A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Frakk, a macskák réme bélyegre kerül

2020. november 06., 12:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Könnyű




Közel 50 éve indult hódító útjára a Frakk, a macskák réme című rajzfilmsorozat. A Magyar Posta „Mesehősök” bélyegsorozatának idei darabján a rajzfilm közkedvelt szereplői láthatók.



50 éve, 1971-ben kezdték el készíteni a Pannónia Filmstúdióban Bálint Ágnes forgatókönyvéből az azóta ikonikussá vált rajzfilmsorozatot, hogy aztán afféle karácsonyi ajándékként, 1972. december 23-án elinduljon hódító útjára a Frakk, a macskák réme című rajzfilmsorozat - írja a Magyar Posta közleménye. A szertelen vizsla és a két bohó macska nem mindig békés egymás mellett éléséről szóló magyar animációs sorozat az őt megillető műsorsávban, a Cicavízió szombati adásában kapott helyet. A Magyar Televízió műsorán tizenöt évig volt látható. A mese bizonyítéka annak, hogy a jól megírt, szerethető történetek minden generációt megragadnak. A Magyar Posta „Mesehősök” bélyegsorozatának idei darabján a rajzfilm közkedvelt szereplői láthatók.

 

 

Az igazi Frakk fotója
Az igazi Frakk fotója

 


A sorozat főszereplője Károly bácsi magyar vizslája, Frakk, aki ki nem állhatja Irma néni két macskáját, Lukréciát és Szerénkét. A szereplőket az írónő az életből vette: Bálint Ágnes orvos vejének, dr. Sárvári Andrásnak volt egy vizslája. A kutya az után került a családhoz, hogy a vő Bálint Ágnesékhez költözött, hasonlóan ahhoz, ahogyan Frakk-kal történt. Lukrécia és Szerénke pedig az írónő két macskája volt.

 

 

Bélyegre került Frakk, a macskák réme
Bélyegre került Frakk, a macskák réme

 


A rajzfilm ún. papírkivágásos technikával készült, azaz, ha egy szereplőnek új arckifejezésre van szüksége, egyszerűen csak ki kellett cserélni a fej darabkáját a megfelelő arckifejezést tartalmazó papírkivágásra.

 


A rajzfilm figurákat a kor neves magyar színészei elevenítették meg - Schubert Éva (Lukrécia) és Szabó Gyula (Frakk) Váradi Hédi (Szerénke) Pártos Erzsi (Irma néni) – és adták a hangjukat. A sorozatot a mai napig rendszeresen ismétli a Magyar Televízió, így gyermekek újabb és újabb generációja ismerkedhet meg Frakkal, Lukréciával, Szerénkével, Károly bácsival és Irma nénivel.

 

 

 

 


November 4-tól bélyegen is megvásárolható Frakk, a macskák réme.
A Magyar Posta tavaly elindított Mesehősök bélyegsorozatának idei alkalmi bélyegblokkja Weisenburger István grafikusművész tervei szerint készült 50.000 példányban. Az alkalmi borítékon a rajzfilm egy mozgalmas jelenete látható, a bélyegzőben pedig az „Élőkép” c. epizódban fontos szerepet betöltő képkeret jelenik meg. A keretben a rajzfilmsorozat címe olvasható. Megvásárolható a Filapostán, a filatéliai szakszolgálatokon, kijelölt postákon és a www.posta.hu-n.



 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

A csodálatos magyar kutyák - ismerd meg a kilenc őshonos magyar kutyafajtát! A csodálatos magyar kutyák - ismerd meg a kilenc őshonos magyar kutyafajtát!
Igazi kincseink ők: sokoldalúak, hűségesek és hatalmas a szívük! Ismerd meg a kilenc őshonos magyar kutyafajtát!

Kutyák százai nézték meg a legújabb Mancs őrjárat mozifilmet, és ezzel rekordot döntöttek Kutyák százai nézték meg a legújabb Mancs őrjárat mozifilmet, és ezzel rekordot döntöttek
Kétszáznál is több négylábú jelent meg a Mancs őrjárat – A szuperfilm első nyilvános bemutatóján.

Kivirult új otthonában a kutya, akit 20 évesen adtak le a menhelyen Kivirult új otthonában a kutya, akit 20 évesen adtak le a menhelyen
Szívmelengető történet egy weimari vizsláról és a második esélyről!

Menhelyi kutyáknak olvastak meséket az állatbarátok a július 4-i tűzijáték alatt Menhelyi kutyáknak olvastak meséket az állatbarátok a július 4-i tűzijáték alatt
Több tucatnyi felnőtt és gyermek döntött úgy, hogy ünneplés helyett inkább a félős ebeknek segít.

Ég veled, Berci! – Hűséges kutyájától búcsúzik a BRFK Ég veled, Berci! – Hűséges kutyájától búcsúzik a BRFK
Csalhatatatlan szimatú keresőkutya, aki minden rosszfiút lebuktatott, de hűséges társ és barát is volt.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

EB OVO Közhasznú Egyesület Egyedi kutyás ajándéktárgyak MOL Nyrt. AIRMAX Cargo Budapest Zrt.


Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Egy egész nyájat megmentett a tűztől egy collie Ausztráliában Hírek - Címlapon
Egy egész nyájat megmentett a tűztől egy collie Ausztráliában
A legcukibb élőszobor - kutyájával adja elő performanszát a fiatal srác Hírek - Címlapon
A legcukibb élőszobor - kutyájával adja elő performanszát a fiatal srác