A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Hogyan hat a menhelyi környezet a gazdikereső kutyákra?

2022. szeptember 15., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Állatvédelem




Érdekes eredményekre jutottak a kutatók, amikor azt vizsgálták, miként változik a stresszhormon szintje menhelyen élő kutyáknál, és az örökbefogadás után.



 

Mindenki, aki valaha járt már kutyamenhelyen, valószínűleg egyetért azzal a kijelentéssel, hogy e környezet rendkívül stresszes lehet a bentlakók számára. Bármennyire is igyekeznek szebbé tenni mindennapjaikat, rácsok mögött élni és várni arra, hogy értük is eljöjjön az álomgazdi, legtöbbjüknek mentálisan, érzelmileg és fizikailag egyaránt megterhelő.

 

Egy holland tanulmány konkrét bizonyítékot is szolgáltat erre. Az Utrechti Egyetem kutatócsoportja menhelyen élő kutyák kortizol szintjét vizsgálta, ehhez 52 résztvevőtől vettek szőrmintát három periódusban: a menhelyre kerülés előtt, a menhelyen tartózkodás ideje alatt, valamint azután, hogy örökbefogadták őket. A négylábúak átlag életkora 3.8 volt, az 52 kutyából 18 szuka, 34 pedig kan volt.

 

 

Kutatás - Hogyan hat a menhelyi környezet a gazdikereső kutyákra?
Kutatás - Hogyan hat a menhelyi környezet a gazdikereső kutyákra?
Fotó: humanesociety.org

 

 

A kutatók nem találtak különbséget a menhelyre bekerülő kutyák és a kontrollcsoportban vizsgált kutyák kortizol szintje között. Ez utóbbiba 20, már családban élő kutyát választottak be, hasonló életkor, nem és fajta alapján. Ugyanakkor, hat héttel később a menhelyi kutyáknál a kortizol szint már jelentős eltérést mutatott: egyharmadával megugrott.

 

A következő mérésekre az örökbefogadást követő hatodik héten, majd a hatodik hónapban került sor. A kortizol szint itt már alacsonyabbnak mutatkozott, és közelített azokhoz az értékekhez, melyet korábban, a menhelyre bekerülés előtt mértek . Eredményeikről a Scientific Reports akadémiai folyóiratban számoltak be.

 

Kutyák esetében a stresszhormon, vagyis a kortizol a szőrszálakban halmozódik fel. A szőrmintákból mért értékek segítségével a kutatók megállapíthatják, hogyan alakulnak a stresszre adott válaszok a vizsgált egyedeknél. E válaszok különbözhetnek a kutyáknál is, csakúgy, mint a felépülés/regeneráció időszaka, vagyis az az időtartam, amíg a stresszt kiváltó eseményt követően helyreáll a szervezet. Ez akár hetekig, hónapokig is eltarthat.

 

 

A menhely gyakran stresszes környezet - többféleképpen is segíthetünk, hogy jobban érezzék magukat a kutyusok
A menhely gyakran stresszes környezet - többféleképpen is segíthetünk, hogy jobban érezzék magukat a kutyusok
Fotó: Getty Images

 

 

„A szőrszálakban található kortizol mellett megvizsgáltuk a kutyák vizeletében található kortizol mennyiségét is. Ez a módszer rövid távon ad eredményeket, míg a szőrszálaknak köszönhetően hosszú távon is mérni tudjuk az eltéréseket” - mondta el a tanulmány vezető szerzője, Janneke van der Laan, az Utrechti Egyetem Állatorvostudományi Karának állatviselkedéssel foglalkozó kutatója.

 

Egy éven át minden nap folytattak méréseket a menhelyen, majd az örökbefogadást követően az új gazdiknak adtak instrukciókat a mintavétellel kapcsolatban; gondos feljegyzéseiket és a szőrszálakat ezután elküldték a kutatócsapat részére, akik négy időpontban hasonlították össze a kutyák kortizol szintjét:

 

  • Közvetlenül a menhelyre kerülés előtt
  • Hat héttel a menhelyre kerülés után
  • Hat héttel az örökbefogadás után
  • Hat hónappal az örökbefogadás után

 

Örökbefogadás után is időbe telik, mire megnyugszik a kutya, beilleszkedik új helyére
Örökbefogadás után is időbe telik, mire megnyugszik a kutya, beilleszkedik új helyére
Fotó: dogdeliver.com

 

 

Szerencsére minden gazdi együttműködőnek bizonyult, sőt mi több, lelkesen folytatták a kísérletet és nagyon kíváncsiak voltak arra, mi mindent tapasztalhatott meg a kutya örökbefogadás előtt. Az eredmények még a kutatókat is meglepték, így  az is, hogy a kisebb testű kutyák kortizol szintje általában véve magasabb volt annál, mint amit nagyobb méretű társaiknál mértek.

