A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Kutyáknál is felbukkan a zöld szemű szörny?

2018. június 15., 06:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Jó tudni!
Az emberek többsége ismeri az érzést, amikor egy kapcsolatban hirtelen megjelenik egy harmadik: a féltékenység akár már fél éves korban megjelenhet. A kutyatartók szerint az ebek is képesek féltékenyen viselkedni. Azt egyelőre nem tudni, hogy a hasonló viselkedésnek azonos érzelmi háttere van-e.Az ELTE Etológia Tanszék és az MTA-ELTE Összehasonlító Etológiai Kutatócsoport munkatársai ennek a kérdésnek eredtek a nyomába spanyol vendégkutatókkal. 

A kutyagazdák sokszor emlegetik, hogy kutyájuk mennyire féltékeny, ha másik kutyával vagy egy emberrel foglalkoznak helyettük. Ez vajon tényleg igaz, vagy ebben az esetben is mindössze emberi viselkedést és érzelmeket tulajdonítunk háziállatainknak?

 

Korábban két viselkedésteszt irányult a kutyáknál megjelenő féltékeny viselkedés vizsgálatára, azonban az eredmények nem voltak meggyőzőek. „Féltékeny viselkedés akkor jelenik meg, ha az egyed számára fontos kapcsolat kerül veszélybe egy harmadik fél miatt. Éppen ezért a korábbi tesztekkel ellentétben mi igazi kutyákat használtunk riválisként, hiszen a kutya-gazda kapcsolat ekkor kerülhet igazán veszélybe” – magyarázta új megközelítésüket Abdai Judit, a kutatás vezetője, akit az Emberi Erőforrások Minisztériumának Új Nemzeti Kiválóság Programja is támogatott.

 

A Scientific Reports-ban közölt tanulmányban négy lehetséges rivális szerepelt, két kutya (az egyik az alany számára ismerős, a másik ismeretlen), valamint két tárgy (az alany számára ismerős, illetve ismeretlen). A gazdáknak mindegyik riválissal úgy kellett foglalkozniuk, mintha kutyák lennének, miközben az alanyt teljesen figyelmen kívül hagyják.

 

A kutyánk is lehet féltékeny!

 

„A kutyák hasonló viselkedést mutattak, mint az egy év körüli gyerekek, amikor édesanyjuk egy másik gyerekkel foglalkozik.

Többször próbálták a gazda és rivális közti interakciót megszakítani, és igyekeztek gazdájuk figyelmét is felhívni magukra, de csak akkor, amikor az egy másik kutyával foglalkozott” – tette hozzá Abdai.

 

A kutatók a kialakított kísérleti helyzetnek köszönhetően, valamint a gazdáktól gyűjtött adatok alapján számos magyarázatot ki tudtak zárni a kutyák viselkedését illetően. „A teszt alapján a kutyák viselkedését nem magyarázza a területvédelem, hiszen számukra idegen helyen teszteltük őket, illetve az egy háztartásban élő kutyák közötti dominancia-rangsornak sem volt hatása” – mondta Cristina Baño Terencio, a tanulmány egyik szerzője.

 

A kutyák féltékeny viselkedésével kapcsolatos információ hasznos lehet ott, ahol több kutyát tartanak, illetve ahol gyermek érkezik a családba, hiszen ez utóbbi szintén előidézhet féltékenységet.

 

„Az eredményeink fontosak lehetnek a féltékenységgel kapcsolatos további kutatások számára, azt azonban továbbra sem tudjuk, hogy a kutyáknál és embereknél megjelenő féltékeny viselkedés azonos érzelmi háttérre vezethető-e vissza” – foglalta össze a tanulságokat Miklósi Ádám, a tanszék vezetője és a tanulmány egyik szerzője. – „A kutatásunk alapját képezheti további vizsgálatoknak, amelyek pedig segíthetnek a féltékenységből eredő viselkedési problémák kezelésében.”

 

 

 

 

Forrás: ELTE

Témába vág

Miért szeretik annyira a kutyák a pocaksimit? Miért szeretik annyira a kutyák a pocaksimit?
Simogatás közben kedvenced a hátára hemperedik és ragyogó tekintettel néz? Mintha azt kérné, vakargasd meg a pocakját is. Mitől olyan jó, és mit árul el kettőtök kapcsolatáról?

10 dolog, amivel boldogabbá és teljesebbé teheted kutyád életét 10 dolog, amivel boldogabbá és teljesebbé teheted kutyád életét
Kutyáink ügyesen alkalmazkodnak az emberi környezethez, ám néhány aprósággal mi is hozzájárulhatunk ahhoz, hogy elmondhassák magukról: óriási szerencsém van a gazdimmal!

Miért dől nekem a kutyám? Miért dől nekem a kutyám?
Figyelemre vágyik vagy inkább biztonságos menedéket keres nálunk? Netán aggódnunk kellene amiatt, ha kutyánk nekünk dől? Tudj meg többet e viselkedésről!

Bizalom – 6 jel, hogy a kutyád az életét is Rád bízná Bizalom – 6 jel, hogy a kutyád az életét is Rád bízná
A kötelék gazdi és kutyája között hihetetlenül erőteljessé válhat, értéke számokban nem mérhető. Egymás iránti szeretet, megbecsülés, de mindenek felett bizalom, amin alapszik. Milyen jelekből tudhatod, hogy kedvenced bízik benned?

3 játék otthonra, mely kutyádat is szórakoztatni fogja 3 játék otthonra, mely kutyádat is szórakoztatni fogja
A kutyák imádnak játszani, és mi is lehetne izgalmasabb, mint a gazdival együtt mókázni? Mutatunk néhány olyan játékot, melyet a négy fal között is bátran kipróbálhatunk.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Mondial Assistance GesmbH JULIUS-K9 Ebugatta Rehabportál

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Budapestre mentek dolgozni, magukra hagyták a kutyáikat Hírek - Címlapon
Budapestre mentek dolgozni, magukra hagyták a kutyáikat
8 hónapos pitbull mentette meg a családját a tűztől Hírek - Címlapon
8 hónapos pitbull mentette meg a családját a tűztől