A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Így nyaralunk kutyával – friss felmérés a hazai gazdik utazási szokásairól

2023. augusztus 04., 11:30


Szerző: S.Zs.


Kategória: Utazás
A MOL legfrissebb országos felméréséből* kiderül, hogyan vélekedünk a kiskedvenccel való utazásról!Reprezentatív felmérést készített a MOL a MOVE digitális hűségprogram felhasználóinak körében a kutyatartási szokásokról, és a kutyával közös utazásról, nyaralásról. A kutatásból kiderült, hogy a 10-ből 7 megkérdezett tart valamilyen kiskedvencet, és közülük is több mint felének van kutyája. A nők, a 30 év alattiak, és a vidéki kisebb városokban, községekben élőkre jellemzőbb a kutyatartás. Ami az utazást illeti, a Move-os gazdik 80%-a szokta autóban magával vinni kutyáját, de csak ritkán fordul elő, hogy hosszabb utakra indulnak együtt. A kutatás eredményeit augusztus 3-án a MOL-csapathoz nemrég csatlakozó Siklósi Gergely olimpiai ezüstérmes párbajtőrvívóval és meghívott szakemberekkel mutatta be a vállalat a gyáli Fundy Fun Park kutyás strandon.

 

 

Bakos Piroska, a MOL szóvivője, Óvári András, a Vigyél Haza Alapítvány alapítója, Siklósi Gergely olimpiai ezüstérmes, világ- és Európa-bajnok párbajtőrvívó és Dr. Piller Pálma, állatorvos és a Petwisecare alapítója
Bakos Piroska, a MOL szóvivője, Óvári András, a Vigyél Haza Alapítvány alapítója, Siklósi Gergely olimpiai ezüstérmes, világ- és Európa-bajnok párbajtőrvívó és Dr. Piller Pálma, állatorvos és a Petwisecare alapítója

 

 

Tízből hét válaszadó tart valamilyen kiskedvencet otthonában – egyebek közt ez is kiderül abból a felmérésből, amelyet a MOL készített a MOL MOVE alkalmazásának segítségével. A kutatás reprezentatív, a több mint 630 válaszadó nem, korcsoport és lakóhely típusa szerint tökéletesen tükrözi a Move hűségprogram felhasználóinak teljes táborát.

 

A felelős állattartással és a kiskedvenceinkre való odafigyeléssel számtalan problémát megelőzhetünk, azaz, ha gondos gazdaként bánunk az állatainkkal, és az ő igényeiknek is megfelelően választunk szabadidős programot, nyaralást, és nem tesszük ki őket felesleges felesleges stressznek.

 

 

A kutyák is imádnak strandolni! A MOL eseménye a Fundy Fun Park kutyastrandján került megrendezésre
A kutyák is imádnak strandolni! A MOL eseménye a Fundy Fun Park kutyastrandján került megrendezésre

 

 

A felmérés épp ezért az állatokkal való nyaralás, utazás kihívásaira, és ezek megoldására is rákérdezett. Lássunk egy kis ízelítőt!

 

A háziállat tartása a Move-felhasználók körében népszerű, 71%-uk tart valamilyen kiskedvencet, 53%-ának van kutyája. Jellemzően kistestű kutyát tartanak inkább (32%), mint nagytestű ebeket (26%). A nők, a 30 év alattiak, és a vidéki kisebb városokban, községekben élőkre jellemzőbb a kutyatartás. Nyaralások idején különösen aktuális, hogy a Move-os kutyagazdik egyharmada (33%) viszi magával kutyáját, mikor elutazik, a többség ismerősökre, családtagokra bízza ilyenkor kedvencét (71%).

 

 

A MOL legfrissebb országos felméréséből kiderül, hogyan vélekedünk a kiskedvenccel való utazásról
A MOL legfrissebb országos felméréséből kiderül, hogyan vélekedünk a kiskedvenccel való utazásról 

 

 

Ami az utazást illeti, a Move-os gazdik 80%-a szokta autóban magával vinni kutyáját, legtöbbször csak rövidebb utakra.  Minden második gazdi (48%) mondta azt, hogy időnként 1-2, vagy akár több órás utakra is indul kutyájával, ezek azonban ritka, nem rendszeres alkalmak.

Ilyenkor – nagyon helyesen – a többség (67%) óránként megáll, hogy a kutya mozoghasson, elvégezze a dolgát. A kutyáját minden harmadik gazdi szakszerűen (33%), a biztonsági övhöz hámmal rögzítve utaztatja, vagy szintén szabályos módon, utazóboxban helyezi el (18%). Szerencsére ma már ritkább, hogy a kutyusok egyébként balesetveszélyes módon egy utas ölében tartva (16%), vagy lábnál (11%) töltsék a menetidőt.

 

 

Siklósi Gergely kutyusa is rendelkezik regisztrált chipel
Siklósi Gergely kutyusa is rendelkezik regisztrált chipel

 

 

„A MOL az összes töltőállomását kutyabarát módon alakította ki, amelyek belső terébe mindenki nyugodtan behozhatja a kutyusát.  A felelős állattartáshoz hozzátartozik az is, hogy a nyári melegben kiemelten odafigyelünk kutyánk szükségleteire, biztosítunk neki alkalmat és helyszínt a lehűlésre és az ivásra. Ezen felül már 202 töltőállomásunkon, azaz lényegében minden második hazai Mol-kúton található chipolvasó, amivel az elkóborolt állatok chipjét tudjuk leolvasni. – mondta el Bakos Piroska, a MOL szóvivője.

