A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Kutatás: károsítja a környezetet a kutyák vizelete és ürüléke a természetvédelmi területeken

2022. február 09., 12:15


Szerző: S.Zs.


Kategória: Könnyű




Olyan mennyiségű a kutyák ürüléke és vizelete a természetvédelmi területeken, hogy az már károsítja a vadvilágot - állapította meg egy új kutatás Belgiumban.



 

Az elemzés szerint törvénybe ütköző szintet ér el az ösvények mentén a talaj nitrogénnel és foszforral való túltrágyázottsága.

 

A tudósok a Belgiumban, Gent környékén lévő négy természetvédelmi területen 18 hónap alatt megforduló kutyák számát vették alapul. Véleményük szerint hasonló a helyzet az összesen mintegy 87 millió kutyának otthont adó Európa többi részén is - írja a The Guardian.

 

A kutyák sétáik során évente átlagosan 11 kilogramm nitrogént és 5 kilogramm foszfort hagynak hátra hektáronként. Ez hasonló mértékű szennyezés, mint amelyet a mezőgazdaságból, iparból és közlekedésből származik: ezekhez hektáronként 5-25 kilogramm nitrogén köthető. A kutyák melléktermékeinek hatása tehát jelentős.

 

A négylábúkat sétáltató gazdák azt hiszik, a kutyakaki nem okoz semmilyen kárt a környezetnek. De a legtöbb ökoszisztémában alacsony az ásványi anyagok mértéke, a túltrágyázás pedig csökkenti a biodiverzitást azáltal, hogy hatására egyes növények, például a csalán vagy a medvetalp elburjánzanak és elnyomnak más növényeket, valamint olyan állatokat, melyek léte ezen növényektől függ.

 

 

A kutatás szerint olyan mennyiségű a kutyák ürüléke és vizelete a természetvédelmi területeken, hogy az már károsítja a vadvilágot
A kutatás szerint olyan mennyiségű a kutyák ürüléke és vizelete a természetvédelmi területeken, hogy az már károsítja a vadvilágot 
Fotó: Unsplash - Genny Dimitrakopoulou

 

 

„Nagyon meglepődtünk azon, hogy milyen magas lehet a kutyáktól származó ásványi anyag. A mezőgazdaságból, iparból és közlekedésből származó légköri nitrogén jogosan nagy figyelmet kap, miközben ebből a szempontból a kutyák okozta problémával nem foglalkoznak” - mondta Pieter De Frenne, a Genti Egyetem munkatársa, a kutatás vezetője.

 

A kutatók a nitrogén és foszfor szintjét abból a helyzetből kiindulva becsülték fel, amikor a kutyákat pórázon vezetik és legfeljebb az ösvények 2 méteres körzetében kóborolnak el.

 

Az Ecological Solutions and Evidence című tudományos lapban bemutatott vizsgálat során több mint 1600 kutyát számoltak össze természetvédelmi területek 500 látogatása során. Ezeket az adatokat kombinálták a kutyák által kiválasztott nitrogén és foszfor ismert szintjével, hogy megbecsüljék az összes lerakódott tápanyagot.

 

A szakértők rögzítették azt is, hogy pórázon voltak-e a kutyák. Ennek figyelembe vételével évente hektáronként 126 kilogramm nitrogén rakódhat le az ösvények mentén és 4 kilogramm a természetvédelmi terület többi részén. Ha minden kutyát pórázon tartanának, az ösvények melletti mennyiség 175 kilogrammra növekedne.

 

Ha minden ürüléket felszedne és elvinne a gazdi, akkor szinte minden foszfor eltűnne, a nitrogénnek azonban csak fele, mivel a kutyák vizelete jelentős mennyiségben tartalmaz nitrogént, foszfort azonban alig.

 

Korábbi kutatások rávilágítanak, hogy a magas ásványianyag-szint három évvel a kutyák kitiltása után is megmaradna.

 

 

 

Forrás: MTI
Indexkép forrás: Unsplash - Genny Dimitrakopoulou

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Túrázás kutyával – Ezek a leggyakoribb sérülések Túrázás kutyával – Ezek a leggyakoribb sérülések
Balesetek sajnos bármikor történhetnek, kirándulás közben is. Mire figyeljünk?

Séta a városban vagy a természetben – Van különbség? Melyiket válasszuk? Séta a városban vagy a természetben – Van különbség? Melyiket válasszuk?
Legtöbben szívesen mozdulunk ki a szabadba, a friss levegő és a zöld tér feldobhatja hangulatunkat. De valóban segít csökkenteni a stresszt kutyánkban is? Érdekes kutatásról olvashattok cikkünkben!

150 év után visszatértek a farkasok Kaliforniába, ám ennek sokan nem örülnek 150 év után visszatértek a farkasok Kaliforniába, ám ennek sokan nem örülnek
A 2021-es erdőtüzeket követően újra életre kelt a növényzet, ami nemcsak a farmerek állatainak, de a vadon élő növényevőknek is paradicsomi körülményeket kínál. Ez pedig természetes módon odavonzza a ragadozókat is, köztük a farkasokat.

Szeptemberben az erdőben – kezdődik a szarvasbőgés! Szeptemberben az erdőben – kezdődik a szarvasbőgés!
Augusztus végétől október közepéig tart a szarvasbőgés. Kutyáink és saját biztonságunk érdekében erdei kirándulásaink alkalmával és az autóutakon is figyeljünk fokozottabban!

Tönkretette a svájci farkas jeladóját az állattal végző vadász, az mégis tovább működött Tönkretette a svájci farkas jeladóját az állattal végző vadász, az mégis tovább működött
A természetvédelmi szakembereknek először az lett gyanús, hogy a farkas rövid ideig száz kilométer per óra fölötti sebességgel „haladt” egy autóúton. Ez alapján az elkövető járművel szállíthatta a farkast, vagy annak jeladós nyakörvét, hogy aljas tettének nyomait elrejthesse.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Brimo partysátor Ebugatta Irodakutya.com MTI

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Hófehér kedvencei elhullajtott szőréből készít selymes fonalat a néni Hírek - Címlapon
Hófehér kedvencei elhullajtott szőréből készít selymes fonalat a néni
Égő autóból mentett ki egy seriffhelyettes egy kutyát Hírek - Címlapon
Égő autóból mentett ki egy seriffhelyettes egy kutyát