A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Vakvezetőt örökbe?

2015. szeptember 18., 06:00


Szerző: Horváth Nikoletta


Kategória: Jó tudni!
A közösségi portáloknak hála az ország kutyakiképző intézményei folyamatosan posztolhatják az aktuális híreket. Nemegyszer merül fel a lehetőség, hogy egy képzés alól kivont, vagy lenyugdíjazott vakvezetőt örökbe lehet fogadni. De miért is jó választás egy segítőkutya?A vakvezető kutyák kiképzése nagyon szigorú szabályok mentén zajlik. Engedelmességet, fegyelmet, rendet tanulnak, mindezt a szeretet motiválta tréningen keresztül. Emocionálisan hatalmas fejlődésen mennek keresztül. Persze a kiképzés nem minden esetben végződik sikerrel. Ez természetes. Minden kutya nem lehet alkalmas erre a feladatra, azonban az engedelmességet, a rendszert, a fegyelmet ugyanúgy elsajátítják, hiszen ez mindennek az alapja. Még az egyszerű „hobby” eb létnek is. Elvileg. Az iskolákban szerencsére gyakorlatilag is ez a helyzet.

 

Öreg és fiatal kutya egyaránt kerülhet gazdikereső sorba
Öreg és fiatal kutya egyaránt kerülhet gazdikereső sorba
Fotó: familycircle.com

 

Amikor egy tanoncról kiderül, hogy alkalmatlan a további munkára elég nagy dilemma elé kerül a képző intézmény. Mi legyen a négylábúval? Sajnos a vakvezetés már nem lehet cél, helyre szükség van, hiszen rengeteg vak ember vár a mancsnyi felmentő seregre. Az örökbefogadás, pontosabban az örökbeadás az egyetlen út, ami egyébként a legtökéletesebb alternatíva azoknak, akik nem kölyköt keresnek, hanem már inkább a komolyabb, engedelmes felnőtt kutyákra szavaznak. Egy, és két éves koruk között kezdődik meg a tréning, így még nagyon fiatalon kerülnek górcső alá az ebek. Egy szó, mint száz: fogékony korban kerülhetnek új gazdához, ha a vakvezetésről kiderül, hogy nem tappancshoz álló feladat.

 

A nyugdíjas vakvezető kutya - hosszú órákat fog majd pihenéssel tölteni
A nyugdíjas vakvezető kutya - hosszú órákat fog majd pihenéssel tölteni
Fotó: leadingyourpeers.com

 

A másik esetben kiöregedett, lenyugdíjazott kutyusokról beszélünk, akik végig sofőrködték az egész életüket. A nyugodtság, fegyelmezettség alapvető ismérvük, s igaz idősebb kutyát már nehezebb alakítani, szeretettel minden megoldható. A biztonságot, megérdemelt pihenéssel telt nyugdíjas éveket pedig bárki képes megadni, aki szeretettel fogadja be a derék, hűséges ebet.

 

Abban biztosak lehetünk, hogy a képzés alól kivont, vagy kiképzett, de lenyugdíjazott kutyák magas érzelmi intelligenciával rendelkeznek, ember, és állatszeretőek, és nem vágynak másra csak törődésre, foglalkozásra, és szeretetre. A fiatal kutyák esetében különösen fontos a mentális „lekötés” a séták mellett, míg egy öreg kutyánál a könnyedebb kirándulások mellett egy pihe-puha kutyaágy lehet a legnagyobb ajándék.

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

 


Indexkép forrás: wikipedia.org

Témába vág

Senkinek sem kellett az öreg kutyus – mígnem egy 100 éves néni jelentkezett örökbefogadónak Senkinek sem kellett az öreg kutyus – mígnem egy 100 éves néni jelentkezett örökbefogadónak
„Olyanok ők ketten, mint a borsó meg a héja.”

Idős kutyát fogadnál örökbe? Van 5 remek érvünk mellette! Idős kutyát fogadnál örökbe? Van 5 remek érvünk mellette!
Egy mentett őszpofi hálája egy életen át elkísér. Szívmelengető érzés tudni, hogy annyi nehézség után hátralévő éveit nyugalomban és szeretetben élheti le melletted. Annyi mindennel gazdagodhat életünk, ha egy kisöreget választunk!

Van, amiben számít a méret: A testméret bizony meghatározó a kutyák öregedésében Van, amiben számít a méret: A testméret bizony meghatározó a kutyák öregedésében
A kutyák öregedését vizsgálták az ELTE Etológia Tanszék kutatói – 15 ezer kutya adatait hasonlították össze. Kíváncsiak voltak, a viselkedés és a kognitív képességek tekintetében befolyásolja-e a testméret-különbség is a kutyák öregedését?

Megfiatalodott a 96 éves nagypapa, miután egy kicsi kölyökkutya belépett az életébe Megfiatalodott a 96 éves nagypapa, miután egy kicsi kölyökkutya belépett az életébe
Szívmelengető látni a változást az idős bácsin, mióta új barátra lelt!

Gesztenye, a labrador is diplomát kapott gazdijával Gesztenye, a labrador is diplomát kapott gazdijával
Emléklapot kapott gazdija diplomaosztóján Gesztenye, a vakvezető kutya is, aki minden lépésénél segítette szeretett gazdáját az egyetemen.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Mondial Assistance GesmbH Rehabportál Beagle Club Online MTI

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Megszakított repülőút egy kutya életéért Hírek - Címlapon
Megszakított repülőút egy kutya életéért
Megmenekültek a kutyakölykök Hírek - Címlapon
Megmenekültek a kutyakölykök