A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Hírek archívum
Hírek - Közérdekű

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Kutyasétáltatókat is megbüntettek a kijárási tilalom alatt

2020. november 13., 10:45


Szerző: S.Zs.


Kategória: Közérdekű
A kijárási tilalom megengedi a kutyák megsétáltatását, azonban adott feltételekhez köti. A tilalom életbe lépése utáni első éjszakán öt kutyasétáltatóval szemben kellett intézkednie a rendőröknek, mert azok nem tartották be a szabályokat. 

“A helyzettel éljünk és ne visszaéljünk!” - írta Ovádi Péter, a Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos Facebook posztjában, amikor közölte a jó hírt, miszerint megengedett lesz a kutyasétáltatás a kijárási tilalom ideje alatt is. 

 

A kedd késő este megjelent Magyar Közlöny szerint a kijárási tilalom este 8 és reggel 5 óra között tart, ez idő alatt csak bizonyos meghatározott esetekben megengedett a lakó- vagy szálláshelyünk elhagyása. Ide tartozik a kutya sétáltatása is, azonban e téren is korlátozottak a lehetőségek: 

 

[...] kutyasétáltatás céljából este 8 óra és reggel 5 óra között megengedett a  lakóhely, a  tartózkodási hely vagy a  szálláshely elhagyása, illetve a  közterületen tartózkodás azzal, hogy a  kutyasétáltatás során a lakóhely, a tartózkodási hely vagy a szálláshely 500 méteres körzete nem hagyható el.

 

 

Este 8 óra után is ki lehet vinni a kutyát, de csak lakóhelyünk 500 méteres körzetében
Este 8 óra után is ki lehet vinni a kutyát, de csak lakóhelyünk 500 méteres körzetében
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

 

 

Az Operatív Törzs beszámolója szerint a szigorítások életbe lépése utáni első éjszakán öt kutyasétáltatóval szemben kellett intézkednie a rendőröknek, mivel nem tartották be erre az 500 méteres távolságra vonatkozó szabályt. 

A gazdik közül hármat helyszíni bírsággal sújtottak, két ember ellen szabálysértési feljelentést tettek - írja az MTI.

 

Arról nincs információ, mennyire lehetett szándékos a kutyasétáltatók részéről a szabály figyelmen kívül hagyása, vagy csak észrevétlenül is átlépték az 500 méteres határt. 

 

Mindenesetre hasznos lehet, ha napközben ránézünk telefonunkon, vagy számítógépünkön a térképre: keressünk fix, könnyen megjegyezhető pontokat (adott kereszteződést, üzletet stb.) a megszokott kutyasétáltató útvonalunkon, hogy lássuk, mi az a legmesszebbi pont, ami még az 500 méteren belül esik. Így könnyen megjegyezhetjük, meddig mehetünk el úgy, hogy “átlépnénk a határt”. 

Kifejezetten a kutyások számára készült egy térkép is, melyen meg tudjuk adni lakóhelyünk pontos címét, a térkép pedig pontosan jelöli azt az 500 méter sugarú kört, melyen belül tartózkodhatunk kedvencünkkel a tilalom ideje alatt. A térkép ide kattintva érhető el. 

 

Ne felejtsük otthon a maszkunkat sem, hiszen a nagyobb városokban szinte minden közterületen kötelező hordani, és nem kivételek ez alól a kutyafuttatók sem: a rendelet szerint az önkormányzatok dönthetnek a kutyafuttatók nyitvatartásáról. Bezárásáról ezidáig egy békéscsabai futtatóról értesültünk (CsabaParkban található kutyafuttató), a nyitva tartó futtatókon azonban szinte mindenhol arra kérik a gazdikat, viseljék a maszkot (természetesen a megfelelő módon: orrot és szájat is takarva!), valamint tartsák meg egymástól a megfelelő távolságot.  

 

 

 

 


Indexkép forrás: MTI/Balogh Zoltán

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Meghíztak a kutyák a korlátozások idején - a labradorok szedték fel a legtöbb súlyt Meghíztak a kutyák a korlátozások idején - a labradorok szedték fel a legtöbb súlyt
Az Egyesült Királyságban végzett kutatás alapján a kutyafajták közül a labrador retrieverek állhattak a dobogó első fokára a koronavírus miatti korlátozások idején.

