A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Geomágneses viharok – Milyen hatással lehetnek a kutyákra?

2024. május 15., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!
A tudomány is elismeri, hogy kedvenceink nagyfokú érzékenységet mutatnak a geomágneses változásokra. Mire számíthatunk és hogyan segíthetünk nekik ebben az időszakban? 

Sarki fény Magyarországon? Sokan láthatták május 10-én és 11-én éjjel e páratlan égi jelenséget hazánkban, többeknek még lencsevégre is sikerült kapniuk.

 

2003 októbere óta most először mértek ilyen erősségű geomágneses viharokat, melyek nemcsak a kommunikációs rendszereket bolygatták meg, de emberek milliói tapasztalhatták kellemetlen hatásait saját magukon. Fáradtság, ingerlékenység, szorongás, szívpanaszok, meglévő fájdalmak felerősödése mellett figyelmetlenségből fakadó kisebb-nagyobb balesetek is tarkíthatják ezt az időszakot.

 

Természetes, hogy felmerül a kérdés: vajon hatással vannak-e a geomágneses viharok a kutyákra is? És ha igen, milyen változásokat vehetünk észre kedvenceinken?

 

 

Geomágneses viharok és a kutyák - Bújosabbak lehetnek
Geomágneses viharok és a kutyák - Bújosabbak lehetnek
Fotó: Freepik

 

 

A válasz egyértelműen igen, és nem is lenne szabad alábecsülni a napkitörések és a geomágneses viharok jelentőségét. Fokozottan érintheti az érzékenyebb kutyákat, különösen azokat a dolgozó ebeket, akiknek munkája során kiemelt szerepet kap a tájékozódás. Ide tartoznak például a vakvezetőkutyák , vadászkutyák, kereső- és mentőkutyák.

 

De a családi kutyák sem mentesülnek az időjárási jelenségek hatásai alól: azoknál, akik hajlamosak a szorongásra, stresszre, félelemre vagy izgatottságra, a gazdik a szokásos tünetek felerősödését észlelhetik.

 

Felfokozott érzelmi állapotra lehetünk figyelmesek, a kutya ragaszkodóbb, szinte rajtunk csüng, szeparációs problémák léphetnek fel vagy fokozódhatnak, míg másoknak „csak” nehezére esik elnyerni a figyelmét, vagyis csökkenhet a behívhatóság.

 

 

Geomágneses viharok és a kutyák - A tájékozódás zavara miatt elveszhetnek
Geomágneses viharok és a kutyák - A tájékozódás zavara miatt elveszhetnek
Fotó: Freepik/@wirestock

 

 

Négylábú barátaink ugyanis kifejezetten érzékenyek a föld mágneses mezejét érintő legapróbb változásokra is – a mostani viharok pedig rendkívül erősek és megzavarhatják a szervezet működését. Hangulatingadozás, aluszékonyság, de éppenséggel fokozott éberség is lehet „tünet” - mindenki másként élheti meg a geomágneses viharok hatásait.

 

Az epilepsziával élő emberek és kutyák esetében például gyakoribbak lehetnek a rohamok. Idős kutyáknál pedig fokozottabban mutatkozhatnak meg az öregedés velejárói, úgymint a demencia vagy a dezorientáció.

 

 

Geomágneses viharok és a kutyák - Fokozott érzékenység, szorongás léphet fel
Geomágneses viharok és a kutyák - Fokozott érzékenység, szorongás léphet fel
Fotó: Freepik

 

 

Mit tehet a gazdi?

 

Köztudott, hogy a napkitörések és a geomágneses viharok befolyásolhatják a kommunikációs rendszerek működését, és bezavarhatnak a tájékozódást segítő műszereket is. A kutyák is rendelkeznek egyfajta belső iránytűvel, mely természetesen láthatatlan, ám ennek hála ösztönösen is ügyesebben igazodnak el terepen. Ebben segíti őket kifinomult érzékelésük, úgymint a szaglás és a hallás, valamint a Föld mágneses mezejére is nagy mértékben támaszkodnak. Erről itt írtunk bővebben: 

 

A geomágneses viharok miatt azonban most a mágneses mezőt is másként érzékelhetik a kutyák, ami megnehezíti a tájékozódásukat. Ha új helyekre látogatunk el, tartsuk pórázon a kutyát, hosszú pórázon is mindig legyen szem előtt, figyeljük, merre mozog, mi kelti fel érdeklődését.

