A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Kutyásokat érintő korlátozások jönnek – kezdődik a tavaszi ebzárlat! Íme, az érintett települések listája

2023. március 24., 10:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Közérdekű




Ahogy minden tavasszal, idén is ebzárlatot rendelnek el több megyében a rókák veszettség ellni vakcinázása miatt.



 

A rókák veszettség elleni immunizálására idén tavasszal is sor kerül, melyhez kapcsolódóan az ebzárlat és a legeltetési tilalom életbe lépése sem marad el az érintett térségekben. A repülőgépes vakcinázás 2023. április 1-én kezdődik hazánk déli és keleti megyéiben – írja a Nébih tájékoztatója.

 

Az immunizálás során a vakcina tartalmú csalétkeket kisrepülőgépekről juttatják ki az adott területekre. Ez a művelet a lakott, sűrűn beépített övezeteket nem érinti. Az ebzárlat és a legeltetési tilalom elrendeléséről, valamint az egyes területekre vonatkozó konkrét időpontokról az illetékes járási állategészségügyi hivatal, illetve a települési önkormányzat fogja tájékoztatni a lakosságot, a külterületeken pedig plakátok figyelmeztetik majd a kirándulókat.

 

Az immunizálási program eredményességét a kilőtt rókák laboratóriumi vizsgálatával ellenőrzi a Nébih. Az előző évek eredményei alapján a vakcinázott területeken a rókák több mint háromnegyede felvette a vakcinát tartalmazó csalétket.

A veszettség fő terjesztője a vörös róka, melynek hazai állománya mintegy ötvenkilencezer egyedre becsülhető. A veszettség a vadon élő és a házi emlősállatokra, valamint az emberre egyaránt veszélyt jelent, ezért a kutyák veszettség elleni védőoltása kötelező, a macskáknak pedig ajánlott.

 

A betegség a keleti szomszédainknál, Ukrajnában és Romániában még rendszeresen előfordul, valamint az utóbbi időszakban Szlovákia keleti régiójában is több helyen megjelent. Sajnos tavaly Magyarországon is jelentősen megváltozott a veszettséghelyzet. 2022 szeptembere óta ugyanis öt igazolt eset is volt: négy róka és egy kóbor kutya. Mindegyik Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében fordult elő, az ukrán határtól számított nagyjából 10 km-es körzetben. A betegség behurcolása feltehetően természetes úton, a vadállomány Ukrajna felőli mozgása révén következett be. Jelenleg az Ukrajnához közeli területeken a szokásosnál nagyobb a járványveszély, mivel a háború miatt az ottani állategészségügyi hatóságok nem tudták végrehajtani a rókák vakcinázási programját.

A fentiek rámutatnak a hazai állategészségügyi védekező intézkedések (vadon élő rókák vakcinázása, ebek kötelező vakcinázása, veszettség gyanús esetek jelentése az állategészségügyi hatóság felé) fenntartásának fontosságára. A veszettség gyanújának bejelentése jogszabályi kötelesség, az idegrendszeri tüneteket mutató, elhullott háziállatok, valamint az elhullottan talált vadállatok esetében az állategészségügyi hatóság gondoskodik a mintavételről.

 

 

Kutyásokat érintő korlátozások jönnek – kezdődik a tavaszi ebzárlat!
Kutyásokat érintő korlátozások jönnek – kezdődik a tavaszi ebzárlat! 
Fotó: Unsplash - Jeremy Hynes

 

 

 

Mit kell tudni az csalétkekről?

  • A csalétkeket javarészt erdős- és mezőgazdasági területeken szórják ki kisrepülőgépekről. 
  • Lakott, sűrűn beépített területekre nem kerül kihelyezésre vakcina. 
  • A vakcinát tartalmazó csalétek az ember számára kellemetlen szagú.
  • A vakcina kutyára és macskára nem veszélyes (azonban a veszettség elleni védettséget sem alakít ki ezekben a fajokban). 
  • Annak érdekében, hogy a rókák minél nagyobb arányban egyék meg a csalétekbe rejtett oltóanyagot, az érintett térségekben a vakcinázás kezdetétől számított 21 napos időtartamra az illetékes járási főállatorvos ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendel el.

