A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

„Hat láb, két szív, egy büszkeség” – Folytatódik a legkeményebb kutyák és gazdik versenye!

2016. november 09., 06:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Könnyű




Kemény gazdik, még keményebb kutyák mérték össze kitartásukat, ügyességüket októberben. Az első Hard Dog Race óriási élményt hozott a kutya-gazdi párosoknak ugyanúgy, mint a nézőknek, a szurkolóknak. De lesz-e folytatás?



A kérdéssel Púza Andrást, volt katonát, kutyavezető tűzszerészt, a Hard Dog Race megálmodóját kérdeztük. Így értékelte az első HDR-t - a jövőre vonatkozó terveit is elárulta nekünk:

 

- Több mint egy hónap telt el az első Hard Dog Race után. Így visszatekintve hogy értékeled a napot, a versenyt? Milyen tapasztalatokat szereztetek?

- Hogy stílszerűek legyünk kutyakemény, de szép nap volt! A versenyzőknek is, de nekünk szervezőknek még inkább, hiszen az első nyilvános versenyként most vizsgázott minden élőben, élesben: a szervezés, a versenyszabályzat, a biztonság, az egész működési struktúra, vagyis a Hard Dog Race, A kutyás extrém akadálypályás futóverseny! Rendeztünk előtte baráti körben próbaversenyt, és az ott tapasztaltak alapján alakítottuk ki az egész rendszert. De tudjuk, hogy más a teszt, más a próba és más az éles működés. De szerencsére átesve a tűzkeresztségen elmondhatjuk, működik, méghozzá jól. Azért nem mondom, hogy kiválóan mert van hova fejlődni, és van mit javítani. Nem voltam 100%-ig elégedett mindennel.  Abban mindannyian egyetértünk a HDR Csapatban, hogy az olyan apró hibákat is ki kell a jövőben küszöbölni, amik bár nem látszódtak, de a színfalak mögött ott voltak, és ha javítunk rajtuk, a jövőben még nagyobb élményt kapnak az indulók.

 

Kutyával a kutyaházban - ez is egy akadály volt a versenyen!
Kutyával a kutyaházban - ez is egy akadály volt a versenyen!
Fotó: Tóth József Figura

 

 

- Milyen volt a visszhang? A kutyák hogy bírták a versenyt, az akadályokat? Mi jelentette nekik leginkább a nehézséget és mi volt a kedvencük?

- Nagyon pozitív visszajelzéseket kaptunk mindenki részéről.  Ha volt is kritika, azt is a maximális jóindulat jellemezte, éppen ezért odafigyelünk az ilyen hangokra. Ez úton is köszönjük azt a sok kedvességet és szeretetet, amit az indulóktól és nézőktől, szurkolóktól kaptunk a verseny közben és utána is, számunkra ez katalizátorként hat a munkában.  

 

Sok kutya egyenesen élvezte a vizet
Sok kutya egyenesen élvezte a vizet
Fotó: Malics Gábor - Hard Dog Race

 

Ahogyan én láttam, a kutyák kifejezetten élvezték az egészet, nekik ez jó móka és játék volt. Egy kutyának azért nem olyan megerőltető lefutni pár ezer métert. Az akadályoknál pedig a vezető felelőssége észrevenni, mit szeret a kutya, esetleg min és hogyan kell átsegíteni, vagy nem szabad erőltetni, hanem kiváltani az akadályt a guggolásokkal. Ez úgy gondolom egyedenként változó, így kedvenc akadályt sem nagyon lehet mondani. Talán a nagy sláger a vizes árok volt, láttam kutyust akit alig lehetett kivenni, konkrétan nekiállt körbe-körbe úszni.

Jó volt látni, hogy a gazdák a HDR szellemiségében teljesítették a kihívást. Hangsúlyozom, hogy kihívás, hiszen a HDR egy kemény megmérettetés, nem könnyed teadélután, így ha valami nehézséget okoz, azt meg kell oldani, le kell győzni. Vagy így, vagy úgy, de megoldást kell találni rá és menni tovább, akárcsak a hétköznapokon.   

 

Kutya és gazdi is sáros lett a versenyen
Kutya és gazdi is sáros lett a versenyen
Fotó: Malics Gábor - Hard Dog Race

 

- Ezek fényében hogyan tovább? A verseny napján azt mondtad, szeretnél folytatást. Lesz? Ha igen, mikorra várható - mennyi ideje lesz edzeni a kutyásoknak? :)

- Természetesen igen, 2017-ben is lesz HDR! Folytatás tavasszal vagy kora nyáron, terv a május, de nem sokára elkészül a jövő évi versenynaptárunk a pontos dátumokkal. Így bőven lesz idő felkészülni a következő versenyre. Ezt a felkészülést szeretnénk majd segíteni tanácsok formájában is, de ennek részleteit fedje még jótékony homály.

 

Kemény emelkedőket kellett legyőznie a kutyásoknak
Kemény emelkedőket kellett legyőznie a kutyásoknak
Fotó: Tóth József Figura

 

- Mi várható a következő versenyen? 

