A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Fagyos iszapba ragadt berni pásztort mentettek

2016. december 16., 12:30


Szerző: S.Zs.


Kategória: Állatvédelem
Mentőakció a fagyban: egy öreg berni pásztor szorult az iszapba, miután a jég beszakadt alatta. Nem tudni mennyi időt tölthetett a jeges csapdában - a segítség az utolsó pillanatban érkezett!Egy hajszálon múlott a gyönyörű kutya élete: ha a segítség kicsivel később érkezik, a berni pásztor végzetesen kihűlt volna a hidegben. Szerencséjére egy arra járó lakos felfigyelt kétségbeesett, bár már egyre halkabb sírására, és segítséget kért az illetékesektől. Bár a terület nem illetékességi körzetük, a Kiskunlacházi Mezei Őrszolgálat a bejelentés után azonnal a helyszínre sietett, hogy segítsen a bajba jutott állaton. Az Őrszolgálat vezetője, Pfeifer Rikárd és barátja, a Ráckevei Tűzoltó Egyesület elnöke, Czerny Péter a hideggel és a jeges vizenyős talajjal mit sem törődve kutatták a halk nyüszítés forrását - írja az ebpercek.hu.

 

A berni mentése
A berni mentése
Fotó: Kiskunlacházi Mezei Őrszolgálat - Facebook


Áldozatos munkájuknak hála a kutyát sikerült kimenteni az iszap fogságából, és kihűlt testét is sikerült felmelegíteni, így visszatérhetett aggódó családjához, egy idős házaspárhoz.

 

A kutya már otthon lehet, biztonságban
A kutya már otthon lehet, biztonságban
Fotó: Kiskunlacházi Mezei Őrszolgálat - Facebook

 

Nagyon kell vigyázni a jégre lépéssel a séták alatt is - háromszor is át kell gondolni, ráengedjük-e kedvencünket! Korábbi cikkünkben ezzel kapcsolatban írtunk pár jó tanácsot, amit érdemes megszívlelni - ide kattintva elérhető!

 

A mentés pillanatait olvassátok el a hősök tollából, akik megmentették a kutya életét: a történetet Facebook oldalukon tették közzé:

 

“Életmentés Szigetbecsén !”

Tisztelt Olvasónk !

2016.12.11-én, 11.45-kor telefonált egy hölgy a mezőőri telefonomra, hogy a szigetbecsei Duna-parton a nádasból reggel óta nyüszítést és egyre erőtlenebb ugatást hall. Nem tudta kit kell hívni, de úgy értesült, hogy a Kiskunlacházi Mezőőrség szokott ilyenkor segíteni. Természetesen nem mondunk nemet ilyenkor sem, noha nem illetékességi körzetünk Szigetbecse, de a baj és a segítség nem nézi a körzethatárokat. Azonnal indultam a megadott címre.

Ráckevén fölvettem Czerny Peti barátomat, aki a Ráckevei Tűzoltó Egyesület elnöke és tudom, hogy ilyen esetekben számíthatok rá. Sokszor bizonyította rátermettségét.

Telefonon időközben értesítettem az Ebsegélyt is, hogy a mentőkocsijuk induljon utánunk, feltehetően szükség lesz rá.

A megadott címen, Szigetbecsén egy nádas-susnyás területen kellett átvágnunk egészen a Patkány-sziget csatornájáig. Megálltunk, hallgatóztunk. És akkor meghallottuk a kétségbeesett, erőtlen sóhajtozást, nyüszögést és egy-egy halvány vakkantást is.

Elindultunk a kísérteties hangok irányába. Előbb bokáig, majd térdig ért a beszakadt zsombék iszapos leve, de kit érdekel az ilyenkor ?!

Végre megtaláltuk a hangok forrását:

A jégbe szakadt és befagyott gyönyörű berni pásztor kutyus volt az. A tekergő alatt beszakadt a jég, ő pedig beragadt és azután be is fagyott. A bejelentő hajnal óta hallotta a sírást, úgy, hogy jó pár órát töltött a jég fogságában.

Óvatosan megközelítettük a ziháló, láthatólag ereje-élete végén járó szerencsétlen állatot. Feltörtük a jeget körülötte. Lábait egyenként húztuk ki az iszapból. Fejét-nyakát és a hátulját egyszerre emelve tudtuk centiről-centire kihúzni a jeges mocsárból, míg végre egy szárazabb avar rétegre fektethettük. Peti azonnal megkezdte az elsősegély nyújtást. A rendelkezésünkre álló száraz rongyokkal gondosan átdörzsölte a kutyát, különös tekintettel a megmerevedett, mozdulatlan végtagokra.

