A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Hogyan kezeljük a hiperaktív kutyát?

Egyszerű, ám hatásos trükkök


2016. június 13., 06:00


Szerző: B.Zsófi


Kategória: Nevelés
Úton, útfélen hallani a kijelentést, miszerint bármennyit sétál az eb, akkor sem fárad el, szétszedi a lakást, elrohan a macska után, vagy megállás nélkül ordít. A hiba általában nem csak a kutyában keresendő, a gazdi ugyanúgy ludas lehet.Igazán hiperaktív, munka vonalú kutyát főként sportolók vásárolnak, akiknek fontos az ösztön és az eb teljesítési vágya, teherbírása. Már egészen kicsi korban látható, hogy ki lesz a munkásabb. Nevelésüket már ekkor el kell kezdeni, hogy erejük teljében, felnőve már engedelmesek legyenek. Könnyen motiválhatóak, akár egy labda vagy húzós játék is elegendő nekik a feladat elvégzéséhez és az azt követő jutalmazáshoz.

 

Egy kiadós futás és játék segít lefárasztani a kutyát
Egy kiadós futás és játék segít lefárasztani a kutyát
Kép: wordpress.com

 

Örökösen elkövetett hibaként megemlítenénk, hogy nem az a fontos, kinevelni a pörgést az ebből, vagy, hogy teljes mértékben elnyomjuk, hanem meg kell tanulnunk kezelni az ő saját szokásait, kitöréseit. Itt a gazdának is jelen kell lennie mind fejben, mind a figyelem tekintetében. Ha a négylábú macskakergetésre hajlamos, vegyük előbb mi észre a cicát, és szóljunk kedvencünknek, hogy figyeljen ránk. Folyamatos munka és figyelemelterelés közben haladjunk tovább a megszokott útvonalon, így a macska emlékének kikerülésével újult erővel folytathatjuk a sétát bármilyen gond nélkül. Érdemes a figyelemelterelést fokozatosan bevezetni, hogy egyre hosszabban kelljen ránk koncentrálnia, maradjunk érdekesek a lehető leghosszabb ideig. Fontos a szemkontaktus, de eleinte gyakorolható kézben lévő nasival vagy játékkal is, amit fokozatosan közelítünk szemünkhöz. Amikor ránk néz, tegyük hozzá a „figyelj rám” vezényszót, dicsérjük, és kezdjük elölről.

 

Tanítsuk a pörgős kutyát feladatokra. A „lábhoz”, „marad”,”állj meg”, és a „figyelj rám” különösen hasznosak lehetnek. Ezek egy nehéz helyzetben is elgondolkodtatják az éppen kitörni vágyó ebet. Ugyanilyen tanítható művelet az ajtón előreengedés, vagy a vacsora vezényszóra való elfogadtatása. Ezek csak a mozgásában korlátozzák a négylábút, de olyan feladatnak sem utolsóak, melyek megkönnyítik az életünket. Ezek a”gyere ide”-től eltérő vezényszavak kicsit kizökkentik a négylábút a veszélyes gondolatból, egy nagy roham közben lehet, hogy elgondolkodik, hogy „vajon miért azt üvölti állj meg helyett, hogy fekszik”?,

 

Tanítsuk kutyánkat figyelemre, és több parancsszóra
Tanítsuk kutyánkat figyelemre és több parancsszóra
Kép: safehavenclinic.co.uk

 

Ahhoz, hogy a munkakutya figyelme teljesen le legyen kötve, nagyon sokat kell vele dolgozni. A gazdával történő közös munka során megtanul folyamatosan figyelni, még az utcán is, parancsra rögtön ülni vagy megállni. Az edzés az alapja mindennek. Folyamatosan gyakorolni kell, de ennek ára kifizetődik, amikor a boldogan szaladgáló ebet nem féltjük, hogy elrohan.

 

A másik lehetőség (abban az esetben, ha családi kutyáról van szó, és nem várt a hiperaktivitás) a falkából való kizárás. Ha túlzottan pörög, ugrál, ugat, vagy nyüszít, kizárhatjuk egy sötét, és kicsi helyiségbe néhány percre. Amint megnyugodott, jöhet is vissza, így megtanulja, hogy a nem várt viselkedés negatív kimenetelű, ám ha nyugodt marad, akkor nem kell elhagynia a családi kört. Ezt mindig ismételni kell, a kívánt eredmény eléréséig.

