A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Kutyák a történelemben: Sigmund Freud és Jofi, a csau csau

2023. március 20., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Könnyű




Magánéletében és hivatásában is hűséges társra talált egy kedves szőrmók személyében.



 

Sigmund Fred, a pszichoanalízis alapítója már jócskán benne volt a korban, mikor felfedezte a kutyák csodálatos világát. Minden egy német juhászkutyával kezdődött, akit lányának vásárolt meg abból a célból, hogy a városban tett esti sétái során megvédje a kéretlen idegenektől.

 

Freud annyira megszerette a Wolf nevű kutyát, hogy 1928-ban magát is megajándékozta egy ebbel, történetesen egy csau csau kölyökkel. Lun-Yu azonban csak rövid ideig élvezhette gazdája társaságát; egy szerencsétlen véletlen folytán 15 hónapos korában elütötte egy vonat. A terapeutát borzasztóan megviselte négylábú barátja halála, hónapokig tartott, mire készen állt, hogy megnyissa szívét egy új kis jövevény előtt.

 

Mindjárt két kutyát is magához vett, méghozzá két csau csaut. Előző kedvencének húga, Jofi volt egyikük, míg a másik a Lun nevet kapta. Hamar nyilvánvalóvá vált, hogy a két szőrmók nem szíveli egymást, ezért Freud úgy határozott, hogy a békesség érdekében Lunnak jobb helye lesz egy barátjánál. Jofi maradt, és ezerszeresen meghálálta e döntést. Mindenhova követte gazdáját, ott volt akkor is, amikor a betegeket fogadta.

 

Sigmund Freud és a két csau csau, Jofi és Lun
Sigmund Freud és a két csau csau, Jofi és Lun
Fotó: chowtales.com

 

 

Minél jobban megismerte a kutyákat, annál nagyobb meggyőződéssel hitte, hogy képesek belelátni az ember lelkébe. Észrevette, hogy amikor páciense nyugodt, Jofi a közelben maradt, ám ha leheletnyi szorongást, idegességet érzett rajtuk, a csau eltávolodott tőlük. Feltűnt neki az is, hogy Jofi jelenlétében sokkal nyitottabbak és őszintébbek voltak a betegek. Az emberek megítélésében nem befolyásolta az, amit láttatni szándékoztak. Freud erről így írt:

 

"A kutyák szeretik a barátaikat, és megharapják ellenségeiket. Nem úgy, mint mi, emberek, akik képtelenek a színtiszta szeretetre. Muszáj mindig elegyíteniük a szeretetet és gyűlöletet kapcsolataikban."

 

Jofi számtalan ülésen vett részt, és egy idő után megértette azt is, meddig tart egy-egy kezelés. Amikor felkelt és ásított, Freud tudta, hogy lejárt az óra. 

 

Egyik ismerősük, Roy Grinker pszichiáter így emlékezett vissza találkozásaira: Jofi a kanapé mellett heverészett, és Freud gyakran rajta keresztül beszélt.  Amikor a kutya otthagyta, és elkezdte kaparni az ajtót, hogy engedjék ki, Freud így szólt: „Jofinak nem tetszik, amit mond, dr. Grinker”. S ha visszakéredzkedett az irodába, azt pedig a pszichiáter így interpretálta: „Jofi úgy döntött, ad Önnek még egy esélyt.”

 

 

Sigmund Freud és kedvence, Jofi
Sigmund Freud és kedvence, Jofi
Fotó: dogs-in-history.blogspot.com

 

 

Egy ízben megesett, hogy Jofi felugrott a férfira, amikor a terápia során a kanapén fekve elhatalmasodta rajta érzelmei. Freud ekkor mosolyogva megjegyezte: „Látja? Jofi attól olyan izgatott, hogy végre sikerült rábukkannia a szorongása okára!”

 

A csau csau hűséges támasza volt akkor is, amikor Freud állkapcsában daganatot találtak, és fájdalmas kezeléseknek vetették alá; többször is megoperálták. E nehéz időszakban is társaságot nyújtott neki, Jofi mellett úgy érezhette, biztonságban van. Így írt erről az időszakról egy barátjának:

 

„Bárcsak láthatnád, micsoda együttérzéssel van felém Jofi e pokoli napokban – mintha pontosan értené, mi történik.”

 

Freud gyakran írt kedvencéről naplójában is, bármit megtett volna érte. Nem sajnálta a pénzt arra a költséges és bonyolult műtétre sem, melynek során Jofi petefészkéből eltávolítottak néhány cisztát. Talán kora miatt, talán a fellépő szövődmények miatt lehetett, hogy pár nappal élte csak túl a beavatkozást – Jofi 1937 januárjában örök álomra szenderült. Halála mélyen megrendítette Freud-ot, de többé már nem tudta elképzelni életét kutya nélkül. Egy nappal később visszavette Lunt, akit évekkel korábban egy barátjának ajándékozott.

 

 

Freud és kutyája - egy életre szóló barátság
Freud és kutyája - egy életre szóló barátság
Fotó: freud.org.uk

 

 

Súlyos betegsége ellenére Freud lelkét felderítette Lun társasága, ám ahogy a rák elhatalmasodott rajta, a csau csau is megérezte a végső búcsú közeledtét. Elkezdte kerülni gazdáját, amit ő egyértelműen a tumor okozta kellemetlen szagnak tulajdonított, nem hibáztatta érte. Egyre többet maradt el Freud mellől, s ez csak tetézte az elviselhetetlen fájdalmat. Készen állt, hogy befejezze földi életét, és 1939 szeptember 23-án Jofi nyomdokaiba lépett, és megpihent.

