A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Megszülettek a világ első lombikkutyái

2015. december 16., 12:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Könnyű




Hét életvidám, egészséges, játékos kölyök. Testvérek egyazon alomból, de más-más szülőktől. Hogyan lehetséges ez?



2015. július 10-én hét egészséges kutyakölyök született a világ első "kutyalombik-bébi" programjának köszönhetően. Cannon, Red, Green, Cornelia, Buddy, Kiwi és Ivy le Fleur létezését egészen mostanáig titokban tartották. A kutatásban részt vevő Smithsonian Intézet és Cornell Egyetem munkatársai csak december elején publikálták sikereiket a PLOS One tudományos folyóiratban.

 

A lombik-kölykök mind egészségesek és játékosak
A lombik-kölykök mind egészségesek és játékosak
Fotó: cbsnews.com

 

A humán orvoslásban már az 1970-es évek óta használják az eljárást, melynek lényege, hogy az emberi testen kívül termékenyítik meg a petesejteket, majd az életképes embriókat visszaültetik az anyaméhbe, ahol tovább fejlődhetnek. A tudósok állatok esetében is dolgoztak a lombik-bébi program megvalósításán, de "próbálkozásaik mindezidáig kudarcba fulladtak. - mondta Dr. Alex Travis, a Cornell Egyetem állatorvosi karának vezető kutatója.

 

A kölykök létrehozásához a tudosók egy beagle szuka petesejtjeit két különböző kankutya spermájával termékenyítették meg. A három donorból származó embriókat visszaültették a pótanyába - összesen 19-et, melyekből hét egészséges, ám különböző fajtájú kölyök született. Két kölyök a beagle anyakutyától és cocker spániel apakutyától származik, öt kölyök pedig fajtatiszta beagle szülők párosításából született.

 

A kutatócsapatnak számos nehézséggel kellett megküzdenie a munka folyamata során. Az érett petesejtek begyűjtésének pontos idejét nem volt könnyű meghatározni, mivel a kutyák termékenységi ciklusa évente két alkalommal zajlik. A tudósok azt tapasztalták, hogy a mesterséges megtermékenyítés nagyobb sikerrel járt, ha késleltetve (akár egy nap múlva) gyűjtötték be a petesejteket. Magnézium hozzáadásával javították a termékenység arányát, így e két változtatásnak köszönhetően 80-90 százalékra növelték az eljárás sikerességét.

 

A lombik-program eredményei: két beagle és öt beagle-spániel keverék
A lombik-program eredményei: két beagle és öt beagle-spániel keverék
Fotó: sciencealert.com

 

A kutatók véleménye szerint a lombikeljárás alkalmazása új utakat nyithat a veszélyeztetett vadon élő kutyafélék és a ritka kutyafajták megóvásában. Az egyedek petesejtjeinek és spermájának fagyasztott formában történő tárolására már megtalálták a megoldást, viszont a lombikeljárás hiányában eddig nem tudták felhasználni azokat. Mostantól viszont a kihalás szélére sodródott fajok megmentéséhez is hozzájárulhatnak.

 

A tudományos áttörésnek még egy fontos szempontja van. Az előnyös tulajdonságok továbbvitelére és felerősítésére szelektált tenyésztés az évszázadok során sajnos több kutyafajta esetében is genetikai rendellenességek kialakulásához vezetett. E betegségek feltérképezésében és kiküszöbölésében is hatékony segítséget nyújthatnak a kísérletek. Dr. Travis elmondása szerint “a génszerkesztési technikák és a lombikeljárás kombinációjával lehetővé válhat a genetikai betegségek megelőzése.”

 

 

 

Forrás: sciencealert.com, tv2.hu
Indexkép forrás: cbc.ca
Fordította: Maurer Lilla

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Hihetetlen felfedezések, meglepő találmányok - és a kutyák, akiknek mindezt köszönhetjük Hihetetlen felfedezések, meglepő találmányok - és a kutyák, akiknek mindezt köszönhetjük
Régészet, biotechnológia, gyógymódok, űrutazás... A tudományos kutatások és felfedezések megannyi területén találkozhatunk kutyákkal is, akik nélkül ma egészen máshol tartana a világ. Kik voltak ők?

Hirtelen fellépő agresszió? Lehet, hogy fájdalommal küzd a kutya Hirtelen fellépő agresszió? Lehet, hogy fájdalommal küzd a kutya
Tanulmányok szerint a viselkedésben bekövetkező változások hátterében betegség, fájdalmas állapot is állhat. Ha a kutya váratlanul agresszívan reagál az érintésre, érdemes alaposan utánajárni a mögötte rejlő okoknak, hogy segíteni tudjunk neki!

A kutyák segíthetnek többet megtudni az emberi öregedésről és az elmeműködésről A kutyák segíthetnek többet megtudni az emberi öregedésről és az elmeműködésről
Az intelligencia egyik fő alkotóeleme, az úgynevezett g faktor kutyáknál is létezik, és sok jellemzőjében, többek között öregedési mintázatában is hasonlít az emberi g faktorhoz. Ennek vizsgálata így közelebb vihet minket az emberi kogníció szerveződésének, valamint a korral járó kognitív hanyatlás folyamatának megértéséhez - írták az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Etológia Tanszék kutatói legújabb, a GeroScience című folyóiratban megjelent tanulmányukban.

Honnan lehet tudni egy befogadott kutyáról, hogy bántalmazták a múltban? Honnan lehet tudni egy befogadott kutyáról, hogy bántalmazták a múltban?
Egy mentett, befogadott kutya történetét gyakran homály fedi. Ha vannak is információk az előéletéről, nem könnyű összerakni a pontos képet, hiszen a kutya máshol, másokkal élt. Kérdéses, mennyit és milyen minőségben foglalkoztak vele, szerették-e vagy csak megtűrték, esetleg bántották is.

Miért érintik össze orrukat a kutyák? Miért érintik össze orrukat a kutyák?
Üdvözlés, információgyűjtés, a kötődés növelése... Mi mindenben segítheti a kutyákat ez a barátságosnak tűnő gesztus?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Mondial Assistance GesmbH MTI Egyedi kutyás ajándéktárgyak Beagle Club Online

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Fotópályázat 2015-ben is a kutyabarathelyek.hu-n! Hírek - Címlapon
Fotópályázat 2015-ben is a kutyabarathelyek.hu-n!
MR-vizsgálatok kutyáknak és macskáknak Hírek - Címlapon
MR-vizsgálatok kutyáknak és macskáknak