A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Hírek archívum
Hírek - Állatvédelem

Összes      Friss      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Nevelés

Meglepően sok kutya talált haza benzinkúti mikrochip-leolvasók segítségével

2018. október 19., 06:30


Szerző: László Enikő


Kategória: Állatvédelem
Három hónap alatt 121 mikrochippel rendelkező, elkóborolt kutyát azonosítottak a MOL töltőállomásain, akik ennek köszönhetően visszakerültek gazdájukhoz.Országszerte 54 MOL benzinkúton található ingyenes mikrochip-leolvasó, mely segíti az elkóborolt állatok minél hamarabbi hazajutását. A kezdeményezés szervezőit is meglepte a töltőállomások leolvasóinak népszerűsége: mindegy három hónap alatt 121 elkóborolt kutyának próbáltak a kutakon segíteni, akik a mikrochip-leolvasóknak köszönhetően vissza is kerültek gazdájukhoz. A cég bekapcsolódásával a leolvasó hálózat országossá vált, így már 124 helyen készek segíteni az elveszett kutyákon, amire szükség is van, hiszen tízből 9 eb vidéken csavargott el.

 

A Vigyél Haza Alapítvánnyal a MOL még idén májusban kezdte meg együttműködését, melyről akkor oldalunk is beszámolt. Ennek keretében első lépésként 50 töltőállomásra helyeztek ki ingyenes mikrochip-leolvasókat. Az elkóborolt állat mikrochipjének adatai egyszerűen leolvashatók az eszközzel, és az alapítvány önkéntes állatorvosai segítségével a kutya könnyen beazonosítható, így gyorsan vissza tud kerülni gazdájához. Azokat az állatokat, akik mikrochip hiányában nem voltak beazonosíthatók – és így az állatorvosok nem tudták visszajuttatni a gazdáikhoz –, a megtaláló örökbefogadta vagy menhelyre kerültek.

 

„Mintegy 450 töltőtállomásunk kutyabarát, így a négylábú kedvencek jelenléte megszokott számunkra. Mi magunk is meglepődtünk viszont azon, hogy közel három hónap alatt milyen sok elveszett kutyának volt szüksége segítségre. Szerencsére szinte az összes MOL töltőállomáson beazonosított mikrochippes kutya visszakerülhetett a gazdájához, mindenki nagy örömére” – mondta Orosz András, a MOL Magyarország kiskereskedelmi vezetője.

 

 

Tavaly nyár óta a légkondicionált shopba is bemehetnek a kutyák, ami hatalmas könnyebbséget jelent az utazó kutyásoknak
Tavaly nyár óta a légkondicionált shopba is bemehetnek a kutyák, ami hatalmas könnyebbséget jelent az utazó kutyásoknak
Fotó: Hornyák Emőke - Kutyabarathelyek.hu

 

 

Jelenleg Magyarországon kb. 1,5 millió mikrochippel rendelkező kutya él a Magyar Állatorvosi Kamara nyilvántartása alapján. A vállalat bekapcsolódásával országossá vált mikrochip-leolvasó hálózat, így immár 124 helyszínen tudnak az elkóborolt kutyákon segíteni. A kijelölt chip-leolvasó helyszínek megtalálhatók a Vigyél Haza Alapítvány kutyakereső alkalmazásában.

 

 

 

 


 

Miért fontos a mikrochip?

 

2013 óta törvény írja elő, hogy a négy hónaposnál idősebb kutyákba mikrochip kerüljön. A beavatkozás szinte fájdalommentes és később életet menthet. Minden esetben ellenőrizzük, hogy a beültetett chip regisztrálva legyen az adatbázisban, mert csak így olvashatók le róla az adatok, melyek többek közt a gazda elérhetőségét tartalmazzák. Emellett megtudhatók belőle a kutya adatai, oltásai, valamint hogy ivartalanított-e. A leolvasás egy speciális eszközzel történik, amit az állatorvosok és menhelyek mindig birtokolnak, de cikkünk alapján, már egyre helyen megtalálhatók. Az elkóborolt, chippel rendelkező állatok egy egyszerű chipolvasással gyorsan hazakerülhetnek hozzánk.

