A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Kutyával a munkahelyre – így állnak a hazai munkáltatók a kutyabaráttá váláshoz

2019. október 25., 15:30


Szerző: S.Zs.


Kategória: Könnyű




Minden kutyás álma egy kutyabarát munkahely, ahova magával viheti kedvencét. Így gyorsabban eltelne a munkaidő, és mint tudjuk, több kutatás is bizonyította, mennyi előnnyel jár a kutyák jelenléte a munkahelyen. De hogy állnak ehhez a hazai munkáltatók?



Hatékonyabb munkát eredményez, javítja a kommunikációt, az összetartást, jótékonyan hat a hangulatra és csökkenti a stresszt, ha kutya is jelen van a munkahelyen – legalábbis az elmúlt évek kutatásai, tanulmányai ezt igazolják. Mégsem nyitott még a kutyák felé az összes munkáltató – és lássuk be, nem is minden munkahelyre valók kutyák (gondoljunk csak egy balesetveszélyes környezetre).

 

Kíváncsiak voltunk, hol is tart jelenleg hazánkban a kutyabarátság a munkahelyek tekintetében: mennyire nyitottak rá egyrészt a munkavállalók, másrészt a munkaadók? Mennyire kiforrott dolog ez már, és milyen kérdések merülnek fel az érintett felekben? Egyáltalán: mi az, amin még dolgozni kell a jövőben?

 

 

Lajos Bernadettet, az Irodakutya alapítóját és szívét kérdeztük, milyen tapasztalatokat gyűjtött munkája során. A kutyabarát munkahelyek szakértőjeként nagyon sokféle szituációval találkozott már…

 

 

-   Mikor és hogy indult az ötlet, hogy munkaadóknak, munkahelyeknek segíts kutyabaráttá válni? 

-   Korábbi munkáltatómnál a folyamatos túlórák és leginkább a lelkiismeretfurdalásom miatt, hogy a saját kutyámat otthon hagytam hosszú napokra, kezdtem feltérképezni, vajon milyen akadályokat kell leküzdeni annak érdekében, hogy magammal vigyem Zedet is dolgozni, ha már 8 óránál többet töltök távol a lakástól. Az egy évtizedes irodaüzemeltetési munkám erős alapnak bizonyult a témához és szakmabeli kollégáim, kutatásomat hallva egyre több támogatással, kérdéssel fordultak hozzám, így a jogi szabályozásokkal kiegészülve teljes folyamatot sikerült kialakítani ahhoz, hogy biztonságos és kontrollált, egyúttal minden cégre és az adott kollégák igényeire szabható Irodakutya program jöjjön létre 2017-ben, kísérleti jelleggel. Őszintén szólva nem is hittem, hogy ekkora igény mutatkozik majd rá…

 

 

A kutya jelenléte a munkahelyen jótékony hatású lehet - ha megfelelően van szervezve és szabályozva a munkahelyi környezet
A kutya jelenléte a munkahelyen jótékony hatású lehet - ha megfelelően van szervezve és szabályozva a munkahelyi környezet
Fotó: Unsplash/Neringa Šidlauskaitė

 

 

-   Mik a tapasztalataid? Mennyire nyitottak a munkaadók itthon a kutyabaráttá válásra? Mik a legnagyobb “félelmeik”? 

-   A munkaadók sokszor külön választják a privát és a cégvezetői minőségben kialakított véleményüket a témáról, mert bár szeretik a kutyájukat, mégis félnek belevágni, hiszen sok veszélyt rejt, ha nem megfelelően kezelik a kényes szituációkat. Lássuk be, itt érzelmekről van szó, családtagként kezelt kedvencről és ha nem tisztázottak a szabályok a program elejétől kedve, akkor csúfos kudarc lehet belőle a közösséget vagy akár a brandet illetően. Kockázatot a fizikai rongálásban és az esetleges balesetekben látnak, jogosan. Azt viszont egyfajta csalódottságként élnék meg, ha a program bevezetését követően olyan kezelhetetlenné válna az irodai élet, hogy végül be kell szüntessék ezt a lehetőséget.

