A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Frissítve - Nem csak a tűzijátékok árusítását, de a használatát is betiltották idén szilveszterre

2020. december 17., 10:15


Szerző: S.Zs.


Kategória: Közérdekű
Most már biztos, hogy csendes lesz a szilveszter: nem csak árusítani, de használni is tilos lesz az év utolsó napján a tűzijátékokat, pirotechnikai eszközöket. Aki az előírásokat megszegi, akár 150.000 forinttal is büntethető. 

 


Figyelem! Ez a cikk az elmúlt időszakban nem frissült, a benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, mára azonban elavultak lehetnek!


 

 

 

 


 

Frissítés: 

 

A lenti információkkal ellentétben a Telex kérdésésre a rendőrség azt az információt közölte:

„Az 1. és 2. pirotechnikai osztályba tartozó termékek üzletekben történő forgalmazását a rendelet nem tiltja, az év végi, ideiglenes tárolóhelyről való forgalmazás tilos.”

Azt is megerősítették, hogy a tűzijátékozás tilalma tényleg csak a közterületekre vonatkozik, vagyis magánterületen mindenki azt lő fel az égbe, amit akar.- írják. 

“A rendőrség alapvetően a közterületen történő tűzijátékozást ellenőrzi, az 1. és 2. pirotechnikai osztályba tartozó termékek magánterületen történő felhasználását a pirotechnikai termékek forgalmazásának és felhasználásának év végi korlátozásáról szóló 587/2020. (XII. 16.) Korm. rendelet nem tiltja.”  

 

Ennek fényében méginkább fontos az, amire a cikkünk végén is felhívtuk a figyelmet: nem lehetünk elég óvatosak! Tegyünk meg mindent kedvencünk érdekében!

 

A szükséges óvintézkedésekről szóló cikkünk ide kattintva található.

 


 

 

Megjelent a Magyar Közlönyben a rendelet, mely a szilveszteri tűzijátékok, pirotechnikai eszközök használatára vonatkozik. E szerint tilos lesz árusítani és használni is ezeket az eszközöket (a teljes rendeletet lásd lentebb.) És mint azt már tudjuk: az év utolsó napján is érvényben lesz a kijárási tilalom este 8 és reggel 5 óra között, így éjjel legfeljebb kedvencünk egészségügyi sétáját intézhetjük kint - lakóhelyünk maximum 500 méteres körzetében.

 

Tilos lesz a tűzijátékok árusítása, erre engedély sem adható ki. A rendelet megtiltja a közterületen való tűzijátékozást is - arról, hogy mi a helyzet a magánterülettel, például egy magántulajdonban lévő zárt kerttel, az Operatív Törzstől kértünk tájékoztatást:

 

Elmondásuk szerint a tiltás teljes, tehát magánterületre is ugyanúgy vonatkozik. Kérdésünkre megerősítették azt is, hogy nem csak az ilyenkor megszokott üzletek környéki árusítást tiltották meg, de a webáruházak árusítását is. 

 

 

 

 

 

A Kormányzati Tájékoztatási Központ az MTI-t arról tájékoztatta, hogy “akár 150 ezer forinttal büntethető szabálysértést követ el az, aki a szilveszterkor használatos pirotechnikai termékek forgalmazására, birtoklására, felhasználására vonatkozó előírásokat megszegi.”

 

 

A teljes rendelet így szól: 

 

 

A Kormány 587/2020. (XII. 16.) Korm. rendelete

a pirotechnikai termékek forgalmazásának és felhasználásának év végi korlátozásáról

 

A Kormány

az Alaptörvény 53. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, figyelemmel a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 51/A. §-ára,

a 3. § tekintetében az Alaptörvény 53. cikk (3) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a koronavírusvilágjárvány második hulláma elleni védekezésről szóló 2020. évi CIX. törvény 2. § (1) bekezdése szerinti országgyűlési

felhatalmazás alapján,

az Alaptörvény 15. cikk (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

 

1. § A polgári célú pirotechnikai tevékenységekről szóló 173/2011. (VIII. 24.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Kr.) előírásait 2021. január 2. napjáig azzal az eltéréssel kell alkalmazni, hogy

a) a Kr. 98. § (1) bekezdésében meghatározott hatósági engedély nem adható ki, valamint az e rendelet hatálybalépését megelőzően kiadott engedély a Kr. 98. § (1) bekezdésében meghatározott tevékenység végzésére nem jogosít,

b) az 1. és 2. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték termék a Kr. 104. § (1) bekezdés c) pontja szerint december 28-án 18 óra és a következő naptári év január 1-jén 6 óra között tartó időszak tartama alatt sem használható fel, továbbá

c) a Kr. 107. § (2) bekezdésében a 3. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték termék tekintetében meghatározott tevékenységek sem hatósági engedély nélkül, sem a hatóság által kiadott engedély birtokában nem végezhetőek.

