A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Mobil applikáció mentheti meg a forró autóban hagyott kutyákat

Életmentő ötlet


2016. augusztus 12., 06:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Állatvédelem




Új ötlet született, mely megelőzné a kutyák és a gyerekek forró autóban életveszélybe kerülését.



Minden kutyás számára ismerős a probléma, mely szinte mindennapos a melegebb hónapokban: a hanyag, felelőtlen gazdák még mindig bent “felejtik” a kedvencüket a napon parkoló autóban. Szomorú, hogy sok szülő a gyermekére sincs tekintettel: nyaranta sokat hallani a hírekben a forró autóban hagyott gyerekek életveszélybe kerüléséről, tragédiákról. Hiába a figyelmeztetések, a felhívások, a bírság kilátásba helyezése: a probléma nem látszik megoldódni.

 

Életveszélyessé válik a felforrósodott autó
Életveszélyessé válik a felforrósodott autó
Fotó: lifewithdogs.tv

 

A Mobil Weekend Budapest 2016 fejlesztői versenyén indulók ötletei között böngészve bukkantunk rá egy indulóra, aki ennek a hanyagságnak a problémáját szeretné megoldani egy alkalmazáson keresztül. 

 

De mégis, egy okostelefonos app hogyan segíthetne?

Erről kérdeztük meg az ötletgazdát, Pál Normant.

 

Nem mindennapi ötlet az, amivel neveztél a versenyre. Te is kutyás vagy és innen ismered a problémát?

Igazság szerint sosem voltam nagy kutyás. Gyerekként nem nagyon volt kontaktom kutyákkal, a családomnak sem volt, így nem tartoztunk a kutyások közé. Felnőttként azonban egyre több kutyás ismerősöm lett, a barátnőm is kutyás, így egyre többet hallottam a kutyás életről, a kutyások problémáiról. Így sajnos egyre többet hallok arról is, hogy a felelőtlen gazdák bent hagyják a forró autóban a kutyájukat (és sajnos gyermekeiket is), akik nem egy esetben túl sem élik a gazda hanyagságát.

Az új munkahelyemnek hála, végre évek óta először most tudtam elmenni egy hét igazi szabadságra, így a sok munka után egy kicsit az agyam is kikapcsolhatott. Még véget sem ért az egy hetem, mikor bevillant az ötlet, hogy hogyan segíthetnénk ezen a fent említett problémán.

 

Az életmentő alkalmazás ötletgazdái
Fotó: Vizslafotózás.hu

 

Hogyan működik majd az applikáció? Hogyan segíthet tulajdonképpen a telefonunk a kutyákon?

Minden autóban benne van alapból egy “mérleg”: gondoljunk csak arra, hogy az autónk azonnal jelez, ha valaki nem kapcsolja be a biztonsági övét. A hőmérő is be van már építve az újabb modellekbe. Ezt kellene kihasználnunk, a telefonunk figyelmeztetést küldene, ha érzékeli a hőmérséklet emelkedést az autóban, és azt, hogy valaki bent van (ezt érzékelné ugye a mérleg.) További segítségként meg ki lehetne alakítani azt is, hogy a kritikus feltételek teljesülésekor (hőmérséklet és súly) automatikusan lejjebb engedné az autó az ablakokat pár centivel. Megoldható lenne a riasztó bekapcsolása is, így az autó körül lévő emberek is a bajba jutott gyerek vagy kutya segítségére tudna sietni.

 

Miben tudnak segíteni Neked a kutyabarátok, hogy a projekt megvalósulhasson?

A versenyen 12 ötlet juthat tovább az első fordulóból. Ehhez “közönségszavazatokat” kell gyűjteni. A továbbjutott ötletekre pályázatot írnak ki fejlesztők számára. Minden ötlet kap így egy fejlesztői csapatot, akik azt megvalósítják. Végül befektetők számára lesznek bemutatva az ötletek. Vasárnapig (2016.08.14. 24:00-ig) lehet szavazni, ebben kérjük a kutyások segítségét is.

 

Addig sem vársz ölbe tett kézzel...

