A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Kutyaformájúak szabadon

Kutya vs. aranysakál


2015. március 27., 13:00


Szerző: B.Zsófi


Kategória: Jó tudni!




Mit kellene kapnunk ha egy aranysakál betolakszik a kertünkbe? Bizonyosan nem egy agyoncsapott husky-t. Cikkünkben megpróbálunk segíteni különbséget tenni egy aranysakál, és egy kóborló kutya között, hogy megelőzzük a nemrégiben történt szomorú esetet.



Bizonyára a legtöbben már értesültek a tragédiáról, miszerint egy úriember - ha nevezhetjük így - agyonütötte kerti kapájával egy fiú legféltettebb kincsét, a kutyáját. Bár a falusi ember sokszor másképp viszonyul az ebhez, mint a városban élők többsége, mégis erős az állítás, miszerint egyesek nem tudnak különbséget tenni kutya és vadállat között, a szó legpozitívabb értelmében. Ahhoz, hogy a továbbiakban ezt elkerülhessük bemutatjuk házikedvenceink vad társainak legalapvetőbb tulajdonságait, és megkülönböztető jeleiket.

 

Róka - Aranysakál - Farkas összehasonlítása
Róka - Aranysakál - Farkas összehasonlítása
Forrás: origo.hu

 

 

Az aranysakál: Hazánkban újra megjelent ez az állat, habár kevesen ismerik, de ma már viszonylag nagy számban előfordul. Sokan nem találkoztunk még egyetlen példánnyal sem, ennek ellenére nem kell minden jöttmentre azt hinnünk, hogy csodálatos ritkaságot látunk, azt meg főleg nem, hogy ez az élőlény a lelki békénkre, tyúkjainkra rögtön veszélyes is. Az aranysakál falkában vadászik, bár a kanokat kirekesztik. Ha egyedül látunk hozzá hasonlót érdemes elgondolkozni, hogy nem kutya-e véletlenül. Termete border collie szerű, de annál semmiképpen nem nagyobb, esetleg robosztusabb. Súlya 12-16 kiló körüli, tehát kiindulhatunk akár spánielből is. Nevéhez híven színe a zsemlesárga és a vörös között van valahol, ami a válla fölött csíkozódik. Könnyen megkülönböztethető a kutyáktól, mivel inkább farkas - róka keverékére hasonlít.

 

Aranysakál téli bundában
Forrás: http://www.vadaspark-budakeszi.hu/

 

A szürke farkas: Ebből a fajból is található néhány egyed az országban, de közel sem kell tartanunk tőle. A sakálhoz hasonlóan falkába verődve vadászik, ám hazánkban ez a falka még nem túl népes. A farkas esetében az összetévesztés sokkal nagyobb eséllyel, és indokoltabban történhet meg, mint kisebb családtagjával. Színe és termete sokkal inkább hasonlít huskyra vagy csehszlovák farkaskutyára, mint a sakálé, de szinte biztos, hogy magányosan nem merészkedik ember közelébe, így nehezen fogható rá egy kóborló ebre, hogy farkas. Súlya átlagosan 40 és 50 kilogramm közötti, színe területenként eltérő. Nálunk a leggyakoribb a szürkésbarna árnyalat. A kutyáknál sokkal vékonyabb, feje és mancsa nagyobb, farkát dús szőr borítja. Alkatilag kicsi az eltérés, ettől függetlenül egy rövid megfigyelés után megbizonyosodhatunk róla, hogy háziállat, vagy vadállat a testi épségünket veszélyeztető ragadozó.

