A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Hogyan óvjuk kutyáinkat Szilveszterkor?

Petárdamentes Boldog Új Évet!


2015. december 29., 13:00


Szerző: kiberov


Kategória: Egészség
A kutyák nagy része fél a dörgéstől, a villámlástól és ugyanígy a tűzijáték és petárda hangjától. Ezért is fontos tudni, hogy a nagy szilveszteri égzengést hogyan vészeljük át velük.Állandóan visszatérő probléma Szilveszter környékén, hogy a napokon át tartó petárdázást, tűzijátékot nagyon sok kutya rosszul viseli. Képesek annyira pánikba esni, hogy akár magukban, akár környezetükben kárt tesznek. A kinti kutyák például (érdekes módon nagyon sok, egyébként bátor házőrző is) darabokra kaparják a bejárati ajtót, illetve a legrosszabb esetben elszöknek, világgá mennek. 

Hogy jobban el tudjuk képzelni, hogy milyen hanghatás érheti ilyenkor őket, nem kellene mást tennünk, csak egy teljes hangerőre állított fülhallgatón keresztül hirtelen egy nagyon magas hangot meghallgatni! A szilveszteri petárdázáskor ez a hatás folyamatosan és meghatározhatatlan helyről éri őket, ezért is reagálnak erre nagyon sokszor pánikszerűen!

 

Petárdamentes Boldog Új évet!


Sajnos az embereket nem lehet önmérsékletre rávenni, pedig ez is sokat segítene a helyzeten.

 

Megelőzés?

A legnehezebb és legidőigényesebb módszer, ha megpróbáljuk kutyánkat még fiatalon hozzászoktatni a szilveszteri „őrülethez”. 

Ennek az a lényege, hogy ezekhez a hangokhoz pozitív élményt csatoljon kutyánk. Ilyenkor azonnal oda kell menni hozzá és próbáljuk játékkal lefoglalni és elterelni a figyelmét. Nagyon fontos, hogy ebben a helyzetben sem szabad „babusgatni” hiszen ezzel megerősítjük benne, hogy nem ok nélkül fél!

 

Mit tegyünk, ha lehetetlen olyan helyre költöznünk, ahol nincs petárdázás?

Még a petárdázás előtt próbáljunk elmenni kutyánkkal sétálni, és olyan nyakörvet tegyünk rá, amiből biztosan nem tud kibújni.
Amennyiben közben elkezdődik a szilveszteri hangzavar, őrizzük meg nyugalmunkat, hiszen a kutya mindig a falkavezér utasításait követi, aki jelen esetben a kutya gazdája.
A séta befejezése után, a kertben lakó kutyát is vigyük be a házba, esetleg garázsba, mindenképpen olyan helyre, ami zárható és ahová kevésbé hallatszik be a zaj!

 

Félelem Szilveszter éjjelén
Félelem Szilveszter éjjelén


A nyugodt pihenést az is elősegítheti, ha előtte nap jól kifárasztjuk, így aznap már gyorsan és mély álomba tudnak szenderülni.
Természetesen van lehetőség nyugtatót is adni a kutyáknak, amit állatorvosnál fel tudunk íratni. Ezen kívül a kereskedelmi forgalomban több olyan, kifejezetten állatok számára készült nyugtató is kapható, amelyet ilyenkor felhasználhatunk. Ezek párologtató és spray formájában is elérhetőek.

Szilveszterkor a kutyát ne hagyjuk egyedül, különösen akkor, ha tudjuk, hogy mennyire félős.

Abban az esetben, ha a sok elővigyázatosság ellenére a szilveszteri őrületben mégis csak megszökik házi kedvencünk, azonnal értesítsük a közeli állatorvost vagy menhelyet és jelezzük nekik, hogy kutyánk eltűnt. Természetesen ezzel együtt kezdjük el mi is keresni a megszokott és kedvelt helyein!

 

Ezekkel az óvintézkedésekkel megelőzheted a bajt Szilveszterkor
Ezekkel az óvintézkedésekkel megelőzheted a bajt Szilveszterkor

 

Forrás: kutyabarathelyek.hu
Indexkép forrás: 3milliondogs.com
Cikk első megjelenése: 2014. december 30.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Segítséget kér a Szilveszteri Állatmentő Ügyelet Segítséget kér a Szilveszteri Állatmentő Ügyelet
Idén már tizedik alkalommal indul a Szilveszteri Állatmentő Ügyelet, hogy segítsen hazatalálni azoknak az állatoknak, akik a szilveszteri tűzijátékoktól megrettenve menekültek el otthonukból. Nem tudnának azonban ilyen hatékonyan dolgozni az Ügyelet gerincét adó önkéntesek nélkül.

Hagyjunk égve lámpát kutyánknak a sötétben, ha elmegyünk otthonról? Hagyjunk égve lámpát kutyánknak a sötétben, ha elmegyünk otthonról?
Kedvenceink jobban látnak a sötétben, mint mi, de ettől még egyáltalán nem biztos, hogy jól is érzik magukat, amikor egyedül kell lenniük napnyugta után. Kapcsoljuk fel nekik a lámpát vagy szükségtelen?

Miért dől nekem a kutyám? Miért dől nekem a kutyám?
Figyelemre vágyik vagy inkább biztonságos menedéket keres nálunk? Netán aggódnunk kellene amiatt, ha kutyánk nekünk dől? Tudj meg többet e viselkedésről!

Miért remeg a kutyám? Miért remeg a kutyám?
A remegésnek számos kiváltó oka lehet, külső tényezőktől kezdve betegségeken át egészen az érzelmi hatásokig. Mire figyeljünk és hogyan segítsünk kedvencünknek?

Fokozott nyáladzás kutyáknál - mi okozhatja? Fokozott nyáladzás kutyáknál - mi okozhatja?
A kutyanyál. Csöpög, nyúlik, ragad… Nem éppen a kedvencünk, de hozzátartozik kedvencünkhöz. Lássuk hát, mi minden állhat a túlzott nyálzás hátterében!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Brimo partysátor Hírstart Praktiker Mondial Assistance GesmbH

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Segíts, hogy hazataláljon! Hírek - Címlapon
Segíts, hogy hazataláljon!
Kitüntetést kap Diesel, a hős rendőrkutya Hírek - Címlapon
Kitüntetést kap Diesel, a hős rendőrkutya