Abban az esetben, ha a vállalat első számú embere kutyát tart, könnyebb meggyőzni, hogy a kutyabarátság több aspektusból is segítheti a cég célkitűzéseit. Emellett jó belépő a management felé, ha alulról jövő kezdeményezésként látják a dolgozói összefogást, amikor a kutyás iroda előkészületei kerülnek szóba, de vannak még szkeptikusok, akik a pozitív példák ellenére is hajthatatlanok. Jelenleg olyan közösségekben tud igazán megvalósulni, ahol a vezető(k) nyitottak az új megoldásokra, elfogadják a Z generáció gondolkodását és őszintén hisznek a kétoldalú kommunikációban.

 

 

-   Feltételezem, a kutyás munkavállalók részéről nem kérdés, hogy örülnének-e, ha munkahelyük kutyabaráttá válna. Mi a helyzet a nem-kutyás kollégákkal?

-   Meglepő módon sokszor éppen a kutyás közösség mutat egyfajta „önmérsékletet”, azaz az elején csak óvatosan mernek kutyát magukkal vinni, attól tartva, hogy éppen a sajátjuk fog összeveszni egy másikkal, ezzel kockáztatva a kutyabarát iroda lehetőségét. Másrészt sokan szerencsére tisztában vannak kutyájukkal és annak habitusával, így meg sem fordul a fejükben felváltani a kutya nyugodt lakáséletét a nyüzsgő irodai közegre, ami egy erre nem kondicionált kutyának akár tömény információcunami tud lenni. Persze az általános visszajelzés, hogy üdvözítik kutyások és nem kutyások egyaránt a lehetőséget, de a kutyával nem rendelkező kollégák megkérdezését minden esetben beiktatjuk már a program elején, hogy ne ők szoruljanak hátrányos helyzetbe ezen a téren. Azok számára, akiknek mindez problémát jelent, szeparált munkaállomást és közlekedést javaslunk biztosítani, így nem okozhat gondot egyik tábornak sem a kutyák megjelenése.

 

 

A HVG Állásbörze Workshop Szigetén az Irodakutya alapítójával is beszélghethettek az érdeklődők
A HVG Állásbörze Workshop Szigetén Lajos Bernadettel, az Irodakutya alapítójával is beszélghethettek az érdeklődők

 

 

-   Látjuk a kollektív igényt rá, de mégsem lesz minden iroda kutyákkal tele. Valódi igény ez vagy inkább újhullámos trend kutyával dolgozni?

-   Amellett, hogy a kutyák bizonyítottan jó hatással vannak a dolgozók hangulatára, a szociális interakciókra, a kollégák együttműködésére és elcsépelt tézis, de stresszcsökkentő szerepük is van, mégsem gondolom, hogy minden cégnél helye van kutyának. Természetesen vannak olyan típusú cégek, mint a gyártóvállalatok, kutatócégek, de említhetném az egészségügyi intézmények túlnyomó részét is, ahol a kimondottan tilos is, de ha túl nagy az ellenállás a cégen belül, nincs egyetértés, akkor sem javasoljuk megvalósítani. Számukra ilyenkor érzékenyítésként külsős helyszínen, CSR program keretében önkéntes napot javaslunk, hogy ezáltal kerüljenek közelebb a kutyákhoz és tudjanak meg többet a felelős állattartásról.

 

-   Meghívást kaptál az idei HVG Állásbörzére is, ahol egy workshop keretén belül beszélgethettek az érdeklődők Veled és kutyabarát munkaadókkal. Milyen kérdések fogalmazódtak meg?  

-   Hihetetlenül jóleső érzés volt a felkérés leginkább amiatt, hogy erre a munkaerőpiac résztvevői nem csak reagálnak, hanem nyitottak is, legyen az a kiállítást szervező cég, a megjelent és kíváncsi vállalatvezető, HR területen dolgozó szakember vagy maga a munkavállaló, potenciális álláskereső.

Szeretem azokat a helyzeteket, amikor nem kizárólag a kutyás közönséggel találkozunk, mert ilyenkor kapunk teljes képet a reális igényekről különböző nézőpontból, kezdve olyan evidenciákkal, mint a kutyatartás és szocializációs feladatok, az irodába járásra felkészítő tréning vagy a közösségre való hatással kapcsolatos kérdések.

