A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Hírek archívum
Hírek - Egészség

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Kullancsveszély: Magyarországon közel 30-szor nagyobb az esély a babéziózisra, mint más európai országokban

Itt a babéziózis és Lyme-kór veszély időszaka


2020. május 06., 14:30


Szerző: S.Zs.


Kategória: Egészség
A kijárási korlátozás alatt is engedélyezett a házi kedvencekkel eltöltött idő a szabadban, viszont többen nem számolnak a megsokszorozódott kullancsszámmal, ami növeli a súlyos megbetegedések előfordulását. A klímaváltozás miatt ugyanis nemcsak az egyedszámuk nő, hanem egyre több kullancsfaj jelenik meg hazánkban, és növekszik az általuk terjesztett betegségek száma is. Egy szakmai tanulmány* szerint a régóta ismert, gyakran végzetes kimenetelű babéziózis közel 30-szor nagyobb eséllyel támadja meg hazánkban a kutyákat, mint Európa más országaiban.2020 májusában azzal a céllal indul el a Kullancsmentes kedvencek társadalmi érzékenyítő kampány, hogy felhívja a figyelmet a háziállatokat veszélyeztető, kullancsok által terjesztett betegségekre. „Hazánkban a kutyákat legsúlyosabban érintő babéziózis különösen magas számban fordul elő: egy friss szakmai tanulmány alapján a vizsgált kullancsok 30%-a volt babéziával fertőzött. Nemzetközi szinten egyértelműen a kullancscsípés megelőzésére fektetnek nagy hangsúlyt, a kullancsok is kisebb mértékben fertőzöttek, ezért az esetszám is alacsonyabb” – hangsúlyozta dr. Paulina Anna, klinikus állatorvos, a Magyar Bőrgyógyász Állatorvosok Egyesületének elnökségi tagja. Magyarországon nagy különbség fedezhető fel Budapest és a vidéki régiók között, ám nem a kullancsszám tekintetében: a tudatos állattartók felismerték, a kötelező védőoltásokon túl, a kullancsvédelem is szükséges a kedvencek egészséges és hosszú életéhez. 

 

 

Világszerte nő az állattartási kedv és a kullancsok száma

Az elmúlt hetekben több híradás szólt az amerikai menhelyek kiürüléséről: rengeteg ember fogadott örökbe kutyákat és macskákat, hogy közösen vészeljék át a koronavírus okozta bezártságot. A kutyasétáltatás még kijárási korlátozás, illetve tilalom esetén is engedélyezett – így egyre többen töltik idejüket kedvencükkel a szabadban. Azonban a vírus megjelenése előtt is jellemző trend volt, hogy a városban élő családok és egyedülállók körében az – elsősorban kisméretű – állatok száma jelentősen nőtt.  

De nem csupán a házi kedvencek, hanem a kullancsok száma is emelkedik. A klímaváltozással járó enyhe telek következtében a kullancsok átvészelik a fagymentes időszakot, így számuk az utóbbi években drasztikusan megemelkedett. Ezzel párhuzamosan a kullancsok aktív időszaka is növekszik: míg eddig a tavasz és a nyár volt a kritikus időszak, az utóbbi évek tendenciája alapján már decemberben is nagy számban várhatóak kullancsok.  Dr. Paulina Anna szerint az egyre melegebb időjárás következtében Közép-Európában várható új kullancsfajok és az általuk terjesztett betegségek megjelenése is, mint például a Leishmania-t terjesztő szúnyog fajok. 

Szintén a kullancsok számát növeli a védekezés hiánya: amennyiben kedvencünket nem óvjuk a kullancsoktól, úgy azok táplálkoznak az állatok véréből, később pedig egy “anyakullancs” kifejlett stádiumában több ezer utódot hoz a világra. Fontos kiemelni, hogy a házi kedvencekre olyan kullancsok tapadhatnak, amik korábban vadállatok véréből táplálkoztak, de mivel egyre gyakrabban bemerészkednek a több száz kullancsot hordozó rókák, vaddisznók, őzek a lakóövezetekbe is, így a városi környezetben található kullancsállományt még intenzívebben növelik.

