A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Jön a szilveszter – Készenlétben az állatmentők

A te kisállatodnak van chipje? A helyes adatokkal van regisztrálva? – 10 tény és tévhit a chipről


2022. december 29., 11:30


Szerző: S.Zs.


Kategória: Állatvédelem
Közel 1000 bejelentés érkezik a Szilveszteri Állatmentő Ügyelet önkéntesek által fenntartott Facebook-oldalra és telefonos bejelentő számra talált, vagy elveszett állatok miatt a szilveszter utáni néhány napban. Ilyen esetben mind a gazdák, mind az állatmentők munkáját megkönnyítené, ha minden megtalált kutyában chip lenne, amit megfelelően regisztráltak. 2023. január 1-jén lesz 10 éve, hogy kötelező a chip használata, de még mindig sok az ezzel kapcsolatos tévhit, és sok kutyában nincs chip. Itt az állatmentők 10 pontos listája a tévhitek eloszlatására. 

Évente közel 500 önkéntes állatbarát vesz részt a Szilveszteri Állatmentő Ügyelet munkájában azért, hogy a durrogatás miatt elszaladt kutyák keresésében részt vegyenek, és a megtalált állatokat haza juttassák a gazdáiknak.

December 31-ig még lehet jelentkezni állatmentő feladatokra ezen a linken: https://forms.gle/y3QZRTZeGPKTSux77

 

Az állatmentők önkéntesek. Vagyis a munkájuk, a családjuk, illetve a saját állatuk gondozása mellett, szabadidejükben, a saját autójukkal és költségükön segítik az elkóborolt állatok hazajutását. Az egyik, amivel közösség segíteni tudja az állatmenők munkájukat, az a megelőzés. Azaz, ha a gazdák olyan feltételeket biztosítanak a kisállatuknak ebben az év végi időszakban, hogy ha meg is ijednek, nem tudnak elkóborolni. A másik fontos eszköz a megfelelően regisztrált chip megléte. A chip ugyan az elkóborlást nem akadályozza meg, de egy talált kutya esetében nagyban segít a gyors hazajuttatásban. Chip, vagy megfelelően regisztrált chip nélkül a talált kisállatokat menhelyre, vagy telepre tudják beadni.

 

 

Közel 1000 bejelentés érkezik minden évben a Szilveszteri Állatmentő Ügyelethez szilveszter után
Közel 1000 bejelentés érkezik minden évben a Szilveszteri Állatmentő Ügyelethez szilveszter után
Fotó: Unsplash - Conrad de Wet

 

 

Nem elég a chip, a helyes adatokkal kell regisztrálni!

 

„A chip megléte nagyban megkönnyíti, hogy egy megtalált kutyát gyorsan hazajuttassunk. Önkénteseink chipolvasóval vannak felszerelve, így - ha a chip megfelelően regisztrált-, akkor a leolvasást követően azonnal tudjuk, hogy kit kell hívni és hova kell a kutyát hazajuttatni” – nyilatkozta Pintér Attila a Szilveszteri Állatmentő Ügyelet egyik alapítója.

 

2013. január 1-től a 4 hónaposnál idősebb kutyák kizárólag microchipes megjelöléssel tarthatóak az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVII törvény módosítása szerint. A microchippel nem rendelkező kutyákat veszettség ellen sem lehet beoltani, és a chip meglétét minden beavatkozás előtt ellenőrizni kell. Így ha egy kutyának nincs chipje, akkor a gazda két szabálysértést is elkövet. A chip és a veszettség elleni oltás elmaradása akár több 100 ezres büntetéssel is járhat.

 

„Tételezzük fel, hogy van a kutyában chip. A bajok akkor kezdődnek, ha a chip nincs felregisztrálva az online adatbázisba, vagy téves adatokkal vezették fel. Például a kutya tulajdonosának neve, telefonszáma, egyéb elérhetősége nem stimmel. Ilyenkor hiába találjuk meg a kisállatot, nem tudjuk hazajuttatni, így menhelyre, ideiglenes befogadóhoz vagy gyepmesteri telepre kell vinnünk” – figyelmeztet Pintér Attila.

 

 

 

Hogyan tudja a gazdi ellenőrizni, hogy helyesek-e a chip adatai az online adatbázisban?

