A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Magyar katonák mentettek meg egy kóbor kutyát Afganisztánban

2016. június 30., 16:30


Szerző: S.Zs.


Kategória: Állatvédelem




Egy kóbor kutya szegődött az Afganisztánban szolgáló magyar katonákhoz,akik befogadták az árva négylábút. Az cserébe őrizte a házat, és nem kevés lelki támaszt nyújtott szelíd természetével katonáinknak. Hazatérve sem hagyták hátra Mónikát, a befogadott kutyát.



Az Afganisztánban befogadott kutyát magukkal hozták hazatérésükkor a katonák
Az Afganisztánban befogadott kutyát magukkal hozták hazatérésükkor a katonák
Fotó: Galovtsik Gábor - honvedelem.hu

 

Újra szárnyra kapott a megható történet a magyar katonák jószívűségéről: még 2010-ben történt ugyanis, hogy az afganisztáni szolgálatuk alatt hozzájuk szegődött egy kóbor kölyökkutya. A katonák befogadták, és olyannyira megszerették, hogy nem volt kérdéses: 2013-as hazatértükkor a Mónikának elnevezett ebet sem hagyják hátra! A megató történetet a honvedelem.hu-n, Kovács Dániel írásában olvashatjuk:

 

"Új gazdához került Mónika, az afgán kóbor kutya, aki még 2010-ben, kölyökként szegődött Afganisztánban egy magyar katonákból álló járőrhöz. A szelíd és ragaszkodó kutyát magukkal vitték a táborba, ahol évekig „házőrző és lélekápoló funkciót” töltött be a magyar és amerikai katonák között. A júniusban „leszerelt” kutyát rengetegen szerették volna örökbe fogadni, nehéz is volt kiválasztani a megfelelő jelöltet a sok kutyabarát közül.


Az évek során Mónika ugyancsak hasznos bajtársnak bizonyult. Éjszaka folyamatosan éberen figyelt, és nem engedett be illetékteleneket a táborba. Szeretetreméltó viselkedésével hozzájárult a hangulat javításához is. Annyira megszokta környezetét, hogy már csak a magyar szóra hallgat, és mivel az elmúlt éveket végig a kontingenssel töltötte, mindmáig az egyenruhásokhoz kötődik inkább, míg a civilek felé bizalmatlan. A katonák is megkedvelték négylábú bajtársukat, olyannyira, hogy a hazautazáskor sem hagyták sorsára, elintézték, hogy velük utazhasson Magyarországra. 

 

Mónikát, a befogadott kóbor kutyát nagyon megszerették a katonák
Mónikát, a befogadott kóbor kutyát nagyon megszerették a katonák
Fotó: Galovtsik Gábor - honvedelem.hu


Mónika orvosi felügyelet mellett júniusban, egy C−17-es szállítórepülő fedélzetén érkezett Pápára, ahol azonnal orvosi ellátásra szorult. Az egyébként egészséges, erős szervezetű kutyát megviselte a klímaváltozás és az otthonitól eltérő környezet. Mivel teljesen kiszáradt, két napig infúzión keresztül táplálták, majd hogy visszanyerje étvágyát és életkedvét, gondozója, Vecsei Zsolt törzsőrmester mindennap tojással kevert májkrémmel etette. 


Mialatt Mónika a kötelező két hónapos karanténban a pápai kutyások szakszerű gondoskodása mellett lábadozott, a számtalan jelentkező közül kiválasztották a leginkább megfelelő gazdát Magony József őrvezető személyében. Az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis állományába tartozó katona 10-12 éve foglalkozik kutyatenyésztéssel. Azért esett rá a választás, mert nála biztos, hogy Mónika stabil, igazi kutyabarát családi környezetre talál, ahol több hozzá hasonló kutya társaságában élhet, és új gazdájának hála, az egyenruhások társaságáról sem kell lemondania. 

 

A kutya számára nem idegen már a katonai környezet
A kutya számára nem idegen már a katonai környezet
Fotó: Galovtsik Gábor - honvedelem.hu


Magony József augusztus 30-án, pénteken találkozott először Mónikával, aki az estét már új családjával tölti Rákóczifalván. A rögtönzött sajtótájékoztatón az őrvezető elmondta, számít egy kis torzsalkodásra, de biztos benne, hogy kutyái hamar befogadják a falka legújabb tagját. Hozzátette: Mónikát, aki a katonák társaságához szokott, akár egy állománygyűlésre is magával viheti. "

 

Forrás: honvedelem.hu
Indexkép forrás: Galovtsik Gábor - honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

5 tévhit a mentett kutyákkal kapcsolatban 5 tévhit a mentett kutyákkal kapcsolatban
Örökbefogadni jó! Gyakran hallhatjuk e szavakat, mégis hajlamosak lehetünk fenntartással kezelni a dolgot. Szeretnénk eloszlatni néhány tévhitet, melyek visszatarthatnak attól, hogy beengedj életedbe egy mentett kutyát.

Honnan lehet tudni egy befogadott kutyáról, hogy bántalmazták a múltban? Honnan lehet tudni egy befogadott kutyáról, hogy bántalmazták a múltban?
Egy mentett, befogadott kutya történetét gyakran homály fedi. Ha vannak is információk az előéletéről, nem könnyű összerakni a pontos képet, hiszen a kutya máshol, másokkal élt. Kérdéses, mennyit és milyen minőségben foglalkoztak vele, szerették-e vagy csak megtűrték, esetleg bántották is.

Addig járt a kóbor kutya a rendőrségre, amíg fel nem vették munkatársnak Addig járt a kóbor kutya a rendőrségre, amíg fel nem vették munkatársnak
A hétköznapi életben is vigyáz az emberek biztonságára: ha meglát egy motorost bukósisak nélkül, vakkantással jelzi gazdájának, szóljon az illetőnek.

Életében először kapott saját játékot a mentett kutya – Boldogsága elragadó! Életében először kapott saját játékot a mentett kutya – Boldogsága elragadó!
Szívmelengető videó!

Karácsonyi örökbefogadás – Örömében sírt a férfi, mikor megtudta, ideiglenes kutyája bizony marad Karácsonyi örökbefogadás – Örömében sírt a férfi, mikor megtudta, ideiglenes kutyája bizony marad
"Igyekeztem távolságot tartani. De valójában minden vágyam az volt, bárcsak velünk maradhatna Mary."- Megható történet!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Ebugatta JULIUS-K9 EB OVO Közhasznú Egyesület MOL Nyrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Kéthetes kutyakölyköt hagytak a napon parkoló autóban Hírek - Címlapon
Kéthetes kutyakölyköt hagytak a napon parkoló autóban
Taroltak a magyar kutyák a moszkvai World Dog Shown! Hírek - Címlapon
Taroltak a magyar kutyák a moszkvai World Dog Shown!