Igen, folyamatosan gyűjtjük ezzel kapcsolatban az ötleteket, hallgatjuk meg a javaslatokat, tanácsokat, amiket sokan a Facebook oldalunkra írnak meg. Emellett tesztelünk is, erről videókat is készítünk. Egyik témánk az, hogy bemutatjuk, egy felnőtt ember szervezete hogy reagál a forró autóba zártsághoz. Én voltam az “alany”. Az első és második napon még tűrhető idő volt. A harmadik teszt után viszont rosszul lettem, ekkor 57 fok körüli autóba ültem be egy rövid időre. (A videók megtekinthetők a Facebook-oldalon.) Így tapasztaltuk meg viszont azt, hogy az kevés, ha 50 foknál jelez az app: ennél sokkal alacsonyabb hőfok is veszélyes lehet. Tesztelni kell még a mozgást is a súly érzékelésekor: egy veszélyben lévő gyerek, vagy kutya nem fog mozdulatlanul ülni vagy feküdni.

 

(Amennyiben a videót nem tudod lejátszani, kattints ide!)
 

 

Gondolkodtál már a jövőn?

Ez egy hosszú távú projekt, szeretnénk majd az autógyártókat megcélozni, hiszen ez világszerte egy komoly probléma: az emberek figyelmetlenségből, fáradtságból vagy ne adj’Isten hanyagságból, nemtörődömségből bent hagyják gyermeküket, kedvencüket a napon parkoló autóban. Jó volna elérni, hogy ez a figyelmeztető rendszer a felszereltség része legyen, automatikusan megkapja minden új autótulajdonos, így talán több élet is megmenekülhet. Örülnék, ha az autógyártók felkapnák a fejüket és a projekt mellé állnának.

 

 


Kérünk benneteket, ha elnyerte a tetszéseteket a projekt, az alábbi oldalon szavazzatok rá:

 

https://apps.mobilweekend.hu/user/login

 

FONTOS! A linkre kattintva a lap aljára kell görgetned a Facebook-os vagy Google+-os bejelentkezéshez, ezután jelenik meg a szavazói felület. A bejelentkezés semmilyen kötelezettséggel nem jár, szavazatoddal viszont segíthetsz egy életmentő applikáció megvalósulásában!


 

Forrás: kutyabarathelyek.hu
Indexkép forrás: sun-gazing.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Kutyáknál is jelentkezhet pánikroham? Kutyáknál is jelentkezhet pánikroham?
Egy kellemetlen, ijesztő élmény bizonyos emberek, tárgyak, állatok vagy helyzetek kapcsán szorongást válthat ki a kutyában. De mikor lép át a szorongás pánikba? Mit kell tudnunk az állapotról?

Biztonságban az autóban – 6 tipp, hogy kutyád is jól érezze magát kocsikázás közben Biztonságban az autóban – 6 tipp, hogy kutyád is jól érezze magát kocsikázás közben
A megfelelő felszerelés birtokában kedvencünk is biztonságban utazhat velünk.

6 tipp a mancsok egészségének megőrzéséhez 6 tipp a mancsok egészségének megőrzéséhez
A kutyamancs, e bámulatos szerkezet akkor működik a legjobban, ha erős és egészséges. Ám elég egy apró sérülés és hetekig is eltarthat a gyógyulás. A következő tippek nemcsak a probléma felismerésében, hanem annak megelőzésében is segíthetnek.

Kutyával autóban, biztonságban Kutyával autóban, biztonságban
Egyre népszerűbbek a kutyás utazások, egy nemrégiben készült felmérés szerint a gazdik 80 százaléka viszi a kutyáját autóval, jellemzően inkább rövid utakra. Nagy kérdés azonban, hogy milyen biztonságos szállítási megoldást érdemes ilyenkor választani.

Szén-monoxid mérgezés kutyáknál – Tünetek és teendők Szén-monoxid mérgezés kutyáknál – Tünetek és teendők
A színtelen, szagtalan gáz belélegzése életveszélyes állapotot idézhet elő nemcsak nálunk, de kedvenceinknél is. De azt vajon tudjuk-e, milyen berendezési és használati tárgyakból, milyen helyzetekből adódhat probléma? Mire figyeljünk, és hogyan segítsünk kutyánknak mérgezés esetén?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Brimo partysátor Hírstart MTI AIRMAX Cargo Budapest Zrt.


Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Fiatal mudik munkában Hírek - Címlapon
Fiatal mudik munkában
Emeld fel a mozgólépcsőn! Hírek - Címlapon
Emeld fel a mozgólépcsőn!