A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Hírek archívum
Hírek - Jó tudni!

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Harcsák jelenthetnek veszélyt a fürdőző kutyákra?

2018. augusztus 28., 12:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Jó tudni!
Rémálom a strandon: képzeljük el, ahogy kedvencünk vidáman pancsol a habokban, szalad a bot után, ám vissza már nem ér vele. Egyik pillanatról a másikra elnyelik a hullámok.Több hírt is lehetett olvasni idén nyáron a közösségi médiában és a hírportálokon a félelmetes, ragadozó halakról, akik kutyákat húztak le a mélybe. Mielőtt azonban féltő gazdiként azonnal pánikba esnénk, jó, ha szem előtt tartjuk: ezek egyelőre csak feltételezések. De mi is történt?

 

Nyár közepén történt az egyik eset, miszerint Szentesnél tűnt el egy kutya a Tiszában. A Délmagyar.hu annyit megtudott az esetről, hogy a gazdi épp apportozott kedvencével, egy felnőtt pitbullal. Évek óta jártak arra a partszaka, soha semmilyen gond, probléma, baleset nem történt velük. Most is ugyanúgy dobálta a botot a kutyáknak, mint máskor - ezúttal azonban a pitbullja nem tért vissza hozzá a megszerzett bottal, úszás közben valami lerántotta őt a víz alá.

 

Bizonyíték sajnos nem került elő, ami alapján kideríthető lenne, mi történt a kutyával. Az ebekre, ahogy ránk, emberekre is veszélyes lehet, ha felhevült testtel ugranak be hirtelen a hűs vízbe: ez akár szívmegállást is okozhat náluk. Az is előfordulhat, hogy a víz alatt sodródó faágba akadhatott be a lába, az húzta le. Nem zárható ki az sem, hogy valóban egy óriás hal kapta el az eb lábát.

 

A folyókban a víz alatt nem látható ágak, fatörzsek, kövek, de az áramlatok is veszélyt jelenthetnek
A folyókban a víz alatt nem látható ágak, fatörzsek, kövek, de az áramlatok is veszélyt jelenthetnek 
Fotó: newsport.com.au

 

 

Másik eset: még májusban történt, ám csak most került nyilvánosságra a szegedi Keramit horgásztavon történt baleset. A gazda és kutyusa, egy pitbull keverék, már ismerősök voltak a tavon, gyakran jártak le együtt. A kutyát a horgászoktól távolabb engedték be a vízbe, ahol nem zavarnak meg senkit. Az idős keverék szokása szerint a nádas szélén járkált a vízben, körbeszaglászva. A víz fodrozódásából mindig tudták, merre jár épp az eb, azon a napon azonban egyszer csak kisimult a víz, nem jött több hullám… A gazdi és fia azonnal keresni kezdték a kedvencüket. “Két óra eltelt, mire észrevettem, hogy a túloldal felől valami feketeséget hoz lassan az áramlat. Ahogy közelebb ért, látszott, hogy a kutyánk az. Egy hármas horgot kötöttem a zsinórra, azzal húztam közelebb. A lábán kefeszerű fogak nyomai látszottak. Azt gondolom, a harcsa lehúzhatta, de nem tudott vele mit kezdeni, és elengedte.” - mesélte a gazda, Horváth Gyula a Délmagyar.hu-nak.

 

Május-júniusra esik a harcsák ívási időszaka, ilyenkor erősebben védik a területüket, agresszívebbé válnak. Előfordulhat, hogy a kutya megzavarta a harcsát - a kutya gazdájának egy horgásztársa korábban radarfelvételt készített a tóról, ekkor fedeztek fel egy körülbelül 2 méter 60 cm hosszú harcsát a vízben. Egy ekkora hal már valóban jelenthet veszélyt - ám nem valószínű, hogy táplálékszerzés céljából támadta volna meg a kutyát. A harcsák egészben nyelik le áldozatukat, ehhez pedig egy közepes termetű kutya túl nagy lenne.

 

Felhevült testtel ne engedjük a vízbe ugrani a kutyát!
Felhevült testtel ne engedjük a vízbe ugrani a kutyát!
Fotó: Pinterest.com

 

 

Erre figyeljünk a kutyával való strandoláskor:

  • Sajnos a vízben úszkáló halakra nem igazán tudunk előre felkészülni - az ilyen támadások azonban rendkívül ritkák! Arra viszont oda tudunk figyelni, hogy a ragadozó halak ívási időszakában elkerüljük az olyan helyeket, ahol sejthető, hogy sok példányuk él - mint a horgásztavakat.
  • Felhevült testű kutyusainkat ne engedjük azonnal nagy hévvel beleugrani a vízbe: csak fokozatosan, míg testük lehűl, utána mehet a játék és a pancsolás a vízben!
  • Sok kutya képes addig rohangálni, játszani, míg teljesen el nem fárad, sőt, még azon is túl! A gazdi feladata, hogy odafigyeljen rá, és ha kell, leállítsa a játékot, “kötelező” szünetet tartatni az ebbel az árnyékban.
  • Ha tudjuk kutyánkról, hogy bátortalan a vízben, ne erőltessük, főleg ne azonnal mély vízbe ugrasszuk (főleg nem bedobjuk a vízbe, mert “onnan majd úgyis kénytelen lesz kiúszni”)! Fokozatosan bátorítsuk, hagyjuk, hogy a kis vízben ismerkedjen az új helyzettel. Az olyan kutyák, akik még sosem úsztak, vagy egyszerűen csak félnek a vízben, könnyen pánikba is eshetnek.

