A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Ismét itt a hőgutaveszély!

2018. április 25., 06:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Egészség




Bár naptárunkon még bőven a tavaszi napokat látjuk, időjárásunk erősen nyáriasra fordult. Ez pedig azt jelenti, hogy már most olyan figyelmet kell fordítanunk kutyánkra, a napi séta-rendünkre, mint a nyári hónapokban.



A hosszú borongós tél után egy csapásra ideért a tavasz - bár ha a naptárunk helyett a hőmérőnkre pillantunk, inkább gondolhatnánk, hogy itt a nyár. Jól jelzi ezt kutyánk lógó nyelve is! Figyeljünk a jelekre, a baj nagyon gyorsan megtörténhet!

 

A hőguta akkor jön létre, ha kedvencünk szervezete nem képes megfelelő mértékben leadni a termelődő hőt. A legfontosabb a megelőzés: a napon parkoló autóban ne hagyjuk bent kedvencünket - sajnos még mindig ez a leggyakoribb oka a hőgutának. Nem kell kánikulának lennie ahhoz, hogy a napon álló autó veszélyes mértékűre melegedjen…

 

 


A sétákat, aktívabb testmozgást a reggeli és esti órákra időzítsük - a déli órákban az aszfalt forrósodása miatt is szerencsés kerülni a napon való sétát.
Ha olyan útvonalon sétálunk, ahol nincs lehetőség az itatásra, vigyünk magunkkal kutyusunk számára is vizet, tálkát. A hidratálás létfontosságú!
A idős, esetleg beteg kutyák, valamint a nyomott orrú fajták különösen nehezen bírják a meleget, fordítsunk rájuk kellő figyelmet!
Kulcsfontosságú, hogy időben felismerjük, ha kutyánk teste veszélyes mértékig túlhevül, így időben segíthetünk!

 

A kutyák is ki vannak téve a hőguta veszélyének
A kutyák is ki vannak téve a hőguta veszélyének
Fotó: australiandoglover.com

 

A hőguta tünetei:

  • Gyors lihegés: A kutyák legfontosabb eszköze szervezetük lehűtésére a lihegés. A megszokott, nyugodt lihegés megváltozása, felgyorsulása, erősödése jelzi: valami nincs rendben! Ez alapján gyanakodhatunk a túlhevülésre, azonban nem szabad elfelejteni, hogy a túlzott lihegés más baj okozója is lehet! (Ide kattintva olvashatsz bővebben az okairól!)
  • A nyál megvastagodása
  • Vörös nyelv és íny: Jól jelzi a dehidratáltságot: ha a kutya ínye, nyelve pirossá válik, ilyenkor adjunk neki azonnal vizet! A szín változása mellett a nyelv duzzadtsága is jelzi a bajt!
  • Hányás, hasmenés: akár véres hányás, hasmenés is lehet a tünetek között!
  • Szédelgés, koordinálatlan mozgás: Ha a kutya szédeleg, bizonytalanul, billegve jár, akkor nagy a valószínűsége, hogy hőgutát kapott. Gyorsan segítségre van szüksége, nehogy elveszítse eszméletét, normalizálni kell a testhőmérsékletét!
  • Szapora szívverés
  • Tágra nyílt pupillák
  • Megemelkedett testhőmérséklet: A kutya testhőmérséklete 38-39°C. Hőguta esetén ez emelkedik: ha eléri a 41°C-ot, azonnali sürgős cselekvésre van szükség! Ezt a magas testhőmérsékletet már nem képes a szervezet kezelni, agykárosodás, szerv-leállás lehet a következménye.
  • Eszméletvesztés, kóma

 

Elengedhetetlen a megfelelő hidratálás
Elengedhetetlen a megfelelő hidratálás
Fotó: prescottpetsit.com

 

Hogyan segíthetsz, ha a hőguta tüneteit észleled kutyádon?

  • Hőguta esetén a legfontosabb a testhőmérséklet normalizálása! Nem szabad hirtelen azonban lehűteni a kutyát, csak szép fokozatosan!
  • Vigyük hűvös, árnyékos helyre, vagy egy légkondicionált helységbe!
  • Adjunk neki vizet (de ne jéghideget!), így megszüntethető a dehidratált állapotot.  Ha nem akar inni, ne erőltessük, csak nedvesítsük meg a nyelvét, száját.
  • Hűsítsük a testét is vízzel: fokozatosan vizezzük be, törölgessük nedves ruhával vagy szivaccsal a hasát, ágyékát. Nedves törölközőt is tehetünk a fejére, nyakára, vagy a hasára, ez is segíti a hűtést.
  • Hőguta esetén elengedhetetlen, hogy állatorvos is lássa! Ha a hűtés hatására jobban lesz, akkor is el kell vinni, hogy szakértő szemek is megvizsgálják, szükség lehet további kezelésre.

 

 

Témába vág

Hőgutát kapott egy kóbor kutya Ózdon – az utolsó pillanatban érkezett a segítség Hőgutát kapott egy kóbor kutya Ózdon – az utolsó pillanatban érkezett a segítség
Ne menjünk el a kóbor állatok mellett se a melegben! Életek múlhatnak azon, észrevesszük-e őket, és segítünk-e rajtuk! Így történt ez Apollóval, az idős kutyával is Ózdon: az utolsó utáni pillanatban érkezett hozzá a segítség.

Légkondicionálás, klíma, hűvös levegő otthon – Hogyan hat a kutyákra? Légkondicionálás, klíma, hűvös levegő otthon – Hogyan hat a kutyákra?
Tikkasztó hőség, az elviselhetőség határát súroló hőmérsékletek… Mi sem könnyebb, mint bekapcsolni a klímát. Mire kell figyelnünk, hogy kedvencünk is jól érezze magát?

Életveszély nyáron: hőguta kutyáknál Életveszély nyáron: hőguta kutyáknál
Nem kell ahhoz kánikula, hogy a hőguta fenyegesse kedvencünket: már a tavaszi meleg napokon is megtörténhet a baj - nem beszélve a nyári forró napokról! De hogy előzhetjük meg, hogyan ismerhetjük fel, és mit tehetünk, ha már megtörtént a baj?

Ovádi Péter a nyári forróság veszélyeire hívja fel az állattartók figyelmét Ovádi Péter a nyári forróság veszélyeire hívja fel az állattartók figyelmét
Ovádi Péter állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos emlékezteti az állattartókat a nyári meleg veszélyeire, melyek különösen súlyosan érinthetik az állatokat. A forró időjárás nemcsak az emberek, hanem négylábú barátaink számára is komoly kockázatokat rejt. A hőguta és a kiszáradás komoly egészségügyi problémákat okozhatnak a kutyáknál, melyek akár életveszélyesek is lehetnek.

Mekkora a kutyák vízigénye? Mekkora a kutyák vízigénye?
Eleget iszik vajon a kutyám? Egyáltalán: honnan tudhatjuk, mennyi az az “elég”? Általában ezek a kérdések a nyári kánikulában fordulnak meg a gazdik fejében, jó tisztában lenni hát a válasszal!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Beagle Club Online Ebugatta EB OVO Közhasznú Egyesület Praktiker

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Megeszi a kutya a telet! Újra Állati Kölyöknap az AsiaCenterben Hírek - Címlapon
Megeszi a kutya a telet! Újra Állati Kölyöknap az AsiaCenterben
Visszaszámlálás indul: startol az idei Hard Dog Race Hírek - Címlapon
Visszaszámlálás indul: startol az idei Hard Dog Race