 

A hiperaktív ebek kordában tartásának legjobb módja egyébként a folyamatos szellemi és fizikai torna. Reggel munka vagy iskola előtt, ha tudunk, keljünk nagyon korán és sétáljunk 1-2 órát kedvencünkkel. Egy 5-6 kilométeres futás megrövidítheti ezt az időtartamot, és elegendő lehet a nap hátralevő részére. Ezek mellett természetesen a kutyás sportok (pl. agility, flyball) és a hétvégi hosszú programok sem maradhatnak el, még a végén nem lesz elég fáradt hétfőre!

 

Tanítsunk újat! Az agymunka jó, legjobb, ha minden nap előrukkolunk valami új trükkel, természetesen a régiek gyakorlása mellett. A szellemi megerőltetés sokkal hamarabb fáraszt, mint a fizikai. Ekkor ebünk is elfogadja, hogy aznap már foglalkoztunk vele, és különösebb pörgés nélkül fog lepihenni.

 

 

 

 

 

 

 


Indexkép forrás: charlasplace.com
Cikk első megjelenése: 2015. szeptember 11.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Idén csaknem ötszáz oktatási intézmény pályázott az állatbarát címre Idén csaknem ötszáz oktatási intézmény pályázott az állatbarát címre
Negyedik alkalommal hirdette meg az állatvédő és állatbarát címek elnyerését célzó pályázatát az Állatorvostudományi Egyetem és az Állatvédelem gyerekeknek Facebook-oldal, amelyre az idén csaknem ötszáz oktatási intézmény nevezése érkezett.

Ezért ne engedd oda más kutyákhoz a kedvencedet, ha pórázon van Ezért ne engedd oda más kutyákhoz a kedvencedet, ha pórázon van
Ha kutyusunk a barátságosabbak közé tartozik, elgondolkozhatunk azon, miért is nem szabad engedni, hogy másokat köszöntsön, amikor pórázon sétál. Mi baj lehet belőle? Elvégre a kutyák szeretnek ismerkedni, nem?

10 dolog, amivel boldogabbá és teljesebbé teheted kutyád életét 10 dolog, amivel boldogabbá és teljesebbé teheted kutyád életét
Kutyáink ügyesen alkalmazkodnak az emberi környezethez, ám néhány aprósággal mi is hozzájárulhatunk ahhoz, hogy elmondhassák magukról: óriási szerencsém van a gazdimmal!

Hogyan szoktassam le a kutyámat az ásásról? 7 tipp, hogy kedvencünk és kertünk is biztonságban legyen Hogyan szoktassam le a kutyámat az ásásról? 7 tipp, hogy kedvencünk és kertünk is biztonságban legyen
Gödrök, lyukak, kiégett fű, esős időben pedig sár mindenhol? Ki ne szeretné épségben tudni otthona pázsitját az ásó tappancsoktól? Szerencsére több trükköt is bevethetünk ennek érdekében úgy, hogy közben kutyánk is pozitív élményként élje meg a változást.

Miért szeret a kutyám a ruháimon aludni? Miért szeret a kutyám a ruháimon aludni?
Hihetetlenül aranyosak tudnak lenni, ahogy kényelmes fekhelyet keresgélve egyszer csak felfedezik pólónkat, pulóverünket vagy nadrágunkat az ágyon, és már indulnak is, hogy odakucorodjanak. De miért is szeretnek a ruháinkon pihenni?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Ebugatta Egyedi kutyás ajándéktárgyak Mondial Assistance GesmbH MTI

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Segítőkutyája miatt nem alkalmazták a beteg férfit - most végre munkát kapott! Hírek - Címlapon
Segítőkutyája miatt nem alkalmazták a beteg férfit - most végre munkát kapott!
Mindenét feláldozta a kutyákért Hírek - Címlapon
Mindenét feláldozta a kutyákért