A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Mobil applikáció mentheti meg a forró autóban hagyott kutyákat

Életmentő ötlet


2016. augusztus 12., 06:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Állatvédelem
Új ötlet született, mely megelőzné a kutyák és a gyerekek forró autóban életveszélybe kerülését.Minden kutyás számára ismerős a probléma, mely szinte mindennapos a melegebb hónapokban: a hanyag, felelőtlen gazdák még mindig bent “felejtik” a kedvencüket a napon parkoló autóban. Szomorú, hogy sok szülő a gyermekére sincs tekintettel: nyaranta sokat hallani a hírekben a forró autóban hagyott gyerekek életveszélybe kerüléséről, tragédiákról. Hiába a figyelmeztetések, a felhívások, a bírság kilátásba helyezése: a probléma nem látszik megoldódni.

 

Életveszélyessé válik a felforrósodott autó
Életveszélyessé válik a felforrósodott autó
Fotó: lifewithdogs.tv

 

A Mobil Weekend Budapest 2016 fejlesztői versenyén indulók ötletei között böngészve bukkantunk rá egy indulóra, aki ennek a hanyagságnak a problémáját szeretné megoldani egy alkalmazáson keresztül. 

 

De mégis, egy okostelefonos app hogyan segíthetne?

Erről kérdeztük meg az ötletgazdát, Pál Normant.

 

Nem mindennapi ötlet az, amivel neveztél a versenyre. Te is kutyás vagy és innen ismered a problémát?

Igazság szerint sosem voltam nagy kutyás. Gyerekként nem nagyon volt kontaktom kutyákkal, a családomnak sem volt, így nem tartoztunk a kutyások közé. Felnőttként azonban egyre több kutyás ismerősöm lett, a barátnőm is kutyás, így egyre többet hallottam a kutyás életről, a kutyások problémáiról. Így sajnos egyre többet hallok arról is, hogy a felelőtlen gazdák bent hagyják a forró autóban a kutyájukat (és sajnos gyermekeiket is), akik nem egy esetben túl sem élik a gazda hanyagságát.

Az új munkahelyemnek hála, végre évek óta először most tudtam elmenni egy hét igazi szabadságra, így a sok munka után egy kicsit az agyam is kikapcsolhatott. Még véget sem ért az egy hetem, mikor bevillant az ötlet, hogy hogyan segíthetnénk ezen a fent említett problémán.

 

Az életmentő alkalmazás ötletgazdái
Fotó: Vizslafotózás.hu

 

Hogyan működik majd az applikáció? Hogyan segíthet tulajdonképpen a telefonunk a kutyákon?

Minden autóban benne van alapból egy “mérleg”: gondoljunk csak arra, hogy az autónk azonnal jelez, ha valaki nem kapcsolja be a biztonsági övét. A hőmérő is be van már építve az újabb modellekbe. Ezt kellene kihasználnunk, a telefonunk figyelmeztetést küldene, ha érzékeli a hőmérséklet emelkedést az autóban, és azt, hogy valaki bent van (ezt érzékelné ugye a mérleg.) További segítségként meg ki lehetne alakítani azt is, hogy a kritikus feltételek teljesülésekor (hőmérséklet és súly) automatikusan lejjebb engedné az autó az ablakokat pár centivel. Megoldható lenne a riasztó bekapcsolása is, így az autó körül lévő emberek is a bajba jutott gyerek vagy kutya segítségére tudna sietni.

 

Miben tudnak segíteni Neked a kutyabarátok, hogy a projekt megvalósulhasson?

A versenyen 12 ötlet juthat tovább az első fordulóból. Ehhez “közönségszavazatokat” kell gyűjteni. A továbbjutott ötletekre pályázatot írnak ki fejlesztők számára. Minden ötlet kap így egy fejlesztői csapatot, akik azt megvalósítják. Végül befektetők számára lesznek bemutatva az ötletek. Vasárnapig (2016.08.14. 24:00-ig) lehet szavazni, ebben kérjük a kutyások segítségét is.

 

Addig sem vársz ölbe tett kézzel...

