A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Félősebbek a városi kutyák, mint a vidékiek

2020. április 02., 15:45


Szerző: S.Zs.


Kategória: Nevelés




Finn kutatók mintegy hatezer kutya gazdájának adatai alapján állapították meg, hogy a városi kutyák félősebbek, mint a vidékiek.



A Hannes Lohi, a Helsinki Egyetem állatorvosi karának kutatója vezette tudóscsoport azt ugyanakkor nem tárta fel, mi okozza a más kutyákkal vagy emberekkel szembeni félelmeket, a lehetséges összefüggésekről azonban beszámoltak a Scientific Reports című szaklapban.

 

Az adatok alapján azt a következtetést vonták le, a városi kutyák félősségével összefügghet az, hogy 7-16 hetes korukban a városi körülmények között kevesebb a kapcsolatuk az állatoknak a fajtársaikkal. A kisebb termetű ebek, mint a csivavák, a megfigyelések szerint sokkal félősebbek, mint a nagyobb kutyák. Ugyanez igaz az ivartalanított négylábúakra is.

 

 

A városi kutyák félősebbek, mint a vidékiek - állapították meg finn kutatók
A városi kutyák félősebbek, mint a vidékiek - állapították meg finn kutatók
Fotó: unsplash - Michelle Tresemer

 

 

A tanulmány szerzői szerint összefüggés lehet a kutya aktivitása és félőssége között. „Azok a kutyák, amelyek ritkán vesznek részt aktív tevékenységekben vagy tréningen, nagyobb valószínűséggel válnak bátortalanabbakká, mint azok, melyek alkalmanként vagy hetente járnak tréningre” – áll a jelentésben.

 

Különbségeket találtak az egyes fajták között is. A spanyol vízikutya és a shetlandi juhászkutya tűnik a legfélősebbnek, míg a búzaszínű terrier a legbátrabb fajták egyike. A tudósok szerint ez genetikai okokra is visszavezethető.

 

„A kutatás segíthet, hogy jobb életet biztosítsunk négylábú barátainknak. A kölyökkorban a sokoldalú szocializáció, az aktív élet és a gondos tenyészetválasztás révén jelentősen csökkenthetők kutyánk társas félelmei” – véli Lohi.

 

 

 

Forrás: MTI
Indexkép forrás: unsplash - Michelle Tresemer

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Kutyáknál is jelentkezhet pánikroham? Kutyáknál is jelentkezhet pánikroham?
Egy kellemetlen, ijesztő élmény bizonyos emberek, tárgyak, állatok vagy helyzetek kapcsán szorongást válthat ki a kutyában. De mikor lép át a szorongás pánikba? Mit kell tudnunk az állapotról?

Mi a különbség a kutya és az ember bőre között? Mi a különbség a kutya és az ember bőre között?
Gondoltad volna, hogy a kutyák bőre vékonyabb az emberénél? Emiatt pedig sokkal érzékenyebb is, és különös ápolást igényel?

Honnan lehet tudni egy befogadott kutyáról, hogy bántalmazták a múltban? Honnan lehet tudni egy befogadott kutyáról, hogy bántalmazták a múltban?
Egy mentett, befogadott kutya történetét gyakran homály fedi. Ha vannak is információk az előéletéről, nem könnyű összerakni a pontos képet, hiszen a kutya máshol, másokkal élt. Kérdéses, mennyit és milyen minőségben foglalkoztak vele, szerették-e vagy csak megtűrték, esetleg bántották is.

Ezekből a jelekből tudhatod, hogy tényleg nagyon szeret a kutyád Ezekből a jelekből tudhatod, hogy tényleg nagyon szeret a kutyád
Jó érzés szeretni, és annak is nagyon tudunk örülni, ha viszontszeretnek minket. De miből tudhatjuk, hogy kutyánk is így érez irántunk?

Séta a városban vagy a természetben – Van különbség? Melyiket válasszuk? Séta a városban vagy a természetben – Van különbség? Melyiket válasszuk?
Legtöbben szívesen mozdulunk ki a szabadba, a friss levegő és a zöld tér feldobhatja hangulatunkat. De valóban segít csökkenteni a stresszt kutyánkban is? Érdekes kutatásról olvashattok cikkünkben!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Praktiker Brimo partysátor Ebugatta Rehabportál

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
I.Kinológiai Konferencia – összefoglaló Hírek - Címlapon
I.Kinológiai Konferencia – összefoglaló
Nem talál gazdira a cuki agár, mert túl jó alvó Hírek - Címlapon
Nem talál gazdira a cuki agár, mert túl jó alvó