A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Kutyasétáltatókat is megbüntettek a kijárási tilalom alatt

2020. november 13., 10:45


Szerző: S.Zs.


Kategória: Közérdekű




A kijárási tilalom megengedi a kutyák megsétáltatását, azonban adott feltételekhez köti. A tilalom életbe lépése utáni első éjszakán öt kutyasétáltatóval szemben kellett intézkednie a rendőröknek, mert azok nem tartották be a szabályokat.



 

“A helyzettel éljünk és ne visszaéljünk!” - írta Ovádi Péter, a Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos Facebook posztjában, amikor közölte a jó hírt, miszerint megengedett lesz a kutyasétáltatás a kijárási tilalom ideje alatt is. 

 

A kedd késő este megjelent Magyar Közlöny szerint a kijárási tilalom este 8 és reggel 5 óra között tart, ez idő alatt csak bizonyos meghatározott esetekben megengedett a lakó- vagy szálláshelyünk elhagyása. Ide tartozik a kutya sétáltatása is, azonban e téren is korlátozottak a lehetőségek: 

 

[...] kutyasétáltatás céljából este 8 óra és reggel 5 óra között megengedett a  lakóhely, a  tartózkodási hely vagy a  szálláshely elhagyása, illetve a  közterületen tartózkodás azzal, hogy a  kutyasétáltatás során a lakóhely, a tartózkodási hely vagy a szálláshely 500 méteres körzete nem hagyható el.

 

 

Este 8 óra után is ki lehet vinni a kutyát, de csak lakóhelyünk 500 méteres körzetében
Este 8 óra után is ki lehet vinni a kutyát, de csak lakóhelyünk 500 méteres körzetében
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

 

 

Az Operatív Törzs beszámolója szerint a szigorítások életbe lépése utáni első éjszakán öt kutyasétáltatóval szemben kellett intézkednie a rendőröknek, mivel nem tartották be erre az 500 méteres távolságra vonatkozó szabályt. 

A gazdik közül hármat helyszíni bírsággal sújtottak, két ember ellen szabálysértési feljelentést tettek - írja az MTI.

 

Arról nincs információ, mennyire lehetett szándékos a kutyasétáltatók részéről a szabály figyelmen kívül hagyása, vagy csak észrevétlenül is átlépték az 500 méteres határt. 

 

Mindenesetre hasznos lehet, ha napközben ránézünk telefonunkon, vagy számítógépünkön a térképre: keressünk fix, könnyen megjegyezhető pontokat (adott kereszteződést, üzletet stb.) a megszokott kutyasétáltató útvonalunkon, hogy lássuk, mi az a legmesszebbi pont, ami még az 500 méteren belül esik. Így könnyen megjegyezhetjük, meddig mehetünk el úgy, hogy “átlépnénk a határt”. 

Kifejezetten a kutyások számára készült egy térkép is, melyen meg tudjuk adni lakóhelyünk pontos címét, a térkép pedig pontosan jelöli azt az 500 méter sugarú kört, melyen belül tartózkodhatunk kedvencünkkel a tilalom ideje alatt. A térkép ide kattintva érhető el. 

 

Ne felejtsük otthon a maszkunkat sem, hiszen a nagyobb városokban szinte minden közterületen kötelező hordani, és nem kivételek ez alól a kutyafuttatók sem: a rendelet szerint az önkormányzatok dönthetnek a kutyafuttatók nyitvatartásáról. Bezárásáról ezidáig egy békéscsabai futtatóról értesültünk (CsabaParkban található kutyafuttató), a nyitva tartó futtatókon azonban szinte mindenhol arra kérik a gazdikat, viseljék a maszkot (természetesen a megfelelő módon: orrot és szájat is takarva!), valamint tartsák meg egymástól a megfelelő távolságot.  

 

 

 

 


Indexkép forrás: MTI/Balogh Zoltán

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Ilyen szuper iskolabusszal járnak kirándulni a kutyák - és mind imádják! Ilyen szuper iskolabusszal járnak kirándulni a kutyák - és mind imádják!
Lelkesen figyelgetnek ki az ablakon, és izgatottan várják, aznap vajon milyen csodás helyre látogatnak el.

Kutyaséta sötétedés után – Mire figyeljünk? Kutyaséta sötétedés után – Mire figyeljünk?
Az őszi és téli időszakban gyakrabban fordul elő, hogy sötétedés után kerül sor a sétára. Tippjeink segítségével könnyebben felkészülhetsz erre.

Óvatosan a kutyasétán: kezdődik az őzek násza Óvatosan a kutyasétán: kezdődik az őzek násza
Nem csak az autóvezetőknek kell fokozottan ébernek lennie a nyár második felében: a kutyasétán, kiránduláson is keresztezhetjük a szerelmes őzek útját. Legyünk éberek!

3 fontos ok, amiért NE engedd, hogy a kutyád pórázon ismerkedjen idegen kutyákkal 3 fontos ok, amiért NE engedd, hogy a kutyád pórázon ismerkedjen idegen kutyákkal
„Ugyan, mi lehet a probléma?” - Merülhet fel benned. „Hiszen a kutyák társas lények, nem?” Nos, nem feltétlenül. És bár fejleszthető a szocializációjuk, mégsem hasznos dolog erőltetni a barátkozást, mert bizony baj is lehet belőle.

Rangos díjat kapott a kutya, aki koalákat mentett a hatalmas bozóttüzek alatt Rangos díjat kapott a kutya, aki koalákat mentett a hatalmas bozóttüzek alatt
Bear, a border collie keverék Ausztrália négylábú hőse: több mint 100 sérült koalának segített a nyomára bukkanni a tomboló tűzvész idején.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Mondial Assistance GesmbH JULIUS-K9 AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Ebugatta

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Élő közvetítésekben mérik össze tudásukat a legtöbb szót ismerő kutyák Hírek - Címlapon
Élő közvetítésekben mérik össze tudásukat a legtöbb szót ismerő kutyák
Egyre csak ölelte megmentőjét a szemétkupacon talált kölyökkutya Hírek - Címlapon
Egyre csak ölelte megmentőjét a szemétkupacon talált kölyökkutya