 

Az ebzárlat elrendelésének célja az, hogy a rókák minél nagyobb arányban egyék fel a csalétket
Az ebzárlat elrendelésének célja az, hogy a rókák minél nagyobb arányban egyék fel a csalétket
Fotó: veszettsegmentesites.hu

 

 

 

Az ebzárlat tartama alatt:

  • A tartási helyén minden kutyát és macskát elzárva, illetőleg a kutyákat megkötve úgy kell tartani, hogy azok más állattal vagy emberrel ne érintkezhessenek; zárt udvarban a kutyák elzárását vagy megkötését mellőzni lehet, ha azok onnan ki nem szökhetnek.
  • Kutyát tartási helyéről csak pórázon vezetve és szájkosárral szabad kivinni.
  • A település területéről kizárólag érvényes veszettség elleni védőoltással rendelkező kutyát vagy macskát a hatósági állatorvos kedvező eredményű vizsgálata után és engedélyével szabad kivinni.
  • Az ebzárlat alatt húsevő állatok összevezetésével járó rendezvény nem tartható.
  • A legeltetési tilalom ideje alatt tilos a gazdasági haszonállatokat külterületen legeltetni!
  • Az állatok vándorolva történő legeltetése tilos!
  • Tilos a pásztorebeket szabad állatok terelésére, illetve őrzésére használni!

 

 

A korlátozás alól mentesülnek az érvényes veszettség elleni védőoltással rendelkező:

  • vadászebek,
  • a fegyveres erők és fegyveres testületek ebei,
  • a katasztrófa-mentő ebek,
  • a segítő és terápiás ebek, valamint a látássérült embereket vezető ebek rendeltetési céljuknak megfelelő használatuk idejére

 

Az immunizálással érintett területen jól látható, piros színű, magyar és angol nyelvű figyelemfelhívó plakátokat helyeznek ki
Az immunizálással érintett területen jól látható, piros színű, magyar és angol nyelvű figyelemfelhívó plakátokat helyeznek ki 
Fotó: veszettsegmentesites.hu

 

 

Az immunizálással érintett területen a vadászati hatóság irányításával jól látható, piros színű, magyar és angol nyelvű, a felhívás megértését szolgáló piktogrammal ellátott figyelemfelhívó plakátokat helyeznek ki a vadászok a lakott területekről kivezető utak mentén, bekötőutaknál, kiránduló és parkolóhelyeken, turistaházak és vadászházak mellett.

 

 

 

Általános tanácsként...

 

...elmondható, hogy aki kutyával kirándulás közben ilyen figyelmeztető plakátot lát, vegye pórázra kedvencét! A vakcina kutyára és macskára nem veszélyes (azonban a veszettség elleni védettséget sem alakít ki ezekben a fajokban).

A csalétek az ember számára kellemetlen szagú, belsejében alumínium bliszterben található a vakcina. Amennyiben a vakcina kézre, vagy más fedetlen testrészre kerül, az érintett területet azonnal le kell mosni szappannal és vízzel. Ha a vakcina az ember szájába, orrába, vagy megsértett bőrére kerül, haladéktalanul orvoshoz kell fordulni!

 

 

 

 


Az alábbiakban olvasható megyénkénti bontásban, mely területeket érint a 2023 tavaszán elrendelt ebzárlat.

 

A lista tájékoztató jellegű, az ebzárlat és a legeltetési tilalom elrendelésének tényéről, valamint annak időtartamáról az illetékes járási állategészségügyi hivatal, illetve a települési önkormányzatok tudnak tájékoztatást adni.

Lakott, sűrűn beépített területen NEM történik vakcina kiszórás!


 

 

 

Ebzárlat 2023 tavaszán

 

 


Bács-Kiskun vármegye

Ebzárlat időtartama: április 1. - április 21. 