 

 

Babéziával fertőzött kullancsok aránya Európában
Babéziával fertőzött kullancsok aránya Európában

 

 

Kutyákra és macskákra veszélyes kullancs okozta betegségek

Kedvenceink nem csupán erdős, bokros területeken találkozhatnak kullancsokkal, hanem réteken, legelőkön (akár 20 cm-es fűszálakon), városi parkokban, de a családi házak kertjében is. A jelenlegi rendkívüli helyzetben még magasabb fokú védelem szükséges az állatok számára, hiszen az állatorvosi rendelőkbe elsősorban akut esetben tanácsos fordulni, így a betegségek megelőzésére még nagyobb hangsúly kerül.

A kullancsok okozta megbetegedések közül a kutyákra nézve a babéziózis a legveszélyesebb. A vizsgált kullancsok 30 %-a volt babéziával fertőzött, amit ha a kutyák vérébe juttatnak a paraziták, pár napon belül akár végzetes kimenetelű is lehet a fertőzés. Ha a házikedvencnél lázat, étvágytalanságot, levertséget, hátsó testfél gyengeséget, vagy vörösbarnára színeződött vizeletet tapasztalunk, azonnal forduljunk orvoshoz. A Lyme-kórt okozó baktériumot 5,6 %-ban mutatták ki a vizsgált kullancsokban, amelynek akár 5 hónapos lappangási ideje is lehet kutyákban. A nehezen diagnosztizálható betegséget az állatok akár évekig is hordozhatják, ami az emberre nézve is veszélyes, hiszen a kutyából lehulló kullancs által nagyobb eséllyel fertőződhetnek meg Lyme-kórral a gazdik is. Ezek mellett a fehérvérsejteket pusztító anaplazmózist, bénulást és a macskákra különösen veszélyes hemobartonellózist is okozhatnak a kullancsok.

 

 

A kullancsok sok betegséget, köztük akár halálos kimenetelűeket is terjesztenek
A kullancsok sok betegséget, köztük akár halálos kimenetelűeket is terjesztenek

 

 

A leghatékonyabb védekezés a megelőzés

Mivel a babéziózis és a Lyme-kór is súlyos szövődményekkel, vagy akár végzetes kimenettel is zárulhat, így mindenképpen a betegségek és a kullancscsípés megelőzése az elsődleges.  Választhatunk tablettás, spot on-os, nyakörves, és akár ultrahangos technológiával működő vegyszermentes megoldások közül is. Azonban mivel egyik termék sem biztosít 100%-os védettséget, ezért a kullanccsal sűrűn fertőzött területeken érdemes kombinálni a vegyszeres és ultrahangos védekezést. 


A kullancsok okozta betegségek kialakulásáról, tüneteiről és a megelőzés lehetőségeiről további információt a Kullancsmentes kedvencek társadalmi érzékenyítő kampány oldalán találhatnak: www.kullancsmenteskedvencek.hu

 

 

 


Hard Ticks Infesting Dogs in Hungary and their Infection with Babesia and Borrelia Species

 

 

 

Forrás: kullancsmenteskedvencek.hu

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

5 tipp a kullancsmentes kertért! 5 tipp a kullancsmentes kertért!
Az enyhe telek hatására ugrásszerűen megnőtt a kullancsok száma, ezáltal a veszély is, melyet ránk és kedvenceinkre nézve jelentenek. Ezekkel a tippekkel olyan környezetet teremthetsz a kertedben, mely nem éppen “kullancs-barát”.

Kutatás: Tudatosak, de tájékozatlanok a magyar gazdik Kutatás: Tudatosak, de tájékozatlanok a magyar gazdik
A védőoltást és az élősködők elleni védekezést tartják a legfontosabb egészségügyi intézkedésnek a magyar kutyások, miközben az ivartalanítást azok is elhanyagolhatónak vélik, akik felelős gazdának vallják magukat. A szúnyogok, kullancsok, bolhák ellen a legtöbben csak tavasszal és nyáron védekeznek, és az ellenük használt készítmények hatóanyagaival sincsenek sokan tisztában. A Bayer májusban kérdezett meg háromezer felelős gazdit, és az eredményekből az is jól látszik, hogy a szobakutyákról többet, és jobban is gondoskodnak, mint a kertben élő társaikról.