 

A helyes adatok regisztrálása kettős felelősség. Egyrészt a chip beültetése a kutyába nem elég, az állatorvosnak a chipet regisztrálnia kell a kutyatulajdonos adataival egy online rendszerbe. A kutya gazdák az állatorvost megkérve ellenőrizhetik le, hogy ez valóban megtörtént-e a helyes adatokkal.

 

A  kutyatulajdonosnak  is  van  felelőssége:  a  beültetéskor  a  megfelelő  adatokat kell  megadni a regisztrációhoz, illetve ha az adatokban bármilyen változás történik, 8 napon belül jeleznie kell az állatorvosnak. „Szilveszter előtt még időben vagyunk, ha tehát időközben változtak az adatok, a gazdák még gyorsan kérhetik a frissítést” – hívja fel a figyelmet Pintér Attila.

 

 

Már 10 éve, hogy kötelezővé vált a chip!
Már 10 éve, hogy kötelezővé vált a chip!

 

 

A Szilveszteri Állatmentő Ügyelet önkéntesei az elmúlt években végzett állatvédő munkájuk során úgy tapasztalták, hogy a chippel kapcsolatban még mindig sok a tévhit. Ezért, hogy segítsék a kisállat-tulajdonosokat, összeállítottak egy 10 pontból álló listát ezeknek a tévhiteknek az eloszlatásáról.

 

 

 

10 FONTOS TÉNY A CHIPPEL KAPCSOLATBAN:

 

1.   A chip beültetése gyors és egyszerű!

A chipet egy tűszúrással, pillanatok alatt juttatják a kutya bőre alá, műtéti beavatkozást nem  igényel.

 

2.   A chip behelyezése nem okoz fájdalmat a kutyának!

Maximum annyira fájdalmas, mint az évenkénti kötelező oltás beadása.

 

3.   A chip allergiás reakciót nem vált ki!

A chip egy körülbelül rizsszemnyi méretű szövetbarát anyagból készült. Úgy tervezték, hogy allergiás reakciót ne váltson ki.

 

4.   A chip nem egy GPS jeladó!

A chip nem egy GPS jeladó, nem sugároz jelet, nincs áramforrása, azzal önmagában nem tudjuk megtalálni a kutyát.

 

5.   A chipet nem elég behelyezni, regisztrálni is kell!

A chip egy számsort tartalmaz, amit az állatvédők vagy állatorvosok a megfelelő eszközzel tudnak leolvasni. Hiába van chip a kutyában, ha a hozzá tartozó számsor nem a megfelelő adatokkal van regisztrálva a PETVETDATA online nyilvántartási rendszerben, akkor a leolvasás után a chip semmit nem ér. A számsort regisztrálni kell a kutya és a gazda adataival.

 

6.   A gazdi a telefonszámát is regisztráltassa be!

Fontos, hogy a telefonszám megadása nem kötelező a chip regisztrációjakor, viszont ha a gazda telefonszáma is rögzítve a rendszerben, akkor a talált kutya gazdájával azonnal fel lehet venni a kapcsolatot telefonon, és hamar hazajuthat a kutya. Ezért érdemes a helyes telefonszámot megadni a chip regisztrációjakor.

 

7.   A regisztrált adatok változtatása a rendszerben gyors, könnyű és díjmentes!

Ha változik a tulajdonos, vagy a telefonszáma, az adatok frissítését érdemes haladéktalanul megtenni. A változtatást csak állatorvos tudja megtenni, ilyenkor a kutyát már nem kell magunkkal vinnünk, elég csak az oltási könyvét, benne a chipszámmal. Tehát ha elveszett a kutya, akkor is érdemes az oltási könyvvel felkeresni az állatorvost ellenőrizni az adatokat! Az adatok módosítása a jogszabály értelmében díjmentes.

 

8.   A chip beültetése nem drága!

A jogszabály szerint a chip beültetése és annak regisztrációja együtt nem lehet több mint 3.500 forint. Nyilván, ha szükség van rá, akkor vizsgálati, ügyeleti, vagy kiszállási díjat felszámíthat az állatorvos. Ez a költség egyszeri, és a kutya 10-12 éves tartásának költségei mellett elhanyagolható. Akinek erre nincs kerete, annak arra sincs, hogy megfelelően körülmények között tartson kutyát.

