A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Így segíthetsz a tűzijáték alatt eltűnt kutyáknak hazatalálni

2024. August 19., 13:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Állatvédelem




A tűzijátékok miatt az egyes ünnepek – mint az augusztus 20. vagy a szilveszter – a kutyák számára elviselhetetlenné válhatnak. Országszerte 204 MOL töltőállomáson található ingyenes mikrochip-leolvasó, mely segíti az elkóborolt állatok minél előbbi hazajutását. A mikrochip-leolvasók kihelyezése óta, az elmúlt 6 évben több ezer kutyát sikerült azonosítani a MOL töltőállomásokon.



 

A vihar során az égdörgés, szilveszterkor, vagy éppen a közeledő nemzeti ünnepen, augusztus 20-án a tűzijátékok teszik szinte elviselhetetlenné a kiskedvencek életét. Az erős fény- és hanghatás sokkolóan hat az állatokra, akik emiatt rémülten elkóborolnak. A MOL 2018 májusában kezdte meg együttműködését a Vigyél Haza Alapítvánnyal. A kezdeményezés indulása óta csak 2022 és 2023-ban több mint 4300 elkóborolt kutyának igyekeztek a MOL-kutakon segíteni, és a mikrochip-leolvasóknak köszönhetően az állatok több mint háromnegyede vissza is került gazdájához. 10-ből nyolc kutya jellemzően vidéken kóborol el.

 

 

A regisztrált mikrochip kutya-életet menthet!
A regisztrált mikrochip kutya-életet menthet!

 

 

„Felelős vállalatként, ez a kezdeményezés igazán közel áll a szívünkhöz, ezért a nemzeti ünnep és szilveszter közeledtével évről évre felhívjuk az állattartók figyelmét az ünneplés okozta nem várt következményekre. Számunkra is meglepő, hogy hat év alatt milyen sok elveszett kutyának volt szüksége segítségre. Szerencsére szinte az összes MOL töltőállomáson beazonosított mikrochipes kutya visszakerülhetett a gazdájához” – mondta Bakos Piroska, a MOL szóvivője. 

 

 

Országszerte 204 MOL töltőállomáson található ingyenes mikrochip-leolvasó, mely segíti az elkóborolt állatok minél előbbi hazajutását
Országszerte 204 MOL töltőállomáson található ingyenes mikrochip-leolvasó, mely segíti az elkóborolt állatok minél előbbi hazajutását

 

 

Jótanácsok állatbarátoknak tűzijáték napján: 

 

  • Lehetőség szerint legalább este 6 és másnap reggel 6 óra között engedjék be kedvenceiket a lakásokba.
     
  • Semmiképp ne hagyják kedvenceiket egyedül. 
     
  • Ha sétálni indulnak, kizárólag bilétával ellátott nyakörvvel és pórázon tegyék.

 

 

 

Ha mindezek ellenére a kedvencek mégis elkóborolnának, a mikrochip-leolvasóval rendelkező helyszínek listája elérhető a Vigyél Haza Alapítvány kutyakereső alkalmazásában. Az alkalmazás ITT tölthető le. A mikrochip-leolvasóval rendelkező MOL töltőállomások pedig a MOL Move alkalmazásban és a MOL töltőállomás-keresőn találhatók meg. 

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Augusztus 20-i tűzijáték – Így védd meg kutyádat Augusztus 20-i tűzijáték – Így védd meg kutyádat
Ünneplő tömeg kontra rettegő, összezavarodott házi- és vadállatok. Az augusztus 20-i tűzijátékra ugyanúgy fel kell készülnie az állattartóknak, mint a szilveszterire. Felelős gazdiként kötelességünk felkészülni és megvédeni kedvenceinket.

Gondoskodjunk kedvenceink nyugalmáról az ünnepek alatt is! Gondoskodjunk kedvenceink nyugalmáról az ünnepek alatt is!
Ovádi Péter, az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos figyelmezteti az állattartókat, hogy az augusztus 20-i tűzijátékok idején is kiemelten gondoskodjanak kedvenceik biztonságáról, akárcsak szilveszterkor.

Székesfehérváron is állatbarát lett a vasútállomás Székesfehérváron is állatbarát lett a vasútállomás
Az országban másodikként - Veszprém után - Székesfehérváron is állatbarát lett a vasútállomás.

5+1 lépés, amit tehetsz, ha Szilveszter után kóbor kutyát találsz 5+1 lépés, amit tehetsz, ha Szilveszter után kóbor kutyát találsz
Az év első napjaiban hirtelen megnő a kóbor állatok száma: a szilveszteri tűzijátéktól pánikba eső és otthonról elszökő állatok nagy része soha nem tér már haza. Változtassunk ezen: ne menjünk el a kóborkák mellett, segítsünk nekik hazatalálni!

Miért félnek egyes kutyák a hangos zajoktól és a tűzijátéktól, míg mások nem? Miért félnek egyes kutyák a hangos zajoktól és a tűzijátéktól, míg mások nem?
Tomboló vihar nyáron, tűzijáték ünnepségekkor és újévkor… Rengeteg kutyát tölt el rettegéssel a velük járó hangzavar, de akadnak olyanok is, akiknek szinte fel sem tűnik, hogy mi zajlik körülöttük. Érdekes eredményeket mutatnak a kutatások is!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Rehabportál MOL Nyrt. MTI AEGON Magyarország Zrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Közel 50 kullancs volt a kutyán a kirándulás után Hírek - Címlapon
Közel 50 kullancs volt a kutyán a kirándulás után
Vaddisznó támadt egy kutyára Debrecenben Hírek - Címlapon
Vaddisznó támadt egy kutyára Debrecenben