Komplett képet szerettünk volna adni, mit jelent egy ilyen típusú projekt az irodaház tulajdonosa, üzemeltetője a cégvezetője és a munkavállaló szemszögéből, valamint az, hogy milyen előkészületeket igényel a program. Sokan belevágnának, de óvatosak és a hazai szakirodalom elég szegényes ilyen téren, ezért nehéz számukra kiigazodni, hogy HR, jog vagy az irodavezetéshez tartozó területek munkájával kell kezdeni a munkát annak érdekében, hogy ne legyen belőle fejetlenség. Megerősítést nyert, hogy a cég aktuális dolgozóira szabott és körültekintő, előkészítő munkával mindenki biztonságban érzi magát a folyamat bevezetésekor és nincsenek félreértések ezt követően.

 

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Így készítsük fel négylábú kedvenceinket az irodában töltött időre - Hasznos tippek Korom Gábor kutyatrénertől Így készítsük fel négylábú kedvenceinket az irodában töltött időre - Hasznos tippek Korom Gábor kutyatrénertől
Néhány évvel ezelőtt még csupán elvétve találtunk olyan irodát, ahol szívesen fogadták a gazdájukkal érkező kutyákat, mára azonban a munkahelyek egyre nyitottabbá váltak a kisállatbarát iroda koncepciójára. A Mars, amely ezen a téren az egyik korai úttörőnek számít, az amerikai hagyományokra épülő "Vidd magaddal a kutyádat a munkahelyedre" nap alkalmából szeretné felhívni a figyelmet a kutyabarát munkahely előnyeire, kiemelve a munkavállalók mentális egészségére gyakorolt hatását. A vállalat nemrég egy interaktív workshopot szervezett, ahol a média képviselőivel osztott meg hasznos gyakorlati tanácsokat, hogy minél több gazdi számára könnyíthesse meg kisállataik irodai beilleszkedését. Az eseményen részt vett Korom Gábor, az ország egyik legismertebb kutyaszakértője is, aki elárulta, hogyan tudjuk felkészíteni kis kedvencünket az irodai környezetre.

Lengyelország új alelnöke kutyabaráttá tenné a lengyel parlamentet Lengyelország új alelnöke kutyabaráttá tenné a lengyel parlamentet
Kutyával nem lehet belépni a lengyel parlamentbe, és bizony még a parlamenti autókat sem lehet használni – ezen változtatna mielőbb az újonnan megválasztott alelnök, Dorota Niedziela.

Királyi előtagot kap a Kennel Club megalakulásának 150 évfordulója alkalmából Királyi előtagot kap a Kennel Club megalakulásának 150 évfordulója alkalmából
A Kennel Club örömmel jelentette be, hogy fennállásának 150. évfordulója alkalmából megkapja a királyi előtagot. Ettől kezdve a szervezet neve Királyi Kennel Club.

Újabb és újabb kincsekkel lepi meg gazdiját a lelkes kutya az irodában Újabb és újabb kincsekkel lepi meg gazdiját a lelkes kutya az irodában
Útjelző bója, munkavédelmi sisak, vödör, lapát és egy hintaló... Addig kutakodik a raktárban, amíg valami érdekeset nem talál, és már viszi is.

Harcoltatták, majd altatni akarták – ma a tűzoltóságnál segít a szuperszimatú kutya Harcoltatták, majd altatni akarták – ma a tűzoltóságnál segít a szuperszimatú kutya
"Nála jobb társat nem is kívánhatnék magamnak" - gyújtogatások nyomait segít felderíteni tűzoltó gazdijának Hansel, a pitbull.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Hírstart JULIUS-K9 MTI

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Kutyát örökbefogadni jó! Erről forgatott klipet a BittnerSweet Hírek - Címlapon
Kutyát örökbefogadni jó! Erről forgatott klipet a BittnerSweet
Segítsük együtt a rácsok mögött élő kutyákat! Hírek - Címlapon
Segítsük együtt a rácsok mögött élő kutyákat!