A kijárási korlátozás kijátszására vennének sokan magukhoz kutyát A kijárási korlátozás kijátszására vennének sokan magukhoz kutyát
Kutyát magunkhoz venni nem pár hétig tartó felelősség: 10-15 évre kötelezzük el magunkat, ha úgy döntünk, gazdik leszünk. Sajnos úgy néz ki, ezt sokan elfelejtik, és/vagy még mindig nem veszik figyelembe azt, hogy a kutya is érző lény, nem pedig egy plüss állatka, amit megunva eldobhatunk.

December közepéig tartanak a hatályban lévő intézkedések - figyeljünk a kutyasétáltatás szabályaira! December közepéig tartanak a hatályban lévő intézkedések - figyeljünk a kutyasétáltatás szabályaira!
A Kormányzati Tájékoztatási Központ cáfolta a híreket: közleményükben tisztázzák, hogy a veszélyhelyzet került meghosszabbításra február 8-ig, a korlátozó intézkedések nem - azok december 11-ig lesznek hatályosak.

Megjelent a Magyar Közlöny: Ezekkel a feltételekkel engedélyezett a kutya sétáltatása a kijárási tilalom alatt Megjelent a Magyar Közlöny: Ezekkel a feltételekkel engedélyezett a kutya sétáltatása a kijárási tilalom alatt
Megnyugodhatunk: a megjelent rendelet szerint a rövid, a kutya szükségleteit kielégítő séta engedélyezett az este 8-tól reggel 5-ig tartó kijárási tilalom alatt.

Javaslat: a kijárási tilalom alatt is lehet majd kutyát sétáltatni Javaslat: a kijárási tilalom alatt is lehet majd kutyát sétáltatni
A kutyafuttatók nyitvatartásáról pedig az önkormányzat dönthet majd - legalábbis amennyiben elfogadják a mai ülésen a benyújtott javaslatot.

Éjszakai kijárási korlátozás: a kutyások sem mentesülnek - Frissítve Éjszakai kijárási korlátozás: a kutyások sem mentesülnek - Frissítve
A járvány miatt elrendelt éjszakai kijárási korlátozás hagyott maga után néhány kérdőjelet - különösen a kutyatulajdonosok körében.

Miért hagyjuk kutyánkat szaglászni séta közben? Miért hagyjuk kutyánkat szaglászni séta közben?
Köztudott, hogy a kutyák nagyon élvezik, ha sétálni visszük őket. Eközben pedig szinte folyamatosan a földet szimatolják. De mért is olyan fontos ez nekik?

Csodálatos hatással bír a fogatlan, idős kutyus a fogászatra látogató páciensekre Csodálatos hatással bír a fogatlan, idős kutyus a fogászatra látogató páciensekre
Jelenléte mosolyt csal az arcokra, kedvességért cserébe pedig rengeteg szeretetet kap az utcáról mentett 13 éves csivava.

Szinte hibátlanul szagolják ki a kutyák a koronavírust Szinte hibátlanul szagolják ki a kutyák a koronavírust
Akár egy hét alatt is képesek megtanulni a keresőkutyák a koronavírus minták szagának felismerését. Szaglásuk pedig csalhatatlan: elképesztő pontossággal képesek a minta azonosítására, annak jelzésére!

Ausztriában is kiképeznek egy kutyát a koronavírus kiszagolására Ausztriában is kiképeznek egy kutyát a koronavírus kiszagolására
Az osztrák hadsereg egyik kutyáját, egy belga juhászt képzik ki július végéig a koronavírus felismerésére. Egyelőre a kutya kiképzése zajlik, ezután következik a kísérleti jellegű projekt kiértékelése.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Beagle Club Online Ebugatta EB OVO Közhasznú Egyesület MTI

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
Élő közvetítésekben mérik össze tudásukat a legtöbb szót ismerő kutyák Hírek - Címlapon
Élő közvetítésekben mérik össze tudásukat a legtöbb szót ismerő kutyák
Egyre csak ölelte megmentőjét a szemétkupacon talált kölyökkutya Hírek - Címlapon
Egyre csak ölelte megmentőjét a szemétkupacon talált kölyökkutya