A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Ismét itt a hőgutaveszély!

2018. április 25., 06:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Egészség




Bár naptárunkon még bőven a tavaszi napokat látjuk, időjárásunk erősen nyáriasra fordult. Ez pedig azt jelenti, hogy már most olyan figyelmet kell fordítanunk kutyánkra, a napi séta-rendünkre, mint a nyári hónapokban.



A hosszú borongós tél után egy csapásra ideért a tavasz - bár ha a naptárunk helyett a hőmérőnkre pillantunk, inkább gondolhatnánk, hogy itt a nyár. Jól jelzi ezt kutyánk lógó nyelve is! Figyeljünk a jelekre, a baj nagyon gyorsan megtörténhet!

 

A hőguta akkor jön létre, ha kedvencünk szervezete nem képes megfelelő mértékben leadni a termelődő hőt. A legfontosabb a megelőzés: a napon parkoló autóban ne hagyjuk bent kedvencünket - sajnos még mindig ez a leggyakoribb oka a hőgutának. Nem kell kánikulának lennie ahhoz, hogy a napon álló autó veszélyes mértékűre melegedjen…

 

 


A sétákat, aktívabb testmozgást a reggeli és esti órákra időzítsük - a déli órákban az aszfalt forrósodása miatt is szerencsés kerülni a napon való sétát.
Ha olyan útvonalon sétálunk, ahol nincs lehetőség az itatásra, vigyünk magunkkal kutyusunk számára is vizet, tálkát. A hidratálás létfontosságú!
A idős, esetleg beteg kutyák, valamint a nyomott orrú fajták különösen nehezen bírják a meleget, fordítsunk rájuk kellő figyelmet!
Kulcsfontosságú, hogy időben felismerjük, ha kutyánk teste veszélyes mértékig túlhevül, így időben segíthetünk!

 

A kutyák is ki vannak téve a hőguta veszélyének
A kutyák is ki vannak téve a hőguta veszélyének
Fotó: australiandoglover.com

 

A hőguta tünetei:

  • Gyors lihegés: A kutyák legfontosabb eszköze szervezetük lehűtésére a lihegés. A megszokott, nyugodt lihegés megváltozása, felgyorsulása, erősödése jelzi: valami nincs rendben! Ez alapján gyanakodhatunk a túlhevülésre, azonban nem szabad elfelejteni, hogy a túlzott lihegés más baj okozója is lehet! (Ide kattintva olvashatsz bővebben az okairól!)
  • A nyál megvastagodása
  • Vörös nyelv és íny: Jól jelzi a dehidratáltságot: ha a kutya ínye, nyelve pirossá válik, ilyenkor adjunk neki azonnal vizet! A szín változása mellett a nyelv duzzadtsága is jelzi a bajt!
  • Hányás, hasmenés: akár véres hányás, hasmenés is lehet a tünetek között!
  • Szédelgés, koordinálatlan mozgás: Ha a kutya szédeleg, bizonytalanul, billegve jár, akkor nagy a valószínűsége, hogy hőgutát kapott. Gyorsan segítségre van szüksége, nehogy elveszítse eszméletét, normalizálni kell a testhőmérsékletét!
  • Szapora szívverés
  • Tágra nyílt pupillák
  • Megemelkedett testhőmérséklet: A kutya testhőmérséklete 38-39°C. Hőguta esetén ez emelkedik: ha eléri a 41°C-ot, azonnali sürgős cselekvésre van szükség! Ezt a magas testhőmérsékletet már nem képes a szervezet kezelni, agykárosodás, szerv-leállás lehet a következménye.
  • Eszméletvesztés, kóma

 

Elengedhetetlen a megfelelő hidratálás
Elengedhetetlen a megfelelő hidratálás
Fotó: prescottpetsit.com

 

Hogyan segíthetsz, ha a hőguta tüneteit észleled kutyádon?

  • Hőguta esetén a legfontosabb a testhőmérséklet normalizálása! Nem szabad hirtelen azonban lehűteni a kutyát, csak szép fokozatosan!
  • Vigyük hűvös, árnyékos helyre, vagy egy légkondicionált helységbe!
  • Adjunk neki vizet (de ne jéghideget!), így megszüntethető a dehidratált állapotot.  Ha nem akar inni, ne erőltessük, csak nedvesítsük meg a nyelvét, száját.
  • Hűsítsük a testét is vízzel: fokozatosan vizezzük be, törölgessük nedves ruhával vagy szivaccsal a hasát, ágyékát. Nedves törölközőt is tehetünk a fejére, nyakára, vagy a hasára, ez is segíti a hűtést.
  • Hőguta esetén elengedhetetlen, hogy állatorvos is lássa! Ha a hűtés hatására jobban lesz, akkor is el kell vinni, hogy szakértő szemek is megvizsgálják, szükség lehet további kezelésre.

 

 

Témába vág

Kutyák és a fűtés - Mennyire legyen meleg otthonunkban? Kutyák és a fűtés - Mennyire legyen meleg otthonunkban?
Az évszakok változásaihoz és az időjárási körülményekhez kénytelenek vagyunk alkalmazkodni, ám otthonunk hőmérsékletét ideális esetben mi magunk is szabályozhatjuk. Kedvencünk testhőmérséklete is igazodhat ehhez, de ahogy nekünk, úgy nekik is megvannak a maguk határai. Mi számít hidegnek, melegnek és mire figyeljünk a fűtés beállításánál?

Miért remeg a kutyám? Miért remeg a kutyám?
A remegésnek számos kiváltó oka lehet, külső tényezőktől kezdve betegségeken át egészen az érzelmi hatásokig. Mire figyeljünk és hogyan segítsünk kedvencünknek?

Légkondicionálás, klíma, hűvös levegő otthon – Hogyan hat a kutyákra? Légkondicionálás, klíma, hűvös levegő otthon – Hogyan hat a kutyákra?
Tikkasztó hőség, az elviselhetőség határát súroló hőmérsékletek… Mi sem könnyebb, mint bekapcsolni a klímát. Mire kell figyelnünk, hogy kedvencünk is jól érezze magát?

Életveszély nyáron: hőguta kutyáknál Életveszély nyáron: hőguta kutyáknál
Nem kell ahhoz kánikula, hogy a hőguta fenyegesse kedvencünket: már a tavaszi meleg napokon is megtörténhet a baj - nem beszélve a nyári forró napokról! De hogy előzhetjük meg, hogyan ismerhetjük fel, és mit tehetünk, ha már megtörtént a baj?

Életbe lépett a másodfokú hőségriasztás az ország egész területén – figyeljünk oda kutyáink biztonságára! Életbe lépett a másodfokú hőségriasztás az ország egész területén – figyeljünk oda kutyáink biztonságára!
A júliusi hőségriasztás alatt sajnos több kutya is hőgutát kapott – volt, amelyik életét is vesztette. Legyünk óvatosabbak!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Egyedi kutyás ajándéktárgyak Beagle Club Online AEGON Magyarország Zrt. AIRMAX Cargo Budapest Zrt.


Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Járőrtársat nevel magának Hírek - Címlapon
Járőrtársat nevel magának
Benő igaz története Hírek - Címlapon
Benő igaz története