A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Emeld fel a mozgólépcsőn!

Minden amit tudnod kell!


2016. augusztus 11., 06:00


Szerző: B.Zsófi


Kategória: Közérdekű




Az utóbbi időben a legnagyobb közösségi portálokon egyre gyakrabban találkoztunk mozgólépcsőn sérült kutyákról szóló bejegyzésekkel, segítségkéréssel, ha már megtörtént a baj. Meglepődve tapasztaltuk, hogy még a mai világban is rendszeres az efféle sérülés.



Az óriási port kavaró „metrós esetek” elkerülése érdekében Dr. Németh Tibor a Szent István Egyetem Sebészeti és Szemészeti Tanszékének vezetője segítségével összegyűjtöttünk néhány elrettentő tényt, és megoldási javaslatot. Választ kaptunk a becsípődés mikéntjére, a sérülés súlyosságára, annak kezelésére, és hogy mi a teendő akkor, ha már megtörtént a baj.

 

A probléma kiváltója, és sokak felháborodásának okozója:

 

Egyes gazdik nem tudják, vagy nem akarják tudni, hogy kutyusukat a mozgólépcsőn kizárólag ölben szabad szállítani, különben súlyos sérülés lehet a vége. Mások kifogásokat találnak, hogy kizárólag a metrót igénybe véve tudnak eljutni „A”-ból „B”-be, esetleg a sok holmi, vagy kutyájuk testmérete miatt nem volt más lehetőségük, mint négy lábon hagyni a mit sem sejtő kedvencet. Előfordulnak olyanok is, akik több kutyát vállalnak a kelleténél, de autó hiányában nem számolnak azzal, hogy ez talán gondot jelent majd a közlekedésben.

 

Kutyával a mozgólépcsőn - így biztonságos!
Kutyával a mozgólépcsőn - így biztonságos!
Fotó: tumblr.com

 

Hogyan történik meg a baj?

 

Dr. Németh Tibor elmondása alapján az eset típusosan úgy történik, hogy a mozgólépcsőn "lábon" utaztatott kutya magától nem tud kellő pillanatban lelépni a lépcsőről, és a fogaslemez becsípi a lábujjakat. Szerencsére mára jelentősen csökkent az ilyen sérülések aránya a ’90-es évekhez képest. Akkoriban minden héten előfordult legalább egy ilyen eset. Manapság talán kevesebben is utaznak állatokkal, de arra is jobban odafigyelnek, hogy kézbe vegyék a négylábúakat.

 

Erre egyébként a metrók mozgólépcsőjén elhelyezett figyelmeztető táblák és matricák is felhívják a figyelmet. Ne kerülje el eztán senkinek a figyelmét!

 

A saját lábain lépcsőző kutya sérülései eltérőek lehetnek. A legenyhébb zúzott sebektől a több ujjat vagy több végtagot is érintő traumás amputációig mindenféle súlyossági kategória előfordulhat. Ilyenkor óriási fájdalomról ad jelet az állat, miközben akár jelentős mértékű, de minden esetre látványos vérzés jelentkezik.

 

A doktor úr állítását sajnálatosan kézzel fogható tények is igazolták, amikor körülbelül egy hónappal ezelőtt egy középtermetű eb keserves sírására rohant össze a bkk ellenőrök, és munkába sietők apraja-nagyja. A kutya lábának becsípését követően nem sikerült azonnal leállítani a mozgólépcsőt, valamint az első stoppolás sikertelennek bizonyult, mert az újra elindult. Hosszú másodpercek, sőt percek teltek el, mire meg tudták szüntetni a fájdalomforrást, az eb lábának kiszabadításáról nem is beszélve.

 

Ha ezt látjuk, jelezzük a gazdinak, hogy amit tesz életveszélyes!
Ha ezt látjuk, jelezzük a gazdinak, hogy amit tesz életveszélyes!
Fotó: elevator-world.com

 

Ha már megtörtént a baj gyakran a gazdi sem tudja mitévő legyen, kit hívjon, vagy hogyan lássa el az ebet. Hirtelen csak annyit lehet tenni, hogy valamilyen textíliával, ronggyal (de nem gumiszalaggal) nyomókötést kell felhelyezni a vérző végtagra, hogy a fizikai vérzéscsillapítás eme egyszerű formájával a további vérveszteséget megelőzzük. Ezután haladéktalanul állatorvoshoz kell fordulni!

 

De vajon milyenek a lehetséges gyógyulási esélyek? Van mód a teljes felépülésre, vagy örökre megcsonkítja az ebet egy-egy meggondolatlan (esetenként felelőtlen) gazda?

