A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Meglepően sok kutya talált haza benzinkúti mikrochip-leolvasók segítségével

2018. október 19., 06:30


Szerző: László Enikő


Kategória: Állatvédelem




Három hónap alatt 121 mikrochippel rendelkező, elkóborolt kutyát azonosítottak a MOL töltőállomásain, akik ennek köszönhetően visszakerültek gazdájukhoz.



Országszerte 54 MOL benzinkúton található ingyenes mikrochip-leolvasó, mely segíti az elkóborolt állatok minél hamarabbi hazajutását. A kezdeményezés szervezőit is meglepte a töltőállomások leolvasóinak népszerűsége: mindegy három hónap alatt 121 elkóborolt kutyának próbáltak a kutakon segíteni, akik a mikrochip-leolvasóknak köszönhetően vissza is kerültek gazdájukhoz. A cég bekapcsolódásával a leolvasó hálózat országossá vált, így már 124 helyen készek segíteni az elveszett kutyákon, amire szükség is van, hiszen tízből 9 eb vidéken csavargott el.

 

A Vigyél Haza Alapítvánnyal a MOL még idén májusban kezdte meg együttműködését, melyről akkor oldalunk is beszámolt. Ennek keretében első lépésként 50 töltőállomásra helyeztek ki ingyenes mikrochip-leolvasókat. Az elkóborolt állat mikrochipjének adatai egyszerűen leolvashatók az eszközzel, és az alapítvány önkéntes állatorvosai segítségével a kutya könnyen beazonosítható, így gyorsan vissza tud kerülni gazdájához. Azokat az állatokat, akik mikrochip hiányában nem voltak beazonosíthatók – és így az állatorvosok nem tudták visszajuttatni a gazdáikhoz –, a megtaláló örökbefogadta vagy menhelyre kerültek.

 

„Mintegy 450 töltőtállomásunk kutyabarát, így a négylábú kedvencek jelenléte megszokott számunkra. Mi magunk is meglepődtünk viszont azon, hogy közel három hónap alatt milyen sok elveszett kutyának volt szüksége segítségre. Szerencsére szinte az összes MOL töltőállomáson beazonosított mikrochippes kutya visszakerülhetett a gazdájához, mindenki nagy örömére” – mondta Orosz András, a MOL Magyarország kiskereskedelmi vezetője.

 

 

Tavaly nyár óta a légkondicionált shopba is bemehetnek a kutyák, ami hatalmas könnyebbséget jelent az utazó kutyásoknak
Tavaly nyár óta a légkondicionált shopba is bemehetnek a kutyák, ami hatalmas könnyebbséget jelent az utazó kutyásoknak
Fotó: Hornyák Emőke - Kutyabarathelyek.hu

 

 

Jelenleg Magyarországon kb. 1,5 millió mikrochippel rendelkező kutya él a Magyar Állatorvosi Kamara nyilvántartása alapján. A vállalat bekapcsolódásával országossá vált mikrochip-leolvasó hálózat, így immár 124 helyszínen tudnak az elkóborolt kutyákon segíteni. A kijelölt chip-leolvasó helyszínek megtalálhatók a Vigyél Haza Alapítvány kutyakereső alkalmazásában.

 

 

 

 


 

Miért fontos a mikrochip?

 

2013 óta törvény írja elő, hogy a négy hónaposnál idősebb kutyákba mikrochip kerüljön. A beavatkozás szinte fájdalommentes és később életet menthet. Minden esetben ellenőrizzük, hogy a beültetett chip regisztrálva legyen az adatbázisban, mert csak így olvashatók le róla az adatok, melyek többek közt a gazda elérhetőségét tartalmazzák. Emellett megtudhatók belőle a kutya adatai, oltásai, valamint hogy ivartalanított-e. A leolvasás egy speciális eszközzel történik, amit az állatorvosok és menhelyek mindig birtokolnak, de cikkünk alapján, már egyre helyen megtalálhatók. Az elkóborolt, chippel rendelkező állatok egy egyszerű chipolvasással gyorsan hazakerülhetnek hozzánk.

 

Bővebb információ a mikrochipről: https://kutyabarathelyek.hu/hu/tudastar/gazdiknak/chip/tudnivalok-a-chiprol/

 


 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Székesfehérváron is állatbarát lett a vasútállomás Székesfehérváron is állatbarát lett a vasútállomás
Az országban másodikként - Veszprém után - Székesfehérváron is állatbarát lett a vasútállomás.

Ingyenes chipleolvasás, hogy minden elveszett kiskedvenc hazataláljon – a MOL szilveszterkor is segít az elveszett kutyákon Ingyenes chipleolvasás, hogy minden elveszett kiskedvenc hazataláljon – a MOL szilveszterkor is segít az elveszett kutyákon
Míg nekünk sokszor az év legvidámabb estéje, addig az érzékeny fülű és idegrendszerű kutyák számára félelmetes megpróbáltatás: minden évben sok ezer négylábú válik átmenetileg vagy tartósan gazdátlanná a petárdák és a tűzijátékok kiváltotta menekülési ösztönreakciók következtében. Ám a segítség az ország több száz pontján most is rendelkezésre áll: az ünnepnapokon is nyitva tartó MOL töltőállomások ingyenes chipleolvasással teszik könnyebbé az elkóborolt ebek hazatalálását. A vállalat számára kiemelten fontos a hazai kutyások sokmilliós közösségével való partnerség – ezt szolgálja, hogy a MOL valamennyi töltőállomása kutyabarát, és már 204 kúton van chipleolvasó is.

Hamis útleveles kutyákat szállító furgont találtak a NAV munkatársai Hamis útleveles kutyákat szállító furgont találtak a NAV munkatársai
Kilenc kutyát szállított hamis útlevelekkel egy szerb férfi, akit a NAV ellenőrei a hetényegyházi pihenőből már nem engedtek tovább.

Idén is segít az elkóborolt kutyák hazatalálásában a MOL Idén is segít az elkóborolt kutyák hazatalálásában a MOL
A kánikula kemény próbatétel elé állítja a kutyákat és a gazdikat egyaránt, és ugyanez igaz az előrejelzések szerint forrónak ígérkező augusztus 20-i ünnepségekre is. A MOL-ra ilyenkor is biztosan lehet számítani: aki úton van, mindig betérhet kedvencével együtt a több mint 400 kutyabarát töltőállomás valamelyikére, ha pedig az ünnep estéjén az elővigyázatosság ellenére a fény- és hanghatásoktól megriadva világgá menne a kutyus, a MOL-kutakon abban is segítenek, hogy a lehető leggyorsabban hazataláljon.

Kölyökkutyákat mentettek a pénzügyőrök az M7-es autópályán Kölyökkutyákat mentettek a pénzügyőrök az M7-es autópályán
Egy furgonban, a csomagok alatt, levegőtlen boxban bukkantak rá az apró kölykökre a pénzügyőrök egy moldáv autóban.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

MTI Praktiker MOL Nyrt. Brimo partysátor

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Ebbel szebb az élet! - kutyás mozifilm-ajánló Hírek - Címlapon
Ebbel szebb az élet! - kutyás mozifilm-ajánló
Különleges ajándék a menhelynek: esküvőn adakozott a násznép Hírek - Címlapon
Különleges ajándék a menhelynek: esküvőn adakozott a násznép