A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Így nyaralunk kutyával – friss felmérés a hazai gazdik utazási szokásairól

2023. augusztus 04., 11:30


Szerző: S.Zs.


Kategória: Utazás




A MOL legfrissebb országos felméréséből* kiderül, hogyan vélekedünk a kiskedvenccel való utazásról!



Reprezentatív felmérést készített a MOL a MOVE digitális hűségprogram felhasználóinak körében a kutyatartási szokásokról, és a kutyával közös utazásról, nyaralásról. A kutatásból kiderült, hogy a 10-ből 7 megkérdezett tart valamilyen kiskedvencet, és közülük is több mint felének van kutyája. A nők, a 30 év alattiak, és a vidéki kisebb városokban, községekben élőkre jellemzőbb a kutyatartás. Ami az utazást illeti, a Move-os gazdik 80%-a szokta autóban magával vinni kutyáját, de csak ritkán fordul elő, hogy hosszabb utakra indulnak együtt. A kutatás eredményeit augusztus 3-án a MOL-csapathoz nemrég csatlakozó Siklósi Gergely olimpiai ezüstérmes párbajtőrvívóval és meghívott szakemberekkel mutatta be a vállalat a gyáli Fundy Fun Park kutyás strandon.

 

 

Bakos Piroska, a MOL szóvivője, Óvári András, a Vigyél Haza Alapítvány alapítója, Siklósi Gergely olimpiai ezüstérmes, világ- és Európa-bajnok párbajtőrvívó és Dr. Piller Pálma, állatorvos és a Petwisecare alapítója
Bakos Piroska, a MOL szóvivője, Óvári András, a Vigyél Haza Alapítvány alapítója, Siklósi Gergely olimpiai ezüstérmes, világ- és Európa-bajnok párbajtőrvívó és Dr. Piller Pálma, állatorvos és a Petwisecare alapítója

 

 

Tízből hét válaszadó tart valamilyen kiskedvencet otthonában – egyebek közt ez is kiderül abból a felmérésből, amelyet a MOL készített a MOL MOVE alkalmazásának segítségével. A kutatás reprezentatív, a több mint 630 válaszadó nem, korcsoport és lakóhely típusa szerint tökéletesen tükrözi a Move hűségprogram felhasználóinak teljes táborát.

 

A felelős állattartással és a kiskedvenceinkre való odafigyeléssel számtalan problémát megelőzhetünk, azaz, ha gondos gazdaként bánunk az állatainkkal, és az ő igényeiknek is megfelelően választunk szabadidős programot, nyaralást, és nem tesszük ki őket felesleges felesleges stressznek.

 

 

A kutyák is imádnak strandolni! A MOL eseménye a Fundy Fun Park kutyastrandján került megrendezésre
A kutyák is imádnak strandolni! A MOL eseménye a Fundy Fun Park kutyastrandján került megrendezésre

 

 

A felmérés épp ezért az állatokkal való nyaralás, utazás kihívásaira, és ezek megoldására is rákérdezett. Lássunk egy kis ízelítőt!

 

A háziállat tartása a Move-felhasználók körében népszerű, 71%-uk tart valamilyen kiskedvencet, 53%-ának van kutyája. Jellemzően kistestű kutyát tartanak inkább (32%), mint nagytestű ebeket (26%). A nők, a 30 év alattiak, és a vidéki kisebb városokban, községekben élőkre jellemzőbb a kutyatartás. Nyaralások idején különösen aktuális, hogy a Move-os kutyagazdik egyharmada (33%) viszi magával kutyáját, mikor elutazik, a többség ismerősökre, családtagokra bízza ilyenkor kedvencét (71%).

 

 

A MOL legfrissebb országos felméréséből kiderül, hogyan vélekedünk a kiskedvenccel való utazásról
A MOL legfrissebb országos felméréséből kiderül, hogyan vélekedünk a kiskedvenccel való utazásról 

 

 

Ami az utazást illeti, a Move-os gazdik 80%-a szokta autóban magával vinni kutyáját, legtöbbször csak rövidebb utakra.  Minden második gazdi (48%) mondta azt, hogy időnként 1-2, vagy akár több órás utakra is indul kutyájával, ezek azonban ritka, nem rendszeres alkalmak.

Ilyenkor – nagyon helyesen – a többség (67%) óránként megáll, hogy a kutya mozoghasson, elvégezze a dolgát. A kutyáját minden harmadik gazdi szakszerűen (33%), a biztonsági övhöz hámmal rögzítve utaztatja, vagy szintén szabályos módon, utazóboxban helyezi el (18%). Szerencsére ma már ritkább, hogy a kutyusok egyébként balesetveszélyes módon egy utas ölében tartva (16%), vagy lábnál (11%) töltsék a menetidőt.

 

 

Siklósi Gergely kutyusa is rendelkezik regisztrált chipel
Siklósi Gergely kutyusa is rendelkezik regisztrált chipel

 

 

„A MOL az összes töltőállomását kutyabarát módon alakította ki, amelyek belső terébe mindenki nyugodtan behozhatja a kutyusát.  A felelős állattartáshoz hozzátartozik az is, hogy a nyári melegben kiemelten odafigyelünk kutyánk szükségleteire, biztosítunk neki alkalmat és helyszínt a lehűlésre és az ivásra. Ezen felül már 202 töltőállomásunkon, azaz lényegében minden második hazai Mol-kúton található chipolvasó, amivel az elkóborolt állatok chipjét tudjuk leolvasni. – mondta el Bakos Piroska, a MOL szóvivője.

