A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Hírek archívum
Hírek - Könnyű

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Nevelés

Megszülettek a világ első lombikkutyái

2015. december 16., 12:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Könnyű
Hét életvidám, egészséges, játékos kölyök. Testvérek egyazon alomból, de más-más szülőktől. Hogyan lehetséges ez?2015. július 10-én hét egészséges kutyakölyök született a világ első "kutyalombik-bébi" programjának köszönhetően. Cannon, Red, Green, Cornelia, Buddy, Kiwi és Ivy le Fleur létezését egészen mostanáig titokban tartották. A kutatásban részt vevő Smithsonian Intézet és Cornell Egyetem munkatársai csak december elején publikálták sikereiket a PLOS One tudományos folyóiratban.

 

A lombik-kölykök mind egészségesek és játékosak
A lombik-kölykök mind egészségesek és játékosak
Fotó: cbsnews.com

 

A humán orvoslásban már az 1970-es évek óta használják az eljárást, melynek lényege, hogy az emberi testen kívül termékenyítik meg a petesejteket, majd az életképes embriókat visszaültetik az anyaméhbe, ahol tovább fejlődhetnek. A tudósok állatok esetében is dolgoztak a lombik-bébi program megvalósításán, de "próbálkozásaik mindezidáig kudarcba fulladtak. - mondta Dr. Alex Travis, a Cornell Egyetem állatorvosi karának vezető kutatója.

 

A kölykök létrehozásához a tudosók egy beagle szuka petesejtjeit két különböző kankutya spermájával termékenyítették meg. A három donorból származó embriókat visszaültették a pótanyába - összesen 19-et, melyekből hét egészséges, ám különböző fajtájú kölyök született. Két kölyök a beagle anyakutyától és cocker spániel apakutyától származik, öt kölyök pedig fajtatiszta beagle szülők párosításából született.

 

A kutatócsapatnak számos nehézséggel kellett megküzdenie a munka folyamata során. Az érett petesejtek begyűjtésének pontos idejét nem volt könnyű meghatározni, mivel a kutyák termékenységi ciklusa évente két alkalommal zajlik. A tudósok azt tapasztalták, hogy a mesterséges megtermékenyítés nagyobb sikerrel járt, ha késleltetve (akár egy nap múlva) gyűjtötték be a petesejteket. Magnézium hozzáadásával javították a termékenység arányát, így e két változtatásnak köszönhetően 80-90 százalékra növelték az eljárás sikerességét.

 

A lombik-program eredményei: két beagle és öt beagle-spániel keverék
A lombik-program eredményei: két beagle és öt beagle-spániel keverék
Fotó: sciencealert.com

 

A kutatók véleménye szerint a lombikeljárás alkalmazása új utakat nyithat a veszélyeztetett vadon élő kutyafélék és a ritka kutyafajták megóvásában. Az egyedek petesejtjeinek és spermájának fagyasztott formában történő tárolására már megtalálták a megoldást, viszont a lombikeljárás hiányában eddig nem tudták felhasználni azokat. Mostantól viszont a kihalás szélére sodródott fajok megmentéséhez is hozzájárulhatnak.

 

A tudományos áttörésnek még egy fontos szempontja van. Az előnyös tulajdonságok továbbvitelére és felerősítésére szelektált tenyésztés az évszázadok során sajnos több kutyafajta esetében is genetikai rendellenességek kialakulásához vezetett. E betegségek feltérképezésében és kiküszöbölésében is hatékony segítséget nyújthatnak a kísérletek. Dr. Travis elmondása szerint “a génszerkesztési technikák és a lombikeljárás kombinációjával lehetővé válhat a genetikai betegségek megelőzése.”

 

 

 

Forrás: sciencealert.com, tv2.hu
Indexkép forrás: cbc.ca
Fordította: Maurer Lilla

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Manipulál a kutyád? Íme, a kölyökkutya-tekintet magyarázata Manipulál a kutyád? Íme, a kölyökkutya-tekintet magyarázata
Elég egy pillantás kutyánk szemébe, és máris megolvad a szívünk, hiszen „úgy tud nézni…” Minek köszönhető az ismerős, szinte már emberi arckifejezés?

Képesek a kutyák kiszagolni az idő múlását? Képesek a kutyák kiszagolni az idő múlását?
Kedvenceink szuperszimata számára minden nap és napszak új illatokat hordoz. A levegőben bekövetkező változásokat is érzékelik - így "látják" kutyáink az időt.

Hormonális okai lehetnek a kutyák agresszív viselkedésének? Hormonális okai lehetnek a kutyák agresszív viselkedésének?
Évente több ezer ember - és kutya - esik áldozatul kutyatámadásnak világszerte. Az agresszív viselkedés következményeként rengeteg eb végzi a menhelyeken, a mögötte rejlő biológiai folyamatok tanulmányozása azonban megoldást hozhat e problémára.

A fiatal felnőtteket bosszantja leginkább a kutyaugatás A fiatal felnőtteket bosszantja leginkább a kutyaugatás
A kutyaugatás bosszantó hatását vizsgálták az ELTE etológiai tanszékének kutatói.

Álmodnak a kutyák? Álmodnak a kutyák?
A gazdik többsége meg van győződve arról, hogy kutyája alvás közben álmodik. De valóban igaz volna ez, vagy csupán feltételezés? Lássuk, mit mondanak a kutatások!

A kutyák is tisztában vannak azzal, ha nem tudnak valamit A kutyák is tisztában vannak azzal, ha nem tudnak valamit
Érdekes eredményre jutottak német kutatók, akik a kutyák problémamegoldó képességét és azok befolyásoló tényezőit vizsgálták.

Új kutatás tanúsítja a kutya-ember barátságot Új kutatás tanúsítja a kutya-ember barátságot
A kutyák mindig is nagy szerepet töltöttek be az emberek életében. Ezt bizonyítja az a kutatás is, amelyben kiderül, már a nagy vándorlások korában is velünk tartottak négylábú barátaink.

Állatkísérlet-mentes lesz a Dove! Állatkísérlet-mentes lesz a Dove!
Újabb előrelépés történt az állatvédelemben. Az egyik legnagyobb szépségipari cég bejelentette, nem végez többé állatokon kísérleteket.

Nem olyan okosak a kutyák, mint azt gondolnánk? Nem olyan okosak a kutyák, mint azt gondolnánk?
Egyetemi kutatások szerint túl intelligensnek tartjuk a kutyákat. A felmérések szerint sok egyéb állat legalább annyira okos, mint ők.

Engedékenyebbek vagyunk házi kedvencünkkel, mint partnerünkkel, ha rendetlenségről van szó Engedékenyebbek vagyunk házi kedvencünkkel, mint partnerünkkel, ha rendetlenségről van szó
Az IKEA Élet Otthon kutatása a magyarok, csehek és szlovákok takarítási, rendtartási szokásait és a rendetlenséghez való viszonyukat térképezte fel. A kutatás arra is kitért, hogy a három, ugyancsak pedáns, tisztaság- és rendszerető országban élőknek milyenek a mindennapjai házikedvenceikkel.

Legtöbbet lájkolt cikkek

A héten

Hónapban

Valaha

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

JULIUS-K9 Vizslatúra Beagle Club Online Ebugatta

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
Fotópályázat 2015-ben is a kutyabarathelyek.hu-n! Hírek - Címlapon
Fotópályázat 2015-ben is a kutyabarathelyek.hu-n!
MR-vizsgálatok kutyáknak és macskáknak Hírek - Címlapon
MR-vizsgálatok kutyáknak és macskáknak