A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Letöltendő börtönbüntetést kért az Ügyészség a nyírbogáti szaporítókra

2020. december 16., 10:15


Szerző: S.Zs.


Kategória: Állatvédelem




Megtörtént a vádemelés a nyírbogáti szaporítók ellen: az ügyészség letöltendő börtönbüntetésre tett indítványt.



 

Mindannyian jól emlékszünk arra az elképzelhetetlen embertelenségre, amivel a rendőrök és az állatvédők szembesültek Nyírbogáton.

A nyírbogáti szaporító pártól összesen 166 kutyát kellett kimenteni 2019 tavaszán és 2020 nyarán. A pár azóta is letartóztatásban van, mivel a bíróság úgy ítélte, fennáll a bűnismétlés veszélye.

 

 

 

 

 

A szaporítótelep felszámolásáról és az ügy fejleményeiről alábbi cikkeinkben írtunk:

 

A szaporítók ügyében végre újabb előrelépés történt: a Nyírbátori Járási Ügyészség vádat emelt állatkínzás bűntette miatt. Letöltendő börtönbüntetésre tettek indítványt velük szemben.

 

 


Az alábbiakban az Ügyészség teljes közleménye olvasható:


 

 

A Nyírbátori Járási Ügyészség állatkínzás bűntette miatt emelt vádat az ellen a nyírbogáti pár ellen, akik tanyájukon - tömeges szaporulat miatt - tartottak kutyákat elborzasztó körülmények között.

 

A vádirat szerint a 30 éves férfi és 26 éves párja 2019-ben egy nyírbogáti tanyán éltek, ahol szaporítás és értékesítés céljából rendkívül rossz körülmények között 108 kutyát tartottak. Az állatokat a lakóházban, az udvaron, illetve kennelekben rendkívül zsúfoltan helyezték el, amelyeket egyáltalán nem takarítottak, emberi és állati ürülékkel voltak szennyezettek.

 

Az állatok etetéséről és itatásáról sem gondoskodtak megfelelően, a kutyák nagy része kórosan lesoványodott. A pár 3-4 naponta a vágóhídról csirkelábat vásárolt, ezt ledarálták, és kukoricadarával elkeverve adták az állatoknak. Ez az élelmezés nem megfelelő, teljesen egyoldalú, és hiánybetegségekhez vezet. Az állatokat állatorvos nem látta, és az oltásokat sem kapták meg. 2019 márciusában a rendőri intézkedéskor az állatok nagy része szemmel láthatóan beteg volt. Ekkor állatvédő szervezetek bevonásával mind a 108 kutyát kimentették.

 

A két vádlottra hiába róttak ki - több mint 3 millió forint - állatvédelmi bírságot 2019 második felében egy másik tanyán újra folytatták tevékenységüket. Szintén szaporítás és értékesítés céljából kutyákat és macskákat tartottak a korábbihoz hasonló, elborzasztó körülmények között. A szoptatós anyakutyákat kölykeikkel az udvaron felállított hűtőládákban helyezték el, a nagyobb testű kutyákat az udvaron láncra verték, a lakóház mögötti 5 m2-es mellékhelyiségben pedig - ellátás nélkül- 20 ebet zsúfoltak össze.

 

A nyomozó hatóság 2020 júniusában több állatmentő szervezettel karöltve 58 kutyát, hét kecskét és öt macskát mentett ki, a párt pedig őrizetbe vette.

A bűnismétlés veszélye miatt, azóta is letartóztatásban lévő vádlottak ellen, a Nyírbátori Járási Ügyészség vádat emelt állatkínzás bűntette miatt. Velük szemben letöltendő börtönbüntetésre tett indítványt vádiratában. Az eljárás a Nyírbátori Járásbíróságon folytatódik.

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Illegális kutyakereskedőkre csapott le a rendőrség Illegális kutyakereskedőkre csapott le a rendőrség
Négy embert gyanúsít a rendőrség azzal, hogy hamis kísérő okmányokkal szállítottak kutyákat külföldre; a kisállatok exportálásával foglalkozó ceglédi cég vezetőjét letartóztatta a bíróság - közölte a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) szerdán a police.hu oldalon.

Több ezer hamis kisállat útlevelet állított ki a korrupt állatorvos – vádat emeltek ellene Több ezer hamis kisállat útlevelet állított ki a korrupt állatorvos – vádat emeltek ellene
Több mint ötezer kisállatnak állított ki hamis kisállat útlevelet a hatósági állatorvos és társa, egy szolgáltató állatorvos. A kiskutyákat és macskákat az Európai Unió több tagállamába szállították – a hamis papírokon túl a kölykök korával is baj volt, túl fiatalok voltak még a szállításhoz, ráadásul azonosító chippel sem rendelkeztek. A hatósági állatorvos és társai ellen vádat emeltek – börtön várhat rájuk!

Betiltaná a kormány a kutyák, macskák és madarak árusítását az állatvásárokon Betiltaná a kormány a kutyák, macskák és madarak árusítását az állatvásárokon
Az állatvédő szervezetek kezdeményezésére rendeletet hozna a kormány, mellyel betiltaná a kutyák, macskák és madarak árusítását.

Újabb 12 millió forinttal támogat civil szervezeteket a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány Újabb 12 millió forinttal támogat civil szervezeteket a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány
Újabb 12 millió forinttal támogatja a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány a kelet-magyarországi állatvédelmet és a szaporítótelepek elleni fellépést.

Egy évvel mentése után ilyen boldog életet él a kísérleti telepről gazdisodott beagle Egy évvel mentése után ilyen boldog életet él a kísérleti telepről gazdisodott beagle
Szívmelengető látni, milyen kíváncsisággal és örömmel veti bele magát az életbe a kutya, aki korábban semmit nem látott a világból.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Ebugatta MOL Nyrt. AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Brimo partysátor

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Frissítve - Nem csak a tűzijátékok árusítását, de a használatát is betiltották idén szilveszterre Hírek - Címlapon
Frissítve - Nem csak a tűzijátékok árusítását, de a használatát is betiltották idén szilveszterre
Agrárminisztérium: jövőre ingyenes lesz a magyar ebfajták törzskönyvezése Hírek - Címlapon
Agrárminisztérium: jövőre ingyenes lesz a magyar ebfajták törzskönyvezése