Kullancsveszély: 6 pont a kutya testén, melyet feltétlenül nézz át Kullancsveszély: 6 pont a kutya testén, melyet feltétlenül nézz át
A kullancsok által terjesztett fertőző betegségek komoly veszélyt jelenthetnek kedvenceinkre és ránk nézve is! Sétát, kirándulást követően vizsgáljuk át alaposan kutyánk testét, különös figyelmet fordítva e kiemelt területekre!

Öt tipp kutyásoknak, kijárási korlátozás idejére Öt tipp kutyásoknak, kijárási korlátozás idejére
A járvány helyzet nem csak a saját, de a kedvenceink életét is megváltoztatta. Vannak, akik emiatt többet foglalkoznak a kis kedvencükkel, mások a szokásos sétáikat is átszervezik a járvány miatt. Fontos azonban, hogy megtartsuk a kellő egyensúlyt az életükben, és a kialakult helyzetben is a megfelelő módon, felelősen gondoskodjunk róluk.

Babesiosis (babézia) kutyáknál - az életveszélyes kór, és amit tudnunk kell róla Babesiosis (babézia) kutyáknál - az életveszélyes kór, és amit tudnunk kell róla
Azonnali állatorvosi beavatkozás nélkül a babesiosis halálos kimenetelű lehet kedvencünkre nézve – ezért is olyan fontos tisztában lennünk terjedésével, tüneteivel és a megelőzéssel!

Nem beszélhetünk többé kullancsszezonról - egész évben támadnak a kullancsok Nem beszélhetünk többé kullancsszezonról - egész évben támadnak a kullancsok
Szakértők szerint elmúltak a korábban „kullancsszezonként” emlegetett időszakok, és ma már szinte egész évben készülnünk kell a vérszívók támadásaira. A kullancsok több mint 42 faja közül csupán egy tucat támadja az embert és a társállatainkat, azonban érdemes komolyan venni a jelenséget és hatékonyan fellépni csípés esetén, hiszen komoly betegségeket is terjeszthetnek a vérszívók. Házi kedvenceink közül a kutya és a macska a legveszélyeztetettebb, ezért fontos, hogy kellő figyelemmel és előkészülettel vágjunk neki a sétáknak, illetve minél előbb - akár többféle kezelési módot együtt alkalmazva - orvosoljuk a kullancscsípéseket.

Kullancsveszély: nézd meg a kutyád száját is! Kullancsveszély: nézd meg a kutyád száját is!
Remélhetőleg minden kutyatartó tisztában van a kullancsok jelentette veszéllyel, ezért a séták után (is) figyel arra, hogy ellenőrizze kedvencét, nem szedett-e össze egy-kettőt a vérszívókból. De vajon a kutya szájába hányan nézünk be, kullancs után kutatva?

Ébredj a téli álomból: 4+1 tavaszváró tipp kutyásoknak! Ébredj a téli álomból: 4+1 tavaszváró tipp kutyásoknak!
Hamarosan vége a reggeltől estig tartó szürkeségnek, ködnek és a vacogtató hidegnek. A tavasz egyik napról a másikra kirobbanhat, és mi már alig győzzük kivárni!

Kölyökkutyád van? Íme 10 gyakori betegség, melyről tudnod kell Kölyökkutyád van? Íme 10 gyakori betegség, melyről tudnod kell
Bármennyire is nem szeretünk gondolni rá, fontos, hogy tisztában legyünk azokkal a betegségekkel, melyek hamar leverhetik lábukról kiskedvencünket. Ismerjük fel a jeleket!

Őszi túrázás kutyával - erre figyelj! Őszi túrázás kutyával - erre figyelj!
Talán a legjobb időszak egy hosszabb séta vagy túra számára a kora ősz. Nincs már hőség, és ha szerencsénk van, kellemes napsütés kíséri utunkat. Nem érdemes otthon maradni, vár a természet!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Hírstart Praktiker JULIUS-K9 AEGON Magyarország Zrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
Vak kutyával az élet - 12 tipp a nyugodt mindennapokhoz Hírek - Címlapon
Vak kutyával az élet - 12 tipp a nyugodt mindennapokhoz
Munkába állt az első magyar gluténjelző kutya – egy kislányra vigyáz Gofree Hírek - Címlapon
Munkába állt az első magyar gluténjelző kutya – egy kislányra vigyáz Gofree