 

2. §  

(1) Ez a rendelet – a (2) bekezdésben foglalt kivétellel – a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) A 3. § az e rendelet kihirdetését követő 15. napon lép hatályba.

 

3. § 

(1) A Kormány e rendelet hatályát a (2) bekezdés szerinti hatályvesztéséig meghosszabbítja.

(2) Ez a rendelet 2021. január 2-án hatályát veszti.

 

 

 


 

Ugyanakkor felhívjuk a figyelmet arra, hogy jobb az óvatosság, hiszen előfordulhat egy-egy durranás így is - vagy mert valaki nem ismeri a tiltást, vagy csak figyelmen kívül hagyja. 

 

Ne dőljünk teljesen hátra, tegyük meg az ilyenkor szükséges lépéseket kedvencünk biztonsága érdekében, hiszen jobb félni, mint megijedni!


Az óvintézkedésekről készült összefoglalónk ide kattintva olvasható.

 


 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Tűzijáték kutyával – Biztos jó ötlet? Tűzijáték kutyával – Biztos jó ötlet?
Megdöbbenve olvastam az Állatmentő Liga Facebook oldalán, hogy minden évben sok olyan gazdi van, aki négylábú kedvencét is viszi magával az esti látványosság megtekintésére. A kérdés adja magát: Ez a szeretet, hogy mindenhova viszem magammal a kutyámat, vagy inkább megfontolatlanság a gazdi részéről?

Nem lesz tűzijáték több városban augusztus 20-án - Frissítve Nem lesz tűzijáték több városban augusztus 20-án - Frissítve
Több városban is elmarad az augusztus 20-i tűzijáték: hol gazdasági okokra, hol környezet- és állatvédelemre hivatkozva. Egy biztos: ezeken a településeken fellélegezhetnek az állattartók.

Elveszett kutya: 5 tipp, mit tegyél, ha még nem lett meg! Elveszett kutya: 5 tipp, mit tegyél, ha még nem lett meg!
Szilveszterkor sajnos ugrásszerűen megnő a kóbor kutyák száma, sokuk menekülni próbál a tűzijátékok, petárdák hangja elől. Sok állat nem kerül meg az elkövetkező pár napban: feladni azonban nem szabad, többször is előfordult, hogy akár hónapok, vagy évek elteltével került meg az elcsatangolt kutya!

Sosem volt még ilyen rossz a helyzet egy szilveszter után sem - Rengeteg kutya és macska került bajba idén Sosem volt még ilyen rossz a helyzet egy szilveszter után sem - Rengeteg kutya és macska került bajba idén
Hiába a rengeteg figyelemfelhívó poszt, írás, cikk, fotó, idén is több száz állat került bajba a szilveszteri tűzijátékok miatt. A számuk ráadásul tovább nőhet még a napokban.

5+1 lépés, amit tehetsz, ha Szilveszter után kóbor kutyát találsz 5+1 lépés, amit tehetsz, ha Szilveszter után kóbor kutyát találsz
Az év első napjaiban hirtelen megnő a kóbor állatok száma: a szilveszteri tűzijátéktól pánikba eső és otthonról elszökő állatok nagy része soha nem tér már haza. Változtassunk ezen: ne menjünk el a kóborkák mellett, segítsünk nekik hazatalálni!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Brimo partysátor Praktiker AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 EB OVO Közhasznú Egyesület

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Rendőrnek áll az aligátor támadását túlélő kölyökkutya - gyerekeknek fog segíteni Hírek - Címlapon
Rendőrnek áll az aligátor támadását túlélő kölyökkutya - gyerekeknek fog segíteni
Letöltendő börtönbüntetést kért az Ügyészség a nyírbogáti szaporítókra Hírek - Címlapon
Letöltendő börtönbüntetést kért az Ügyészség a nyírbogáti szaporítókra