Bácsalmás, Bácsbokod, Bácsborsód, Bácsszentgyörgy, Bácsszőlős, Baja, Balotaszállás, Bátmonostor, Bátya,Borota ,Bugac Bócsa, Császártöltés, Csátalja, Csávoly, Csikéria, Csólyospálos, Dávod, Drágszél, Dunafalva, Dusnok, Érsekcsanád, Érsekhalma, Fajsz, Felsőszentiván, Gara, Hajós, Harkakötöny, Hercegszántó, Homokmégy, Imrehegy, Jánoshalma, Jászszentlászló, Kalocsa, Katymár, Kecel, Kelebia, Kéleshalom, Kiskőrös, Kiskunfélegyháza, Kiskunhalas, Kiskunmajsa, Kisszállás, Kömpöc, Kunbaja, Kunfehértó, Madaras, Mátételke, Mélykút, Miske, Móricgát, Nagybaracska, Nemesnádudvar, Öregcsertő, Pálmonostora, Petőfiszállás, Pirtó, Rém, Soltvadkert, Sükösd, Szank, Szeremle, Tataháza, Tázlár, Tompa, Vaskút, Zsana

 

 


Baranya vármegye

Ebzárlat időtartama: április 1. - április 21.        


Homorúd, Kölked, Mohács

 

 


Békés vármegye

Ebzárlat időtartama: április 1. - április 21.


Almáskamarás, Battonya, Békés, Békéscsaba, Békéssámson, Bélmegyer, Biharugra, Bucsa, Csabacsűd, Csabaszabadi, Csanádapáca, Csárdaszállás, Csorvás, Dévaványa, Doboz, Dombegyház, Dombiratos, Elek, Füzesgyarmat, Gádoros, Gerendás, Geszt, Gyomaendrőd, Gyula, Hunya, Kamut, Kardos, Kardoskút, Kaszaper, Kertészsziget, Kétegyháza, Kétsoprony, Kevermes, Kisdombegyház, Kondoros, Körösladány, Körösnagyharsány, Köröstarcsa, Körösújfalu, Kötegyán, Kunágota, Lőkösháza, Magyarbánhegyes, Magyardombegyház, Medgyesbodzás, Medgyesegyháza, Méhkerék, Mezőberény, Mezőgyán, Mezőhegyes, Mezőkovácsháza, Murony, Nagybánhegyes, Nagykamarás, Nagyszénás, Okány, Örménykút, Orosháza, Pusztaföldvár, Pusztaottlaka, Sarkad, Sarkadkeresztúr, Szabadkígyós, Szeghalom, Tarhos, Telekgerendás, Tótkomlós, Újkígyós, Újszalonta, Végegyháza, Vésztő, Zsadány

 

 


Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye

Ebzárlat időtartama: április 3. - április 23.


