A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Hófehér kedvencei elhullajtott szőréből készít selymes fonalat a néni

2022. február 10., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Könnyű
A gombolyagok mellett sapka, sál és szebbnél-szebb egyedi dolgok kerülnek ki egy skóciai szamojéd-gazdi kezei közül.Hófehér, sűrű bunda - elképesztően selymes és puha, csakúgy, mint a kósza szőrszálakból házilag készített fonal. Tágas otthona különböző pontjain elhagyott gombócok láttán remek ötlete támadt két szamojéd büszke tulajdonosának: mi lenne, ha ahelyett, hogy a szemétbe dobná kedvencei levedlett szőrét, valami igazán egyedit alkotna belőlük?

 

Artemis és Phaidra, a hófehér szépségek egy cseppet sem bánták, hiszen a fésülés, szépítgetés már az elmúlt 7 évben is mindennapjaik részét képezte, kicsi koruktól fogva. (Ötlet)gazdájuk, Jane Crewe pedig mosolyogva ül le a rokkához, hogy újabb és újabb gombolyagokat hozzon létre, melyekből főként sapkákat és sálakat köt, de többféleképpen is felhasználhatóak.

 

Jane Crewe kézműves és két szamojédje, Artemis és Phaidra
Jane Crewe kézműves és két szamojédje, Artemis és Phaidra
Fotó: Katielee Arrowsmith/SWNS

 

„Nemcsak kötni, hanem horgolni is lehet belőlük ezt-azt, de a paplanba is tehetjük, sőt még a ház szigetelését is gyarapíthatjuk vele” – mondta el Jane néni.  

 

A szamojédek kettős szőrzete kiváló alapanyag: a hosszabb, durvább, egyenes fedőszőr alatt egy hihetetlenül puha, dús, rövidebb aljszőr bújik meg. Fonál készítéséhez kifejezetten ideális, és ami még szimpatikusabbá teszi, az a tulajdonsága, hogy szinte leperegnek róla az illatmolekulák, így a jellegzetes „kutyaszag” is elkerüli őket. Érdekessége, hogy az aljszőr fehér szőrszálai ezüstös fényben csillognak:

 

Van benne valami varázslatos, tapintásra nagyon hasonló az Angora fonálhoz.”

 

Kutyaszőrből készül fonál a rokkán
Kutyaszőrből készül fonál a rokkán
Fotó: Katielee Arrowsmith/SWNS

 

A skóciai Edinburghban élő kézműves eleinte saját kutyái szőrét gyűjtötte zsákba, gondosan megtisztította a szennyeződésektől, majd a mosás és két-három napi száradást követően fonallá dolgozta őket.

 

Kreativitásának hamar híre ment, és más szamojéd-gazdik is felfigyeltek rá. Ahhoz, hogy elegendő alapanyag állhasson rendelkezésére, a Facebookon kérte a segítségüket, a felajánlások pedig egyre-másra érkeztek. Volt, aki csak szabadulni szeretett volna kedvence levedlett szőrétől, és boldogan küldte el e nemes célra, míg mások inkább fonalat rendeltek tőle. Ezidáig közel 100 szamojéd-gazdinak juttatta vissza a kedvencük bundájából alkotott gombolyagokat:

 

„Szeretem a rokkázást, a kötés viszont jóval több időt vesz igénybe. Éppen ezért nagy örömmel küldöm vissza a kész fonalat a gazdiknak” – mesélte Crewe egy interjúban. Kikapcsolódásként természetesen jut idő puha sapkák és sálak kötésére is, melyeket viselve mindig a közelében tudhatja imádott kutyusait.

 

A szamojédek ezüstösen csillogó fehér szőrszálaiból puha gombolyagok készülnek
A szamojédek ezüstösen csillogó fehér szőrszálaiból puha gombolyagok készülnek
Fotó: Katielee Arrowsmith/SWNS

Forrás: people.com
Indexkép forrás: Katielee Arrowsmith/SWNS

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

LEGO építőkockákból készített kocsit egy mozgássérült kutyának a kisfiú LEGO építőkockákból készített kocsit egy mozgássérült kutyának a kisfiú
Az ötletes megoldásnak hála új fordulatot vett a segítségre szoruló kölyökkutya élete.

Egy labrador és a labdája - Kedves szobor köszönti az embereket egy bostoni utcán Egy labrador és a labdája - Kedves szobor köszönti az embereket egy bostoni utcán
Titokzatos alak kukucskál ki a kerítésen... De Piper szobrát mindenki imádja: a régi ismerősök örömmel köszöntik, az újak pedig meghatódva szemlélik a bronzba öntött kutyát és kedvenc játékát.

Kutya Picasso - Jótékony célokra gyűjt festményeivel a tehetséges ausztrál juhászkutya Kutya Picasso - Jótékony célokra gyűjt festményeivel a tehetséges ausztrál juhászkutya
Ki gondolta volna, hogy az ebek is tudnak festeni? Ivy, a mosolygós ausztrál juhászkutya éppen ezt teszi – egyedi alkotásainak hála pedig több ezer dollárt adományozhatott a rászorulóknak, két- és négylábúaknak egyaránt.

A kutya bundája is korpásodhat - Mi okozhatja? A kutya bundája is korpásodhat - Mi okozhatja?
Apró fehér szöszmöszök a kutya bundáján? Csak nem korpásodik? Lehetséges egyáltalán?

Kutyák és a fűtés - Mennyire legyen meleg otthonunkban? Kutyák és a fűtés - Mennyire legyen meleg otthonunkban?
Az évszakok változásaihoz és az időjárási körülményekhez kénytelenek vagyunk alkalmazkodni, ám otthonunk hőmérsékletét ideális esetben mi magunk is szabályozhatjuk. Kedvencünk testhőmérséklete is igazodhat ehhez, de ahogy nekünk, úgy nekik is megvannak a maguk határai. Mi számít hidegnek, melegnek és mire figyeljünk a fűtés beállításánál?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

JULIUS-K9 Irodakutya.com Egyedi kutyás ajándéktárgyak EB OVO Közhasznú Egyesület

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Kiskutyák elhanyagolása miatt vádat emeltek egy pécsi nő ellen Hírek - Címlapon
Kiskutyák elhanyagolása miatt vádat emeltek egy pécsi nő ellen
Kutatás: károsítja a környezetet a kutyák vizelete és ürüléke a természetvédelmi területeken Hírek - Címlapon
Kutatás: károsítja a környezetet a kutyák vizelete és ürüléke a természetvédelmi területeken