 

„Korábbi kutatásoknál is láthattuk már ezt a mintát, például abban a tanulmányban, ahol menhelyi kutyák pihenési és alvási szokásait vizsgálták. A pontos okokról egyelőre még csak feltételezéseink vannak, de nagyon érdekesnek találjuk. Olyan kutatási terület ez, melyre érdemes lesz a jövőben figyelmet fordítani.”

 

A holland tanulmány egy másik érdekessége, hogy a kiválasztott menhelyen kiemelten odafigyelnek a gazdikeresők jóllétére. Elsőként vezették be például azt a megoldást, hogy a kenneleket üvegfallal borították be. Egyfelől teljesen más érzés a kutyáknak, mint rácsok mögül nézni a világot, másfelől csökken a zajártalom, ami egy menhelyen sajnos kivédhetetlen. 

 

 

Minden kutyának kell egy saját kuckó - a menhelyen is
Minden kutyának kell egy saját kuckó, ahol pihenhet - a menhelyen is
Fotó: Pinterest

 

 

„Az a tény, hogy még ilyen körülmények között is magasabb kortizol szintet mértünk, azt sugallja, hogy más menhelyeken is hasonló lehet a helyzet” - jelentette ki van der Laan.

 

Az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában és más nyugati országokban egyre több helyen igyekeznek nagyobb gondot fordítani arra, hogy a menhelyen töltött időt nyugodtabbá tegyék a bentlakók számára.

 

Itthon is vannak haladóbb szellemű menhelyek, ahol odafigyelnek arra, hogy kellemes programokkal gazdagítsák a kutyák mindennapjait, legyen szó élménysétákról, különféle játékokról, és van, ahol kutyaiskolai tanfolyamokra is eljárnak az önkéntesek egy-egy gazdikeresővel. A legtöbb kutya nemhogy igényli, de ki van éhezve egy jó szóra, kedvességre, simogatásra – mi pedig addig is szebbé tehetjük a várakozás óráit, amíg elérkezik értük az álomgazdi.

 

 

Forrás: healthypets.mercola.com
Indexkép forrás: humanesociety.org

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Mi a különbség a kutya és az ember bőre között? Mi a különbség a kutya és az ember bőre között?
Gondoltad volna, hogy a kutyák bőre vékonyabb az emberénél? Emiatt pedig sokkal érzékenyebb is, és különös ápolást igényel?

5 tévhit a mentett kutyákkal kapcsolatban 5 tévhit a mentett kutyákkal kapcsolatban
Örökbefogadni jó! Gyakran hallhatjuk e szavakat, mégis hajlamosak lehetünk fenntartással kezelni a dolgot. Szeretnénk eloszlatni néhány tévhitet, melyek visszatarthatnak attól, hogy beengedj életedbe egy mentett kutyát.

Honnan lehet tudni egy befogadott kutyáról, hogy bántalmazták a múltban? Honnan lehet tudni egy befogadott kutyáról, hogy bántalmazták a múltban?
Egy mentett, befogadott kutya történetét gyakran homály fedi. Ha vannak is információk az előéletéről, nem könnyű összerakni a pontos képet, hiszen a kutya máshol, másokkal élt. Kérdéses, mennyit és milyen minőségben foglalkoztak vele, szerették-e vagy csak megtűrték, esetleg bántották is.

Addig járt a kóbor kutya a rendőrségre, amíg fel nem vették munkatársnak Addig járt a kóbor kutya a rendőrségre, amíg fel nem vették munkatársnak
A hétköznapi életben is vigyáz az emberek biztonságára: ha meglát egy motorost bukósisak nélkül, vakkantással jelzi gazdájának, szóljon az illetőnek.

Miért eszik füvet a kutyám? Miért eszik füvet a kutyám?
Éhes? Fáj a pocakja? Szorongását próbálja enyhíteni? Vagy csupán megszokásból legelészik? Mit kell tudnunk a fűevésről és hogyan segíthetünk kedvencünknek, ha túlzásba viszi?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

MOL Nyrt. Beagle Club Online Rehabportál Egyedi kutyás ajándéktárgyak

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Nemrég örökbefogadott kutyája vigyázott az idős asszonyra, miután két napra eltűnt Hírek - Címlapon
Nemrég örökbefogadott kutyája vigyázott az idős asszonyra, miután két napra eltűnt
Kiderült, hova kerülnek II. Erzsébet imádott kutyái Hírek - Címlapon
Kiderült, hova kerülnek II. Erzsébet imádott kutyái