A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Hogyan működik a kutyák memóriája?

2016. március 10., 06:15


Szerző: B.Zsófi


Kategória: Könnyű
Tisztában vagyunk vele, hogy kutyánk emlékszik ránk, hiszen minden nap izgatottan üdvözöl, amikor hazaérünk. De mi a helyzet a többi dologgal? Vajon arra is emlékszik, hogy milyen élmény dús sétára vittük tegnap, vagy hogy csontot kapott vacsorára?Sajnos kutyáinknak nincs olyan magasan fejlett rövid távú memóriája, mint nekünk, embereknek. Egy svéd tanulmány állítása szerint az ebek két percen belül elfelejtik a megtörtént eseményeket.

Tehát arra az ízletes jutalomfalatra, amit egy órája kapott bizony nem emlékszik, ahogy nem jegyezte meg a reggeli sétát, és a vacsorához járó csontot sem.

 

Mégis megvan az ebeknek a képessége az emlékezésre – csak ezt más módon teszik.

 

Gondolkodom, tehát vagyok!
Gondolkodom, tehát vagyok!
Fotó: cesarsway.com

 

A memória típusai

 

Az emberek emlékeiket az epizodikus memória segítségével tudják élénken megőrizni. Ez lehetővé teszi számunkra, hogy visszaemlékezzünk különböző időpontokra, helyszínekre, és hogy összekössük ezeket az ott történt eseményekkel. Visszautazhatunk általa az időben.

 

A kutyáknak nincs epizodikus memóriája, náluk asszociatív memóriáról beszélhetünk. Általa az ebek képesek társítással emlékezni dolgokra, ellentétben az aktuális memóriájukkal.

 

Lássunk egy példát:

 

Ha általában baseball sapkát húzol, amikor sétálni mentek a kutyáddal, akkor ő minden egyes alkalommal izgatottá fog válni, ha felveszed azt a darabot, mivel az eb összeköti a sapkát a sétával. Ha tervezed, hogy elmentek a parkba, de nem húzod fel a sapkát, vagy nem fogod meg a pórázt, a kutya nem lesz olyan izgatott.

 

Az örömteli séta
Az örömteli séta
Fotó: sudahpetshop.com

 

A négylábúak negatív társításra is képesek. Mi történik, ha előveszed a porszívót, hogy takaríts? A legtöbb kutya ijedten elszalad. Az első alkalommal, amikor elővesszük a porszívót, a legtöbb kutya megszagolja, kíváncsivá teszi az új tárgy jelenléte. Azonban amikor bekapcsoljuk, a váratlan zaj megijeszti, ami akár pánikot is kiválthat, ezáltal igyekszik minél távolabb kerülni az eb a porszívótól. A kutya mindig is félni fog a porszívótól, ha egyszer rossz élménnyel társította, kivéve, ha tudatosan teszünk azért, hogy pozitív hatások érjék a zaj hallatán.

 

A kutyák (és a legtöbb állat a Földön) ezzel az asszociatív típusú memóriával rendelkeznek, ez segíti elő a túlélésüket a vadonban. Az első alkalom, amikor egy állat megpróbál megenni egy tarajos sült, azonnal az utolsóvá is válik, amint megböki a sül a tüskéivel. A sértett emlékezni fog a veszélyre, és legközelebb már más élelemforrás után néz. Az efféle társítási típusok tehát elengedhetetlenek a vadonban.

 

Egy kölyöknél a legfontosabb, hogy ne érje negatív hatás
Egy kölyöknél a legfontosabb, hogy ne érje negatív hatás
Fotó: wholedoguniversity.com

 

A társítás megváltoztatása

 

Megtehetjük, hogy megváltoztatjuk a berögződést, ha szükséges. Meglehet, hogy a kutya félni fog az autós utazásokon, miután az állatorvoshoz autóval vittük el. Ilyenkor az eb vonakodó, bárhova is mennénk autóval. Ha vidámmá tudod változtatni ezt a berögződést az eb valószínűleg soha többet nem fog félni. A legjobb módszer az autófóbiás kutyák esetében, ha beülünk vele a hátsó ülésre anélkül, hogy beindítanánk az autót, és a kedvenc játékával játszadozunk. Ezt ismételjük meg 5-10 alkalommal, majd amikor teljesen nyugodt, látogassunk el egy olyan helyre, ahol nagyon szeret sétálni a kedvencünk.

 

Mindig jusson eszünkbe: minél mélyebb a berögződés, annál nehezebb változtatni rajta. Tehát munkára fel! A pillanatnak élés ugyanolyan fontos a kutyáknak, és nekünk is. Felejtsük el ami az előző néhány percben történt, és élvezzük a jelent.

 

Forrás: cesarsway.com
Indexkép forrás: cesarsway.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Gondoltad volna, hogy a kutyákat is érintheti a stresszevés? Gondoltad volna, hogy a kutyákat is érintheti a stresszevés?
Állandóan enne a kutya? Egy kutatás szerint kedvenceinknél sem ritka az érzelmi evés. Tudj meg többet a témáról!

Igéző tekintet - Miért van a legtöbb kutyának barna szeme? Igéző tekintet - Miért van a legtöbb kutyának barna szeme?
Egy tanulmány szerint a háziasításnak köszönhető, hogy a kutyák és farkasok szemének színe olyannyira különbözik egymástól.

Miért nyüszögnek alvás közben a kutyák? Miért nyüszögnek alvás közben a kutyák?
Csipog, horkant, vakkant, sírdogál… Különféle hangokat adhat ki kedvencünk álmában, mi pedig úgy érezhetjük, mintha a világ egyik legédesebb jelenetének tanúi lennénk. De azért eljátszhatunk a gondolattal, hogy biztos minden rendben van-e? Hagyjuk aludni, vagy inkább ébresszük fel?

10 dolog, amivel boldogabbá és teljesebbé teheted kutyád életét 10 dolog, amivel boldogabbá és teljesebbé teheted kutyád életét
Kutyáink ügyesen alkalmazkodnak az emberi környezethez, ám néhány aprósággal mi is hozzájárulhatunk ahhoz, hogy elmondhassák magukról: óriási szerencsém van a gazdimmal!

Hihetetlen felfedezések, meglepő találmányok - és a kutyák, akiknek mindezt köszönhetjük Hihetetlen felfedezések, meglepő találmányok - és a kutyák, akiknek mindezt köszönhetjük
Régészet, biotechnológia, gyógymódok, űrutazás... A tudományos kutatások és felfedezések megannyi területén találkozhatunk kutyákkal is, akik nélkül ma egészen máshol tartana a világ. Kik voltak ők?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

MTI JULIUS-K9 Praktiker Hírstart

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Felébredt a kutya a gyerek közelgő rohamára: így meg tudta menteni az életét Hírek - Címlapon
Felébredt a kutya a gyerek közelgő rohamára: így meg tudta menteni az életét
Állatbarátok a magyar hotelek! Hírek - Címlapon
Állatbarátok a magyar hotelek!