A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Jön a szilveszter – Készenlétben az állatmentők

A te kisállatodnak van chipje? A helyes adatokkal van regisztrálva? – 10 tény és tévhit a chipről


2022. december 29., 11:30


Szerző: S.Zs.


Kategória: Állatvédelem




Közel 1000 bejelentés érkezik a Szilveszteri Állatmentő Ügyelet önkéntesek által fenntartott Facebook-oldalra és telefonos bejelentő számra talált, vagy elveszett állatok miatt a szilveszter utáni néhány napban. Ilyen esetben mind a gazdák, mind az állatmentők munkáját megkönnyítené, ha minden megtalált kutyában chip lenne, amit megfelelően regisztráltak. 2023. január 1-jén lesz 10 éve, hogy kötelező a chip használata, de még mindig sok az ezzel kapcsolatos tévhit, és sok kutyában nincs chip. Itt az állatmentők 10 pontos listája a tévhitek eloszlatására.



 

Évente közel 500 önkéntes állatbarát vesz részt a Szilveszteri Állatmentő Ügyelet munkájában azért, hogy a durrogatás miatt elszaladt kutyák keresésében részt vegyenek, és a megtalált állatokat haza juttassák a gazdáiknak.

December 31-ig még lehet jelentkezni állatmentő feladatokra ezen a linken: https://forms.gle/y3QZRTZeGPKTSux77

 

Az állatmentők önkéntesek. Vagyis a munkájuk, a családjuk, illetve a saját állatuk gondozása mellett, szabadidejükben, a saját autójukkal és költségükön segítik az elkóborolt állatok hazajutását. Az egyik, amivel közösség segíteni tudja az állatmenők munkájukat, az a megelőzés. Azaz, ha a gazdák olyan feltételeket biztosítanak a kisállatuknak ebben az év végi időszakban, hogy ha meg is ijednek, nem tudnak elkóborolni. A másik fontos eszköz a megfelelően regisztrált chip megléte. A chip ugyan az elkóborlást nem akadályozza meg, de egy talált kutya esetében nagyban segít a gyors hazajuttatásban. Chip, vagy megfelelően regisztrált chip nélkül a talált kisállatokat menhelyre, vagy telepre tudják beadni.

 

 

Közel 1000 bejelentés érkezik minden évben a Szilveszteri Állatmentő Ügyelethez szilveszter után
Közel 1000 bejelentés érkezik minden évben a Szilveszteri Állatmentő Ügyelethez szilveszter után
Fotó: Unsplash - Conrad de Wet

 

 

Nem elég a chip, a helyes adatokkal kell regisztrálni!

 

„A chip megléte nagyban megkönnyíti, hogy egy megtalált kutyát gyorsan hazajuttassunk. Önkénteseink chipolvasóval vannak felszerelve, így - ha a chip megfelelően regisztrált-, akkor a leolvasást követően azonnal tudjuk, hogy kit kell hívni és hova kell a kutyát hazajuttatni” – nyilatkozta Pintér Attila a Szilveszteri Állatmentő Ügyelet egyik alapítója.

 

2013. január 1-től a 4 hónaposnál idősebb kutyák kizárólag microchipes megjelöléssel tarthatóak az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVII törvény módosítása szerint. A microchippel nem rendelkező kutyákat veszettség ellen sem lehet beoltani, és a chip meglétét minden beavatkozás előtt ellenőrizni kell. Így ha egy kutyának nincs chipje, akkor a gazda két szabálysértést is elkövet. A chip és a veszettség elleni oltás elmaradása akár több 100 ezres büntetéssel is járhat.

 

„Tételezzük fel, hogy van a kutyában chip. A bajok akkor kezdődnek, ha a chip nincs felregisztrálva az online adatbázisba, vagy téves adatokkal vezették fel. Például a kutya tulajdonosának neve, telefonszáma, egyéb elérhetősége nem stimmel. Ilyenkor hiába találjuk meg a kisállatot, nem tudjuk hazajuttatni, így menhelyre, ideiglenes befogadóhoz vagy gyepmesteri telepre kell vinnünk” – figyelmeztet Pintér Attila.

