A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Folti története, avagy hogyan lesz egy megunt, antiszociális állatból jó kutya

2019. február 11., 11:30


Szerző: S.Zs.


Kategória: Állatvédelem




Foltost tavaly Húsvétkor mentette a Kutyások a XV. Kerületért Állatvédő Egyesület egy bejelentést követően. "Gazdája" úgy gondolta, hogy teljesen normális költözéskor a kutyát utcára rugdosni és sorsára hagyni...
Pintér Attila írása.



Folti nehezen kezelhető volt, a pórázt nem ismerte, és a szociális viselkedésről még sosem hallott. Már volt egy második gazdája is, de hamar visszaadta. Pedig Folti fiatal, kedves kutya, gyorsan tanul és könnyen motiválható. Így az egyesület önkénteseinek áldozatos munkája meghozta gyümölcsét, Folti most már egyre szófogadóbb, szépen sétál pórázon és imád labdázni. Így már csak egy szerető gazdira vágyik!

 

 

 

De hogyan változott meg ennek a fiatal, “neveletlen” kutyának a viselkedése, hogyan tudták ezt elérni a befogadói?

 

Azonban mielőtt erre kitérnék, előtte pár szóban a Kutyások a XV. Kerületért Állatvédő Egyesületről is írok. Kik ők, és mit csinálnak? Az egyesület tagjai mind önkéntesek, akik a saját szabadidejükben segítenek a kerület kóbor kutyáinak és macskáinak. Menhelyük nincs, így ideiglenes befogadóknál helyezik el a mentettjeiket, akiket aztán minél jobb helyre próbálnak örökbe adni. A XV. kerületben fenntartanak egy éjjel-nappal hívható bejelentő telefonszámot a kóbor állatot találóknak, és a felelős állattartást is próbálják népszerűsíteni előadásokkal és rendezvényeken való szerepléssel. Tavaly 159 állatot juttattak így haza és 22 állatot adtak örökbe. Az ő gondozásukban van Folti is, akinek szintén szerető gazdit keresnek.

 

 

Folti hamar feloldódott, játékos kutyává vált
Folti hamar feloldódott, játékos kutyává vált

 

 

Folti messziről indult útnak, mert befogásakor a járőrautóba is komoly erőfeszítés volt betenni. Zavart volt, nem értette, miért hagyta a gazdája az utcán. Emberünk feltehetően úgy gondolta, hogy Folti túl problémás kutya, ő pedig nem akar vele foglalkozni, így egyszerűbb volt “kidobni” a kutyát, mint egy megunt játékot. Szerencsére Folti hamar túltette magát a történteken, feloldódott, és másnap délután már boldogan játszott az önkéntesekkel. Más kutyákkal kezdetben is jól viselkedett, de a hirtelen hangoktól, nagyobb járművektől eleinte még félt, és kisebb szeparációs szorongása is volt, ha egyedül maradt. Ez nála azt jelentette, hogy “szamárbőgés” szerű hangokat adott. Már ebből látszott, hogy okos kutya, hiszen idegen nyelvet is beszélt. :)

 

Emellett Foltos egészsége sem volt a legjobb, bekerülése után folyamatos kezelés alatt állt, ugyanis bőrbetegséggel küzdött. Allergiás reakció miatt több helyen kihullott a szőre és kisebesedett a bőre. Feltehetően a csirkehúsra allergiás, ezért speciális tápot kezdett el kapni, amitől állapota  javulásnak indult: szépen vissza is nőtt a szőre. További kezelést így már nem igényel, de antiallergén tápot kell kapnia.

 

 

Folti bőre is szépen javul, amióta hipoallergén tápot kap
Folti bőre is szépen javul, amióta hipoallergén tápot kap

 

 

Az állatmentők ilyenkor mindig bajban vannak: látják a kutyában a lehetőséget, hogy kiegyensúlyozott, boldog kutya is lehet belőle, de rögös az oda vezető út, és sokat kell foglalkozni a kutyával. Ezért olyan gazdit kerestek neki, aki vállalja a szocializációját, eljár vele kutyaiskolába, szabályokat állít fel, és megtanítja neki, hogyan kell “kutyául” viselkedni. A kezelései után jelentkezett is valaki, aki hazavitte Foltit, és itt jöhetne is a happy end, ahogy a Folti a gazdival elfut a naplementébe, és együtt öregszenek meg. De sajnos nem így történt, hamar visszaadták őt, egyszerűen túl nagy falat volt nekik Folti.