 

 

Dr. Piller Pálma, állatorvos és Óvári András, a Vigyél Haza Alapítvány alapítója ellenőrzik a chipen szereplő adatokat
Dr. Piller Pálma, állatorvos és Óvári András, a Vigyél Haza Alapítvány alapítója ellenőrzik a chipen szereplő adatokat

 

Már 202 MOL töltőállomáson található chipleolvasó
Már 202 MOL töltőállomáson található chipleolvasó

 

 

Az augusztusi 3-i sajtóeseményen a gazdák a kedvenceikkel együtt csobbanhattak a gyáli Fundy Fun Park kutyabarát strandon, állatorvos segítségével frissíthették a kutya chipjén tárolt adatokat, és találkozhattak Siklósi Gergely olimpiai ezüstérmes, világ- és Európa-bajnok párbajtőrvívóval és Berta nevű kutyájával is.

 

 

Siklósi Gergely olimpiai ezüstérmes, világ- és Európa-bajnok párbajtőrvívó Berta nevű kutyájával
Siklósi Gergely olimpiai ezüstérmes, világ- és Európa-bajnok párbajtőrvívó Berta nevű kutyájával

 

 

A sajtóeseményen Dr. Piller Pálma, állatorvos és a Petwisecare alapítója felhívta a figyelmet arra, hogy kedvenceink jólétére utazás közben is figyeljünk oda: ne feledkezzünk meg itatásukról, tartsunk pihenőt utazás közben és szállítsuk őket biztonságos módon.

 

Óvári András, a Vigyél Haza Alapítvány alapítója kiemelte a chip meglétének és az azon rögzített adatok pontosságának fontosságát. A chipnek köszönhetően könnyedén vissza tudják juttatni az elveszett kutyát a gazdijához – amennyiben a regisztrált adatok helyesek.

 

 

A chipolvasó pillanatok alatt megtalálja a chipszámot, amit a petvetdata rendszerébe beütve láthatjuk a kutya adatait
A chipolvasó pillanatok alatt megtalálja a chipszámot, amit a petvetdata rendszerébe beütve láthatjuk a kutya adatait

 

 

***

 

* Módszertani háttér:

a MOL Move program használói körében végzett (a Move program használóira nézve nem, korcsoport és lakóhely településtípusa szerint reprezentatív) online önkitöltős kérdőív segítségével végzett kutatás, a kérdezés július 20-25 között zajlott. Összes kitöltő: 636 fő.

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Téli napok Szilvásváradon a kedvenceinkkel Téli napok Szilvásváradon a kedvenceinkkel
December eljöttét a hó köszöntötte és szerencsére nekünk is volt benne részünk. Néhány felejthetetlen napot töltöttünk Szilvásváradon a kutyáinkkal, ahol felfedeztük a környéket, kirándultunk és pihentünk nagyokat. Az egész élményt a kutyabarát Szalajka Liget Hotel**** és Apartmanházak vendégszeretete és az erdő szomszédsága tette tökéletessé.

Segítség az árva állatoknak: a menhelyi négylábúakon segít a kutyabarát RepTár Repülőmúzeum Segítség az árva állatoknak: a menhelyi négylábúakon segít a kutyabarát RepTár Repülőmúzeum
Újra megszervezte különleges jótékonysági akcióját a minősített RepTár Szolnoki Repülőmúzeum: a múzeum ajándékboltjában egyedi kutyabiléta készíthető, melynek árából az árva állatokat támogatják.

Kutyás barangolások - Kutyás időtöltés ősszel, Egerben Kutyás barangolások - Kutyás időtöltés ősszel, Egerben
Októberben mindenhol gyönyörű színekben pompázó tájat találunk, főleg egy borvidéken, mint Egerben. Mi a kirándulást és a városnézést is beiktattuk, hogy ne csak a kutya élvezze a mászkálást, hanem a gazdi is lelassuljon egy pohár bor mellett.

Korlátozások a turistautakon – Tájékozódj indulás előtt! Korlátozások a turistautakon – Tájékozódj indulás előtt!
Az év utolsó hónapjában több korlátozása is számítani kell a Vas vármegyei turistautakon. Indulás előtt fontos tájékozódni, nehogy a helyszínre érve érjen minket meglepetés!

Három hét után került elő a kutya, akinek egy repülőtéri átszállás során veszett nyoma Három hét után került elő a kutya, akinek egy repülőtéri átszállás során veszett nyoma
Paula Rodriguez kéthetes nyaralásra érkezett volna Kaliforniába a Dominikai Köztársaságból, ám az egyik átszállás során a légitársaság elkeverte egyik csomagját. Méghozzá a legfontosabbat: a kutyát. A hatéves Maia az atlantai repülőtéren veszett el, és senkinek nem volt információja hollétéről...

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Mondial Assistance GesmbH AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Rehabportál MTI

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Hogyan járul hozzá a szimatolás kutyád egészségéhez? Hírek - Címlapon
Hogyan járul hozzá a szimatolás kutyád egészségéhez?
Az állatorvosnál házasodott össze a fiatal pár, hogy idős, beteg kutyájuk is velük ünnepelhessen Hírek - Címlapon
Az állatorvosnál házasodott össze a fiatal pár, hogy idős, beteg kutyájuk is velük ünnepelhessen