A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Megszülettek a világ első lombikkutyái

2015. december 16., 12:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Könnyű
Hét életvidám, egészséges, játékos kölyök. Testvérek egyazon alomból, de más-más szülőktől. Hogyan lehetséges ez?2015. július 10-én hét egészséges kutyakölyök született a világ első "kutyalombik-bébi" programjának köszönhetően. Cannon, Red, Green, Cornelia, Buddy, Kiwi és Ivy le Fleur létezését egészen mostanáig titokban tartották. A kutatásban részt vevő Smithsonian Intézet és Cornell Egyetem munkatársai csak december elején publikálták sikereiket a PLOS One tudományos folyóiratban.

 

A lombik-kölykök mind egészségesek és játékosak
A lombik-kölykök mind egészségesek és játékosak
Fotó: cbsnews.com

 

A humán orvoslásban már az 1970-es évek óta használják az eljárást, melynek lényege, hogy az emberi testen kívül termékenyítik meg a petesejteket, majd az életképes embriókat visszaültetik az anyaméhbe, ahol tovább fejlődhetnek. A tudósok állatok esetében is dolgoztak a lombik-bébi program megvalósításán, de "próbálkozásaik mindezidáig kudarcba fulladtak. - mondta Dr. Alex Travis, a Cornell Egyetem állatorvosi karának vezető kutatója.

 

A kölykök létrehozásához a tudosók egy beagle szuka petesejtjeit két különböző kankutya spermájával termékenyítették meg. A három donorból származó embriókat visszaültették a pótanyába - összesen 19-et, melyekből hét egészséges, ám különböző fajtájú kölyök született. Két kölyök a beagle anyakutyától és cocker spániel apakutyától származik, öt kölyök pedig fajtatiszta beagle szülők párosításából született.

 

A kutatócsapatnak számos nehézséggel kellett megküzdenie a munka folyamata során. Az érett petesejtek begyűjtésének pontos idejét nem volt könnyű meghatározni, mivel a kutyák termékenységi ciklusa évente két alkalommal zajlik. A tudósok azt tapasztalták, hogy a mesterséges megtermékenyítés nagyobb sikerrel járt, ha késleltetve (akár egy nap múlva) gyűjtötték be a petesejteket. Magnézium hozzáadásával javították a termékenység arányát, így e két változtatásnak köszönhetően 80-90 százalékra növelték az eljárás sikerességét.

 

A lombik-program eredményei: két beagle és öt beagle-spániel keverék
A lombik-program eredményei: két beagle és öt beagle-spániel keverék
Fotó: sciencealert.com

 

A kutatók véleménye szerint a lombikeljárás alkalmazása új utakat nyithat a veszélyeztetett vadon élő kutyafélék és a ritka kutyafajták megóvásában. Az egyedek petesejtjeinek és spermájának fagyasztott formában történő tárolására már megtalálták a megoldást, viszont a lombikeljárás hiányában eddig nem tudták felhasználni azokat. Mostantól viszont a kihalás szélére sodródott fajok megmentéséhez is hozzájárulhatnak.

 

A tudományos áttörésnek még egy fontos szempontja van. Az előnyös tulajdonságok továbbvitelére és felerősítésére szelektált tenyésztés az évszázadok során sajnos több kutyafajta esetében is genetikai rendellenességek kialakulásához vezetett. E betegségek feltérképezésében és kiküszöbölésében is hatékony segítséget nyújthatnak a kísérletek. Dr. Travis elmondása szerint “a génszerkesztési technikák és a lombikeljárás kombinációjával lehetővé válhat a genetikai betegségek megelőzése.”

 

 

 

Forrás: sciencealert.com, tv2.hu
Indexkép forrás: cbc.ca
Fordította: Maurer Lilla

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Itt az újabb bizonyíték, miért szeretjük jobban kedvenceinket, mint az embereket Itt az újabb bizonyíték, miért szeretjük jobban kedvenceinket, mint az embereket
Egy kutatás szerint mélyebben együtt érzünk azokkal, akik nem tudják megvédeni önmagukat, és az irántuk érzett szeretetünk is erősebb.

10 dolog, amivel boldogabbá és teljesebbé teheted kutyád életét 10 dolog, amivel boldogabbá és teljesebbé teheted kutyád életét
Kutyáink ügyesen alkalmazkodnak az emberi környezethez, ám néhány aprósággal mi is hozzájárulhatunk ahhoz, hogy elmondhassák magukról: óriási szerencsém van a gazdimmal!

Miért érintik össze orrukat a kutyák? Miért érintik össze orrukat a kutyák?
Üdvözlés, információgyűjtés, a kötődés növelése... Mi mindenben segítheti a kutyákat ez a barátságosnak tűnő gesztus?

A mára már kihalt japán farkas adhat magyarázatot a kutyák eredetére A mára már kihalt japán farkas adhat magyarázatot a kutyák eredetére
Amikor megpróbálták felállítani a Honshu farkas családfáját, kiderült, hogy sokkal szorosabb kapcsolatban áll a kutyákkal, mint bármely más állattal.

Gondoltad volna, hogy a szánhúzók sokkal régebb óta társaink, mint ahogy eddig véltük? Gondoltad volna, hogy a szánhúzók sokkal régebb óta társaink, mint ahogy eddig véltük?
Több mint 9500 évvel ezelőtt jelentek meg először Szibériában.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Praktiker Irodakutya.com Beagle Club Online Ebugatta

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Fotópályázat 2015-ben is a kutyabarathelyek.hu-n! Hírek - Címlapon
Fotópályázat 2015-ben is a kutyabarathelyek.hu-n!
MR-vizsgálatok kutyáknak és macskáknak Hírek - Címlapon
MR-vizsgálatok kutyáknak és macskáknak