A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Kutyával a hősök nyomában - kutyabarát emléktúrák

2016. szeptember 28., 11:45


Szerző: S.Zs.


Kategória: Közérdekű




Nincs is szebb, kikapcsolóbb szabadidős tevékenység, mint szebbnél-szebb tájakon kirándulni. De miért elégednénk meg ennyivel? Fizikai felfrissülés mellett egyúttal miért ne töltődhetnénk fel szellemileg, lelkileg is? Mindezt természetesen kedvencünk társaságában!



Magyar hősök, példaértékű hazafiak nyomában járhatunk, ha csatlakozunk Attila Unokáihoz - olyan túrasorozatot, emléktúrákat szerveznek, melyek során nem csupán büszkeségeink példaértékű életét ismerhetjük meg, hanem hazánk legszebb természeti kincseit is felfedezhetjük.

 

A túrasorozat megálmodóját, Mákos Tamást kérdeztük, hogy is indultak ezek a túrák, mi ösztönözte a túrák megszervezését:

Tavaly rengeteg túrán vettünk részt a barátaimmal. Megtapasztaltuk azt, hogy nemcsak fizikailag, de lelkileg is feltöltenek, és úgy éreztük, hogy ez az energiatöbblet napokig megmarad. Aztán jött egy gondolat, ami egyre gyakrabban ott motoszkált a fejemben. Mi lenne, ha mi szerveznénk ilyen túrákat? És, mi lenne, ha mi szerveznénk ilyen túrákat, de valahogy úgy, hogy kiemelkedjünk a többi túra közül, hiszen rengeteg túra indul az országban nap mint nap. Ekkor jött a Magyar Hősök Túrasorozat ötlete, amiben minden egyes alkalommal olyan hősöknek állítunk emléket, akik hazafiságuk által váltak halhatatlanná. Szeretnénk a fiataloknak egy olyan alternatív szórakozási lehetőséget nyújtani, ahol méltó és követendő példaképekkel ismerkedhetnek meg.

 

 

Mik voltak a tapasztalatok, hogyan fejlődtetek? Milyen létszámú csapatokkal indítotok túrákat?

Valójában nem tudtuk, hogy pontosan mire számíthatunk, a létszám meg teljesen rejtély volt számunkra. Igyekszünk előregisztrációra ösztönözni a résztvevőket, hogy könnyebben felkészülhessünk, de ez nem megy egyik napról a másikra. Egy túra sikeressége nagyon sok tényezőtől függ. Legtöbben az időjárástól teszik függővé, hogy eljönnek-e, de az ún. keménymagot nem érdekli, hogy milyen idő van. Ők azok, akik télen-nyáron is a legnagyobb távot teljesítik. Aztán az is számít, hogy aznap még mennyi túrát szerveznek az országban, és azokat milyen távokkal indítják. És, persze a legfontosabb, hogy legyenek visszatérő túrázóink, akik rendszeresen megjelennek nálunk. Mi erre törekszünk, és biztosíthatunk mindenkit, hogy a nálunk megszokott minőségből a későbbiekben sem engedünk.

 

Ilyen gyönyörű táj várja a kutyával túrázókat
Ilyen gyönyörű táj várja a kutyával túrázókat 
Fotó: facebook.com/AttilaUnokai


 

Az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő túrákon már kutyával is részt lehet venni! Egy közös túra nagyszerű kikapcsolódás az ebnek és gazdinak egyaránt.

 

Miért döntöttetek úgy, hogy kutyabaráttá teszitek a túrákat?

Az augusztus 20-i túránkra nagyon sokan érkeztek kutyákkal és volt olyan résztvevőnk is, aki benevezte a kutyáját a túrára. Először ez elég szokatlan volt számunkra, nem is értettük igazán, hogy miért kérte ezt. Aztán napközben beszélgettünk és rájöttünk, hogy a kutyás gazdik egy részének igenis fontos, hogy a kutyájuk is el legyen ismerve a túra végén, hiszen ugyanolyan távolságot tett meg, mint ők.
A másik oka, hogy elkezdtünk kutyabarát túrákat szervezni az, hogy sok embernek valóban gondot okoz az, hogy hová tegye a kutyáját, miközben ő a kedvenc időtöltésének hódol. Egyszerűen nem tudják kire bízni őket. Mi nekik is megoldást tudunk nyújtani mostantól.

 

Milyen is egy ilyen kutyabarát túra? Hogy zajlik, mivel várjátok a négylábúakkal érkező gazdikat?

A legfontosabb, hogy minden ellenőrzőponton elhelyezünk itató tálakat vízzel, mert a négylábúaknak is ugyanúgy szükségük van vízre egy-egy túra során, mint az embereknek. És, mivel a gazdik is megéheznek, ezért minden ellenőrző ponton gondoskodunk arról, hogy feltöltsék energiakészleteiket. Hol müzliszeletet kapnak, hol gyümölcsöt, vagy éppen zsíros- esetleg lekváros kenyeret, de a hosszabb táv résztvevői rántott húsos zsömlében is részesülnek. Hogy hagyhatnánk, hogy közben a kutyák éhezzenek? Természetesen nekik is biztosítunk kutyafalatokat. Az eltérés annyi, hogy ebből nem kapnak minden ellenőrzőpontnál, hanem a startnál adjuk oda a gazdiknak, hogy úgy adagolják a kutyusaiknak, ahogy jónak látják.
Természetesen a célban nemcsak az emberek kapnak emléklapot és kitűzőt, hanem a kutyákat is megajándékozzuk egy emléklappal és díjszalaggal.