Abaújalpár, Abaújkér, Abaújlak, Abaújszántó, Abaújszolnok, Abaújvár, Abod,Aggtelek Alsóberecki, Alsódobsza, Alsógagy, Alsóregmec, Alsószuha, Alsótelekes, Alsóvadász, Alsózsolca, Arka, Arnót, Aszaló, Baktakék, Balajt, Bánréve, Baskó, Becskeháza, Bekecs, Berente, Beret, Berzék, Bőcs, Bodroghalom, Bodrogkeresztúr, Bodrogkisfalud, Bodrogolaszi, Boldogkőújfalu, Boldogkőváralja, Boldva, Borsodszirák, Büttös, Bódvalenke, Bódvarákó, Bódvaszilas, Bózsva, Cigánd, Csenyéte, Csobád, Csobaj, Damak, Dámóc, Debréte, Detek, Dövény, Dubicsány, Edelény, Égerszög, Encs, Erdőbénye, Erdőhorváti, Fáj, Fancsal, Felsőberecki, Felsődobsza, Felsőgagy, Felsőkelecsény, Felsőnyárád, Felsőregmec, Felsőtelekes, Felsővadász, Felsőzsolca, Filkeháza, Fony, Forró, Fulókércs, Füzér, Füzérkajata, Füzérkomlós, Füzérradvány, Gadna, Gagyapáti, Gagybátor, Gagyvendégi, Galvács, Garadna, Gesztely, Gibárt, Girincs, Golop, Gömörszőlős, Gönc, Göncruszka, Györgytarló, Halmaj, Hangács, Háromhuta, Hegymeg, Hejce, Hercegkút, Hernádbűd, Hernádcéce, Hernádkak, Hernádkércs, Hernádnémeti, Hernádpetri, Hernádszentandrás, Hernádszurdok, Hernádvécse, Hét, Hidasnémeti, Hidvégardó, Hollóháza, Homrogd, Imola, Ináncs, ,Irota Izsófalva, Jákfalva, Jósvafő, Kány, Kánó, Karcsa, Karos, Kazincbarcika, Kázsmárk, Kéked, Kelemér, Kenézlő, Keresztéte, Kesznyéten, Kiscsécs, Kishuta, Kiskinizs, Kisrozvágy, Komjáti, Komlóska, Korlát, Köröm, Kovácsvágás, Krasznokvajda, Kupa, Kurityán, Lácacséke, Ládbesenyő, Lak, Legyesbénye, Léh, Litka, Mád, Makkoshotyka, Martonyi, Megyaszó, Méra, Meszes, Mezőzombor, Mikóháza, Miskolc, Mogyoróska, Monaj, Monok, Múcsony, Nagycsécs, Nagyhuta, Nagykinizs, Nagyrozvágy, Novajidrány, ,Nyésta Nyíri, Nyomár, Olaszliszka, Onga, Ormosbánya, Pácin, Pálháza, Pamlény, Pányok, Pere, Perecse, Perkupa, Prügy, Pusztafalu, Pusztaradvány, Putnok, Ragály, Rakaca, Rakacaszend, Rásonysápberencs, Rátka, Regéc, Révleányvár, Ricse, Rudabánya, Rudolftelep, Sajóecseg, Sajógalgóc, Sajóhídvég, Sajóivánka, Sajókaza, Sajókeresztúr, Sajólád, Sajónémeti, Sajópálfala, Sajópüspöki, Sajósenye, Sajószentpéter, Sajóvámos, Sajóvelezd, Sárazsadány, Sárospatak, Sátoraljaújhely, Selyeb, Semjén, Serényfalva, Sima, Szakácsi, Szalaszend, Szalonna, Szászfa, Szegi, Szegilong, Szemere, Szendrő, Szendrőlád, Szentistvánbaksa, Szerencs, Szikszó, Szin, Szinpetri, Szirmabesenyő, Szögliget, Szőlősardó, Szuhafő, Szuhakálló, Szuhogy, Sóstófalva, Taktabáj, Taktaharkány, Taktakenéz, Taktaszada, Tállya, Tarcal, Telkibánya, Teresztenye, Tiszacsermely, Tiszakarád, Tiszaladány, Tiszalúc, Tiszatardos, Tiszaújváros, Tokaj, Tolcsva, Tomor, Tornabarakony, Tornakápolna, Tornanádaska, Tornaszentandrás, Tornaszentjakab, Tornyosnémeti, Trizs, Újcsanálos, Vadna, ,Vágáshuta Vajdácska, Vámosújfalu, Varbóc, Vilmány, Vilyvitány, Viss, Viszló, Vizsoly, Zádorfalva, Zalkod, Zemplénagárd, Ziliz, Zsujta, Zubogy, Ónod

 

 


Csongrád-Csanád vármegye

Ebzárlat időtartama: április 1. - április 21.


Algyő, Ambrózfalva, Apátfalva ,Árpádhalom, Ásotthalom, Baks, Balástya, Bordány, Csanádalberti, Csanádpalota, Csanytelek, Csengele, Derekegyház, Deszk, Domaszék, Dóc, Eperjes, Fábiánsebestyén, Felgyő, Ferencszállás, Földeák, Forráskút, Hódmezővásárhely, Királyhegyes, Kistelek, Kiszombor, Klárafalva, Kövegy, Kübekháza, Magyarcsanád, Makó, Maroslele, Mártély, Mindszent, Mórahalom, Nagyér, Nagylak, Nagymágocs, Öttömös, Pitvaros ,Pusztamérges, Pusztaszer, Röszke, Ruzsa, Sándorfalva, Szatymaz, Szeged, Szegvár, Székkutas, Szentes, Tiszasziget, Tömörkény, Újszentiván, Üllés, Zákányszék, Zsombó, Óföldeák, Ópusztaszer

 

 


Hajdú-Bihar vármegye

Ebzárlat időtartama: április 3. - április 23.