 


Indexkép forrás: newsport.com.au

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Miért félnek egyes kutyák a víztől, és hogyan segíthetünk nekik túllépni rajta? Miért félnek egyes kutyák a víztől, és hogyan segíthetünk nekik túllépni rajta?
Napsütés, lengedező szél, nyár… Mi is lehetne kellemesebb kikapcsolódás, mint kedvencünk társaságában ellátogatni a partra és megmártózni a vízben. És ha ő másként gondolja?

Megnyílik az Omszk park a kutyások előtt – fürdetésre is lesz lehetőség Megnyílik az Omszk park a kutyások előtt – fürdetésre is lesz lehetőség
Hosszú egyeztetések és lakossági fórumok után megszületett a döntés: bizonyos szabályok mellett megnyílik az Omszk Park a kutyások előtt. Az Omszk-tó bizonyos részén a kutyák fürdetésére is lesz lehetőség.

Kutyamedence készül Budapesten! Kutyamedence készül Budapesten!
Gazdi és kutyus együtt strandolhat? Igen! Budapest első kutyamedencéje készülőben a Petneházy Club Hotelben!

Szép időben vízparton: a kék-zöld alga okozta mérgezés a kutyákra is veszélyes lehet Szép időben vízparton: a kék-zöld alga okozta mérgezés a kutyákra is veszélyes lehet
Napfényes órákban az erdő, mező felfedezése mellett vízparton is szívesen eltöltenénk szabadidőnket. Érdemes odafigyelni, mielőtt kedvencünk megmártózna a hűs vízben.

Megnyílik a Kőszegi Kutyastrand Megnyílik a Kőszegi Kutyastrand
Május 4-től birtokba vehetik ismét a kutyák és gazdik az Abért-tónál fekvő Kőszegi Kutyastrandot. Nem csak úszhatnak, pancsolhatnak az ebek, de a kihelyezett agility akadályokon gyakorolhatnak, játszhatnak is.

Hivatalosan is megnyílt a Kőszegi Kutyastrand Hivatalosan is megnyílt a Kőszegi Kutyastrand
Vidám kutyák, mosolygó gazdik, pancsolás, játék és faültetés - így zajlott pár szóban leírva Vas megye első kutyastrandjának hivatalos megnyitója.

4+1 kutyás strand a Krk-szigeten 4+1 kutyás strand a Krk-szigeten
Horvátország rendkívül kedvelt nyaralási célpont a magyarok körében, és egyre több kutyás is felfedezi az adriai államot. Horvátország meglepően kutyabarát, a négylábú turistákat is szívesen látják! Rövid látogatásunk alkalmával ezt mi is tapasztaltuk: tárt karokkal fogadtak minket a Krk-szigeten!

Bányatavak - csak a kijelölt helyen fürödj! Bányatavak - csak a kijelölt helyen fürödj!
A forróság kínozza az embert és az állatot egyaránt. Olyan jól esne ilyenkor csobbanni a hűsítő vizekben… Talán ezért is vagyunk hajlamosak megfeledkezni arról, hogy a bányatavak nem véletlenül kerültek tiltólistára a fürdés tekintetében.

Elkészült Vas megye első kutyastrandja Elkészült Vas megye első kutyastrandja
Frissítő, sekély víz, kutyajátékok, árnyék és biztonságos kerítés - ilyen Vas megye első kutyastrandja! Bár a hivatalos megnyitóra még pár napot várni kell, már biztonságosan használhatják a kutyák és a gazdik a vadonatúj kutyastrandot és futtatót az Abért-tavon.

Toto kutya kalandjai az Adrián Toto kutya kalandjai az Adrián
Nyár, nyaralás, utazás, tenger - természetesen kutyával! Toto elvitte gazdiját magával nyaralni, meg sem álltak az Adriáig.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

EB OVO Közhasznú Egyesület Rehabportál MOL Nyrt. Egyedi kutyás ajándéktárgyak

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
Betiltják az elektromos nyakörveket Angliában Hírek - Címlapon
Betiltják az elektromos nyakörveket Angliában
Nemzetközi pumitalálkozó lesz Tápiószentmártonban Hírek - Címlapon
Nemzetközi pumitalálkozó lesz Tápiószentmártonban