 

Friss esetben (6-12 órával a baleset után) akut műtéti végtag-rekonstrukciónak van esélye, de előfordulhat, hogy csupán a sebészi amputáció lehetséges, és néhány ujjperc áldozatul esik. Emellett fontos része az ellátásnak, hogy a vérkeringést is stabilizálni kell sokkterápia keretében. Vértranszfúzióra általában nincs szükség.

A fájdalom ilyenkor óriási (mintha mi veszítenénk el egy-két ujjunkat), és ennek káros hatása a vegetatatív idegrendszerre a vérveszteséggel együtt a vérkeringés heveny összeomlásához (azaz sokkhoz) vezethet. Ekkor már közvetlen életveszélyről beszélünk!

 

A tudatlanság következménye egy hetekig viselendő kötés lehet
A tudatlanság következménye egy hetekig viselendő kötés lehet
Fotó: i1.wp.com

 

Elkerülés, és megoldáskeresés:

 

Amennyiben nincs módunk rá, hogy autóval utaztassuk kutyánkat, legyünk körültekintőek, és tájékozódjunk előre. A legtöbb metrómegállóban van legalább egy álló mozgólépcső. Ezt a BKK munkatársaitól segítséget kérve igénybe vehetjük, akár lefelé, akár felfelé kívánunk haladni. Ha nem vagyunk biztosak benne, hogy találunk lezárt lépcsőt, tervezzünk más útvonalat. A legtöbb metróvonalat meg lehet kerülni villamossal, vagy busszal. Bár időigényesebb művelet, de kutyánk egészségét tekintve sokkal kifizetődőbb. Abban az esetben, ha a kézipoggyász mennyisége nem teszi lehetővé, hogy kutyánkat felemeljük, megkérhetünk egy szimpatikus idegent, hogy a lépcső tetejéig kísérje el a bőröndöket. Így kerülnünk sem kell, és kedvencünk lábát is megóvtuk a veszélyforrástól. Nagytestű kutyánál a segítségünkre lehet egy hám is, mellyel az ebet megemelve átsegíthetjük a veszélyes területen. Utazás előtt mindig tájékozódjunk! Ha nem vagyunk biztosak a mozgólépcsőzésben, inkább válasszunk kerülőutat!

 

Az efféle sérülésekre nincs mentség, nem létezik elfogadható kifogás, és legkevésbé sem elnézhető, még a felelősségtudatáról ismert gazdáknak sem! Kutyáinknak ugyanúgy van fájdalomérzete, ahogy nekünk. Vigyázzunk rájuk!

 

Dr. Németh Tibor a Szent István Egyetem Sebészeti és Szemészeti Tanszékének vezetője, egyetemi tanár, és dékánhelyettes. Köszönjük a segítségét!

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

 


Indexkép forrás: imgur.com
Cikk első megjelenése: 2015. október 01.

Témába vág

Jó hír a kutyával utazóknak! Jó hír a kutyával utazóknak!
Fontos és jó hír érkezett azok számára, akik kedvencükkel együtt utaznának: kedvezményes áron válthatnak bérletet kutyájuknak a gazdik az új tarifarendszerben.

Miért csikorgatja a kutya a fogait? Miért csikorgatja a kutya a fogait?
Szokatlan és meglepő, de kedvenceinknél is előfordulhat: a fogcsikorgatás. Mi okozza, mire utalhat, és mit tegyünk, ha észleljük kutyánknál?

Ilyen szuper iskolabusszal járnak kirándulni a kutyák - és mind imádják! Ilyen szuper iskolabusszal járnak kirándulni a kutyák - és mind imádják!
Lelkesen figyelgetnek ki az ablakon, és izgatottan várják, aznap vajon milyen csodás helyre látogatnak el.

Sérvek típusai, tünetei és felismerése kutyáknál Sérvek típusai, tünetei és felismerése kutyáknál
Leggyakrabban kölyökkorhoz köthetőek, ugyanakkor később is létrejöhetnek súlyos sérülés, trauma következtében. Mit kell tudnunk az állapotról és hogyan segíthetünk kedvencünknek?

Mitől lehet sápadt a kutya fogínye? Mitől lehet sápadt a kutya fogínye?
Kedvencünk egészségi állapotának egyik nagyon jó jelzője a fogínyének színe. Mi mindenre utalhat, és hogyan lehet felismerni, ha baj van?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Rehabportál Hírstart EB OVO Közhasznú Egyesület MOL Nyrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Mobil applikáció mentheti meg a forró autóban hagyott kutyákat Hírek - Címlapon
Mobil applikáció mentheti meg a forró autóban hagyott kutyákat
Így menti meg egy motoros banda egy kiskutya életét Hírek - Címlapon
Így menti meg egy motoros banda egy kiskutya életét