 

„Gyakran megesik, hogy Jofit simogatva azon kapom magam, egy dalt dúdolok. Nem vagyok valami nagyon muzsikus, mégis felismerni vélem Don Giovanni egyik áriájának részletét: A barátság köteléke egyesít minket...” - írta Freud naplójában.

 

 

Anna Freud és Wolf

 

Sigmund Freud és lánya, Anna is otthonukban fogadták pácienseiket. Akár kedvelték a kutyákat, akár nem, Wolf és Jofi jelenléte megkerülhetetlen volt. A német juhászkutyának nem volt bejárása gazdája irodájába, de minden reggel és este elkísérte sétáira. Páratlan intelligenciájáról újra és újra tanúbizonyságot tett: egyszer megesett, hogy katonák vaktölténnyel lövöldöztek, mire Wolf rémülten eliszkolt. Anna sehol sem találta, így fáradtan és kétségbeesetten tért haza. Wolf már ott várt rá. Mint kiderült, a kutya beszállt egy taxiba, felemelte a fejét, így láthatóvá vált a bilétáján szereplő cím: Professzor Freud, Berggasse 19. Így hát hazavitte, Freud pedig készségesen kifizette a számlát.

 

 

Anna Freud és kutyája, Wolf / Anna Freud, Wolf és Sigmund Freud
Balra: Anna Freud és kutyája, Wolf
Jobbra: Anna Freud, Wolf és Sigmund Freud
Fotók: Twitter/freud.co.uk

 

 

Kutyaköltészet

 

A taxizás művészete csupán egy volt a kutyák okozta meglepetések között. Minden évben, Freud születésnapján Wolf és Jofi megcsillogtatták költői oldalukat is. A verseket természetesen nem ők, hanem Anna vagy Freud fia, Martin jegyezte le, de annyi bizonyos, hogy a kutyalélek rejtelmeibe próbáltak betekintést nyújtani. Az összehajtogatott papírt feltűzték nyakörvükre, így adták át az ajándékot Freudnak, aki mindig nagyon örült a kedvességnek.

 

Jofi és Lun öröksége

 

Miután Bécs német megszállás alá került, a Freud-család 1938-ban elhagyta szeretett otthonát, és Londonba költözött. Lun félévre karanténba került, hazatéréséről a Daily Mail is megjelentetett egy cikket 1938. december 2-án „Freud kedvence kiszabadult a fogságból” címmel. A brit napilapok mellett még Párizsban és Brüsszelben is írtak róla. A tény, hogy a híres Freud-család Londonba menekült a közelgő vihar elől, óriási szenzációnak számított. Mindenki kíváncsi volt rájuk, így gyakran szerepeltek a hírekben.

 

Apja halálát követően Anna folytatta a hagyományt: csau csaukat tartott Maresfield Gardens-i otthonában, ahol a közeli parkban nagy sétákat tett kedvenceivel minden áldott nap.

 

Forrás: dogs-in-history.blogspot.com, freud.org.uk
Indexkép forrás: freud.org.uk/dogs-in-history.blogspot.com
Cikk első megjelenése: 2022. augusztus 25.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Idős korban is fontos a mozgás!  5 tipp, hogy öregedő kutyád fitt maradhasson Idős korban is fontos a mozgás! 5 tipp, hogy öregedő kutyád fitt maradhasson
Lassuló léptek, kevesebb mozgás, több pihenés és alvás... Kisöregünk talán már nem igényli annyira az aktív életmódot, mint fiatalabb éveiben, de attól még fontos, hogy mozogjon. Hogyan segíthetünk neki, és miképpen tehetjük örömtelivé a kíméletes mozgást is?

Kutya helyett róka lehetett a házikedvenc az ókori argentinoknál Kutya helyett róka lehetett a házikedvenc az ókori argentinoknál
Egy ókori argentin temetkezési helyen talált rókacsontok vizsgálata alapján a tudósok azt a következtetést vonták le, hogy az akkor emberek háziállatként tarthatták a rőt ragadozókat - jelentette a The Guardian című brit lap.

Hihetetlen felfedezések, meglepő találmányok - és a kutyák, akiknek mindezt köszönhetjük Hihetetlen felfedezések, meglepő találmányok - és a kutyák, akiknek mindezt köszönhetjük
Régészet, biotechnológia, gyógymódok, űrutazás... A tudományos kutatások és felfedezések megannyi területén találkozhatunk kutyákkal is, akik nélkül ma egészen máshol tartana a világ. Kik voltak ők?

Kutyák és nyulak – Mit kell tudni a békés együttéléshez? Kutyák és nyulak – Mit kell tudni a békés együttéléshez?
Semmi sem melengeti meg annyira egy gazdi szívét, mint amikor látja, milyen jól kijönnek egymással kedvencei. Kutyák és macskák között gyakran alakul ki életre szóló barátság, de mi a helyzet a nyuszikkal? Őket is elfogadhatja a kutya, anélkül, hogy zsákmányként tekintene rájuk? Felülírhatja a szeretet a természetes ösztönt?

Mókás mozdulat - avagy miért hajol meg a kutya? Mókás mozdulat - avagy miért hajol meg a kutya?
Egy jel, ami semmivel sem összetéveszthető. A kutyakommunikáció egyedi, ugyanakkor rendkívül fontos része ez a mozdulat. Mi mindent üzenhet általa?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

EB OVO Közhasznú Egyesület JULIUS-K9 Hírstart Irodakutya.com

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Így tanulnak és gyakorolnak a rendőrkutyák Hírek - Címlapon
Így tanulnak és gyakorolnak a rendőrkutyák
A kutyák is átélhetik a runner's high érzését futás után Hírek - Címlapon
A kutyák is átélhetik a runner's high érzését futás után