A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Járőrtársat nevel magának

A bűnözők is jobban tartanak a kutyás rendőrtől


2016. január 17., 06:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Közérdekű
Sümeg – Sokan szeretik a kutyákat, de kevesen tudják, hogy nem csak kedvtelésből tarthatjuk őket. A kutya az egyetlen állat, amely önzetlenülszereti a gazdáját, sokkal jobban, mint saját magát – vallja Molnár Zoltán rendőr főtörzszászlós. Penk Tímea írása.A Sümegi Rendőrőrsre néhány héttel ezelőtt érkezett a kétéves Astor, akit Molnár Zoltán képez járőrkutyává. Nemeshany, Káptalanfa, Bodorfa és Gyepűkaján körzeti megbízottja huszonöt éve dolgozik a rendőrségen, és öt éve elnöke a város polgárőr egyesületének. - írja a veol.hu.

 

– Nekem ez nemcsak a szakmán, hanem a hobbim és a hivatásom is. Nagyon szeretem a munkámat, és szívügyem a polgárőrség is, amely nagy segítséget jelent a rendőrségnek – mondja Molnár Zoltán. A fiatalember büszke arra, hogy 2013­ban az ország legbiztonságosabb településének nyilvánították Sümeget. Ezt tovább kívánja szilárdítani a rendőrkutyával.

 

Molnár Zoltán rendőr főtörzszászlós és Astor
Molnár Zoltán rendőr főtörzszászlós és Astor
Fotó: Penk Tímea

 

– Sokan meglepődnek, hogy az eredeti szakmám szerint férfiszabó vagyok. Gyerekkoromban szívesen kézimunkáztam, ez befolyásolta a pályaválasztást. A kutyák iránti rajongásom már fiatal koromban elkezdődött, amikor kaptam egy német juhászt – meséli Zoltán, aki rövid ideig a sümegi ruhagyárban dolgozott, majd a határőrséghez vittek katonának. Amikor rendőröket toboroztak, a kutyás rendőri lehetőség felkeltette az érdeklődését. Elvégezte a szombathelyi rendőriskolát, majd a kutyás tanfolyamot.

 

– Két évig Budapest nyolcadik kerületében dolgoztam, majd a szintén sümegi párommal visszaköltözünk. Ukk körzeti megbízottjaként kutyát is kaptam, akit kiképeztem – mondja a főtörzszászlós. Roy­jal országos versenyeken ért el dobogós helyezéseket, egy iskolai betörésnél a padlásra menekült betörőket a kutya kapta el, míg a rendőri erősítés megérkezett. 

 

– Sokan szeretik a kutyákat, de kevesen tudják, hogy nem csak kedvtelésből tarthatjuk őket. A kutya az szuper jó társ, az egyetlen állat, amely önzetlenül szereti a gazdáját, akit az élete kockáztatásával is megvéd – hangsúlyozta Zoltán. Roy megbetegedése után egy Black névre hallgató fekete német juhász volt a társa, aki jelenleg is a családdal él, már tizenhat éves. 

 

Zoltán az élettársával három gyermeket nevel, akik húsz­, tizennyolc és kilencévesek. A családfő a feleségét hosszú és súlyos betegségben vesztette el két évvel ezelőtt. A gyerekek is rajonganak az állatokért, a legidősebb kutyaterápiás képesítést szerzett. 

 

​A leendő járőrkutya: Astor, a kétéves német juhász
​A leendő járőrkutya: Astor, a kétéves német juhász
Fotó: Penk Tímea

 

– A kutya mellett kialakult a lovak iránti szeretetünk is. Bár kezdetben féltem a lovaktól, a közel nyolcvantagú polgárőrségünk lovas szolgálatot is teljesít, ezért rászántam magam a lovaglásra. Két hónap alatt egy olyan bizalmi kapcsolat alakult ki a lóval, mint a kutyámmal – számol be Zoltán. Hozzáteszi, hogy életmentő eszközökkel felszerelt segédmotor­kerékpárjai is vannak a polgárőrségnek, és tíz társukat emelt szintén kiképezték. Egyikük egy 16 éves fiatal életét mentette meg néhány évvel ezelőtt.

 

– Astort, a hosszú szőrű német juhászt, december elején kaptam. Még igen játékos. A kiképzése során először igyekszem megadni neki azt, amit kölyökkorában megkaphatott. Az első negyedévben kell vizsgáztatnom, addig szolgálatba nem vihető – ismertette Molnár Zoltán, aki szerint Astorból kitűnő járőr lesz, de akár nyomkövetőnek is jó lenne. A főtörzszászlós szerint a bűnözők tartanak a kutyáktól, ezért jobban meggondolják cselekményüket, ha kutyás rendőr dolgozik a körzetben.

Forrás: veol.hu
Indexkép forrás: Penk Tímea (veol.hu)

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Addig járt a kóbor kutya a rendőrségre, amíg fel nem vették munkatársnak Addig járt a kóbor kutya a rendőrségre, amíg fel nem vették munkatársnak
A hétköznapi életben is vigyáz az emberek biztonságára: ha meglát egy motorost bukósisak nélkül, vakkantással jelzi gazdájának, szóljon az illetőnek.

Őrizetbe vették az állatkínzás gyanúsítottját a tapolcai rendőrök Őrizetbe vették az állatkínzás gyanúsítottját a tapolcai rendőrök
A Tapolcai Rendőrkapitányság munkatársai elfogták és gyanúsítottként hallgatták ki az elkövetőket.

Eljárás indult egy fiatal férfi ellen, aki négy újszülött kiskutyát tett ki egy szemetes mellé Eljárás indult egy fiatal férfi ellen, aki négy újszülött kiskutyát tett ki egy szemetes mellé
Megdöbbentő embertelenség: egy veszprémi társasház szemetese mellé tett ki egy fiatal férfi négy újszülött kiskutyát. Az elkövető ellen a Veszprémi Rendőrkapitányság eljárást indított.

Illegális kutyakereskedőkre csapott le a rendőrség Illegális kutyakereskedőkre csapott le a rendőrség
Négy embert gyanúsít a rendőrség azzal, hogy hamis kísérő okmányokkal szállítottak kutyákat külföldre; a kisállatok exportálásával foglalkozó ceglédi cég vezetőjét letartóztatta a bíróság - közölte a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) szerdán a police.hu oldalon.

Átfestették az ellopott csivava bundáját a tolvajok, hogy ne bukjanak le Átfestették az ellopott csivava bundáját a tolvajok, hogy ne bukjanak le
A fekete-fehér bundájú kutyából egy csapásra feketetét csináltak a tolvajok – szerencsére a történet jól végződött, és a kutyus visszakerült gazdijaihoz.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Hírstart MTI Mondial Assistance GesmbH Egyedi kutyás ajándéktárgyak

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Deteki tüntetés - íme az összefoglaló! Hírek - Címlapon
Deteki tüntetés - íme az összefoglaló!
Demonstráció Deteken - a borsodi vajda is tüntet! Hírek - Címlapon
Demonstráció Deteken - a borsodi vajda is tüntet!