 

A tekintélyes szürke farkas
Forrás: http://www.yellowstonegate.com

 

A vörös róka: Szintén a kutyafélék családjába tartozik, de tartanunk nem kell tőle, emberre biztosan nem támad, így ezzel az indokkal senki ne bántalmazzon kistestű ebet. Kisiskolából származó ismereteink alapján egyértelmű, hogy a róka csöppet sem hasonlít kedvenceinkre. Ha mégis kutyához hasonlítanánk, akkor a hazánkban igen ritka shiba inuval tehetnénk viszonylagosan egyenlővé. A rókát a szokásos kutyaformától ránézésre tojásdad alakú pupillája különbözteti meg leginkább, de nem érdemes megfeledkeznünk a nyurga végtagokról, és a keskeny orról sem. Általában magányosan vadászik, csirkéinkre veszélyes lehet, de testi épségünket ne féltsük tőle. Településekhez, emberekhez való közeledése veszettségre utalhat, semmi esetre se simogassuk meg, ne engedjük oda kutyáinkat sem. Esetleges harapás esetén azonnal forduljunk orvoshoz!

 

A ravaszdi 
Forrás: hotdog.hu

 

Annak érdekében, hogy cikkünk polgárpukkasztása se maradjon el, említést teszünk az európai barna medvéről is. A kutya és brummogó társa közötti különbség mindössze annyi, hogy a maci kb. 2,8 méter hosszú és 600 kilogramm, egy újfunlandi viszont mindössze 1,6 méter körüli és 70 kg. A mackószerű kutyák és a barna medve hasonlóságától eltekintve ennek az óriásnak rendszertanilag semmi köze nincs kedvenceinkhez.

 

A 79/2004. (V. 4.) FVM rendelet 41/b bekezdése értelmében az aranysakált kilövő vadásznak jutalom jár, ettől függetlenül senki ne csapjon fel önjelölt vadásznak, a fajmegállapítást hagyjuk meg a szakmabelieknek, különben komoly problémánk is lehet belőle.

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

 

Témába vág

Kutyasétáltatók figyelem – kezdődik a tavaszi ebzárlat! Kutyasétáltatók figyelem – kezdődik a tavaszi ebzárlat!
Ahogy a rutinos kutyások már számítanak is rá, a tavasz közepe nem csak a jó időt jelenti, hanem a kutyásokat érintő korlátozásokat is: 2024 tavaszán is ebzárlatot rendelnek el több megyében is. Mutatjuk a tudnivalókat és az érintett településeket!

Miért eszik füvet a kutyám? Miért eszik füvet a kutyám?
Éhes? Fáj a pocakja? Szorongását próbálja enyhíteni? Vagy csupán megszokásból legelészik? Mit kell tudnunk a fűevésről és hogyan segíthetünk kedvencünknek, ha túlzásba viszi?

Nébih: soron kívül vakcinázzák a rókákat Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében Nébih: soron kívül vakcinázzák a rókákat Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében
Soron kívül vakcinázzák a rókákat Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye egész területén 2024. február 24-25. között a veszettség magas kockázata miatt, az érintett térségben ebzárlat és legeltetési tilalom lép majd életbe - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatala (Nébih) szerdán az MTI-vel.

Hat lábbal született spániel kölyök: sikeres műtéten van túl Ariel Hat lábbal született spániel kölyök: sikeres műtéten van túl Ariel
Emlékeztek még Arielre, a hat lábbal született kis spánielre? A kiskutya élete küzdelmesen indult, de szerencsére jó kezekbe került, így ma a boldog kölykök életét élheti.

Elő a kamerával! 5 tipp az imádnivaló kutyafotókért Elő a kamerával! 5 tipp az imádnivaló kutyafotókért
Csillogó tekintet, pajkos fülek, imádnivaló mosoly a pofiján - ugye milyen jó lenne megörökíteni egy csodás fényképen? Néha nem is olyan egyszerű, de egy kis kreativitással már készülhetnek is a szuper fotók kedvencedről!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

MOL Nyrt. Mondial Assistance GesmbH Irodakutya.com AEGON Magyarország Zrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Játékot az ebünknek, de milyet? Hírek - Címlapon
Játékot az ebünknek, de milyet?
Kölyökkutyákat akart külföldre csempészni Hírek - Címlapon
Kölyökkutyákat akart külföldre csempészni