A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Hírek archívum
Hírek - Könnyű

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés

Megszülettek a világ első lombikkutyái

2015. december 16., 12:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Könnyű
Hét életvidám, egészséges, játékos kölyök. Testvérek egyazon alomból, de más-más szülőktől. Hogyan lehetséges ez?2015. július 10-én hét egészséges kutyakölyök született a világ első "kutyalombik-bébi" programjának köszönhetően. Cannon, Red, Green, Cornelia, Buddy, Kiwi és Ivy le Fleur létezését egészen mostanáig titokban tartották. A kutatásban részt vevő Smithsonian Intézet és Cornell Egyetem munkatársai csak december elején publikálták sikereiket a PLOS One tudományos folyóiratban.

 

A lombik-kölykök mind egészségesek és játékosak
A lombik-kölykök mind egészségesek és játékosak
Fotó: cbsnews.com

 

A humán orvoslásban már az 1970-es évek óta használják az eljárást, melynek lényege, hogy az emberi testen kívül termékenyítik meg a petesejteket, majd az életképes embriókat visszaültetik az anyaméhbe, ahol tovább fejlődhetnek. A tudósok állatok esetében is dolgoztak a lombik-bébi program megvalósításán, de "próbálkozásaik mindezidáig kudarcba fulladtak. - mondta Dr. Alex Travis, a Cornell Egyetem állatorvosi karának vezető kutatója.

 

A kölykök létrehozásához a tudosók egy beagle szuka petesejtjeit két különböző kankutya spermájával termékenyítették meg. A három donorból származó embriókat visszaültették a pótanyába - összesen 19-et, melyekből hét egészséges, ám különböző fajtájú kölyök született. Két kölyök a beagle anyakutyától és cocker spániel apakutyától származik, öt kölyök pedig fajtatiszta beagle szülők párosításából született.

 

A kutatócsapatnak számos nehézséggel kellett megküzdenie a munka folyamata során. Az érett petesejtek begyűjtésének pontos idejét nem volt könnyű meghatározni, mivel a kutyák termékenységi ciklusa évente két alkalommal zajlik. A tudósok azt tapasztalták, hogy a mesterséges megtermékenyítés nagyobb sikerrel járt, ha késleltetve (akár egy nap múlva) gyűjtötték be a petesejteket. Magnézium hozzáadásával javították a termékenység arányát, így e két változtatásnak köszönhetően 80-90 százalékra növelték az eljárás sikerességét.

 

A lombik-program eredményei: két beagle és öt beagle-spániel keverék
A lombik-program eredményei: két beagle és öt beagle-spániel keverék
Fotó: sciencealert.com

 

A kutatók véleménye szerint a lombikeljárás alkalmazása új utakat nyithat a veszélyeztetett vadon élő kutyafélék és a ritka kutyafajták megóvásában. Az egyedek petesejtjeinek és spermájának fagyasztott formában történő tárolására már megtalálták a megoldást, viszont a lombikeljárás hiányában eddig nem tudták felhasználni azokat. Mostantól viszont a kihalás szélére sodródott fajok megmentéséhez is hozzájárulhatnak.

 

A tudományos áttörésnek még egy fontos szempontja van. Az előnyös tulajdonságok továbbvitelére és felerősítésére szelektált tenyésztés az évszázadok során sajnos több kutyafajta esetében is genetikai rendellenességek kialakulásához vezetett. E betegségek feltérképezésében és kiküszöbölésében is hatékony segítséget nyújthatnak a kísérletek. Dr. Travis elmondása szerint “a génszerkesztési technikák és a lombikeljárás kombinációjával lehetővé válhat a genetikai betegségek megelőzése.”

 

 

 

Forrás: sciencealert.com, tv2.hu
Indexkép forrás: cbc.ca
Fordította: Maurer Lilla

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Végleg bezárhatják a kegyetlen állatkísérleteket végző hamburgi kutatólaboratóriumot Végleg bezárhatják a kegyetlen állatkísérleteket végző hamburgi kutatólaboratóriumot
Végleg bezáratják azt a laboratóriumot, ahol nem csak állatkísérletek folytak, de a dolgozók brutális kegyetlenséggel bántak a kísérleti alanyokkal. A reménykeltő hírt azonban beárnyékolják a különböző, egymásnak ellentmondó híradások és értesülések.

Az emberi beavatkozás a kutyák agyát is formálta a tenyésztés során Az emberi beavatkozás a kutyák agyát is formálta a tenyésztés során
Gondoltad volna, hogy a kutyák agyfelépítése szoros összefüggésben áll azzal is, hogy milyen feladatokra tenyésztették ki a fajtát?

Képesek a kutyák kiszagolni az idő múlását? Képesek a kutyák kiszagolni az idő múlását?
Kedvenceink szuperszimata számára minden nap és napszak új illatokat hordoz. A levegőben bekövetkező változásokat is érzékelik - így "látják" kutyáink az időt.

Gyógyír a magányra: a kutyák vagy a macskák jelenthetik a megoldást? Gyógyír a magányra: a kutyák vagy a macskák jelenthetik a megoldást?
A társállatként tartott kutyák és macskák jótékony hatással bírnak az egyedül élő idősek számára, de meglepően eltérő mértékben és minőségben.

Hogyan isznak a kutyák? Hogyan isznak a kutyák?
Évezredes rejtélyre derült fény egy amerikai kutatócsapatnak köszönhetően. Végre megismerhetjük, hogyan isznak a kutyák! Látványos képek és videó!

Befolyásolja a kutyák iránti szeretetünket az, hogy a világ mely pontján élünk? Befolyásolja a kutyák iránti szeretetünket az, hogy a világ mely pontján élünk?
Miért szeretik egyesek a házikedvenceket, míg mások nem? Egy új tanulmány szerint óriási különbségek vannak a nemzetek között a kutya- és macskatartás tekintetében.

