A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Kutyával a munkahelyre – így állnak a hazai munkáltatók a kutyabaráttá váláshoz

2019. október 25., 15:30


Szerző: S.Zs.


Kategória: Könnyű




Minden kutyás álma egy kutyabarát munkahely, ahova magával viheti kedvencét. Így gyorsabban eltelne a munkaidő, és mint tudjuk, több kutatás is bizonyította, mennyi előnnyel jár a kutyák jelenléte a munkahelyen. De hogy állnak ehhez a hazai munkáltatók?



Hatékonyabb munkát eredményez, javítja a kommunikációt, az összetartást, jótékonyan hat a hangulatra és csökkenti a stresszt, ha kutya is jelen van a munkahelyen – legalábbis az elmúlt évek kutatásai, tanulmányai ezt igazolják. Mégsem nyitott még a kutyák felé az összes munkáltató – és lássuk be, nem is minden munkahelyre valók kutyák (gondoljunk csak egy balesetveszélyes környezetre).

 

Kíváncsiak voltunk, hol is tart jelenleg hazánkban a kutyabarátság a munkahelyek tekintetében: mennyire nyitottak rá egyrészt a munkavállalók, másrészt a munkaadók? Mennyire kiforrott dolog ez már, és milyen kérdések merülnek fel az érintett felekben? Egyáltalán: mi az, amin még dolgozni kell a jövőben?

 

 

Lajos Bernadettet, az Irodakutya alapítóját és szívét kérdeztük, milyen tapasztalatokat gyűjtött munkája során. A kutyabarát munkahelyek szakértőjeként nagyon sokféle szituációval találkozott már…

 

 

-   Mikor és hogy indult az ötlet, hogy munkaadóknak, munkahelyeknek segíts kutyabaráttá válni? 

-   Korábbi munkáltatómnál a folyamatos túlórák és leginkább a lelkiismeretfurdalásom miatt, hogy a saját kutyámat otthon hagytam hosszú napokra, kezdtem feltérképezni, vajon milyen akadályokat kell leküzdeni annak érdekében, hogy magammal vigyem Zedet is dolgozni, ha már 8 óránál többet töltök távol a lakástól. Az egy évtizedes irodaüzemeltetési munkám erős alapnak bizonyult a témához és szakmabeli kollégáim, kutatásomat hallva egyre több támogatással, kérdéssel fordultak hozzám, így a jogi szabályozásokkal kiegészülve teljes folyamatot sikerült kialakítani ahhoz, hogy biztonságos és kontrollált, egyúttal minden cégre és az adott kollégák igényeire szabható Irodakutya program jöjjön létre 2017-ben, kísérleti jelleggel. Őszintén szólva nem is hittem, hogy ekkora igény mutatkozik majd rá…

 

 

A kutya jelenléte a munkahelyen jótékony hatású lehet - ha megfelelően van szervezve és szabályozva a munkahelyi környezet
A kutya jelenléte a munkahelyen jótékony hatású lehet - ha megfelelően van szervezve és szabályozva a munkahelyi környezet
Fotó: Unsplash/Neringa Šidlauskaitė

 

 

-   Mik a tapasztalataid? Mennyire nyitottak a munkaadók itthon a kutyabaráttá válásra? Mik a legnagyobb “félelmeik”? 

-   A munkaadók sokszor külön választják a privát és a cégvezetői minőségben kialakított véleményüket a témáról, mert bár szeretik a kutyájukat, mégis félnek belevágni, hiszen sok veszélyt rejt, ha nem megfelelően kezelik a kényes szituációkat. Lássuk be, itt érzelmekről van szó, családtagként kezelt kedvencről és ha nem tisztázottak a szabályok a program elejétől kedve, akkor csúfos kudarc lehet belőle a közösséget vagy akár a brandet illetően. Kockázatot a fizikai rongálásban és az esetleges balesetekben látnak, jogosan. Azt viszont egyfajta csalódottságként élnék meg, ha a program bevezetését követően olyan kezelhetetlenné válna az irodai élet, hogy végül be kell szüntessék ezt a lehetőséget.

Abban az esetben, ha a vállalat első számú embere kutyát tart, könnyebb meggyőzni, hogy a kutyabarátság több aspektusból is segítheti a cég célkitűzéseit. Emellett jó belépő a management felé, ha alulról jövő kezdeményezésként látják a dolgozói összefogást, amikor a kutyás iroda előkészületei kerülnek szóba, de vannak még szkeptikusok, akik a pozitív példák ellenére is hajthatatlanok. Jelenleg olyan közösségekben tud igazán megvalósulni, ahol a vezető(k) nyitottak az új megoldásokra, elfogadják a Z generáció gondolkodását és őszintén hisznek a kétoldalú kommunikációban.

 

 

-   Feltételezem, a kutyás munkavállalók részéről nem kérdés, hogy örülnének-e, ha munkahelyük kutyabaráttá válna. Mi a helyzet a nem-kutyás kollégákkal?

-   Meglepő módon sokszor éppen a kutyás közösség mutat egyfajta „önmérsékletet”, azaz az elején csak óvatosan mernek kutyát magukkal vinni, attól tartva, hogy éppen a sajátjuk fog összeveszni egy másikkal, ezzel kockáztatva a kutyabarát iroda lehetőségét. Másrészt sokan szerencsére tisztában vannak kutyájukkal és annak habitusával, így meg sem fordul a fejükben felváltani a kutya nyugodt lakáséletét a nyüzsgő irodai közegre, ami egy erre nem kondicionált kutyának akár tömény információcunami tud lenni. Persze az általános visszajelzés, hogy üdvözítik kutyások és nem kutyások egyaránt a lehetőséget, de a kutyával nem rendelkező kollégák megkérdezését minden esetben beiktatjuk már a program elején, hogy ne ők szoruljanak hátrányos helyzetbe ezen a téren. Azok számára, akiknek mindez problémát jelent, szeparált munkaállomást és közlekedést javaslunk biztosítani, így nem okozhat gondot egyik tábornak sem a kutyák megjelenése.