Igen, folyamatosan gyűjtjük ezzel kapcsolatban az ötleteket, hallgatjuk meg a javaslatokat, tanácsokat, amiket sokan a Facebook oldalunkra írnak meg. Emellett tesztelünk is, erről videókat is készítünk. Egyik témánk az, hogy bemutatjuk, egy felnőtt ember szervezete hogy reagál a forró autóba zártsághoz. Én voltam az “alany”. Az első és második napon még tűrhető idő volt. A harmadik teszt után viszont rosszul lettem, ekkor 57 fok körüli autóba ültem be egy rövid időre. (A videók megtekinthetők a Facebook-oldalon.) Így tapasztaltuk meg viszont azt, hogy az kevés, ha 50 foknál jelez az app: ennél sokkal alacsonyabb hőfok is veszélyes lehet. Tesztelni kell még a mozgást is a súly érzékelésekor: egy veszélyben lévő gyerek, vagy kutya nem fog mozdulatlanul ülni vagy feküdni.

 

(Amennyiben a videót nem tudod lejátszani, kattints ide!)
 

 

Gondolkodtál már a jövőn?

Ez egy hosszú távú projekt, szeretnénk majd az autógyártókat megcélozni, hiszen ez világszerte egy komoly probléma: az emberek figyelmetlenségből, fáradtságból vagy ne adj’Isten hanyagságból, nemtörődömségből bent hagyják gyermeküket, kedvencüket a napon parkoló autóban. Jó volna elérni, hogy ez a figyelmeztető rendszer a felszereltség része legyen, automatikusan megkapja minden új autótulajdonos, így talán több élet is megmenekülhet. Örülnék, ha az autógyártók felkapnák a fejüket és a projekt mellé állnának.

 

 


Kérünk benneteket, ha elnyerte a tetszéseteket a projekt, az alábbi oldalon szavazzatok rá:

 

https://apps.mobilweekend.hu/user/login

 

FONTOS! A linkre kattintva a lap aljára kell görgetned a Facebook-os vagy Google+-os bejelentkezéshez, ezután jelenik meg a szavazói felület. A bejelentkezés semmilyen kötelezettséggel nem jár, szavazatoddal viszont segíthetsz egy életmentő applikáció megvalósulásában!


 

Forrás: kutyabarathelyek.hu
Indexkép forrás: sun-gazing.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Biztonságban az autóban – 6 tipp, hogy kutyád is jól érezze magát kocsikázás közben Biztonságban az autóban – 6 tipp, hogy kutyád is jól érezze magát kocsikázás közben
A megfelelő felszerelés birtokában kedvencünk is biztonságban utazhat velünk.

Szeptemberben az erdőben – kezdődik a szarvasbőgés! Szeptemberben az erdőben – kezdődik a szarvasbőgés!
Augusztus végétől október közepéig tart a szarvasbőgés. Kutyáink és saját biztonságunk érdekében erdei kirándulásaink alkalmával és az autóutakon is figyeljünk fokozottabban!

Forró autóba zárt tacskó kölyköt mentettek a rendőrök Forró autóba zárt tacskó kölyköt mentettek a rendőrök
Néhány percre sem hagyunk állatot az autóban a nyári melegben – erre hívta fel ismét a figyelmet a BRFK, miután egy pár hetes kölyökkutyát kellett kiszabadítaniuk egy napon álló autóból.

Szuper kiskocsit készített a Mercedes-Benz egy mozgássérült mentett kutyának Szuper kiskocsit készített a Mercedes-Benz egy mozgássérült mentett kutyának
Az autógyártó cégnek köszönhetően újra járhat a balesetben megsérült kutyus – boldogsága mindent visz!

Mit tegyél, ha egy forró autóban kutyát találsz? Mit tegyél, ha egy forró autóban kutyát találsz?
A sok írás, fotó, videó ellenére is megesik még, hogy a gazda figyelmetlenségből vagy tudatlanságból bent hagyja a kutyáját az autóban, míg ő vásárol, vagy ügyet intéz. Ám bármilyen gyorsan is végez, a kutyáját óriási veszélynek teszi ki ez idő alatt. Hogyan segíthetsz, ha ilyen esettel találkozol?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

JULIUS-K9 Ebugatta Brimo partysátor AEGON Magyarország Zrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Fiatal mudik munkában Hírek - Címlapon
Fiatal mudik munkában
Emeld fel a mozgólépcsőn! Hírek - Címlapon
Emeld fel a mozgólépcsőn!