A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Fiatal mudik munkában

2016. augusztus 12., 12:30


Szerző: S.Zs.


Kategória: Könnyű
Hagyományos szerepüknek megfelelő munkát kaptak a fiatal mudik a Körös-Maros Nemzeti Parkban!A Körös-Maros Nemzeti Park programjának keretében fiatal mudik állhatnak munkába. Feladatuk nem más, mint amit évszázadok óta végeznek a mudik: terelés. A fiatal pásztorkutyák még csak most próbálják ki magukat az új szerepükben, ám a tanulás bizonyára könnyen fog menni nekik, hiszen a terelés a vérükben van.  

 

Terelési feladati lesznek a kutyáknak
Terelési feladati lesznek a kutyáknak
Fotó: Czifrák Gábor 

 

Két mudi Montág-pusztán fog dolgozni, három a Dévaványai-Ecsegi pusztákon, Kardoskúton pedig öt mudi teljesíti feladatát a juhászok és gulyások mellett. A tanulásuk elején hamar kiderül majd az is, melyikük lesz alkalmas a juhok, melyikek pedig a szarvasmarhák terelésére.  

 

A pásztorkutyák valaha a juhászok és gulyások nélkülözhetetlen segítői voltak. Magyarországon elsősorban a puli, a pumi és a mudi fajták terjedtek el. Napjainkban azonban már meglehetősen ritka látványosságnak számít a nyájat vagy gulyát terelő pásztorkutya. Aki ellátogat a Körös-Maros Nemzeti Parkba, az jó eséllyel láthatja, hogyan próbálkoznak a fiatal mudik a tereléssel - írja a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatósága a weboldalán.

 

A juhászok és gulyások nélkülözhetetlen segítői a pásztorkutyák
A juhászok és gulyások nélkülözhetetlen segítői a pásztorkutyák
Fotó: Czifrák Gábor 

 

A rendkívül intelligens magyar fajtánk, a mudik genetikai megőrzését a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatósága végzi, a program keretén belül állhattak munkába a pásztorkutyák.

 

Forrás: kmnp.hu
Indexkép forrás: Czifrák Gábor

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

A csodálatos magyar kutyák - ismerd meg a kilenc őshonos magyar kutyafajtát! A csodálatos magyar kutyák - ismerd meg a kilenc őshonos magyar kutyafajtát!
Igazi kincseink ők: sokoldalúak, hűségesek és hatalmas a szívük! Ismerd meg a kilenc őshonos magyar kutyafajtát!

A világon elsőként sikerült felállítani a magyar kutyafajták genomját A világon elsőként sikerült felállítani a magyar kutyafajták genomját
Kiemelt állami feladat az őshonos növény- és állatfajták génállományának megőrzése, a genetikai erőforrások fenntartása - mondta hétfőn Budapesten, a magyar kutyafajták genetikai vizsgálatának eredményeit bemutató sajtótájékoztatón az agrárminiszter.

Petőfi Sándor kutyája néhány éve még BKV-zni is megtanult Petőfi Sándor kutyája néhány éve még BKV-zni is megtanult
Megtalálta a tökéletes Morzsa kutyát Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzata!

Szakmai együttműködés keretében segítik a hungarikum kutyafajták fennmaradását Szakmai együttműködés keretében segítik a hungarikum kutyafajták fennmaradását
A hungarikum kutyafajták egészséges fennmaradásának elősegítését, valamint képességeik és genetikai sokféleségük megőrzését célzó szakmai együttműködési megállapodást írt alá Sótonyi Péter, az Állatorvostudományi Egyetem rektora és Fernandez Diaz Daniel, a HUKOSZ - Magyar Ebfajták Szövetségének elnöke szerdán Budapesten.

8 elképesztő kutyafoglalkozás munkamániás kutyáknak 8 elképesztő kutyafoglalkozás munkamániás kutyáknak
Kutyák: ők azok teljessé teszik az életünket. Ma elsősorban társként tartjuk a kutyát, korábban azonban szinte kivétel nélkül egy-egy meghatározott célra lettek a különböző fajták kitenyésztve. Mindegyiküknek más-más “foglalkozása” volt - ezekből mutatunk most be 8 különleges kutya-munkát.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

MOL Nyrt. Egyedi kutyás ajándéktárgyak Mondial Assistance GesmbH Ebugatta

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Kiakasztotta a kutyabarátokat egy kismamáknak szóló könyv Hírek - Címlapon
Kiakasztotta a kutyabarátokat egy kismamáknak szóló könyv
Mobil applikáció mentheti meg a forró autóban hagyott kutyákat Hírek - Címlapon
Mobil applikáció mentheti meg a forró autóban hagyott kutyákat