A kutyus a mentés közben emelgette fejét és csillogó szemeivel nézett minket. Eszébe sem volt morogni vagy harapni. Látszott a szemein, hogy tudta, biztosan tudta, hogy érte történik mindez, rajta fogunk segíteni.

Amikor kint feküdt biztonságban ellenőriztem a chippjét, de nem volt benne. Viszont a bejelentő időközben előkerítette a kb. 200 méterre lakó gazdáit, egy idősebb házaspárt. Ők elmondták, hogy éjjel 23 óra tájban tűnt el otthonról és nagyon keresték. Megható volt látni, ahogy az öreg (13 éves) kutyus felemelte fejét gazdái megérkezésekor és egy picit a farkával is jelzett már. A gazdák reakcióját had’ ne kelljen leírnom, legyen elég annyi, hogy igen megindító volt.

Ekkor megérkezett Feri a bemelegített mentővel. Pokrócra emeltük a kutyust és úgy tettük be egy nyitott mentő boxba. Ezt hárman cipeltük a gépkocsihoz és óvatosan beemeltük. Sikerült elérni egy állatorvost, aki azonnal indult a gazdák által megadott címre.

Hazavittük a pórul járt kutyust. A mentőboxostul becipeltük a lakásba. Kiemeltük és a jó meleg cserépkályha mellé vackoltuk be. Ott már élénkebbnek mutatkozott, fejét is emelte, lábait is mozgatni kezdte.

Ennyit tudtunk érte tenni. További sorsa gazdái és az orvos kezében van.

Köszönöm a Bejelentőnek, hogy értesített az esetről. Köszönöm Petinek, hogy ugrott a hívásomra és segített. Köszönöm Ebsegélyes Ferinek, hogy mint mindig odatette magát most is.

Pfeifer Rikárd

Mezei Őrszolgálat vezető"

 

 

Forrás: ebpercek.hu, facebook.com
Indexkép forrás: ebpercek.hu

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Ónos eső - így vigyázzunk kutyáinkra! Ónos eső - így vigyázzunk kutyáinkra!
Megmutatja magát a közelgő tél - a havazás mellett több helyen is ónos esőre kell számítani. A veszélyes időjárás miatt fokozottan figyeljünk saját és kutyáink biztonságára is!

Kutyák hidegtűrése, hidegtűrő kutyafajták Kutyák hidegtűrése, hidegtűrő kutyafajták
A tél közeledtével gondot kell fordítani a kertben élő kutyák házának téliesítésére, testének melegen tartására. Ehhez azonban több tényezőt figyelembe kell venni, ugyanis minden fajtának mások az igényei, eltérő a tűrőképességük, valamint más a számukra ideális hőmérséklet.

Pulóver, kabát, ruha kutyáknak: Öltöztessük-e kedvencünket? Pulóver, kabát, ruha kutyáknak: Öltöztessük-e kedvencünket?
„Minek kell a kutyára ruha? Van neki szőre…” Hallhattunk már ilyen és ehhez hasonló mondatokat, de gazdiként tudjuk, hogy vannak olyan helyzetek, amikor sokat segíthet egy praktikus ruhadarab. Hogyan és milyet válasszunk?

Fagyálló mérgezés kutyáknál – Miről ismerhetjük fel? Fagyálló mérgezés kutyáknál – Miről ismerhetjük fel?
Nagyon fontos, hogy tisztában legyünk a jelekkel, mert a fagyálló mérgezés életveszélyes állapotot okoz!

Közeleg a hideg: Készítsd fel a kutyaházat! Közeleg a hideg: Készítsd fel a kutyaházat!
A gyönyörű vénasszonyok nyara és az enyhe őszi idő alatt nagy valószínűséggel nem az jár a fejünkben, vajon mikor érnek ide a mínuszok. Nincs is ezzel semmi baj, ám az ősz végéhez közeledve már nem szabad sokáig halogatni a télre való felkészülést - kutyáink érdekében!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Praktiker MOL Nyrt. Rehabportál JULIUS-K9

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Négylábú szeretetfutár Hírek - Címlapon
Négylábú szeretetfutár
Nem játék a kutya karácsonyra Hírek - Címlapon
Nem játék a kutya karácsonyra