A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Kutyák és macskák – Ősi ellenségek?

2016. október 14., 06:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Könnyű
Napjainkban a legtöbb háztartásban harmóniában élnek egymás mellett a kutyák és a macskák. Ám ez nem volt mindig így. A kutatók állítása szerint az őskori macskák a kihalás szélére sodorták kutyáink elődeit!A történelem előtti időkben igen viharos volt a viszony négylábú házikedvenceink között. A békés egymás mellett élés szabályai akkoriban ugyanis még hírből sem léteztek. Az amerikai National Academy of Sciences (Nemzeti Tudományos Akadémia) tudósainak köszönhetően egy réges-régi titokra derült fény.

 

Kutya és macska - ősi ellenségekből barátok
Kutya és macska - ősi ellenségekből barátok
Fotó: alterminds.xyz

 

Egy svéd, brazil és svájci tudósokból álló kutatócsoport több, mint 2000 lelet átfogó tanulmányozásával arra a következtetésre jutott, hogy az őskorban a macskafélék előnyösebb helyet foglaltak el a ragadozók hierarchiájában - pozíciójukat elsősorban testméretüknek köszönhették. A vizsgálatok kimutatták, hogy a macskafélék Ázsiából érkeztek Észak-Amerikába, megjelenésük és elterjedésük azonban végzetes hatással bírt az ott élő kutyafélékre. Az őskutyák családja kb. 40 millió évvel ezelőtt alakult ki a kontinensen, diverzitásuk úgy 22 millió évvel ezelőtt érte el csúcspontját: mintegy 30 kutyafaj leszármazottai népesítették be a területet.

 

Daniele Silvestro, a Gothenburgi Egyetem biológus-kutatója a Science Daily magazinban publikált cikkben kiemelte, hogy a húsevő fajok közötti versengés sokkal nagyobb mértékben befolyásolta a kutyafélék evolúcióját, mint ahogy korábban hitték. Eddig ugyanis az volt az általános vélekedés tudományos körökben, hogy bizonyos fajok kihalásában a klímaváltozás játszott elsődleges szerepet. Ezzel szemben a kutatás meglepő eredményt hozott: a nagytestű ősmacskák komoly konkurenciát jelentettek az észak-amerikai őskutyák számára, olyannyira, hogy utóbbiak nagy része végleg eltűnt bolygónk felszínéről. Mivel egyazon földrajzi területen osztoztak, táplálékszerzési képességük jelentősen befolyásolta evolúciós sikerüket, s a bizonyítékok alapján elmondható, hogy macskáink elődeinek hatékonysága messze felülmúlta a kutyákét mind a vadászat, mind a szaporodás és alkalmazkodás terén. Míg megjelenésük negatívan befolyásolta a kutyafélék fennmaradását, addig ennek a fordítottját nem sikerült alátámasztani.

 

Versengés a prédáért kardfogú tigrisek és farkasok között
Versengés a prédáért kardfogú tigrisek és farkasok között
Fotó: forwallpaper.com

 

Az idő múlásával a kutyafélék is sikeresen alkalmazkodtak a megváltozott körülményekhez. A táplálékért folytatott küzdelem magával vonzotta a testméret növekedését s a különböző prédákra történő specializálódást is. Az adaptálódás elkerülhetetlen volt túlélésükhöz, mivel a nagytestű macskafélék a növényevők mellett kutyáinkra is vadásztak. Nagyobb fizikai erő birtokában az őskutyák képesek voltak megvédeni magukat és utódaikat, így egyre kevesebb kölyök esett áldozatul az ősmacskák fogainak és karmainak. A vizsgálat szerint azonban még így is a kutyák húzták a rövidebbet: napjainkban mindössze 9 faj génjei fedezhetők fel az észak-amerikai kutyapopulációban.  

 

A kutyák ma már nem számítanak prédának a macskák szemében, s bár szép számmal akadnak közöttük, akik inkább elkerülik egymást, a kutya-macska barátságra megannyi megható és mulattató példát találhatunk.

 

Forrás: sciencedaily.com, discover.barkpost.com
Indexkép forrás: hdwyn.com
Cikk első megjelenése: 2015. október 07.
Fordította: Maurer Lilla

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Miért szeretik a kutyák a macskakakit? Miért szeretik a kutyák a macskakakit?
Csóválva közelít, csak úgy süt róla a lelkesedés: szeretne adni egy puszit vagy legalább megnyalni a gazdi kezét. Valami apróság virít a bajszán... csak nem kaki? Netán macskaalom? Már megint?

Itt az újabb bizonyíték, miért szeretjük jobban kedvenceinket, mint az embereket Itt az újabb bizonyíték, miért szeretjük jobban kedvenceinket, mint az embereket
Egy kutatás szerint mélyebben együtt érzünk azokkal, akik nem tudják megvédeni önmagukat, és az irántuk érzett szeretetünk is erősebb.

Különleges barátság szövődött Mark Wahlberg és egy kóbor kutya között az Artúr, a király forgatásán Különleges barátság szövődött Mark Wahlberg és egy kóbor kutya között az Artúr, a király forgatásán
A négylábú főszereplő első pillantásra belopta magát a színész szívébe.

10 dolog, amivel boldogabbá és teljesebbé teheted kutyád életét 10 dolog, amivel boldogabbá és teljesebbé teheted kutyád életét
Kutyáink ügyesen alkalmazkodnak az emberi környezethez, ám néhány aprósággal mi is hozzájárulhatunk ahhoz, hogy elmondhassák magukról: óriási szerencsém van a gazdimmal!

Az űrkutatás négylábú mártírja - Lajka kutya története Az űrkutatás négylábú mártírja - Lajka kutya története
A négylábú űrhajós története titkokkal, de még inkább óriási hazugságokkal kísért: hősnek állították be, ám inkább nevezhetnénk mártírnak. Lajka, az utcán kóborló kutya előbb gyepmesteri telepre, onnan a szovjet kiképzőközpontba - hogy aztán 1957. november 3-án a biztos halálba küldjék.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

EB OVO Közhasznú Egyesület MTI Brimo partysátor Hírstart

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Szuperhősök négy lábon: tekints be a K-9 kutyák izgalmas életébe! Hírek - Címlapon
Szuperhősök négy lábon: tekints be a K-9 kutyák izgalmas életébe!
Petíció indult Angliában az állatvédelem szigorításáért miután leszúrtak egy rendőrkutyát Hírek - Címlapon
Petíció indult Angliában az állatvédelem szigorításáért miután leszúrtak egy rendőrkutyát