A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Harcsák jelenthetnek veszélyt a fürdőző kutyákra?

2018. augusztus 28., 12:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Jó tudni!




Rémálom a strandon: képzeljük el, ahogy kedvencünk vidáman pancsol a habokban, szalad a bot után, ám vissza már nem ér vele. Egyik pillanatról a másikra elnyelik a hullámok.



Több hírt is lehetett olvasni idén nyáron a közösségi médiában és a hírportálokon a félelmetes, ragadozó halakról, akik kutyákat húztak le a mélybe. Mielőtt azonban féltő gazdiként azonnal pánikba esnénk, jó, ha szem előtt tartjuk: ezek egyelőre csak feltételezések. De mi is történt?

 

Nyár közepén történt az egyik eset, miszerint Szentesnél tűnt el egy kutya a Tiszában. A Délmagyar.hu annyit megtudott az esetről, hogy a gazdi épp apportozott kedvencével, egy felnőtt pitbullal. Évek óta jártak arra a partszaka, soha semmilyen gond, probléma, baleset nem történt velük. Most is ugyanúgy dobálta a botot a kutyáknak, mint máskor - ezúttal azonban a pitbullja nem tért vissza hozzá a megszerzett bottal, úszás közben valami lerántotta őt a víz alá.

 

Bizonyíték sajnos nem került elő, ami alapján kideríthető lenne, mi történt a kutyával. Az ebekre, ahogy ránk, emberekre is veszélyes lehet, ha felhevült testtel ugranak be hirtelen a hűs vízbe: ez akár szívmegállást is okozhat náluk. Az is előfordulhat, hogy a víz alatt sodródó faágba akadhatott be a lába, az húzta le. Nem zárható ki az sem, hogy valóban egy óriás hal kapta el az eb lábát.

 

A folyókban a víz alatt nem látható ágak, fatörzsek, kövek, de az áramlatok is veszélyt jelenthetnek
A folyókban a víz alatt nem látható ágak, fatörzsek, kövek, de az áramlatok is veszélyt jelenthetnek 
Fotó: newsport.com.au

 

 

Másik eset: még májusban történt, ám csak most került nyilvánosságra a szegedi Keramit horgásztavon történt baleset. A gazda és kutyusa, egy pitbull keverék, már ismerősök voltak a tavon, gyakran jártak le együtt. A kutyát a horgászoktól távolabb engedték be a vízbe, ahol nem zavarnak meg senkit. Az idős keverék szokása szerint a nádas szélén járkált a vízben, körbeszaglászva. A víz fodrozódásából mindig tudták, merre jár épp az eb, azon a napon azonban egyszer csak kisimult a víz, nem jött több hullám… A gazdi és fia azonnal keresni kezdték a kedvencüket. “Két óra eltelt, mire észrevettem, hogy a túloldal felől valami feketeséget hoz lassan az áramlat. Ahogy közelebb ért, látszott, hogy a kutyánk az. Egy hármas horgot kötöttem a zsinórra, azzal húztam közelebb. A lábán kefeszerű fogak nyomai látszottak. Azt gondolom, a harcsa lehúzhatta, de nem tudott vele mit kezdeni, és elengedte.” - mesélte a gazda, Horváth Gyula a Délmagyar.hu-nak.

 

Május-júniusra esik a harcsák ívási időszaka, ilyenkor erősebben védik a területüket, agresszívebbé válnak. Előfordulhat, hogy a kutya megzavarta a harcsát - a kutya gazdájának egy horgásztársa korábban radarfelvételt készített a tóról, ekkor fedeztek fel egy körülbelül 2 méter 60 cm hosszú harcsát a vízben. Egy ekkora hal már valóban jelenthet veszélyt - ám nem valószínű, hogy táplálékszerzés céljából támadta volna meg a kutyát. A harcsák egészben nyelik le áldozatukat, ehhez pedig egy közepes termetű kutya túl nagy lenne.

 

Felhevült testtel ne engedjük a vízbe ugrani a kutyát!
Felhevült testtel ne engedjük a vízbe ugrani a kutyát!
Fotó: Pinterest.com

 

 

Erre figyeljünk a kutyával való strandoláskor:

  • Sajnos a vízben úszkáló halakra nem igazán tudunk előre felkészülni - az ilyen támadások azonban rendkívül ritkák! Arra viszont oda tudunk figyelni, hogy a ragadozó halak ívási időszakában elkerüljük az olyan helyeket, ahol sejthető, hogy sok példányuk él - mint a horgásztavakat.
  • Felhevült testű kutyusainkat ne engedjük azonnal nagy hévvel beleugrani a vízbe: csak fokozatosan, míg testük lehűl, utána mehet a játék és a pancsolás a vízben!
  • Sok kutya képes addig rohangálni, játszani, míg teljesen el nem fárad, sőt, még azon is túl! A gazdi feladata, hogy odafigyeljen rá, és ha kell, leállítsa a játékot, “kötelező” szünetet tartatni az ebbel az árnyékban.
  • Ha tudjuk kutyánkról, hogy bátortalan a vízben, ne erőltessük, főleg ne azonnal mély vízbe ugrasszuk (főleg nem bedobjuk a vízbe, mert “onnan majd úgyis kénytelen lesz kiúszni”)! Fokozatosan bátorítsuk, hagyjuk, hogy a kis vízben ismerkedjen az új helyzettel. Az olyan kutyák, akik még sosem úsztak, vagy egyszerűen csak félnek a vízben, könnyen pánikba is eshetnek.

 


Indexkép forrás: newsport.com.au

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Idős korban is fontos a mozgás!  5 tipp, hogy öregedő kutyád fitt maradhasson Idős korban is fontos a mozgás! 5 tipp, hogy öregedő kutyád fitt maradhasson
Lassuló léptek, kevesebb mozgás, több pihenés és alvás... Kisöregünk talán már nem igényli annyira az aktív életmódot, mint fiatalabb éveiben, de attól még fontos, hogy mozogjon. Hogyan segíthetünk neki, és miképpen tehetjük örömtelivé a kíméletes mozgást is?

Mindenki odavan a szörföző kiskutyáért Mindenki odavan a szörföző kiskutyáért
A négyéves Jack Russell Terrier nap, mint nap elkápráztatja rajongóit bravúrjaival.

Rossz lehelet – Miért büdös a kutya szája? Rossz lehelet – Miért büdös a kutya szája?
Kedvenceink szájszaga amellett, hogy kellemetlen, komoly gondot is jelezhet. Mi minden állhat a hátterében, és hogyan segíthetünk kutyánknak?

Kutya a kertben - 10 dolog, ami veszélyt jelenthet Kutya a kertben - 10 dolog, ami veszélyt jelenthet
Kertünk az a hely, ahol kutyánk szabadon mozoghat, kedvére szaladgálhat, játszhat, napozhat. A mi felelősségünk, hogy mindez biztonságos is legyen számára.

Így alakul a Fonyódi Kutyás Fürdetőhely nyitvatartása a következő hetekben Így alakul a Fonyódi Kutyás Fürdetőhely nyitvatartása a következő hetekben
Nyitvatartási információk, rendezvények és a belépőjegyek alakulása a nyár utolsó napjaiban – és azon túl.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Brimo partysátor Beagle Club Online MTI Ebugatta

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Betiltják az elektromos nyakörveket Angliában Hírek - Címlapon
Betiltják az elektromos nyakörveket Angliában
Nemzetközi pumitalálkozó lesz Tápiószentmártonban Hírek - Címlapon
Nemzetközi pumitalálkozó lesz Tápiószentmártonban