A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Hihetetlenül aranyos, ahogy játszani hívja az élethű kutyabábot a kíváncsi kutyus

2024. április 05., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Könnyű
A bábmester kedvence olyannyira igazinak tűnik, hogy még a kutyákat is könnyedén megtéveszti. 

15 éve már, hogy a lengyel Łukasz Puczko a bábjáték rejtelmeit igyekezett elsajátítani a színitanodában. Leghőbb vágya volt, hogy életre hívjon egy saját bábot, méghozzá egy ugribugri szőrmók formájában, aki majd a Burek nevet fogja viselni. A szó lengyelül annyit jelent: gesztenyebarna, ami a kutyabáb színére utalt.

 

Hónapokon át készült a kivételes darab: fa, madzagok és műszőrme felhasználásával végül megszületett Gesztenye. Ám az igazi munka csak most kezdődött, hiszen az alkotónak a kutyák viselkedésének legapróbb mozzanatait is meg kellett ismernie ahhoz, hogy élethűen tudja mozgatni a kutyabábot.

 

 

A kutyák is kíváncsiak Gesztenyére, a kutyabábra
A kutyák is kíváncsiak Gesztenyére, a kutyabábra
Fotó: Łukasz Puczko

 

 

Miközben Gesztenye a műhelyben épült-szépült, Łukasz egyfolytában a kutyák viselkedését figyelte, hogy rálelhessen a szükséges mozdulatokra. „Sokat tanultam a hibáimból is” - mondja a férfi, akinek Gesztenye nemcsak a kreativitás, hanem az eltökéltség szimbóluma is.

 

A színitanoda elvégzése után kíváncsi volt, hogyan fogadják majd alkotását a való világban, így az utcán tette próbára tudását. És a siker nem maradt el: bármerre is járt, az emberek – és a kutyák is (!) –  kíváncsian nézték Gesztenye műsorát. Łukasz később más országokba is elvitte „kedvencét”, ahol legalább ilyen lelkesen fogadták a párost.

 

 

Burek, azaz Gesztenye, az élethű kutyabáb
Burek, azaz Gesztenye, az élethű kutyabáb
Fotó: Łukasz Puczko

 

 

A bábmester tudása egyre csak bővült, így a kutyabáb is fejlesztéseken esett át, hogy még valósághűbbé válhasson. Az elmúlt 15 évben több ezer kutyával találkoztak világszerte, és mindegyikük másként reagált Gesztenyére. Łukasz rengeteget tanult a megfigyeléseiből, gyakorolt és gyakorolt, ma pedig már az igazi kutyák tényleg elhiszik, hogy a báb is közülük való.

 

 

Az ilyen találkozások újfent rávilágítanak a bábjáték erejére: általa – ha csak egy pillanatra is – de elmosódik a határ valóság és képzelet között. Łukasz éppen emiatt vágyott arra, hogy megvalósíthassa gyerekkori álmát, és ma már nemcsak a móka kedvéért bábozik, de sokaknak segít félelmeik leküzdésében.

 

 

 

 

Olyan gyerekekkel és felnőttekkel is megismerkedhetek, akik rettegnek a kutyáktól. Élethű megjelenése és mozgása miatt tisztában voltak azzal, hogy Gesztenye csupán egy báb. Mivel én irányítom a mozgását, azt is eldönthetem, mit fog tenni – és ez szép lassan segített feloldani az emberekben a kutyákkal szemben fennálló félelmeket. Többen bátorkodtak megsimogatni Gesztenyét, ami igazi áttörést jelentett, hiszen sokaknak ez volt az első alkalom, hogy megérintettek egy kutyát. Rettentően büszke vagyok ezekre a pillanatokra!”

 

Gesztenye, a kutyabáb nemcsak szórakoztató jelenség, de terápiás hatásának köszönhetően a kutyavilág nagykövetévé is vált. A tanulás azonban nem áll meg, ebben pedig Miya, Łukasz örökbefogadott kutyusa is segíti a bábos párost. Miya barátként tekint Gesztenyére, gazdájuk legnagyobb örömére.

 

Forrás: thedodo.com
Indexkép forrás: Facebook/LukaszPuczko

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Kutyadolgok - Mitől olyan jó a gazdi lábán rágcsálni kedvenc játékukat? Kutyadolgok - Mitől olyan jó a gazdi lábán rágcsálni kedvenc játékukat?
Kutyáink néha egészen furcsa dolgokat művelnek, de mi így szeretjük őket. Ismerős az a jelenet, amikor egy délutáni pihenés közben egyszer csak felkapja kedvenc játékát, odaszalad hozzád, majd letottyan a lábadra, és ott kezdi el nyúzni? Vajon miért csinálja?

Így örültek a kutyák a plüssöknek, miután az árvízben mindenüket elvesztették Így örültek a kutyák a plüssöknek, miután az árvízben mindenüket elvesztették
Szívmelengető videón, ahogy újra mosolyognak a katasztrófát megélt kutyusok.

Szívmelengető videó - Aprócska kölykök lettek a sérült kacsa legjobb barátai Szívmelengető videó - Aprócska kölykök lettek a sérült kacsa legjobb barátai
Nagy szeretettel gondozgatja a kiskutyákat, és még a tollas farkincáját is csóválja, annyira örül nekik!

Imádnivaló videón az öregecske vak kutyus, ahogy kedvenc labdáját kergeti Imádnivaló videón az öregecske vak kutyus, ahogy kedvenc labdáját kergeti
Milliók arcára csal mosolyt a kis bundás, pedig egykor reménytelenül várta a menhelyen, hogy felfigyeljenek rá.

Tündéri videó: Minden évben bemutatja kutya barátjának kicsi gidáit a szarvas Tündéri videó: Minden évben bemutatja kutya barátjának kicsi gidáit a szarvas
A golden retriever lelkesen besegít a gidácskák gondozásába!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Rehabportál Egyedi kutyás ajándéktárgyak Brimo partysátor Ebugatta

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Kölyökkutyád van? Íme 10 gyakori betegség, melyről tudnod kell Hírek - Címlapon
Kölyökkutyád van? Íme 10 gyakori betegség, melyről tudnod kell
A kutyák segíthetnek többet megtudni az emberi öregedésről és az elmeműködésről Hírek - Címlapon
A kutyák segíthetnek többet megtudni az emberi öregedésről és az elmeműködésről