A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Kutyáknál is felbukkan a zöld szemű szörny?

2018. június 15., 06:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Jó tudni!
Az emberek többsége ismeri az érzést, amikor egy kapcsolatban hirtelen megjelenik egy harmadik: a féltékenység akár már fél éves korban megjelenhet. A kutyatartók szerint az ebek is képesek féltékenyen viselkedni. Azt egyelőre nem tudni, hogy a hasonló viselkedésnek azonos érzelmi háttere van-e.Az ELTE Etológia Tanszék és az MTA-ELTE Összehasonlító Etológiai Kutatócsoport munkatársai ennek a kérdésnek eredtek a nyomába spanyol vendégkutatókkal. 

A kutyagazdák sokszor emlegetik, hogy kutyájuk mennyire féltékeny, ha másik kutyával vagy egy emberrel foglalkoznak helyettük. Ez vajon tényleg igaz, vagy ebben az esetben is mindössze emberi viselkedést és érzelmeket tulajdonítunk háziállatainknak?

 

Korábban két viselkedésteszt irányult a kutyáknál megjelenő féltékeny viselkedés vizsgálatára, azonban az eredmények nem voltak meggyőzőek. „Féltékeny viselkedés akkor jelenik meg, ha az egyed számára fontos kapcsolat kerül veszélybe egy harmadik fél miatt. Éppen ezért a korábbi tesztekkel ellentétben mi igazi kutyákat használtunk riválisként, hiszen a kutya-gazda kapcsolat ekkor kerülhet igazán veszélybe” – magyarázta új megközelítésüket Abdai Judit, a kutatás vezetője, akit az Emberi Erőforrások Minisztériumának Új Nemzeti Kiválóság Programja is támogatott.

 

A Scientific Reports-ban közölt tanulmányban négy lehetséges rivális szerepelt, két kutya (az egyik az alany számára ismerős, a másik ismeretlen), valamint két tárgy (az alany számára ismerős, illetve ismeretlen). A gazdáknak mindegyik riválissal úgy kellett foglalkozniuk, mintha kutyák lennének, miközben az alanyt teljesen figyelmen kívül hagyják.

 

A kutyánk is lehet féltékeny!

 

„A kutyák hasonló viselkedést mutattak, mint az egy év körüli gyerekek, amikor édesanyjuk egy másik gyerekkel foglalkozik.

Többször próbálták a gazda és rivális közti interakciót megszakítani, és igyekeztek gazdájuk figyelmét is felhívni magukra, de csak akkor, amikor az egy másik kutyával foglalkozott” – tette hozzá Abdai.

 

A kutatók a kialakított kísérleti helyzetnek köszönhetően, valamint a gazdáktól gyűjtött adatok alapján számos magyarázatot ki tudtak zárni a kutyák viselkedését illetően. „A teszt alapján a kutyák viselkedését nem magyarázza a területvédelem, hiszen számukra idegen helyen teszteltük őket, illetve az egy háztartásban élő kutyák közötti dominancia-rangsornak sem volt hatása” – mondta Cristina Baño Terencio, a tanulmány egyik szerzője.

 

A kutyák féltékeny viselkedésével kapcsolatos információ hasznos lehet ott, ahol több kutyát tartanak, illetve ahol gyermek érkezik a családba, hiszen ez utóbbi szintén előidézhet féltékenységet.

 

„Az eredményeink fontosak lehetnek a féltékenységgel kapcsolatos további kutatások számára, azt azonban továbbra sem tudjuk, hogy a kutyáknál és embereknél megjelenő féltékeny viselkedés azonos érzelmi háttérre vezethető-e vissza” – foglalta össze a tanulságokat Miklósi Ádám, a tanszék vezetője és a tanulmány egyik szerzője. – „A kutatásunk alapját képezheti további vizsgálatoknak, amelyek pedig segíthetnek a féltékenységből eredő viselkedési problémák kezelésében.”

 

 

 

 

Forrás: ELTE

Témába vág

Miért néz rám a kutyám, miközben a nagydolgát végzi? Miért néz rám a kutyám, miközben a nagydolgát végzi?
Szimatol, fel-alá járkál, köröz, míg végül megtalálja a tökéletes pontot. Művelet közben pedig le nem venné rólunk a szemét. Vagy inkább elbújik? Mit szeretne üzenni kutyánk, amikor ürítés közben ránk néz?

Kutyadolgok - Mitől olyan jó a gazdi lábán rágcsálni kedvenc játékukat? Kutyadolgok - Mitől olyan jó a gazdi lábán rágcsálni kedvenc játékukat?
Kutyáink néha egészen furcsa dolgokat művelnek, de mi így szeretjük őket. Ismerős az a jelenet, amikor egy délutáni pihenés közben egyszer csak felkapja kedvenc játékát, odaszalad hozzád, majd letottyan a lábadra, és ott kezdi el nyúzni? Vajon miért csinálja?

Biztos szereti a kutyád, ha megöleled? Biztos szereti a kutyád, ha megöleled?
Videófelvételek elemzése során arra jutottak a kutatók, hogy a kutyák legszívesebben elkerülnék az ölelést.

Hogyan találnak haza a kutyák? Hogyan találnak haza a kutyák?
Rengeteg megható történetet hallhattunk, olvashattunk elveszett kutyákról, akik dacolva távolsággal, időjárással, megtalálták a hazavezető utat. De hogyan képesek erre? Tényleg olyan jó az irányérzékük, mint nekünk? Vagy egy belső iránytű vezeti őket?

4 dolog, amiért a gazdikat is ünnepelhetjük Anyák napján 4 dolog, amiért a gazdikat is ünnepelhetjük Anyák napján
Van pár dolog, ami miatt azokat a nőket is ünnepelhetnénk, akik egy, vagy több kutyusnak az „anyukája”. A gazdi szerep, ha nem is ugyanaz, nagyon hasonlít a szülői szerepre.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Irodakutya.com Mondial Assistance GesmbH Rehabportál AEGON Magyarország Zrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Kilőtték a hazánkban kiránduló francia biciklisek pásztorkutyáját Hírek - Címlapon
Kilőtték a hazánkban kiránduló francia biciklisek pásztorkutyáját
Ferenc pápa egy hős mentőkutyával találkozott Hírek - Címlapon
Ferenc pápa egy hős mentőkutyával találkozott