 

 

Dr. Piller Pálma, állatorvos és Óvári András, a Vigyél Haza Alapítvány alapítója ellenőrzik a chipen szereplő adatokat
Dr. Piller Pálma, állatorvos és Óvári András, a Vigyél Haza Alapítvány alapítója ellenőrzik a chipen szereplő adatokat

 

Már 202 MOL töltőállomáson található chipleolvasó
Már 202 MOL töltőállomáson található chipleolvasó

 

 

Az augusztusi 3-i sajtóeseményen a gazdák a kedvenceikkel együtt csobbanhattak a gyáli Fundy Fun Park kutyabarát strandon, állatorvos segítségével frissíthették a kutya chipjén tárolt adatokat, és találkozhattak Siklósi Gergely olimpiai ezüstérmes, világ- és Európa-bajnok párbajtőrvívóval és Berta nevű kutyájával is.

 

 

Siklósi Gergely olimpiai ezüstérmes, világ- és Európa-bajnok párbajtőrvívó Berta nevű kutyájával
Siklósi Gergely olimpiai ezüstérmes, világ- és Európa-bajnok párbajtőrvívó Berta nevű kutyájával

 

 

A sajtóeseményen Dr. Piller Pálma, állatorvos és a Petwisecare alapítója felhívta a figyelmet arra, hogy kedvenceink jólétére utazás közben is figyeljünk oda: ne feledkezzünk meg itatásukról, tartsunk pihenőt utazás közben és szállítsuk őket biztonságos módon.

 

Óvári András, a Vigyél Haza Alapítvány alapítója kiemelte a chip meglétének és az azon rögzített adatok pontosságának fontosságát. A chipnek köszönhetően könnyedén vissza tudják juttatni az elveszett kutyát a gazdijához – amennyiben a regisztrált adatok helyesek.

 

 

A chipolvasó pillanatok alatt megtalálja a chipszámot, amit a petvetdata rendszerébe beütve láthatjuk a kutya adatait
A chipolvasó pillanatok alatt megtalálja a chipszámot, amit a petvetdata rendszerébe beütve láthatjuk a kutya adatait

 

 

***

 

* Módszertani háttér:

a MOL Move program használói körében végzett (a Move program használóira nézve nem, korcsoport és lakóhely településtípusa szerint reprezentatív) online önkitöltős kérdőív segítségével végzett kutatás, a kérdezés július 20-25 között zajlott. Összes kitöltő: 636 fő.

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Kutyáknál is jelentkezhet pánikroham? Kutyáknál is jelentkezhet pánikroham?
Egy kellemetlen, ijesztő élmény bizonyos emberek, tárgyak, állatok vagy helyzetek kapcsán szorongást válthat ki a kutyában. De mikor lép át a szorongás pánikba? Mit kell tudnunk az állapotról?

Hosszú hétvége kutyával – szuper kutyabarát úti célokat és programlehetőségeket hoztunk! Hosszú hétvége kutyával – szuper kutyabarát úti célokat és programlehetőségeket hoztunk!
Jön a tavasz első hosszú hétvégéje és kis szerencsével az időjárás is velünk lesz. Használjuk ki az időt kedvencünk társaságában! Szuper kutyás program ötleteket hoztunk!

Jó hír a kutyával utazóknak! Jó hír a kutyával utazóknak!
Fontos és jó hír érkezett azok számára, akik kedvencükkel együtt utaznának: kedvezményes áron válthatnak bérletet kutyájuknak a gazdik az új tarifarendszerben.

Fényesen csillog a prágai Károly híd szobrának kutyafigurája, a látogatók érintésének hála Fényesen csillog a prágai Károly híd szobrának kutyafigurája, a látogatók érintésének hála
Kedves és hűséges kisugárzásának köszönhetően szívből átérezzük a bennünket összekötő, ősidőktől eredő szeretetet.

Kirándulás, túrázás kutyával - 4+1 érv, miért érdemes minél többször útnak indulni Kirándulás, túrázás kutyával - 4+1 érv, miért érdemes minél többször útnak indulni
Mi, kutyások, érthető okokból többet tartózkodunk a szabadban, mint nem-kutyás társaink. Legtöbbünk azonban vagy idő- vagy kedv hiányában ritkán szakad ki a megszokott sétáltató útvonalaiból. Pedig igazán megéri beiktatni egy-egy hosszabb kirándulást is!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

EB OVO Közhasznú Egyesület Mondial Assistance GesmbH Praktiker JULIUS-K9

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Állatvédelmi ösztöndíjprogramra pályázhatnak diplomás jelentkezők Hírek - Címlapon
Állatvédelmi ösztöndíjprogramra pályázhatnak diplomás jelentkezők
Az állatorvosnál házasodott össze a fiatal pár, hogy idős, beteg kutyájuk is velük ünnepelhessen Hírek - Címlapon
Az állatorvosnál házasodott össze a fiatal pár, hogy idős, beteg kutyájuk is velük ünnepelhessen