Álmosd, Ártánd, Bagamér, Bakonszeg, Balmazújváros, Báránd, Bedő, Berekböszörmény, Berettyóújfalu, Bihardancsháza, Biharkeresztes, Biharnagybajom, Bihartorda, Bocskaikert, Bojt, Csökmő, Darvas, Debrecen, Derecske, Ebes, Esztár, Földes, Fülöp, Furta, Gáborján, Hajdúbagos, Hajdúböszörmény, Hajdúdorog, Hajdúhadház, Hajdúnánás, Hajdúsámson, Hajdúszoboszló, Hajdúszovát, Hencida, Hosszúpályi, Kaba, Kismarja, Kokad, Komádi, Konyár, Körösszakál, Körösszegapáti, Létavértes, Magyarhomorog, Mezőpeterd, Mezősas, Mikepércs, Monostorpályi, Nádudvar, Nagyhegyes, Nagykereki, Nagyrábé, Nyírábrány, Nyíracsád, Nyíradony, Nyírmártonfalva, Pocsaj, ,Püspökladány, Sáp, Sáránd, Sárrétudvari, Szentpéterszeg, Szerep, Téglás, Tépe, Tetétlen, Told, Újiráz, Újléta, Vámospércs, Váncsod, Vekerd, Zsáka

 

 


Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye

Ebzárlat időtartama: április 3. - április 23.


Ajak, Anarcs, Apagy, Aranyosapáti, Baktalórántháza, Balkány, Balsa, Barabás, Bátorliget, Benk, Beregdaróc, Beregsurány, Berkesz, Besenyőd, Beszterec, Biri, Bököny, Botpalád, Buj, Cégénydányád, Csaholc, Csaroda, Császló, Csegöld, Csenger, Csengersima, Csengerújfalu, Darnó, Demecser, Döge, Dombrád, Encsencs, Eperjeske, Érpatak, Fábiánháza, Fehérgyarmat, Fényeslitke, Fülesd, Fülpösdaróc, Gacsály, Garbolc, Gávavencsellő, Géberjén, Gégény, Gelénes, Gemzse, Geszteréd, Gulács, Győröcske, Győrtelek, Gyügye, Gyulaháza, Gyüre, Hermánszeg, Hetefejércse, Hodász, Ibrány, Ilk, Jánd, Jánkmajtis, Jármi, Jéke, Kállósemjén, Kálmánháza, Kántorjánosi, Kék, Kékcse, Kemecse, Kérsemjén, Kisar, Kishódos, Kisléta, Kisnamény, Kispalád, Kisszekeres, Kisvárda, Kisvarsány, Kocsord, Kölcse, Komlódtótfalu, Kömörő, Komoró, Kótaj, Laskod, Levelek, Lövőpetri, Lónya, Magosliget, Magy, Mánd, Mándok, Máriapócs, Márokpapi, Mátészalka, Mátyus, Méhtelek, Mérk, Mezőladány, Milota, Nábrád, Nagyar, Nagycserkesz, Nagydobos, Nagyecsed, Nagyhalász, Nagyhódos, Nagykálló, Nagyszekeres, Nagyvarsány, Napkor, Nemesborzova, Nyírbátor, Nyírbéltek, Nyírbogát, Nyírbogdány, Nyírcsaholy, ,Nyírcsászári Nyírderzs, Nyíregyháza, Nyírgelse, Nyírgyulaj, Nyíribrony Nyírjákó, Nyírkarász, Nyírkáta, Nyírkércs, Nyírlövő, Nyírlugos, Nyírmada, Nyírmeggyes, Nyírmihálydi, Nyírparasznya, Nyírpazony, Nyírpilis, Nyírtass, Nyírtelek, Nyírtét, Nyírtura, Nyírvasvári, Ököritófülpös, Olcsva, Olcsvaapáti, Ömböly, Őr, Panyola, Pap, Papos, Paszab, Pátroha, Pátyod, Penészlek, Penyige, Petneháza ,Piricse, Porcsalma, Pusztadobos, Pócspetri, Rakamaz, Ramocsaháza, Rápolt, Rétközberencs, Rohod, Rozsály, Sényő, Sonkád, Szabolcs, Szabolcsbáka, Szabolcsveresmart, Szakoly ,Szamosangyalos, Szamosbecs, Szamoskér, Szamossályi, Szamosszeg, Szamostatárfalva, Szamosújlak, Szatmárcseke, Székely, Szorgalmatos, ,Tákos Tarpa, Terem, Tiborszállás, Timár, Tiszaadony, Tiszabecs, Tiszabercel, Tiszabezdéd, Tiszacsécse, Tiszadada, Tiszadob, Tiszaeszlár, Tiszakanyár, Tiszakerecseny, Tiszakóród, Tiszalök, Tiszamogyorós, Tiszanagyfalu, Tiszarád, Tiszaszalka, Tiszaszentmárton, Tiszatelek, Tiszavasvári, Tiszavid, Tisztaberek, Tivadar, Tornyospálca, Tunyogmatolcs, Túristvándi, Túrricse, Tuzsér, Tyukod, Újdombrád ,Újfehértó, Újkenéz, Ura, Uszka, Vaja, Vállaj, Vámosatya, Vámosoroszi, Vásárosnamény, Vasmegyer, Záhony, Zajta, Zsarolyán, Zsurk, Ófehértó, Ópályi

