idén a tavon gyülekező vadludak több mint 60%-a a tavon maradt, mi több, a szomszédos halastavakon pihenő ludak is az Öreg-tóra menekültek a környező települések tűzijátékaitól megrémülve.

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Augusztus 20-i tűzijáték – Így védd meg kutyádat Augusztus 20-i tűzijáték – Így védd meg kutyádat
Ünneplő tömeg kontra rettegő, összezavarodott házi- és vadállatok. Az augusztus 20-i tűzijátékra ugyanúgy fel kell készülnie az állattartóknak, mint a szilveszterire. Felelős gazdiként kötelességünk felkészülni és megvédeni kedvenceinket.

Tűzijáték kutyával – Biztos jó ötlet? Tűzijáték kutyával – Biztos jó ötlet?
Megdöbbenve olvastam az Állatmentő Liga Facebook oldalán, hogy minden évben sok olyan gazdi van, aki négylábú kedvencét is viszi magával az esti látványosság megtekintésére. A kérdés adja magát: Ez a szeretet, hogy mindenhova viszem magammal a kutyámat, vagy inkább megfontolatlanság a gazdi részéről?

Nem lesz tűzijáték több városban augusztus 20-án - Frissítve Nem lesz tűzijáték több városban augusztus 20-án - Frissítve
Több városban is elmarad az augusztus 20-i tűzijáték: hol gazdasági okokra, hol környezet- és állatvédelemre hivatkozva. Egy biztos: ezeken a településeken fellélegezhetnek az állattartók.

Elveszett kutya: 5 tipp, mit tegyél, ha még nem lett meg! Elveszett kutya: 5 tipp, mit tegyél, ha még nem lett meg!
Szilveszterkor sajnos ugrásszerűen megnő a kóbor kutyák száma, sokuk menekülni próbál a tűzijátékok, petárdák hangja elől. Sok állat nem kerül meg az elkövetkező pár napban: feladni azonban nem szabad, többször is előfordult, hogy akár hónapok, vagy évek elteltével került meg az elcsatangolt kutya!

Sosem volt még ilyen rossz a helyzet egy szilveszter után sem - Rengeteg kutya és macska került bajba idén Sosem volt még ilyen rossz a helyzet egy szilveszter után sem - Rengeteg kutya és macska került bajba idén
Hiába a rengeteg figyelemfelhívó poszt, írás, cikk, fotó, idén is több száz állat került bajba a szilveszteri tűzijátékok miatt. A számuk ráadásul tovább nőhet még a napokban.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Hírstart Egyedi kutyás ajándéktárgyak JULIUS-K9

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
A legcukibb élőszobor - kutyájával adja elő performanszát a fiatal srác Hírek - Címlapon
A legcukibb élőszobor - kutyájával adja elő performanszát a fiatal srác
Mit tanulhatunk kutyáinktól? Hírek - Címlapon
Mit tanulhatunk kutyáinktól?