 

A kutyusok is kapnak emléklapot a túrán való részvételről
A kutyusok is kapnak emléklapot a túrán való részvételről
Fotó: facebook.com/AttilaUnokai

 

Mikor lesz a következő kutyás túra, milyen helyszínre látogattok el?

Október 1-jén, szombaton tartjuk a következő túránkat, melyet Virágh Gedeon emlékére szervezünk. A túra Budaörsről indul, a Teri néni étteremből. Ötféle távon lehet nevezni, az 5, 15, 30, 40 és 50 km-es távokon. A leghosszabb távon indulók a túra során eljutnak a Széchenyi-hegyre, majd a Normafán keresztül Hűvösvölgybe, ezt követően Szépjuhászné Gyermekvasút állomáshoz, és Csillebércet érintve jutnak vissza a kiinduló ponthoz.
A rövidebb távon indulók a Budaörs melletti Kőhegyet látogatják meg. Ez egy 5 km-es túra, 131 méteres szintemelkedéssel, amit még kezdők vagy kisgyerekesek is könnyedén tudnak teljesíteni. Amit fontos tudniuk, hogy lehetőleg babakocsi nélkül jöjjenek a túrára, hiszen vannak olyan részek benne, amik babakocsival nehezen – vagy egyáltalán nem – járhatók.
Amit még érdemes megemlíteni, hogy mindig ún. körtúrákat indítunk, azaz a cél megegyezik a rajt helyszínével. Pontosan azért, hogy megkönnyítsük a gépkocsival érkezők helyzetét. Igyekszünk ezeket a helyeket úgy kiválasztani, hogy még komfortosabbá tegyük a célba való megérkezést. Ennek érdekében Teri néni éttermével is leegyeztettük, hogy a résztvevőinket meleg étellel várják a hivatalos nyitvatartási időn túl.

 

Már finom harapnivalóval is várják majd a kutyákat is
Már finom harapnivalóval is várják majd a kutyákat is
Fotó: facebook.com/AttilaUnokai

 

A kutyával nevezők egy akcióra is számíthatnak… elárulod ennek a részleteit?

Feltételezem, hogy a pontgyűjtő akciónkra gondolsz. Igen, amikor valaki benevezi a kutyáját a túránkra, akkor pontokat fog kapni érte, és a későbbiek folyamán értékes ajándékokra tudja majd beváltani.  További részleteket nem árulhatok még el, de az biztos, hogy ezek az ajándékok a kutyákkal való túrázást fogják megkönnyíteni.

 

Hol tudnak jelentkezni az érdeklődők erre a túrára?

További részletek és jelentkezés a túrára itt lehetséges: http://attilaunokai.net/magyar-hosok-turasorozat/viragh-gedeon-emlektura

 


Ha egy izgalmas napra és igazán különleges kikapcsolódásra vágytok, jelentkezzetek kedvencetekkel! A Virágh Gedeon Emléktúra részleteit ide kattintva olvashatjátok!

 

 

Forrás: kutyabarathelyek.hu
Indexkép forrás: facebook.com/AttilaUnokai

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Kutyával a természetben - ezeket az illemszabályokat tartsd be a túrán, kiránduláson Kutyával a természetben - ezeket az illemszabályokat tartsd be a túrán, kiránduláson
A kirándulás, túrázás, vagy csak épp egy rövidebb séta a közeli erdőben kutyánkkal remek kikapcsolódási lehetőség. Ahhoz azonban, hogy ne csak mi, de más természetjárók, kutyások, és nem utolsósorban az erdő lakói is háborítatlanul, békében élvezhessék a természetet, be kell tartanunk néhány szabályt.

Lótrágya – Veszélyes lehet, ha a kutya megeszi! Lótrágya – Veszélyes lehet, ha a kutya megeszi!
A lovaknak, szarvasmarháknak és juhoknak adott féreghajtó már kis mennyiségben is komoly gondot okozhat az arra hajlamos kutyáknál, ha a trágyájukból csemegézik. Mit kell tudnunk róla, és hogyan kerülhetjük el a bajt?

Óvatosan az erdei sétákon: A vaddisznók veszélyesek lehetnek az ellési időszakban! Óvatosan az erdei sétákon: A vaddisznók veszélyesek lehetnek az ellési időszakban!
Érdemes nyitott szemmel és füllel járni az erdőben a túrák, kirándulások, séták alatt: jobb most elkerülni a vaddisznókat. Az ellési időszakban veszélyesek lehetnek: a kocák bármi áron megvédik a kismalacaikat.

Hosszú hétvége kutyával – szuper kutyabarát úti célokat és programlehetőségeket hoztunk! Hosszú hétvége kutyával – szuper kutyabarát úti célokat és programlehetőségeket hoztunk!
Jön a tavasz első hosszú hétvégéje és kis szerencsével az időjárás is velünk lesz. Használjuk ki az időt kedvencünk társaságában! Szuper kutyás program ötleteket hoztunk!

Megszűnik egy túraútvonal a Mátrai Tájvédelmi Körzet területén Megszűnik egy túraútvonal a Mátrai Tájvédelmi Körzet területén
Túraútvonal-változásra kell számítania a túrázóknak a Mátrai Tájvédelmi Körzet területén.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

MTI Mondial Assistance GesmbH Irodakutya.com AIRMAX Cargo Budapest Zrt.


Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Két kútba esett kutyát is megmentettek a héten a tűzoltók Hírek - Címlapon
Két kútba esett kutyát is megmentettek a héten a tűzoltók
Elpusztult a világ egyik leghűségesebb kutyája Hírek - Címlapon
Elpusztult a világ egyik leghűségesebb kutyája