 

 

 

Hogyan tudja a gazdi ellenőrizni, hogy helyesek-e a chip adatai az online adatbázisban?

 

A helyes adatok regisztrálása kettős felelősség. Egyrészt a chip beültetése a kutyába nem elég, az állatorvosnak a chipet regisztrálnia kell a kutyatulajdonos adataival egy online rendszerbe. A kutya gazdák az állatorvost megkérve ellenőrizhetik le, hogy ez valóban megtörtént-e a helyes adatokkal.

 

A  kutyatulajdonosnak  is  van  felelőssége:  a  beültetéskor  a  megfelelő  adatokat kell  megadni a regisztrációhoz, illetve ha az adatokban bármilyen változás történik, 8 napon belül jeleznie kell az állatorvosnak. „Szilveszter előtt még időben vagyunk, ha tehát időközben változtak az adatok, a gazdák még gyorsan kérhetik a frissítést” – hívja fel a figyelmet Pintér Attila.

 

 

Már 10 éve, hogy kötelezővé vált a chip!
Már 10 éve, hogy kötelezővé vált a chip!

 

 

A Szilveszteri Állatmentő Ügyelet önkéntesei az elmúlt években végzett állatvédő munkájuk során úgy tapasztalták, hogy a chippel kapcsolatban még mindig sok a tévhit. Ezért, hogy segítsék a kisállat-tulajdonosokat, összeállítottak egy 10 pontból álló listát ezeknek a tévhiteknek az eloszlatásáról.

 

 

 

10 FONTOS TÉNY A CHIPPEL KAPCSOLATBAN:

 

1.   A chip beültetése gyors és egyszerű!

A chipet egy tűszúrással, pillanatok alatt juttatják a kutya bőre alá, műtéti beavatkozást nem  igényel.

 

2.   A chip behelyezése nem okoz fájdalmat a kutyának!

Maximum annyira fájdalmas, mint az évenkénti kötelező oltás beadása.

 

3.   A chip allergiás reakciót nem vált ki!

A chip egy körülbelül rizsszemnyi méretű szövetbarát anyagból készült. Úgy tervezték, hogy allergiás reakciót ne váltson ki.

 

4.   A chip nem egy GPS jeladó!

A chip nem egy GPS jeladó, nem sugároz jelet, nincs áramforrása, azzal önmagában nem tudjuk megtalálni a kutyát.

 

5.   A chipet nem elég behelyezni, regisztrálni is kell!

A chip egy számsort tartalmaz, amit az állatvédők vagy állatorvosok a megfelelő eszközzel tudnak leolvasni. Hiába van chip a kutyában, ha a hozzá tartozó számsor nem a megfelelő adatokkal van regisztrálva a PETVETDATA online nyilvántartási rendszerben, akkor a leolvasás után a chip semmit nem ér. A számsort regisztrálni kell a kutya és a gazda adataival.

 

6.   A gazdi a telefonszámát is regisztráltassa be!

Fontos, hogy a telefonszám megadása nem kötelező a chip regisztrációjakor, viszont ha a gazda telefonszáma is rögzítve a rendszerben, akkor a talált kutya gazdájával azonnal fel lehet venni a kapcsolatot telefonon, és hamar hazajuthat a kutya. Ezért érdemes a helyes telefonszámot megadni a chip regisztrációjakor.

 

7.   A regisztrált adatok változtatása a rendszerben gyors, könnyű és díjmentes!

Ha változik a tulajdonos, vagy a telefonszáma, az adatok frissítését érdemes haladéktalanul megtenni. A változtatást csak állatorvos tudja megtenni, ilyenkor a kutyát már nem kell magunkkal vinnünk, elég csak az oltási könyvét, benne a chipszámmal. Tehát ha elveszett a kutya, akkor is érdemes az oltási könyvvel felkeresni az állatorvost ellenőrizni az adatokat! Az adatok módosítása a jogszabály értelmében díjmentes.

 

8.   A chip beültetése nem drága!

A jogszabály szerint a chip beültetése és annak regisztrációja együtt nem lehet több mint 3.500 forint. Nyilván, ha szükség van rá, akkor vizsgálati, ügyeleti, vagy kiszállási díjat felszámíthat az állatorvos. Ez a költség egyszeri, és a kutya 10-12 éves tartásának költségei mellett elhanyagolható. Akinek erre nincs kerete, annak arra sincs, hogy megfelelően körülmények között tartson kutyát.