 

 

A HVG Állásbörze Workshop Szigetén az Irodakutya alapítójával is beszélghethettek az érdeklődők
A HVG Állásbörze Workshop Szigetén Lajos Bernadettel, az Irodakutya alapítójával is beszélghethettek az érdeklődők

 

 

-   Látjuk a kollektív igényt rá, de mégsem lesz minden iroda kutyákkal tele. Valódi igény ez vagy inkább újhullámos trend kutyával dolgozni?

-   Amellett, hogy a kutyák bizonyítottan jó hatással vannak a dolgozók hangulatára, a szociális interakciókra, a kollégák együttműködésére és elcsépelt tézis, de stresszcsökkentő szerepük is van, mégsem gondolom, hogy minden cégnél helye van kutyának. Természetesen vannak olyan típusú cégek, mint a gyártóvállalatok, kutatócégek, de említhetném az egészségügyi intézmények túlnyomó részét is, ahol a kimondottan tilos is, de ha túl nagy az ellenállás a cégen belül, nincs egyetértés, akkor sem javasoljuk megvalósítani. Számukra ilyenkor érzékenyítésként külsős helyszínen, CSR program keretében önkéntes napot javaslunk, hogy ezáltal kerüljenek közelebb a kutyákhoz és tudjanak meg többet a felelős állattartásról.

 

-   Meghívást kaptál az idei HVG Állásbörzére is, ahol egy workshop keretén belül beszélgethettek az érdeklődők Veled és kutyabarát munkaadókkal. Milyen kérdések fogalmazódtak meg?  

-   Hihetetlenül jóleső érzés volt a felkérés leginkább amiatt, hogy erre a munkaerőpiac résztvevői nem csak reagálnak, hanem nyitottak is, legyen az a kiállítást szervező cég, a megjelent és kíváncsi vállalatvezető, HR területen dolgozó szakember vagy maga a munkavállaló, potenciális álláskereső.

Szeretem azokat a helyzeteket, amikor nem kizárólag a kutyás közönséggel találkozunk, mert ilyenkor kapunk teljes képet a reális igényekről különböző nézőpontból, kezdve olyan evidenciákkal, mint a kutyatartás és szocializációs feladatok, az irodába járásra felkészítő tréning vagy a közösségre való hatással kapcsolatos kérdések.

Komplett képet szerettünk volna adni, mit jelent egy ilyen típusú projekt az irodaház tulajdonosa, üzemeltetője a cégvezetője és a munkavállaló szemszögéből, valamint az, hogy milyen előkészületeket igényel a program. Sokan belevágnának, de óvatosak és a hazai szakirodalom elég szegényes ilyen téren, ezért nehéz számukra kiigazodni, hogy HR, jog vagy az irodavezetéshez tartozó területek munkájával kell kezdeni a munkát annak érdekében, hogy ne legyen belőle fejetlenség. Megerősítést nyert, hogy a cég aktuális dolgozóira szabott és körültekintő, előkészítő munkával mindenki biztonságban érzi magát a folyamat bevezetésekor és nincsenek félreértések ezt követően.

 

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Lengyelország új alelnöke kutyabaráttá tenné a lengyel parlamentet Lengyelország új alelnöke kutyabaráttá tenné a lengyel parlamentet
Kutyával nem lehet belépni a lengyel parlamentbe, és bizony még a parlamenti autókat sem lehet használni – ezen változtatna mielőbb az újonnan megválasztott alelnök, Dorota Niedziela.

Királyi előtagot kap a Kennel Club megalakulásának 150 évfordulója alkalmából Királyi előtagot kap a Kennel Club megalakulásának 150 évfordulója alkalmából
A Kennel Club örömmel jelentette be, hogy fennállásának 150. évfordulója alkalmából megkapja a királyi előtagot. Ettől kezdve a szervezet neve Királyi Kennel Club.

Újabb és újabb kincsekkel lepi meg gazdiját a lelkes kutya az irodában Újabb és újabb kincsekkel lepi meg gazdiját a lelkes kutya az irodában
Útjelző bója, munkavédelmi sisak, vödör, lapát és egy hintaló... Addig kutakodik a raktárban, amíg valami érdekeset nem talál, és már viszi is.

Harcoltatták, majd altatni akarták – ma a tűzoltóságnál segít a szuperszimatú kutya Harcoltatták, majd altatni akarták – ma a tűzoltóságnál segít a szuperszimatú kutya
"Nála jobb társat nem is kívánhatnék magamnak" - gyújtogatások nyomait segít felderíteni tűzoltó gazdijának Hansel, a pitbull.

Mosolyt csal az arcokra egy kórházban Buffy, a koronavírust kiszagoló labrador Mosolyt csal az arcokra egy kórházban Buffy, a koronavírust kiszagoló labrador
„Ő a mi kabalánk. A kórházban mindenki szereti, jelenléte nagyon jót tesz a személyzetnek is. Rengeteg nehézséggel küzdöttünk meg az elmúlt évben, de Buffy önmagában is egy csodálatos lélekterápia mindnyájunk számára.”

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Irodakutya.com JULIUS-K9 Praktiker Rehabportál

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Kutyát örökbefogadni jó! Erről forgatott klipet a BittnerSweet Hírek - Címlapon
Kutyát örökbefogadni jó! Erről forgatott klipet a BittnerSweet
Segítsük együtt a rácsok mögött élő kutyákat! Hírek - Címlapon
Segítsük együtt a rácsok mögött élő kutyákat!