 

9.   A jogszabály szerint kutyát 4 hónapos kora, vagy a tulajdonosváltás előtt chipezni kell!

Tehát új gazdához csak úgy kerülhet kutya, ha már van chipje. Egy felelős tenyésztő, vagy állatvédő soha nem ad ki a kezéből chippel nem rendelkező kutyát.

 

10. Gazdaváltásnál minél előbb módosítsuk az adatokat!

A chip megléte nem elegendő. Új kutya befogadásánál azonnal keressük fel vele az állatorvost, és írassuk át a nevünkre a kisállatot!

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Egy teljes napon át remegett egy autó alatt Elza, a szilveszteri petárdáktól megijedt kutya Egy teljes napon át remegett egy autó alatt Elza, a szilveszteri petárdáktól megijedt kutya
A Szilveszteri Állatmentő Ügyeletet kilencedik alkalommal szervezték meg lelkes önkéntesek, és elkeserítő a statisztikájuk. Csak hozzájuk 700-nál is több elveszett vagy talált kutyát vagy macskát jelentettek be, és a 300 önkéntesük közül sokan egész hétvégén, éjjel is mentették a rémült állatokat. Pintér Attila, az Ügyelet főszervezője szerint azonban „valójában jóval több állat kerül bajba ilyenkor, hiszen sok állat a chipnek köszönhetően hamar hazajut, másokat pedig nem jelentenek be. Ezért a valós szám feltehetően több ezer állatot jelent, akik rettegve menekülnek ilyenkor. Nem ritka, hogy elütik őket, vagy ahogy Elzánál is, hiába keresik, nem találják meg, mert elbújnak, és félnek előjönni. De Elzának szerencséje volt.

Jazzy hazatér - 7 év után került meg a tűzijáték elől elmenekült kutya Jazzy hazatér - 7 év után került meg a tűzijáték elől elmenekült kutya
Az Orange County Animal Services menhely munkatársait egy floridai hotelszobában, étlen-szomjan magára hagyott, idős kutyushoz hívták ki az ott dolgozók, aki annyira le volt gyengülve, hogy járni is alig tudott.

Ingyenes chipleolvasás: a MOL idén is segít az elkóborolt kedvenceknek hazatalálni Ingyenes chipleolvasás: a MOL idén is segít az elkóborolt kedvenceknek hazatalálni
Immár több mint másfélszáz MOL kúton van lehetőség a kutyák azonosító chipjeinek leolvasására, ami hatalmas segítséget jelent, hogy a szilveszteri petárdaszezonban elkóborolt négylábúak sikeresen hazatalálhassanak szerető gazdáikhoz. Az állatvédő szervezetek szerint az év utolsó napjaiban rendre ezres nagyságrendű kutya szökik el a számukra extrém zajterhelést jelentő robbanások miatt – közülük szerencsére több százat sikerül biztonságba helyezni az ingyenes chipleolvasásnak köszönhetően.

Így készüljetek időben a tűzijátékra! Így készüljetek időben a tűzijátékra!
Nem titok: bizony idén is eljön a szilveszteri durrogtatások ideje. Hasznos, ha nem aznap este döbbentek rá ijedten kutyusoddal, már megint lekéstétek a felkészülést. Felkészülés? Olyat lehet? Mi az, hogy! Erről írtam nektek e cikkem.

Újabb 27 MOL kútra került kutyachip-leolvasó Újabb 27 MOL kútra került kutyachip-leolvasó
2022 első félévében újabb 27 MOL-töltőállomás kapott chip-leolvasót, ezzel már 153 kúton tudnak segíteni az elkóborolt kutyákon. Így ma már az ország szinte bármely pontján találhatunk olyan töltőállomást, ahol megoldható az elkóborolt eb azonosítása.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

AEGON Magyarország Zrt. Praktiker Brimo partysátor Hírstart

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Ezen az írországi menhelyen a kutyusok választhatják ki karácsonyi ajándékukat Hírek - Címlapon
Ezen az írországi menhelyen a kutyusok választhatják ki karácsonyi ajándékukat
A betlehemi jászolnál lelt menedékre a kóbor mamakutya kicsinyeivel Hírek - Címlapon
A betlehemi jászolnál lelt menedékre a kóbor mamakutya kicsinyeivel