 

9.   A jogszabály szerint kutyát 4 hónapos kora, vagy a tulajdonosváltás előtt chipezni kell!

Tehát új gazdához csak úgy kerülhet kutya, ha már van chipje. Egy felelős tenyésztő, vagy állatvédő soha nem ad ki a kezéből chippel nem rendelkező kutyát.

 

10. Gazdaváltásnál minél előbb módosítsuk az adatokat!

A chip megléte nem elegendő. Új kutya befogadásánál azonnal keressük fel vele az állatorvost, és írassuk át a nevünkre a kisállatot!

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Székesfehérváron is állatbarát lett a vasútállomás Székesfehérváron is állatbarát lett a vasútállomás
Az országban másodikként - Veszprém után - Székesfehérváron is állatbarát lett a vasútállomás.

Ingyenes chipleolvasás, hogy minden elveszett kiskedvenc hazataláljon – a MOL szilveszterkor is segít az elveszett kutyákon Ingyenes chipleolvasás, hogy minden elveszett kiskedvenc hazataláljon – a MOL szilveszterkor is segít az elveszett kutyákon
Míg nekünk sokszor az év legvidámabb estéje, addig az érzékeny fülű és idegrendszerű kutyák számára félelmetes megpróbáltatás: minden évben sok ezer négylábú válik átmenetileg vagy tartósan gazdátlanná a petárdák és a tűzijátékok kiváltotta menekülési ösztönreakciók következtében. Ám a segítség az ország több száz pontján most is rendelkezésre áll: az ünnepnapokon is nyitva tartó MOL töltőállomások ingyenes chipleolvasással teszik könnyebbé az elkóborolt ebek hazatalálását. A vállalat számára kiemelten fontos a hazai kutyások sokmilliós közösségével való partnerség – ezt szolgálja, hogy a MOL valamennyi töltőállomása kutyabarát, és már 204 kúton van chipleolvasó is.

Így készüljetek időben a tűzijátékra! Így készüljetek időben a tűzijátékra!
Nem titok: bizony idén is eljön a szilveszteri durrogtatások ideje. Hasznos, ha nem aznap este döbbentek rá ijedten kutyusoddal, már megint lekéstétek a felkészülést. Felkészülés? Olyat lehet? Mi az, hogy! Erről írtam nektek e cikkem.

Keserédes jubileum - Tizedik éve segít a bajbajutott állatokon a Szilveszteri Állatmentő Ügyelet Keserédes jubileum - Tizedik éve segít a bajbajutott állatokon a Szilveszteri Állatmentő Ügyelet
Évről évre összeáll egy csapat – készek rá, hogy feláldozzák szabadidejüket, az ünneplést, a bulit, csak hogy segíthessenek a bajba jutott állatokon az év utolsó-, és az új év legelső napjaiban. Több száz állatot juttattak már haza, vagy helyeztek biztonságba. Önfeláldozó munkájukat immár tizedik alkalommal kezdik meg – ők a Szilveszteri Állatmentő Ügyelet.

Segítséget kér a Szilveszteri Állatmentő Ügyelet Segítséget kér a Szilveszteri Állatmentő Ügyelet
Idén már tizedik alkalommal indul a Szilveszteri Állatmentő Ügyelet, hogy segítsen hazatalálni azoknak az állatoknak, akik a szilveszteri tűzijátékoktól megrettenve menekültek el otthonukból. Nem tudnának azonban ilyen hatékonyan dolgozni az Ügyelet gerincét adó önkéntesek nélkül.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Rehabportál Hírstart Irodakutya.com Praktiker

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Ezen az írországi menhelyen a kutyusok választhatják ki karácsonyi ajándékukat Hírek - Címlapon
Ezen az írországi menhelyen a kutyusok választhatják ki karácsonyi ajándékukat
A betlehemi jászolnál lelt menedékre a kóbor mamakutya kicsinyeivel Hírek - Címlapon
A betlehemi jászolnál lelt menedékre a kóbor mamakutya kicsinyeivel