 

Azok a munkakutyák, akik kifejezetten a precíz tájékozódásukra támaszkodnak, például terelőkutyák, keresőkutyák, kutató- és mentőkutyák, nyomkövetők, vadászkutyák és a szánhúzók is tanácstalanabbak tűnhetnek munka vagy sport közben. Érdemes lehet megfontolni, hogy ezen időszakban egy kicsit félretegyük azokat a tevékenységeket, amikor a kutya messzire kerül a gazdájától, és elveszhet.

 

 

Geomágneses viharok és a kutyák - Új helyeken tartsuk pórázon kedvencünket
Geomágneses viharok és a kutyák - Új helyeken tartsuk pórázon kedvencünket
Fotó: Freepik

 

 

Érzelmi állapotunk kedvencünkre is hatással van

 

Emberek esetében gyakori, hogy a mentális egészséget érintő problémáknál átmenetileg rosszabbodhatnak a tünetek, különösen akkor, ha az állapotot olyan trauma okozta, melynek során a tájékozódási képességünk sérült. Emiatt bizonytalannak érezhetjük magunkat, fokozott szorongás léphet fel, a szokásosnál is éberebbek lehetünk környezetünk történéseire, zajokra, látványokra. Ezeket a változásokat a velünk élő kutyák is érzékelik.

 

Amennyire lehetséges, kerüljük a stresszt, maradjunk a megszokott sétaútvonalaknál, és pihenjünk sokat – kutyusunk társaságában.

 

Forrás: kutyabarathelyek.hu, pubs.aip.org, researchgate.net
Indexkép forrás: Freepik

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Miért néz rám a kutyám, miközben a nagydolgát végzi? Miért néz rám a kutyám, miközben a nagydolgát végzi?
Szimatol, fel-alá járkál, köröz, míg végül megtalálja a tökéletes pontot. Művelet közben pedig le nem venné rólunk a szemét. Vagy inkább elbújik? Mit szeretne üzenni kutyánk, amikor ürítés közben ránk néz?

Kutyadolgok - Mitől olyan jó a gazdi lábán rágcsálni kedvenc játékukat? Kutyadolgok - Mitől olyan jó a gazdi lábán rágcsálni kedvenc játékukat?
Kutyáink néha egészen furcsa dolgokat művelnek, de mi így szeretjük őket. Ismerős az a jelenet, amikor egy délutáni pihenés közben egyszer csak felkapja kedvenc játékát, odaszalad hozzád, majd letottyan a lábadra, és ott kezdi el nyúzni? Vajon miért csinálja?

Biztos szereti a kutyád, ha megöleled? Biztos szereti a kutyád, ha megöleled?
Videófelvételek elemzése során arra jutottak a kutatók, hogy a kutyák legszívesebben elkerülnék az ölelést.

Gondoltad volna, hogy a kutyákat is érintheti a stresszevés? Gondoltad volna, hogy a kutyákat is érintheti a stresszevés?
Állandóan enne a kutya? Egy kutatás szerint kedvenceinknél sem ritka az érzelmi evés. Tudj meg többet a témáról!

Ezért ne engedd oda más kutyákhoz a kedvencedet, ha pórázon van Ezért ne engedd oda más kutyákhoz a kedvencedet, ha pórázon van
Ha kutyusunk a barátságosabbak közé tartozik, elgondolkozhatunk azon, miért is nem szabad engedni, hogy másokat köszöntsön, amikor pórázon sétál. Mi baj lehet belőle? Elvégre a kutyák szeretnek ismerkedni, nem?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Irodakutya.com Brimo partysátor MTI MOL Nyrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Miért nem eszik a kutyám? Az étvágytalanság lehetséges okai 10 pontban Hírek - Címlapon
Miért nem eszik a kutyám? Az étvágytalanság lehetséges okai 10 pontban
Ezért ne engedd oda más kutyákhoz a kedvencedet, ha pórázon van Hírek - Címlapon
Ezért ne engedd oda más kutyákhoz a kedvencedet, ha pórázon van