 

Bővebb információ a mikrochipről: https://kutyabarathelyek.hu/hu/tudastar/gazdiknak/chip/tudnivalok-a-chiprol/

 


 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Orrlenyomatukkal azonosítaná a kutyákat a kínai startup applikációja Orrlenyomatukkal azonosítaná a kutyákat a kínai startup applikációja
Ahogy mi, emberek egyedi ujjlenyomattal, úgy kutyáink is rendelkeznek egyedi mintázattal, ami akár az azonosításukra is használható: az ő esetükben az orruk rendelkezik ilyen egyedre jellemző mintával. Ezt használná ki a kínai cég applikációja: az orrlenyomat segítségével azonosítaná a kutyákat.

Újabb 21 MOL-kúton helyeznek el chipolvasót Újabb 21 MOL-kúton helyeznek el chipolvasót
Immár 121 MOL töltőállomáson segíti a mikrochip-leolvasó az elveszett kedvencek hazajutását. A kezdeményezés tavaly májusi indulás óta közel 175 kutya talált haza így a gazdájához.

Hány ember kell egy bajba jutott kutya megmentéséhez? Hány ember kell egy bajba jutott kutya megmentéséhez?
Egy bajba jutott kutya, egy átregisztrálatlan chip és nemtörődöm gazdák. Dézi története tükröt tart elénk: valójában így néz ki az állattartási kultúra hazánkban.

Duplázik a MOL: már száz töltőállomáson érhetők el az ingyenes mikrochip-leolvasók Duplázik a MOL: már száz töltőállomáson érhetők el az ingyenes mikrochip-leolvasók
Csaknem megduplázza, 54-ről 100-ra bővíti a MOL azon töltőállomásai számát, ahol ingyenes mikrochip-leolvasó lesz elérhető az elkóborolt kutyák azonosítása céljából.

Kutyabarát munkahely lett a MOL Kutyabarát munkahely lett a MOL
A jövő generációjára és a szinte már családtagként kezelt kisállatokra gondolva, a legnagyobb amerikai cégek, a Google és az Amazon után a MOL is arra ösztönzi a munkavállalókat, hogy bevigyék az irodába házi kedvenceiket.

Mikrochip-leolvasókkal segíti az elkóborolt kutyák hazajutását a MOL Mikrochip-leolvasókkal segíti az elkóborolt kutyák hazajutását a MOL
A MOL a Vigyél Haza Alapítvánnyal karöltve tovább bővíti kisállatbarát szolgáltatásait, és 50 töltőállomásán helyez ki olyan mikrochip-leolvasókat, amelyek az elkóborolt kutyák hazajutását segítik.

Kutyabaráttá váltak a MOL töltőállomásai Kutyabaráttá váltak a MOL töltőállomásai
Kutyával is bemehetnek az utazók a Mol Nyrt. magyarországi töltőállomásaira, így a nyári melegben nem kell az autóban hagyni az állatokat.

Bilétája mentette meg az elveszett kutyát - nem hétköznapi módon! Bilétája mentette meg az elveszett kutyát - nem hétköznapi módon!
Nem lehet elégszer hangsúlyozni, milyen fontos kedvencünk azonosíthatósága: legyen benne chip a valós adatainkkal és a nyakörvén is lógjon egy biléta, mely szintén magán hordozza a kutyus és gazdi adatait is. Ez a biléta azonban még meg is nevettette a becsületes kutyabarát megtalálót!

Segítsünk a kóbor kutyáknak! Segítsünk a kóbor kutyáknak!
A dermesztő hidegben kóborló kutyák az életükkel játszanak. Ha nincs befogadó, vagy befogó számukra, akkor élelem és védett hely hiányában elpusztulhatnak egy éjszaka alatt.

Kutyások figyelem: a hatóságok razziáznak Kaposváron! Kutyások figyelem: a hatóságok razziáznak Kaposváron!
A hatóságok razziát tartanak Kaposváron: a kutyatartókat és a kutyákat ellenőrzik. Legyenek kéznél a kutyák papírjai!

Legtöbbet lájkolt cikkek

A héten

Hónapban

Valaha

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Rehabportál Vizslatúra Hírstart Irodakutya.com

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
Ebbel szebb az élet! - kutyás mozifilm-ajánló Hírek - Címlapon
Ebbel szebb az élet! - kutyás mozifilm-ajánló
Különleges ajándék a menhelynek: esküvőn adakozott a násznép Hírek - Címlapon
Különleges ajándék a menhelynek: esküvőn adakozott a násznép