A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Ismét itt a hőgutaveszély!

2018. április 25., 06:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Egészség
Bár naptárunkon még bőven a tavaszi napokat látjuk, időjárásunk erősen nyáriasra fordult. Ez pedig azt jelenti, hogy már most olyan figyelmet kell fordítanunk kutyánkra, a napi séta-rendünkre, mint a nyári hónapokban.A hosszú borongós tél után egy csapásra ideért a tavasz - bár ha a naptárunk helyett a hőmérőnkre pillantunk, inkább gondolhatnánk, hogy itt a nyár. Jól jelzi ezt kutyánk lógó nyelve is! Figyeljünk a jelekre, a baj nagyon gyorsan megtörténhet!

 

A hőguta akkor jön létre, ha kedvencünk szervezete nem képes megfelelő mértékben leadni a termelődő hőt. A legfontosabb a megelőzés: a napon parkoló autóban ne hagyjuk bent kedvencünket - sajnos még mindig ez a leggyakoribb oka a hőgutának. Nem kell kánikulának lennie ahhoz, hogy a napon álló autó veszélyes mértékűre melegedjen…

 

 


A sétákat, aktívabb testmozgást a reggeli és esti órákra időzítsük - a déli órákban az aszfalt forrósodása miatt is szerencsés kerülni a napon való sétát.
Ha olyan útvonalon sétálunk, ahol nincs lehetőség az itatásra, vigyünk magunkkal kutyusunk számára is vizet, tálkát. A hidratálás létfontosságú!
A idős, esetleg beteg kutyák, valamint a nyomott orrú fajták különösen nehezen bírják a meleget, fordítsunk rájuk kellő figyelmet!
Kulcsfontosságú, hogy időben felismerjük, ha kutyánk teste veszélyes mértékig túlhevül, így időben segíthetünk!

 

A kutyák is ki vannak téve a hőguta veszélyének
A kutyák is ki vannak téve a hőguta veszélyének
Fotó: australiandoglover.com

 

A hőguta tünetei:

 • Gyors lihegés: A kutyák legfontosabb eszköze szervezetük lehűtésére a lihegés. A megszokott, nyugodt lihegés megváltozása, felgyorsulása, erősödése jelzi: valami nincs rendben! Ez alapján gyanakodhatunk a túlhevülésre, azonban nem szabad elfelejteni, hogy a túlzott lihegés más baj okozója is lehet! (Ide kattintva olvashatsz bővebben az okairól!)
 • A nyál megvastagodása
 • Vörös nyelv és íny: Jól jelzi a dehidratáltságot: ha a kutya ínye, nyelve pirossá válik, ilyenkor adjunk neki azonnal vizet! A szín változása mellett a nyelv duzzadtsága is jelzi a bajt!
 • Hányás, hasmenés: akár véres hányás, hasmenés is lehet a tünetek között!
 • Szédelgés, koordinálatlan mozgás: Ha a kutya szédeleg, bizonytalanul, billegve jár, akkor nagy a valószínűsége, hogy hőgutát kapott. Gyorsan segítségre van szüksége, nehogy elveszítse eszméletét, normalizálni kell a testhőmérsékletét!
 • Szapora szívverés
 • Tágra nyílt pupillák
 • Megemelkedett testhőmérséklet: A kutya testhőmérséklete 38-39°C. Hőguta esetén ez emelkedik: ha eléri a 41°C-ot, azonnali sürgős cselekvésre van szükség! Ezt a magas testhőmérsékletet már nem képes a szervezet kezelni, agykárosodás, szerv-leállás lehet a következménye.
 • Eszméletvesztés, kóma

 

Elengedhetetlen a megfelelő hidratálás
Elengedhetetlen a megfelelő hidratálás
Fotó: prescottpetsit.com

 

Hogyan segíthetsz, ha a hőguta tüneteit észleled kutyádon?

 • Hőguta esetén a legfontosabb a testhőmérséklet normalizálása! Nem szabad hirtelen azonban lehűteni a kutyát, csak szép fokozatosan!
 • Vigyük hűvös, árnyékos helyre, vagy egy légkondicionált helységbe!
 • Adjunk neki vizet (de ne jéghideget!), így megszüntethető a dehidratált állapotot.  Ha nem akar inni, ne erőltessük, csak nedvesítsük meg a nyelvét, száját.
 • Hűsítsük a testét is vízzel: fokozatosan vizezzük be, törölgessük nedves ruhával vagy szivaccsal a hasát, ágyékát. Nedves törölközőt is tehetünk a fejére, nyakára, vagy a hasára, ez is segíti a hűtést.
 • Hőguta esetén elengedhetetlen, hogy állatorvos is lássa! Ha a hűtés hatására jobban lesz, akkor is el kell vinni, hogy szakértő szemek is megvizsgálják, szükség lehet további kezelésre.

 

 

Témába vág

Miért remeg a kutyám? Miért remeg a kutyám?
A remegésnek számos kiváltó oka lehet, külső tényezőktől kezdve betegségeken át egészen az érzelmi hatásokig. Mire figyeljünk és hogyan segítsünk kedvencünknek?

Légkondicionálás, klíma, hűvös levegő otthon – Hogyan hat a kutyákra? Légkondicionálás, klíma, hűvös levegő otthon – Hogyan hat a kutyákra?
Tikkasztó hőség, az elviselhetőség határát súroló hőmérsékletek… Mi sem könnyebb, mint bekapcsolni a klímát. Mire kell figyelnünk, hogy kedvencünk is jól érezze magát?

Életveszély nyáron: hőguta kutyáknál Életveszély nyáron: hőguta kutyáknál
Nem kell ahhoz kánikula, hogy a hőguta fenyegesse kedvencünket: már a tavaszi meleg napokon is megtörténhet a baj - nem beszélve a nyári forró napokról! De hogy előzhetjük meg, hogyan ismerhetjük fel, és mit tehetünk, ha már megtörtént a baj?

Életbe lépett a másodfokú hőségriasztás az ország egész területén – figyeljünk oda kutyáink biztonságára! Életbe lépett a másodfokú hőségriasztás az ország egész területén – figyeljünk oda kutyáink biztonságára!
A júliusi hőségriasztás alatt sajnos több kutya is hőgutát kapott – volt, amelyik életét is vesztette. Legyünk óvatosabbak!

Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni? Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni?
A kutyák imádnak a szabadban szaladgálni, játszani, napozni. Ősidők óta állnak összeköttetésben a természettel, élvezik az illatait és szívesen elnyúlnak a puha fűben; gyakran meg is hemperegne benne. De miért teszik?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

MOL Nyrt. Brimo partysátor AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Ebugatta

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Megeszi a kutya a telet! Újra Állati Kölyöknap az AsiaCenterben Hírek - Címlapon
Megeszi a kutya a telet! Újra Állati Kölyöknap az AsiaCenterben
Visszaszámlálás indul: startol az idei Hard Dog Race Hírek - Címlapon
Visszaszámlálás indul: startol az idei Hard Dog Race