- A Piliscsévi helyszín marad, de bővül a versenypaletta. Jövőre három versenyt tervezünk Magyarországon. A tavaszi, nyár eleji versenyen lesz a „már ismert” HDR 6 km 16 akadállyal, valamint nagy örömünkre jövőre nem kell a 14 alatti korosztálynak bánkódnia, tervben van egy külön verseny számukra, azonos helyen és időben a felnőtt futammal. Természetesen kifejezetten gyerekekre szabott pályával és versenyszabályzattal. A már ismertet azért teszem idézőjelbe, mert a pálya és az egész fesztivál terület, a versenyt kísérő családi programok, a versenyszabályzat, az akadályok, és gyakorlatilag az egész HDR meg fog újulni. A távolság és a kihívás mértéke marad májusban, de ez a verseny lesz a belépő a HDR világába. Szeptemberben már azoké a terep a Hard Dog Race Wild nevű eseményen, akik nagyobb kihívásra vágynak. Feljebb kerül a léc mind távolságban, mind akadályokban, vagyis mint a név is mutatja, vadabb fokozatra kapcsolunk ősszel. Külön meglepetéssel, ösztönzéssel készülünk azoknak, akik mindkét kihívást teljesítik 2017-ben.

 

Vizesárkon is át kellett verekednie magukat a gazdiknak és kutyáknak
Vizesárkon is át kellett verekednie magukat a gazdiknak és kutyáknak
Fotó: Malics Gábor - Hard Dog Race

 

De a két verseny közötti időszakban sem tétlenkedünk majd, hiszen a HDR mint eddig, továbbra is elkötelezett híve a felelős állattartásnak, így lesznek olyan közösségi programjaink, amelyek ezt hívatottak népszerűsíteni. A versenyek között is szeretnénk megmozgatni, aktivizálni a Hard Dog Race immár közel 2700 fős óriási „Falkáját”, a küldetésünkben is szereplő kutyatartási kultúra fejlesztése érdekében.

Összességében a Hard Dog Race szeretne fejlődni, gyarapodni, emelni a minőséget, ezzel még nagyobb élményt adva azoknak, akik megtisztelnek minket azzal, hogy eljönnek a versenyünkre. Ugyanakkor szeretnénk megőrizni a családias Falka hangulatot, ami eddig is jellemezte a versenyt és ezt a közösséget, valamint a kutyák továbbra is kiemelt figyelmet kapnak majd. Vagyis elsőrendű szempont a biztonságos lebonyolítás, így ha annak érdekében limitálni kell majd az indulók számát, hogy ne legyen tumultus és így minimalizáljuk a lehetséges balesetek esélyét, meg fogjuk tenni.

 

A legjobbak és a különdíjasok értékes nyereményeket vehettek át Púza Andrástól és Pindroch Csabától!
A legjobbak és a különdíjasok értékes nyereményeket vehettek át Púza Andrástól és Pindroch Csabától!
Fotó: Malics Gábor - Hard Dog Race

 

Bízom abban, hogy minden tervünk megvalósul és nagyon jó versenyek várnak ránk a 2017-es évben is. Remélem, hogy egyre több kutyás tapasztalja meg majd azt az élményt, milyen is a társunkkal az oldalunkon együtt teljesíteni egy ilyen versenyt, legyőzve az akadályokat és a célban átérezni a szlogenünket: „Hat láb, két szív, egy büszkeség”

 

 

 

 

*

 

 

Mi is az a Hard Dog Race? Igazi kihívás, hat lábra tervezve! Olvasd el itt:

Olvasd el Andrással készült korábbi interjúnkat is, hogyan jutott el az Afganisztáni szolgálattól egészen a HDR versenyig:

Az októberi Hard Dog Raceről készült beszámolónkat itt olvashatod:

A Hard Dog Race-en készült képeinket és videóinkat az alábbiakban találod:

Tóth József - Figura további fotóit ide kattintva találod!

 

 

 

Forrás: kutyabarathelyek.hu
Indexkép forrás: Tóth József - Figura

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Mindenki odavan a szörföző kiskutyáért Mindenki odavan a szörföző kiskutyáért
A négyéves Jack Russell Terrier nap, mint nap elkápráztatja rajongóit bravúrjaival.

10 tipp kutyád egészségének megőrzéséhez 10 tipp kutyád egészségének megőrzéséhez
Test-lélek-szellem. Ha ezek egyensúlyban vannak, kiegyensúlyozott és harmonikus életet élhetünk. Kutyáinkra is érvényes ez, néhány egyszerű ötlettel pedig mi magunk is hozzájárulhatunk jólétükhöz.

Különleges barátság szövődött Mark Wahlberg és egy kóbor kutya között az Artúr, a király forgatásán Különleges barátság szövődött Mark Wahlberg és egy kóbor kutya között az Artúr, a király forgatásán
A négylábú főszereplő első pillantásra belopta magát a színész szívébe.

Fantasztikusan szerepeltek a magyar párosok az FCI Obedience Világbajnokságon Fantasztikusan szerepeltek a magyar párosok az FCI Obedience Világbajnokságon
Szép magyar eredmények születtek a június végén Spanyolországban megrendezett FCI Obedience Világbajnokságon.

Magyar dobogós helyezések a Belga Juhászkutya Világbajnokságon! Magyar dobogós helyezések a Belga Juhászkutya Világbajnokságon!
Újabb fantasztikus magyar kutyás sporteredmények: dobogós helyeken végeztek magyar párosaink a Belga Juhászkutya Világbajnokságon!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Hírstart EB OVO Közhasznú Egyesület Ebugatta Brimo partysátor

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Arany és ezüstérmet is hazahoztak az EB-ről kutyás futóink! Hírek - Címlapon
Arany és ezüstérmet is hazahoztak az EB-ről kutyás futóink!
Újra kapható a Kék Lukács kenőcs! Hírek - Címlapon
Újra kapható a Kék Lukács kenőcs!