Nagy zajban is meghallja a kutyád, ha nevén szólítod? Nagy zajban is meghallja a kutyád, ha nevén szólítod?
Egy friss tanulmány szerint a kutyák képesek felismerni nevüket az őket körülvevő zajok megszűrésével, és reagálnak is rá.

Hasonlóan működik a kutya és az ember agya Hasonlóan működik a kutya és az ember agya
Az alvó kutyák agyának működése hasonlít az emberéhez, ennek feltérképezése fontos lépés ahhoz, hogy az emberi agy öregedési folyamataira következtethessenek a kutatók - hangsúlyozza az ELTE MTI-hez eljuttatott közleménye.

Manipulál a kutyád? Íme, a kölyökkutya-tekintet magyarázata Manipulál a kutyád? Íme, a kölyökkutya-tekintet magyarázata
Elég egy pillantás kutyánk szemébe, és máris megolvad a szívünk, hiszen „úgy tud nézni…” Minek köszönhető az ismerős, szinte már emberi arckifejezés?

Hormonális okai lehetnek a kutyák agresszív viselkedésének? Hormonális okai lehetnek a kutyák agresszív viselkedésének?
Évente több ezer ember - és kutya - esik áldozatul kutyatámadásnak világszerte. Az agresszív viselkedés következményeként rengeteg eb végzi a menhelyeken, a mögötte rejlő biológiai folyamatok tanulmányozása azonban megoldást hozhat e problémára.

Kiemelt híreink

Kutyás filmmel érkezik Harrison Ford a mozikba Kutyás filmmel érkezik Harrison Ford a mozikba
Kutyás filmekből sosem elég! Ezúttal Harrison Ford főszereplésével készült film érkezik a mozikba. A történet négylábú főszereplőjét most nem egy kutya-színész alakítja, hanem animációval...

Eltűnhetnek az adatok a PetVetDatáról? Eltűnhetnek az adatok a PetVetDatáról?
Riasztó hír kapott szárnyra a kutyás csoportokban, miszerint a kutyák chipjén lévő regisztrált adatok egyszer csak eltűnnek. Komoly probléma lehet ez, különösen így szilveszter előtt...

Ez a kutya a koalák megmentője: kiszagolja a bozóttűz miatt bajban lévő koalákat Ez a kutya a koalák megmentője: kiszagolja a bozóttűz miatt bajban lévő koalákat
Csodálatos szaglásával menti a koalákat az Ausztráliában tomboló bozóttüzek elől Bear, a border collie keverék.

Kismancsból őszpofi – egy kutya életszakaszai Kismancsból őszpofi – egy kutya életszakaszai
Egy kutya életciklusa alapvetően négy részre osztható fel. Mit kell tudnunk ezekről az időszakokról és hogyan tehetjük teljesebbé kutyánk mindennapjait, közös életünket?

18.000 éves kutyafélét vizsgálnak a tudósok: lehet, hogy ő a legidősebb kutya? 18.000 éves kutyafélét vizsgálnak a tudósok: lehet, hogy ő a legidősebb kutya?
Jégbe fagyott, mumifikálódott négylábút vizsgálnak a kutatók: még nem tudni, kutya, vagy farkas lehet-e.

Veszélyben a törpetacskók: Jól mutat Instagramon, aztán mehet az utcára Veszélyben a törpetacskók: Jól mutat Instagramon, aztán mehet az utcára
“Jól néz ki Instán” és “Vonzza a lájkokat és követőket”. Tényleg ez az elsődleges szempont kutya-választásnál?

Végleg bezárhatják a kegyetlen állatkísérleteket végző hamburgi kutatólaboratóriumot Végleg bezárhatják a kegyetlen állatkísérleteket végző hamburgi kutatólaboratóriumot
Végleg bezáratják azt a laboratóriumot, ahol nem csak állatkísérletek folytak, de a dolgozók brutális kegyetlenséggel bántak a kísérleti alanyokkal. A reménykeltő hírt azonban beárnyékolják...

Rossz hatással van kutyánkra, ha kiabálunk vele Rossz hatással van kutyánkra, ha kiabálunk vele
Ezt a mondatot a legtöbb gazdi felvont szemöldökkel fogadhatja: alapvető, hogy nem üvöltözünk kedvenceinkkel. De legyünk őszintén: tényleg nem volt még egy-két alkalom, amikor kutyánk...

Dél-Koreáig utazott egy brit nő, hogy megmentsen egy mozgássérült kutyát a húspiac elől Dél-Koreáig utazott egy brit nő, hogy megmentsen egy mozgássérült kutyát a húspiac elől
Az emberek világa a végleteké - nagyszerűen bizonyítja ezt Jindol története. A kutya megismerhette az emberi gonoszság legjavát, ugyanakkor az önzetlen szeretet és békés otthon fogalmát...

Miért hagyjuk kutyánkat szaglászni séta közben? Miért hagyjuk kutyánkat szaglászni séta közben?
Köztudott, hogy a kutyák nagyon élvezik, ha sétálni visszük őket. Eközben pedig szinte folyamatosan a földet szimatolják. De mért is olyan fontos ez nekik?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

MOL Nyrt. Egyedi kutyás ajándéktárgyak Hírstart JULIUS-K9

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
Fotópályázat 2015-ben is a kutyabarathelyek.hu-n! Hírek - Címlapon
Fotópályázat 2015-ben is a kutyabarathelyek.hu-n!
MR-vizsgálatok kutyáknak és macskáknak Hírek - Címlapon
MR-vizsgálatok kutyáknak és macskáknak