A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Hihetetlenül aranyos, ahogy játszani hívja az élethű kutyabábot a kíváncsi kutyus

2024. április 05., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Könnyű




A bábmester kedvence olyannyira igazinak tűnik, hogy még a kutyákat is könnyedén megtéveszti.



 

15 éve már, hogy a lengyel Łukasz Puczko a bábjáték rejtelmeit igyekezett elsajátítani a színitanodában. Leghőbb vágya volt, hogy életre hívjon egy saját bábot, méghozzá egy ugribugri szőrmók formájában, aki majd a Burek nevet fogja viselni. A szó lengyelül annyit jelent: gesztenyebarna, ami a kutyabáb színére utalt.

 

Hónapokon át készült a kivételes darab: fa, madzagok és műszőrme felhasználásával végül megszületett Gesztenye. Ám az igazi munka csak most kezdődött, hiszen az alkotónak a kutyák viselkedésének legapróbb mozzanatait is meg kellett ismernie ahhoz, hogy élethűen tudja mozgatni a kutyabábot.

 

 

A kutyák is kíváncsiak Gesztenyére, a kutyabábra
A kutyák is kíváncsiak Gesztenyére, a kutyabábra
Fotó: Łukasz Puczko

 

 

Miközben Gesztenye a műhelyben épült-szépült, Łukasz egyfolytában a kutyák viselkedését figyelte, hogy rálelhessen a szükséges mozdulatokra. „Sokat tanultam a hibáimból is” - mondja a férfi, akinek Gesztenye nemcsak a kreativitás, hanem az eltökéltség szimbóluma is.

 

A színitanoda elvégzése után kíváncsi volt, hogyan fogadják majd alkotását a való világban, így az utcán tette próbára tudását. És a siker nem maradt el: bármerre is járt, az emberek – és a kutyák is (!) –  kíváncsian nézték Gesztenye műsorát. Łukasz később más országokba is elvitte „kedvencét”, ahol legalább ilyen lelkesen fogadták a párost.

 

 

Burek, azaz Gesztenye, az élethű kutyabáb
Burek, azaz Gesztenye, az élethű kutyabáb
Fotó: Łukasz Puczko

 

 

A bábmester tudása egyre csak bővült, így a kutyabáb is fejlesztéseken esett át, hogy még valósághűbbé válhasson. Az elmúlt 15 évben több ezer kutyával találkoztak világszerte, és mindegyikük másként reagált Gesztenyére. Łukasz rengeteget tanult a megfigyeléseiből, gyakorolt és gyakorolt, ma pedig már az igazi kutyák tényleg elhiszik, hogy a báb is közülük való.

 

 

Az ilyen találkozások újfent rávilágítanak a bábjáték erejére: általa – ha csak egy pillanatra is – de elmosódik a határ valóság és képzelet között. Łukasz éppen emiatt vágyott arra, hogy megvalósíthassa gyerekkori álmát, és ma már nemcsak a móka kedvéért bábozik, de sokaknak segít félelmeik leküzdésében.

 

 

 

 

Olyan gyerekekkel és felnőttekkel is megismerkedhetek, akik rettegnek a kutyáktól. Élethű megjelenése és mozgása miatt tisztában voltak azzal, hogy Gesztenye csupán egy báb. Mivel én irányítom a mozgását, azt is eldönthetem, mit fog tenni – és ez szép lassan segített feloldani az emberekben a kutyákkal szemben fennálló félelmeket. Többen bátorkodtak megsimogatni Gesztenyét, ami igazi áttörést jelentett, hiszen sokaknak ez volt az első alkalom, hogy megérintettek egy kutyát. Rettentően büszke vagyok ezekre a pillanatokra!”

 

Gesztenye, a kutyabáb nemcsak szórakoztató jelenség, de terápiás hatásának köszönhetően a kutyavilág nagykövetévé is vált. A tanulás azonban nem áll meg, ebben pedig Miya, Łukasz örökbefogadott kutyusa is segíti a bábos párost. Miya barátként tekint Gesztenyére, gazdájuk legnagyobb örömére.

 

Forrás: thedodo.com
Indexkép forrás: Facebook/LukaszPuczko

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Egy kutyusért mentek a menhelyre – aztán kiderült, hogy a legjobb barátja is gazdira vár Egy kutyusért mentek a menhelyre – aztán kiderült, hogy a legjobb barátja is gazdira vár
Megható videón a kettős örökbefogadás!

Így örül a kiskutya, amikor kedvenc focicsapata gólt szerez Így örül a kiskutya, amikor kedvenc focicsapata gólt szerez
Lelkesen ugrándozik és hangosan vakkant – Ezt a videót nem lehet kihagyni!

Miért szeretik a kutyák, ha megvakargatjuk a hátsójukat, derekukat? Miért szeretik a kutyák, ha megvakargatjuk a hátsójukat, derekukat?
Azt a bizonyos pontot a leleményesebb ebek a falnak, bútoroknak, kerítésnek dőlve, vagy a fűben hemperegve is megpróbálhatják megvakarni. De mennyivel könnyebb a gazdi segítségét kérni! Hóbort csupán, vagy komolyabb dologra utal, amelynek érdemes utánajárni?

Miért félnek egyes kutyák a víztől, és hogyan segíthetünk nekik túllépni rajta? Miért félnek egyes kutyák a víztől, és hogyan segíthetünk nekik túllépni rajta?
Napsütés, lengedező szél, nyár… Mi is lehetne kellemesebb kikapcsolódás, mint kedvencünk társaságában ellátogatni a partra és megmártózni a vízben. És ha ő másként gondolja?

Napi kedvesség - Beengedte a buszsofőr a járműbe a szakadó eső elől menekülő kutyát Napi kedvesség - Beengedte a buszsofőr a járműbe a szakadó eső elől menekülő kutyát
A vezetőülésen üldögélve várhatta meg a kutya, amíg megérkezett a további segítség. Közben hálásan fogadta a simiket a kedves sofőrtől.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

EB OVO Közhasznú Egyesület AEGON Magyarország Zrt. MTI Praktiker

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Kölyökkutyád van? Íme 10 gyakori betegség, melyről tudnod kell Hírek - Címlapon
Kölyökkutyád van? Íme 10 gyakori betegség, melyről tudnod kell
A kutyák segíthetnek többet megtudni az emberi öregedésről és az elmeműködésről Hírek - Címlapon
A kutyák segíthetnek többet megtudni az emberi öregedésről és az elmeműködésről