 

De a XV. kerületi kutyások nem adják fel olyan könnyen. Kaptak segítséget is, a Pólus Kutyakiképző Iskola felajánlott Folti számára egy ingyenes engedelmességi tanfolyamot. Az ideiglenes befogadója pedig vállalta, hogy végigcsinálja vele, hátha szófogadó, vagy legalább kezelhető kutya lesz belőle, és kelleni fog ő is valakinek.

 

 

Sok türelem és gyakorlás kellett, de Folti nagyon sokat fejlődött
Sok türelem és gyakorlás kellett, de Folti nagyon sokat fejlődött

 

 

Foltos pedig levizsgázott, így tud pórázon sétálni és ismeri az alap vezényszavakat is. Sőt, szocializálódott és enyhült a szeparációs szorongása is. Hosszú utat tett meg, ezzel is bizonyítva, hogy semmi sem lehetetlen, nincsen reménytelen kutya, csak foglalkozni kellett vele. Most már csak egy valamire vágyik: saját gazdit szeretne. Aki labdázik vele jó sokat, szereti őt és otthont ad neki, egész további életére. Vagyis jó kutyaként csak egy valamire vágyik: egy jó gazdira. Most már igazán.

 

Folti oltva, ivartalanítva és chipezve keresi tehát szerető gazdiját.

Érdeklődni utána a [email protected] e-mail címen vagy a Kutyások a XV. Kerületért Állatvédő Egyesület Facebook-csoportnak írt üzenetben lehet.

 

 

 

 

 


 

Ha a XV. kerületben laksz, és szeretnél Te is segíteni a kóbor állatokon, akkor jelentkezz önkéntesnek az egyesülethez a fenti email címen!

Ha pedig teheted, támogasd az egyesület mentett állataink orvosi illetve oltási költségeit. Köszönjük!

 

Kutyások a XV. Kerületért Állatvédő Egyesület

Bankszámlaszámunk: K&H:10401945-50526790-68671004

 


 

 

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

5 tévhit a mentett kutyákkal kapcsolatban 5 tévhit a mentett kutyákkal kapcsolatban
Örökbefogadni jó! Gyakran hallhatjuk e szavakat, mégis hajlamosak lehetünk fenntartással kezelni a dolgot. Szeretnénk eloszlatni néhány tévhitet, melyek visszatarthatnak attól, hogy beengedj életedbe egy mentett kutyát.

Két évig várt az öreg kutyus a menhelyen – Ilyen vidáman szaladgál ma idős gazdijával a kertben Két évig várt az öreg kutyus a menhelyen – Ilyen vidáman szaladgál ma idős gazdijával a kertben
"Ők is megérdemlik a szeretetet, és úgy reagálnak rá, mint bármely másik, fiatalabb kutya tenné. Viszonozzák, tiszta szívből."

Honnan lehet tudni egy befogadott kutyáról, hogy bántalmazták a múltban? Honnan lehet tudni egy befogadott kutyáról, hogy bántalmazták a múltban?
Egy mentett, befogadott kutya történetét gyakran homály fedi. Ha vannak is információk az előéletéről, nem könnyű összerakni a pontos képet, hiszen a kutya máshol, másokkal élt. Kérdéses, mennyit és milyen minőségben foglalkoztak vele, szerették-e vagy csak megtűrték, esetleg bántották is.

Addig járt a kóbor kutya a rendőrségre, amíg fel nem vették munkatársnak Addig járt a kóbor kutya a rendőrségre, amíg fel nem vették munkatársnak
A hétköznapi életben is vigyáz az emberek biztonságára: ha meglát egy motorost bukósisak nélkül, vakkantással jelzi gazdájának, szóljon az illetőnek.

Így mosolyog ma gazdijánál a kutya, aki a menhelyen öregedett meg Így mosolyog ma gazdijánál a kutya, aki a menhelyen öregedett meg
"A legfontosabb, amit Ginger tanított nekem, talán pont az, hogy sohasem késő újrakezdeni."

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

AEGON Magyarország Zrt. Praktiker MOL Nyrt. Beagle Club Online

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Mesefilm készül a királynő corgijairól Hírek - Címlapon
Mesefilm készül a királynő corgijairól
14 kutyafajta a család védelmére Hírek - Címlapon
14 kutyafajta a család védelmére