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Tényleg tisztább a kutya szája, mint az emberé? Tényleg tisztább a kutya szája, mint az emberé?
Hányszor, de hányszor hallhattuk már e szavakat, de valóban így lenne? Honnan tudhatjuk, hogy a tisztasági skálán hol helyezkedik el kutyánk szájának állapota? És mi a helyzet a kutyanyállal?

Kutyával a természetben - ezeket az illemszabályokat tartsd be a túrán, kiránduláson Kutyával a természetben - ezeket az illemszabályokat tartsd be a túrán, kiránduláson
A kirándulás, túrázás, vagy csak épp egy rövidebb séta a közeli erdőben kutyánkkal remek kikapcsolódási lehetőség. Ahhoz azonban, hogy ne csak mi, de más természetjárók, kutyások, és nem utolsósorban az erdő lakói is háborítatlanul, békében élvezhessék a természetet, be kell tartanunk néhány szabályt.

Kutyasétáltatók figyelem – kezdődik a tavaszi ebzárlat! Kutyasétáltatók figyelem – kezdődik a tavaszi ebzárlat!
Ahogy a rutinos kutyások már számítanak is rá, a tavasz közepe nem csak a jó időt jelenti, hanem a kutyásokat érintő korlátozásokat is: 2024 tavaszán is ebzárlatot rendelnek el több megyében is. Mutatjuk a tudnivalókat és az érintett településeket!

Lótrágya – Veszélyes lehet, ha a kutya megeszi! Lótrágya – Veszélyes lehet, ha a kutya megeszi!
A lovaknak, szarvasmarháknak és juhoknak adott féreghajtó már kis mennyiségben is komoly gondot okozhat az arra hajlamos kutyáknál, ha a trágyájukból csemegézik. Mit kell tudnunk róla, és hogyan kerülhetjük el a bajt?

Óvatosan az erdei sétákon: A vaddisznók veszélyesek lehetnek az ellési időszakban! Óvatosan az erdei sétákon: A vaddisznók veszélyesek lehetnek az ellési időszakban!
Érdemes nyitott szemmel és füllel járni az erdőben a túrák, kirándulások, séták alatt: jobb most elkerülni a vaddisznókat. Az ellési időszakban veszélyesek lehetnek: a kocák bármi áron megvédik a kismalacaikat.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 JULIUS-K9 EB OVO Közhasznú Egyesület Mondial Assistance GesmbH

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Így várja haza a süket és vak kutyus a gazdáját Hírek - Címlapon
Így várja haza a süket és vak kutyus a gazdáját
Ilyen boldogan feküdt bele a sárba a kutya fürdetés után, pedig utálja a koszt Hírek - Címlapon
Ilyen boldogan feküdt bele a sárba a kutya fürdetés után, pedig utálja a koszt